Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 9188 articles
Browse latest View live

George PETROVAI: CE ANUME ŞTIM DESPRE NOI ÎNŞINE?

$
0
0

Cu aproximativ două milenii şi jumătate în urmă, inegalabilul Socrate îşi îndemna semenii să se cunoască pe ei înşişi („Gnothi seauton” în greacă, „Nosce te ipsum” în latină). Aidoma celebrului paradox „Ştiu că nu ştiu nimic” (paradox doar în formă, nu şi în conţinut, dovadă spusa admisă ca adevăr evident şi indiscutabil: „Toată viaţa înveţi şi tot neştiutor mori”), invitaţia socratiană pentru cunoaşterea sinelui este interminabilul şi mereu actualul proces de întoarcere a individului spre el însuşi prin neobosita conştienţă a autoreflexivităţii. Vasăzică, nu-i un îndemn la cunoaşterea trupului, ci la cunoaşterea lăuntricului cu ajutorul raţiunii.

Introspecţia este cu atât mai necesară astăzi, cu cât pretins civilizatul ipochimen al zilelor noastre se caracterizează nu numai prin ferocitatea egoismului şi virulenţa înstrăinării lui (de Dumnezeu, de semeni, de el însuşi), ci şi prin hidoasa încăpăţânare cu care arată statornic spre paiul din ochiul aproapelui, refuzând să ia aminte la bârna din ochiul său.

Căci, citându-l ba pe sociologul francez Gabriel Tarde, ba pe scriitorul Léon Daudet, iată câteva dintre opiniile gânditorului român P.P.Negulescu vizavi de îngrijorătoarea stare a omenirii din perioada interbelică, opinii încorporate în tratatul Destinul omenirii (Bucureşti, Fundaţia pentru Literatură şi Artă „Regele Carol II”, 1939): „Nivelul general al moralităţii a scăzut, în mod constant, în tot veacul al XIX-lea”; „Oamenii fără principii morale se înmulţesc necontenit”; „Egoismul şi cruzimea au făcut, orice ar zice optimiştii, progrese de netăgăduit”; L. Daudet compară evoluţionismul cu un orb şi progresul cu un paralitic, aşa că deodată cu „orbul” trebuie să cadă şi „paraliticul” pe care-l cară în spinare...

Omul, ne înştiinţează Blaise Pascal, este o trestie, „cea mai fragilă trestie din Univers”. Dar, completează el în chip consolator-încurajator, „este o trestie gânditoare”! De subliniat că fragilitatea este consecinţa logică a efemerităţii trupului, omul postadamic fiind condamnat de Creator să trăiască într-un timp rău şi bolnav, în care n-are cum să nu cunoască suferinţa, truda şi, în final, moartea. Însă, şi asta întreţine speranţa în dreapta răsplată după faptele din timpul vieţii, prin scânteia de divinitate cu care a fost înzestrat la facerea sa (universul lăuntric numit îndeobşte suflet sau spirit), el are şansa ca prin credinţă, iubire şi smerenie să se mântuiască, lucru echivalent cu depăşirea condiţiei sale de fiinţă pieritoare.

Prin urmare, fiind omul cea mai formidabilă şi mai subtil-armonioasă îmbinare de materie şi spirit, respectiv de aparenţial şi substanţial (dintre toate formele viului cunoscute până în clipa de faţă, doar lui i-a fost dat limbajul articulat, raţiunea şi conştiinţa), el întruchipează cel mai semeţ pisc al creaţiei, înfăţişându-se ca un veritabil univers al viului, compus din nenumărate universuri subiacente.

Iată două imbatabile argumente în acest sens:

            1) Extraordinar de complexa celulă vie, despre care, în cartea Evoluţia – o teorie în criză, Michael Denton spune: „Între o celulă vie şi cel mai ordonat sistem nebiologic, cum ar fi cristalul sau fulgul de zăpadă, există un abis atât de vast şi absolut, cum nu ne putem închipui”. Da, căci în sine fiecare celulă constituie un univers în miniatură: Conţine până la două sute de mii de miliarde de molecule perfect sincronizate întru atingerea scopului funcţional, iar instrucţiunile înscrise în ADN-ul celular ar putea umple 1000 de volume de câte 600 de pagini fiecare! Cu completarea că fiecare din cele peste o sută de mii de miliarde de celule care alcătuiesc organismul nostru funcţionează ca un oraş fortificat, că printr-o uimitoare corelaţie întreţin miracolul vieţii şi că „se reproduc cu o fidelitate aproape absolută” (Francis Hitching), fapt care impune ca toate formele de viaţă să se reproducă numai conform speciei lor.

            2) Deşi creierul reprezintă doar 2% din greutatea corpului uman, prin cele aproximativ 100 de miliarde de celule numite neuroni (ştiinţa actuală susţine că neuronii se regenerează!), el poate avea până la un milion de miliarde de conexiuni, aşa încât, opinează Carl Sagan, cu informaţiile pe care le poate stoca „s-ar putea umple 20 de milioane de volume, totalul celor care se află în cele mai mari biblioteci ale lumii”.

Această uriaşă capacitate a creierului uman, demonstrează cât se poate de limpede că omul a fost dotat cu facultatea de-a învăţa la infinit! Altfel spus, că el a fost conceput să cunoască viaţa veşnică...

           

Cum se explică faptul că omul nu foloseşte decât cel mult 10-12% din potenţialul creierului? Una din explicaţii, zic eu, este de ordin material-fiziologic: Perfecta corelaţie dintre viaţa scurtă a omului şi procentul arătat mai sus! Abaterile de la normalitate (indivizi neşcolaţi, dar capabili să opereze mai rapid ca cele mai performante calculatoare), nu sunt decât mutaţii pozitive, la care se activează o porţiune mai mare din scoarţa cerebrală. Cealaltă explicaţie este de natură moral-spirituală: Aserviţi răului (în concepţia lui Augustin, răul este un parazit ontologic al binelui), se subînţelege că oamenii ar deveni şi mai nelegiuiţi, a se citi mai ostili Atotputernicului, atunci când şi-ar putea folosi un procent mai mare din capacitatea creierului.

           

De reţinut că sănătatea trebuie înţeleasă ca rezultatul tainicei şi necontenitei întrepătrunderi dintre material (trup) şi spiritual (psihic), dintre pieritor şi nepieritor. Omul este zdravăn şi cu poftă de viaţă doar dacă ambele componente ale fiinţei sale sunt sănătoase, potrivit maximei antice: Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos).

---------------------


Dorel SCHOR: SCHIŢE UMORISTICE (99) – BANCNOTA DE UN MILION

$
0
0

În cercul nostru de cunoscuţi şi prieteni, domnul Oiţerman şi activul anterprenor Plotchemacher sunt consideraţi oamenii cei mai avuţi. Nu că alţii s-ar putea plânge, ferească dumnezeu, că nu au ce să dea de mâncare copiilor, dar ei sunt cu o treaptă, sau cu două, sau cu trei trepte deasupra noastră. În legătură cu averea  şi cu puterea banului, domnul Ghezuntertoit a povestit nu de mult, pe scurt, conţinutul nuvelei lui Mark Twain „Bancnota de un milion de lire sterline", ajungând în mod firesc la concluzia: În zilele noastre, aşa ceva nu ar mai fi posibil!.

Exact la punctul ăsta am dorit să ajung pentru că uitaţi-vă ce a urmat. Domnul Oiţerman, care călătoreşte mult prin lume şi a fost la Hong Kong şi în Belgia şi chiar în Andaluzia, a fost de părere că un băiat deştept se poate descurca de minune având acoperirea unui cec consistent. Iar Plotchemaher  l-a contrazis. Aşa că, din vorbă în vorbă şi din discuţie în discuţie, s-au decis să repete experienţa, au completat două cecuri grase şi l-au ales pe Şimon Şeinerovici ca erou. Bineînţeles, au întocmit un proces verbal cu martori, iar Şimon a jurat şi a semnat că va aduce banii înapoi.

Exact peste o săptămână, Şimon s-a întors în mijlocul nostru, puţin obosit dar îngrăşat şi a depus pe masă cecurile primite.

- Nu se poate! a strigat Plotchemaher. Precis ai stat la o rudă.

- Poate îmi faci cunoştinţă cu aşa o rudă darnică, a spus Şimon.

- Atunci, Oiţerman te-a finanţat în secret...

- Nu merita pariul, a pufnit Oiţerman. Şi în plus, am fost plecat în Laponia în săptămâna asta..

 - Lăsaţi omul să vorbească! am intervenit noi, referindu-ne la Şimon Şeinerovici. Să ne relateze cum s-a descurcat...

Şimon şi-a aprins o ţigară. a aşteptat să fie linişte şi a vorbit plin de importanţă.

- De cecurile voastre nici nu m-am atins. Mai mult m-au încurcat, că m-am temut să nu le pierd. Condiţia pariului a fost să rezist o săptămână fără să cheltuiesc un ban. Poftim, m-am întors cu cecurile. De procedat, iată cum am procedat. Dimineaţa intram la o instituţie publică, de preferat una cu mai multe etaje. Căutam imediat camera de ceai. Acolo îmi făceam, cu aerul cel mai natural, o cafea, solicitam lapte şi, de regulă, găseam în frigider ceva brânză, sau în dulăpaş nişte biscuiţi. Nimeni nu m-a întrebat niciodată nimic. Pe la zece intram la un supermarket unde nu există zi să nu se lanseze un produs nou. Aşa că gustam câteva mostre, cu bunăvoinţă, lansam un compliment şi mai gustam o dată. La prânz intram la o sală de petreceri unde se sărbătoresc botezuri şi alte alea. Dar adevăratele festinuri se petrec seara, la nunţi. Totul este să apari la ora de vârf, împreună cu rudele de ambe sexe, să strângi câteva mâini şi să plasezi un plic elegant... Fiecare crede că eşti invitatul celorlalţi.

- Deci ai dat cecuri, sughiţă Plotchemaher.

- Asta a fost singura mea grijă, nu cumva să scap un cec adevărat... Am dat plicuri, nu cecuri. Aşa că asta e, domnilor, luaţi-vă cecurile şi spălaţi-vă pe cap. Cu ele!

Cristina OPREA: FEMEIA – SUBIECT FASCINANT PENTRU PICTORUL KEES VAN DONGEN

$
0
0

Pe 26 ianuarie 2017 s-au împlinit 140 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi pictori expresionişti Kees van Dongen, pictor olandez. Acest artist de naţionalitate olandeză, născut undeva într-un cartier din Rotterdam a simţit chemarea către pictură încă din adolescenţă, când se înscrie la cursurile organizate de Academia Regală de Arte Frumoase din oraşul său natal. Aici cunoaşte impresionismul, stil în care va picta primele sale tablouri. Este atras însă de forţa culorii pure, de incadescenţa ei şi poate de aceea, simţind o altfel de pulsaţie, a devenit membru al mişcării expresioniste germane ,,Die Brucke”. Însă până la acest prag al vieţii sale artistice, a expus la Paris alături de Henri Matisse, Andre Derain, Maurice de Vlaminck şi alte nume ale picturii vremii, cei care aveau să pună bazele picturii secolului XX, înfiinţând mişcarea artistică numită Fauvism. Din aceasta au derivat ulterior alte mişcări şi curente artistice, ce au primit conotaţii internaţionale.

Demersul lui van Dongen a început cu impresionismul, a trecut prin fauvism ca ulterior să se oprească la expresionism. Dacă impresionismul punea accent pe impresia produsă de un subiect, filtrată prin sufletul artistului şi apoi redată pe pânză, expresionismul pune accent pe expresia culorii, pe forţa ei şi pe ceea ce trezeşte aceasta în sufletul privitorului. Au existat două grupări de artişti expresionişti germani ce au dezvoltat două centre de cultură – la Dresda si la Munchen - unii ce s-au reunit sub numele mişcării  ,,Die Brucke” şi ceilalţi formând ,,Die Blaue Reiter”.

Începuturile sale au fost marcate de creaţia lui Toulouse-Lautrec, dar i-a cunoscut la Paris şi pe Matisse, Derain, Braque, Modigliani, Picasso. A ştiut însă cum să îşi construiască drumul, descoperind portretul şi expresivitatea femeii. De aceea este considerat unul dintre cei mai importanţi portretişti ai acestei perioade.

A abordat şi teme precum peisajul (,,Iarna la Cannes”, ,,Trouville, marea”, ,,Primăvara”, ,,Peisaj cu lună”, ,,Casă la Fleury”, ,,Parisul noaptea”) sau compoziţia figurativă. În ceea ce priveşte compoziţia figurativă la van Dongen întâlnim trei moduri de abordare: fascinanta lume a circului (,,Caruselul”, ,,Clubul de noapte”), apoi un alt tip de compoziţie este cea în care prezenţe feminine, cu aspect uşor fantomatic prin alungirea trupurilor, oferă o altă viziune asupra modului de a reda atmosfera unor timpuri trăite de artist (,,Femeie la Veneţia”, ,,Surorile Doly, ,,Violonista”, ,,Amuzament”, ,,Luisa Casati”) şi personaje din lumea arabă, din zona Marocului (,,Nopţi arabe”, ,,Fatima şi trupa sa”, ,,Ailla”, ,,Tanger, Maroc”).

S-a oprit şi asupra temei florale impresionat fiind de frumuseţea trandafirilor, a calelor şi a lalelelor. A făcut şi lustraţie de carte, interesante fiind cele realizate pentru romanul lui Marcel Proust ,,În cătarea timpului pierdut”. Dar portretul feminin a fost cel care l-a preocupat. A cercetat chipul feminin din mai multe unghiuri, descoperindu-i stările de bucurie sau tristeţe. Femeia pentru el a fost un subiect fascinant, el studiindu-i corpul, atitudinile, expresia ochilor. De la femeia de moravuri uşoare şi până la doamna de salon a descoperit în fiecare frumuseţea, plasticitatea, bucuria vieţii şi dorinţa. Fiecare femeie avea o poveste, poveste pe care pictorul o reda prin desen şi culoare. Dar numitorul comun al tuturor portretelor sale sunt ochii. Ochii, aceste oglinzi ale sufletului sunt extrem de bine conturaţi în lucrari. Uneori exagerându-le dimensiunea, pictorul a căutat să descifreze tainele din spatele acestor ochi. Indiferent de vârstă, de la adolescentă până la femeia trecută de prima tinereţe, femeia a exercitat asupra pictorului o mare fascinaţie. El a observat cu atenţie şi a încercat să redea prin culoare, cu măiestrie, farmecul feminin. Cromatica sa trece de la griurile rafinate, griurile colorate aşternute în pensulaţii mărunte, urmărind formele, la pete mari, sugestive, pline de plasticitate. ,,Sfinxul”, ,,Femeia cu pălărie albastră”, ,,Tamara - muza pictorului”, ,,Portretul lui Guus Pretinger”, ,,Elegantă cu pălărie”, ,,Kiki din Montparnasse” sunt numai câteva din titlurile tablourilor sale, care ne dezvăluie trăirle sale în raport de această temă – universul feminin – subiect atât de vast.

Apreciat pentru contribuţia adusă la evoluţia artei plastice a primit din partea statului francez Legiunea de onoare şi cetăţenia franceză, iar statului olandez i-a conferit Ordinul Coroanei Belgiei. În anul 1968, la vârsta de 91 de ani, Kees van Dongen a plecat spre alte tărâmuri. Un pictor extrem de apreciat încă din timpul vieţii, lucrările sale se bucură şi astăzi de consideraţie, multe dintre ele găsindu-şi cumpărători în cele mai importante case de licitaţii din lume.

Nu puteam să nu scriu despre opera acestui mare colorist pentru că el a reprezentat o verigă importantă a picturii moderne a secolului XX.

Eugen Evu: Jocul de unul singur Sau tragicomedia bufă

$
0
0
Bufon ieșit din grații cu viața mai ridată
Ca fruntea nesfârșiă a unui  înțelept
Tot suie și tot cade cu stânca lui odată
Cât încă i se zbate o vietate-n piept
Bufonul- altcum  claun sheakesperean-sisific, țipenie căruia inima ( efectele, emoția) îi este doar o pompă de cauciu, a funcțiilor surogat, vietate...
Suplu precum un țipăt în vechile saloane 
...bufonul face tunbe-ntre plușuri și crisital
și-n golul fără margini al veștedei coroane
Fu-mpins să mai amuze cu-n ultin salt mortal
( aplaudace fiind mulțimile lui Le Bon...)
Dar azvârlind acolo grimasele opace
Își smulge clopoțeii și lațele din păr
și pentru prima oraăse-ncumetă să joace
În lacrima ce-o are sărată-ntr-adevăr...
Poemul cheie al recentei DODIKAI, parodiindu -l
prin act liric și Visul cu păpușerii al lui B.P. Hașdeu...
evocă un neo- templu de la Atica înactuqalitatea lui zoob politikon al decadenței morale pdin ambulatoriile revoluțiilor confiscate de Marele Saltimbank, citește Scaraoțchescu...
* Adrian Frățilă, editura Maiastra, 2016

Cristian Petru BĂLAN: POEME CU CERBI

$
0
0

CERBUL CARPATIN

Mugeşte cerbul de răsună munţii

Şi boncănitul i se pierde-n ceţuri:
Anunţă codrul că e timpul nunţii -
Ciopor de ciute-apare din verdeţuri...



Păşind spre cârd cu coarnele pe spate,
El le adoră lung pe fiecare,
Iar ciutele-l primesc cam speriate
Şi se prefac că fug, dar nu prea tare.



Când e mai sigur că-i al lui haremul,
Deodat-apare un rival localnic
Şi-ncepe lupta... Va fi el supremul?
E greu de spus, căci e-un război năvalnic



Iar cel venit, decis e să câştige
Şi se repede strajnic şi cu forţă:
Se-mping nervoşi, cu coarnele-n cârlige,
Pufnesc prin nări şi ura-n ochi li-i torţă!



Bătrânul cerb a-nvins şi-n alte lupte,
Aşa că lesne şi-a răzbit intrusul
Care-a-nţeles că nu-i loc să se-nfrupte
Şi, demn, cu răni, îşi acceptă exclusul...



Întreaga turmă iute-l înconjoară
Pe cel ce i-a rămas stăpânitorul;
De-acum mai sigur e pe-a lui comoară
Care admiră-n el Biruitorul!



Din nou mugeşte cerbul - şi mugeşte,
S-anunţe că prin codru-acesta-i rege...
Din văi, ecouri îi răspund frăţeşte
Şi-n jurul ciutelor el începu s-alerge...



E-aşa frumos, şi mândru, şi năvalnic,
Impunător, cu coarnele-i coroană,
Gigant, îşi ţine capul sus, şi-i falnic,
Uitând că s-a ales şi el cu-o rană.



Păşeşte elegant printre tufişuri
Şi, când şi când, mai stă să ia aminte,
Dar n-a văzut lucind în ascunzişuri
O ţeavă îndreptată înainte...



Când la izvor veniră să se-adape,
Un pocnet zgudui întreaga vale
Şi mândrul cerb se prăbuşi în ape,
Dar, tremurând, el se sculă agale,



Porni spre râpa din apropiere
Şi-n hăuri, plin de sânge, se aruncă,
Urmat de ciurda-i care cu el piere,
Zdrobindu-se-n căderi, din stâncă-n stâncă...



Un vultur apăru din patru vânturi:
De sus, plonjă şi el peste ponoare.
Privighetorile-au tăcut din cânturi
Şi-n nori se-ascunse-atunci mâhnitul soare.

 

CERBUL DIN CARPAŢI

(simbol al poporului român)

 

Bolnav, stă Cerbul Carpatin şi zace
Printre răzleţii brazi din codrul defrişat.
El geme-ncet având priviri posace
Şi nu mai este-n codru împărat.



Prin văi, hăitaşii-l caută şi zbiară
Urcând printre hăţişuri să-l găsească;
Se simte-adulmecat de orice fiară
Şi ştie că toţi vor să-l căsăpească...



Ridică-te, podoabă a naturii!
Ridică-te, fă-ţi arcuri omoplaţii!
Ca să le sfarmi la duşmani colţii urii,
Umple-ţi cu cer arterele, plămânii,



Prăvale-n coarne peste ei Carpaţii,
Şi-atunci, din somn, se vor trezi românii!




CERBII

 

Ca-n vis plutesc prin ierburi de poiene
Cu herbul coarnelor înveşmântate-n rouă,
Ieşind în tainici nopţi de sânziene,
Mugindu-şi doru-n raza lunii nouă.



Stau florile-aplecate şi-i ascultă,
Cununi de tei le plouă pe grumaze;
Hoinari robiţi de luna cea ocultă -
Li-s ochii plini de lacrimi şi de raze...

România magnifică: 165 de ani de la naşterea lui Ion Luca Caragiale

$
0
0





FARFURIDI (emoţionat şi asudat): Atunci, iată ce zic eu, şi împreună cu mine (începe să se înece) trebuie să se (sic!) zică asemenea toţi aceia care nu vor să cază la extremitate (se îneacă mereu), adică vreau să zic, da, ca să fie moderaţi… adică nu exageraţiuni!... Într-o chestiune politică… şi care, de la care atârnă viitorul, prezentul şi trecutul ţării… să fie ori prea-prea, ori foarte-foarte… (se încurcă, asudă şi înghite) încât vine aci ocazia să întrebăm pentru ce?... da... pentru ce?... Dacă Europa... să fie cu ochii aţintiţi asupra noastră, dacă mă pot pronunţa astfel, care lovesc soţietatea, adică fiindcă din cauza zguduirilor... şi... idei subversive... (asudă şi se rătăceşte din ce în ce) şi mă-nţelegi, mai în sfârşit, pentru care în orce ocaziuni solemne a dat probe de tact… vreau să zic într-o privinţă poporul, naţiunea, România… (cu tărie) ţara în sfârşit… cu bun-simţ, pentru ca Europa cu un moment mai nainte să vie şi să recunoască, de la care putem zice depandă… (se încurcă şi asudă mai tare) precum, - daţi-mi voie – (se şterge) precum la 21, daţi-mi voie (se şterge) la 48, la 34, la 54, la 64, 74 asemenea şi la 84 şi 94, şi eţetera, întru cât ne priveşte… pentru ca să dăm exemplul chiar surorilor noastre de ginte latine însă! (foarte asudat, se şterge, bea, iar se şterge şi suflă foarte greu, Trahanache a urmărit cu mâna tactul sacadelor oratorice ale lui Farfuridi. Bravo şi aplauze în fund, conduse de Brânzovenescu; râsete şi sâsâituri în grupul lui Caţavencu. Clopoţelul lui Trahanache de abia se mai aude. – După ce s-a mai oprit zgomotul, cu multă aprindere.) Daţi-mi voie! Termin îndată! Mai am doua vorbe de zis. (zgomotul tace). Iată dar opinia mea. (în supremă luptă cu oboseala care-l biruie.) Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele ... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis! (Aplauze în fund, sâsâituri în faţă…)

O SCRISOARE PIERDUTĂ
Comedie în patru acte
Autor Ion Luca Caragiale (1884)

Ion Luca Caragiale (1852 -1912) - dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român şi unul dintre cei mai importanţi scriitori români. Membru post-mortem al Academiei Române.

Eugen Evu: Eminesciana

$
0
0
Nu vă certați
La marginea apelor
Rămâne zbocotul
Din scoica pleoapelor
 
Nici în poienele
Muntelui sacru
Zgreabănă genele
Doar simulacru
 
Nici în suspinele
Îmbrățișării
Sublim- luminele
Dezvirginării

Sergiu Găbureac: UNDE SUNT TEHNOCRAȚII COALIȚIEI ?!?

$
0
0

 
O întrebare legitimă. Cum a putut coaliția, „învingătoare” (o victorie a la Pirus) în recentele alegeri, să formeze un guvern de paparude politice la cheremul unul cuplu politic penal ? Unde sunt adevărații specialiști / tehnocrați ai celor două partide, care să aplice profesionist programul guvernamental ?
Sutele de mii de protestatari din toată țara nu au ieșit, zilele aceste, în stradă împotriva programului social-economic promis. Chiar dacă el prezintă serioase semne de întrebare privind finanțarea. Nu a cerut nimeni, nici o clipă, retragerea acestui program, cum caută trompeții de serviciu să insinueze speriind pe milioane de semianalfabeți politic ai țării.
De fapt, capitole întregi din program, a fost însușit mișelește de feseniști chiar de la PNL-Antonescu, via USL, măsuri similare fiind cuprinse și în acel program, regăsit și în programul PNL-ului infestat de virusul ciumei roșii prin PDL. Pentru a te convinge compară programe:
Lumea s-a revoltat deoarece în loc ca guvernul s-a apucat, la nicio lună de la instalare, de modificarea legislației în interesul penalilor coaliției. Câteva mii. Normal este ca Parlamentul să facă, dacă era necesar, modificările legislative în domeniul Justiției, și nu un semianalfabet, fost ani întregi inginer pe la Caracal. Noaptea, sub clar de Lună !
Aici e buba multor „miniștri! ai guvernului Grindeanu. Paparuda Iordache a fost pusă special pe acest post. Să poată fi manevrat după bunul plac al liderilor Dragnea și Tăriceanu. Ce specialist autentic ar fi acceptat să facă aceste modificări pe furiș, când erau semne clare că poporul va reacționa ? El și guvernul de amatori au executat ordinul venit de sus fără să conștientizeze consecințele gestului iresponsabil.
 
Cei doi lideri, slab profesional, apropo, nici nu prea știu în ce sunt specialiști acești penali, au mizat pe faptul că mituind poporul cu iluzii de genul „umplem buzunarele românilor”, vor putea să șteargă cazierul miilor de hoți politici care au furat țara timp de 27 de ani. Ghinion ! S-au înșelat crunt.
„Poporul vegetal”, cu rare excepții, nu a reacționat la multele derapaje politice românești postdecembriste. A lăsat unei Europe civilizate impresia că pe plaiurile mioritice „omul de tip nou fesenist” înghite orice mișelie. Așa au fost distruse sub nasul poporului mii de fabrici și uzine, jafuri inimaginabile în băncile României, înșelătorii la lumina zilei (câte ori fi fost la „lumina” nopții !?!), însușirea de bunuri prin darea premeditată a unor legi pentru acoperirea manoperelor, s-au structurat vaste rețele de tip mafiot, local și național. Imoralitatea a cuprins segmente tot mai mari ale societății, medicii nu mai sunt medici, cei mai buni au părăsit țara la îndemnul băsescianului, profesorii s-au deprofesionalizat prin standardele tot mai joase impuse de miniștri tip Abramburica.
Birocrații instituțiilor publice sunt corupți până în măduva oaselor, societatea în ansamblul ei are o scară a valorilor răsturnată. Minciuna, hoția, lipsa de onoare au ajuns să fie virtuți în ochii românilor tot mai needucați. Tristă realitate ! Și nimeni nu răspunde !?!
Personal nu mai sper în resuscitarea neamului românesc, în condițiile în care peste 4.000.000 de români, floarea națiunii, au părăsit scârbiți țara, alungați de otrepele umane ajunse la frâiele țării.
Echipa „Frontului Salvării Naționale”, devenită tot mai mult grup infracțional de tip mafiot la scară națională, a infiltrat, prin metode specifice, toate partidele oponente. După ce a pus mâna pe Putere prin declanșarea Contrarevoluției (loviturii de stat) din seara zilei de 22 decembrie 1989 și-a pus în aplicare programul diabolic de distrugere a țării. Mimând democrația, FSN a desființat partide cu lungă tradiție democrată. A început cu Partidul Democrației Sociale (Cunescu) prin șmecheria absorbției, apoi, prin comandoul col. Băsescu, a decimat Partidul Național Țărănesc (Coposu-Diaconescu), iar recent tot prin același individ au eliminat Partidul Național Liberal (Câmpeanu-Quintus-Antonescu) printr-o altă șmecherie, crearea PDL și iluzia fuziunii fără de sfârșit.
Și, totuși, România se află, din nou, într-un moment de răscruce. Practic, abia acum se poate încheia Revoluția decembristă, confiscată de echipa Iliescu. Sunt multe probleme nerezolvate de decenii întregi. Reformele, care au fost temporizate premeditat de guvernele feseniste, așteaptă deblocarea. „Agenturili străine” au fost, de fapt, agentura FSN (PSD&PDL), cea care a declanșat Contrarevoluția în seara zilei de 22 decembrie 1989 ucigând sute și sute de oameni pentru a pune mâna pe putere. Ne-au trebuit 25 de ani să înțelegem șmecheria ! 
 
Aparent, nu are cine să ducă la bun sfârșit reformele. Opoziția parlamentară are o voce slabă, Partidul Național Liberal, aflat în metastază politică. Numai strada poate da impulsul și sprijinul necesar relansării României ! Sigur votul ar fi fost soluția optimă, numai că românii nu au avut ce să aleagă, fiind dezamăgiți de greșelile liderilor Opoziției ! Falșii lideri ai Opoziției ! 
În realitate, tot ai FSN. 
Reforma morală a tuturor partidelor se impune de urgență. În funcție de pașii făcuți vom putea vorbi de o revigorare celor mari forțe politice Stânga (PSD) și Dreapta (PNL) sau A și B. Avem nevoie și de A și de B. Așa poate funcționa o democrației puternică.
Deocamdată, strada nu a primit satisfacția cuvenită. Simpla retragere a ordonanței otrăvite nu e gestul care să determine încetarea protestelor. Se impune remanierea drastică a guvernului coaliției, prin aducerea adevăraților tehnocrați ai PSD. Despre cei ai ALDE slabe speranțe !
Cu paparude politice nu se poate guverna o țară !
 
Data viitoare, ieșiți la votare !

george FILIP: VENIŢI ROMÂNI!

$
0
0
           Motto:
                    se mişcă ţara.
Să fiu cinstit cu mine însumi
Chiar când tentaţia mă muşcă.
Să-mi şterg cu demnitate plânsu-mi
De vultur liber...pus în cuşcă.
 
Să fiu român cum a fost tata
Şi maica mea, dârza româncă,
Ca glia Ţării – preacurata.
Cu numele sculptat în stâncă.
 
Ne strigă glia şi Cehlăul
Şi Marea, Dunărea şi Tisa.
Ne cheamă patria - că hăul
Lacom, pe neam întinsu-mi-sa.
 
Veniţi şi voi - români de-un sânge,
Sub faldurile cutezanţei.
Veniţi români că ŢARA plânge
Tristă...la porţile speranţei.
 
Din strigătele – laolaltă,
Carpaţii-s un vulcan de vrere.
Vrem să ne fim stăpâni pe soartă;
Sperjurilor - LA  REVEDERE!
 
Hulind durerea şi nevoia
Stîpâni din nou să fim pe soartă.
Daţi-ne ŢARA înapoia,
Să nu cerşim din poartă-n poartă.
 
Să fii cinstit cu tine însuţi
Când muşcă neamul fluvii de nevoi.
Curmă-ţi cu demnitate plânsu-ţi
Românule – şi hai în rând cu noi!
 
         6 februarie - 2017, la Montreal
 

 

Stelian Gomboş: Din seria „Pro Memoria”...

$
0
0
Din seria „Pro Memoria – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”
 
 
 
De la temniţă spre sinaxare – câteva consideraţii şi reflecţii…
 
 
 
Iată că de două milenii încoace, adică de la întemeierea credinţei creştine, ne străduim să ne cinstim şi să ne omagiem eroii istoriei sau martirii credinţei precum şi personalităţile marcante, universale şi naţionale, care au amprentat istoria, veacurile şi locurile cu activitatea, cu viaţa şi cu învăţăturile ori scrierile lor mult folositoare!...
Am parcurs zilele acestea, ca într-un itinerar şi pelerinaj duhovnicesc, cartea recent apărută şi intitulată sugestiv: „Din temniţe spre sinaxare” editată de către grupul areopag, coordonată de către teologul şi mărturisitorul Danion Vasile, şi publicată la Editura „Egumeniţa” din Galaţi, în anul 2008, cu binecuvântarea Episcopului duhovnicesc Iustinian Chira al Maramureşului şi Sătmarului. Am citit, cu multă luare aminte, materialele semnate de către Părinţii: Iustin Pârvu, Gheorghe Calciu Dumitreasa, Ioan Negruţiu, Gheorghe Drăgulin, Demian Tudor, Moise de la Oaşa, Augustin de la Aiud, precum şi cele semnate de către Răzvan Codrescu, Dan Puric şi Danion Vasile.
După cum citim, observăm şi constatăm, volumul de faţă este tipărit întru pomenirea sfinţilor din închisorile comuniste. Rostul său este de a atrage atenţia creştinilor români despre valoarea jertfei înaintaşilor lor. Textele sunt variate, de la conferinţe şi predici până la poezii şi rugăciuni către noii mărturisitori. Nu toţi cei care au trecut prin închisori sunt sfinţi, dar toţi cei care au murit pentru Iisus Hristos în închisorile comuniste pot fi canonizaţi. De asemenea, pot fi canonizaţi şi cei care, după ani de grele pătimiri în închisoare, au murit în libertate, trăindu-şi însă această libertate în nevoinţă şi rugăciune.
În Biserica Ortodoxă, Biserica cea adevărată, canonizarea oficială a unui sfânt este precedată de aşa-numita canonizare populară, de cinstire evlavioasă din partea poporului. Cinstire pe care Sfântul Sinod o pecetluieşte prin slujba canonizării.
Mare parte din textele adunate aici nu fac altceva decât să mărturisească faptul că, deja, poporul îşi cinsteşte noii mucenici. Şi aşteaptă canonizarea lor. Aşteaptă intrarea lor în Sinaxare...
Dintre toate relatările despre închisori şi vremurile de prigoană trăite de aceşti oameni în secolul trecut, din toată investigaţia psihologică a atâtor autori, toţi înzestraţi cu duhul mărturisitor, cartea aceasta este una dintre cele mai duhovniceşti, una dintre cele mai pătrunzătoare, „cea mai în măsură să înţeleagă împreună cu toţi sfinţii ce este lăţimea şi lungimea, adâncimea şi înălţimea, să cunoască iubirea lui Iisus Hristos cea mai presus de cunoaştere şi să se umple de toată plinătatea lui Dumnezeu (cf.3, 18–19).” Aşa încât, afirmaţiile Părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa Calciu de pildă, făcute în alte împrejurări, se potrivesc foarte bine şi aici, căci, „dacă ai îndoieli asupra mântuirii, asupra jertfei sau asupra biruirii vrăşmaşului văzut şi nevăzut prin puterea credinţei şi a rugăciunii, dacă te îndoieşti de iubirea lui Iisus Hristos şi de eficienţa pocăinţei” acest volum, acest document duhovnicesc, te va convinge, deoarece protagonistul lucrării acesteia şi toţi eroii închisorilor comuniste şi politice în general, au căutat în primul rând, să-şi pună în ordine propriile vieţi, să înţeleagă şi să trăiască experienţa comunitară din Biserica primară, să-şi şlefuiască încet dar sigur, caracterul pentru iubire, jertfă, bunătate şi trăirea dragostei comunitare şi asta pentru că toţi aceşti mucenici contemporani ai veacului al XX – lea „locuind în aceeaşi celulă (ori la propriu, ori la figurat), au încercat să facă din spaţiul ei o biserică a lui Iisus Hristos, dincolo de toate ispitele, piedicile şi poticnelile inerente convieţuirii multora la un loc, într-un spaţiu impropriu, mizer şi insalubru!... Şi până la urmă, lucrarea cu pricina dezvăluie cititorilor „treptele descoperite de Duhul lui Dumnezeu acestor tineri neştiutori (la început), dar dorind arzător după Dumnezeu: mai întâi, ei constată că omul este mereu atacat de duhurile rele, dar că omul are puterea să le primească ori să le respingă dintru început sau mai târziu, fiindcă aceste duhuri rele îl războiesc pe om, dar cineva care are darul trezviei şi al privegherii, poate cunoaşte stadiile atacurilor şi poate lupta împotriva lor, chiar dacă lupta este complexă şi de durată, însă nu imposibilă. Dacă cineva nu este determinat să oprească gândul rău de la început, acesta pătrunde în mintea lui şi-i argumentează că nu este chiar atât de rău. Dacă omul acceptă şi acest stadiu, gândul devine poftă şi-i hrăneşte mintea, imaginaţia şi simţurile. Până aici fiind războiul nevăzut” – iată Şcoala Filocaliei şi a Spiritualităţii Răsăritene autentice, pe care aceşti cultivatori ai Duhului şi stăruitori într-ale Rugăciunii şi Ascezei au învăţat-o acolo unde te aşteptai probabil cel mai puţin, adică în temniţele „cruciadei roşii”!...
Altfel spus, deprinderea persoanei în lupta duhovnicească, parcurgând toate treptele ascezei creştine, în cadrul războiului nevăzut şi văzut în care au fost angrenaţi aceşti slujitori ai lui Iisus Hristos şi iubitori ai aproapelui, duce la o asemenea analiză ce „nu putea fi făcută de către aceşti tineri decât numai prin prezenţa Duhului Sfânt, Care i-a asistat pe toată durata vieţii lor în închisoare”.
Drept pentru care „cititorul care se va apleca asupra acestei cărţi nu o va sfârşi fără a fi măcar cutremurat, dacă nu întors spre credinţă, căci viaţa acestor oameni deosebiţi este un model moral şi o scară de suire spre cele înalte, o chemare stăruitoare de a ieşi măcar pentru o vreme din mlaştina acestei vieţi şi de a urca spre Soarele Dreptăţii, spre Răsăritul cel de Sus, Care este Domnul nostru Iisus Hristos. Oare nu este cutremurător ceea ce spune un teolog şi un slujitor al altarului, care şi-a asumat suferinţa şi moartea ca pe o curăţire şi o înviere (căci finalitatea vieţii umane nu este moartea, ci învierea)? Şi nu vreau ca cititorul de bună credinţă să treacă fără atenţie peste unele cuvinte rămase de la Părinţii Iustin Pârvu şi Gheorghe Calciu, ce se arată a fi adevărate file de Filocalie şi Patristică - şi asta pentru că amândoi vorbesc frumos şi cu însufleţire, oprindu-se cu precădere la tema lor preferată: aceea a apărării credinţei strămoşeşti, curată, nealterată şi autentică (potrivit Sfintei Scripturi şi a Sfintei Tradiţii), şi a sentimentelor curat naţionale şi patriotice, de cea mai bună calitate – pe care şi-a asumat-o în viaţa sa duhovnicească la modul plenar, din convingere şi din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în pofida tuturor vicisitudinilor pe care le-au traversat din cauza sistemului şi a regimului ticăloşit, antihristic!...
În altă ordine de idei, într-o mărturisire a sa consemnată de către o altă carte de suflet, cuget şi simţire autentică, Părintele Ieromonah Amfilohie Brânză – Duhovnicul Mănăstirii Diaconeşti – Bacău recunoaşte că „Am vorbit de aceşti părinţi mari ai Ortodoxiei noastre, pe care noi nu-i numim sfinţi, căci ne temem de asta. Dar pentru noi au fost ca nişte sfinţi. Aşa i-am simţit, aşa i-am perceput. Fiindcă i-am văzut împlinind sub ochii noştri Evanghelia, pentru că ne-au învăţat creştinismul practic prin exemplul personal: au flămânzit ei ca să sature pe cei flămânzi, au privegheat ei ca să se odihnească cei osteniţi, au pătimit ei ca să ia mângâiere cei întristaţi, s-au sacrificat ei ca să trăiască ceilalţi. Bunul Dumnezeu să-l odihnească cu sfinţii pe părintele Calciu şi pentru rugăciunile lui să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi toţi. Amin”.
Eu cred că trebuie reţinut şi subliniat faptul că interesul cărţii nu stă atât în faptele relatate, cât în deschiderea duhovnicească (de care am pomenit şi mai sus): căci anecdotica se completează, se întregeşte şi se transcende prin adevărate pagini de Filocalie contemporană, relevând cu prisosinţă că în temniţele comuniste, în jurul unora ca: Valeriu Gafencu, Radu Gyr, Daniil Sandu Tudor, Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu, Ioan Gh. Savin, Dumitru Stăniloae, Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu, Ioan Negruţiu, Nicolae Steiherdt, Mina Dobzeu, Sofian Boghiu, Constantin Galeriu, Constantin Voicescu ori Gheorghe Calciu Dumitreasa, s-a constituit, mutatis mutandis, o mişcare spirituală corespunzătoare celei promovate, dincoace de gratii, de gruparea „Rugului Aprins” de la Mănăstirea Antim (cumplit lovită la rândul ei de teroarea ateismului oficial al epocii staliniste, artizanii acesteia fiind aceleaşi persoane, trecute de aici acolo...)”.
Prin urmare, lucrarea în sine este un complex, un tot grăitor, alcătuită dintr-un şir întreg de evenimente, fapte, momente cruciale, de-a dreptul existenţiale şi determinante pentru eroii cărţii, care, deşi s-a urmărit acest lucru, nu au fost niciodată victime, ci întotdeauna vor fi consemnaţi de către posteritatea ce trebuie să fie cât mai obiectivă, drept eroul credinţei, purtătorul Duhului Celui Dumnezeiesc în iadul lumii acesteia pământeşti, din a doua jumătate a secolului al XX – lea!...
Scriitorul şi publicistul creştin Răzvan Codrescu atenţionează şi subliniază  faptul că „Viaţa lor merită cunoscută, nu pentru slava lor pământească, ci ca oamenii din zilele noastre înnegurate de atâtea rătăciri, urmări ale îndepărtării de Dumnezeu, să ştie că au existat în veacul al XX – lea asemenea aleşi care s-au ridicat la puterea de credinţă şi de jertfă a primilor martiri creştini”.
Ştiind, din propria-mi experienţă, că fiecare întâlnire cu Părinţii Sofian Boghiu, Ioan Iovan, Ioan Negruţiu, Adrian Făgeţeanu, Constantin Galeriu, Roman Braga, Iustin Pârvu, Benedict Ghiuş, Ioasaf Popa, Paulin Leca, Arsenie Pappacioc ori Gheorghe Calciu Dumitreasa, au fost prilejuri de mare înălţare sufletească şi de sărbătoare, asemeni întâlnirilor învăţăceilor cu marii filozofi ai vremii antice precum: Platon, Plotin, Socrate, Aristotel, fiindu-ne pildă demnă de urmat, de înţelepciune, abnegaţie şi dăruire, şi totodată, mă gândesc ce repede îi uităm noi pe aceşti oameni, pe aceste personalităţi ale culturii şi spiritualităţii noastre, fiindu-le prea puţin recunoscători pentru toate câte ne-au făcut şi ne-au dăruit ei nouă!...
De aceea, cartea de faţă (şi celelalte care sunt şi vor mai apărea) este foarte bine venită, remarcându-se ca un omagiu şi un prinos de recunoştinţă adus acestor persoane pline de har, dar şi curaj mărturisitor, dorindu-se a fi un pas către revenirea la realitatea normală şi firească a cinstirii înaintaşilor noştri, aşa cum se cuvine, aducându-ne astfel aminte „de mai marii noştri”!...
            Mărturisesc sincer că, cel puţin eu personal, mă simt foarte împlinit din punct de vedere spiritual – sufletesc, pentru faptul că am avut fericitul prilej şi marea şansă de a-i întâlni şi (de) a-i cunoaşte pe aceşti oameni ai lui Dumnezeu – care încă mai sunt în viaţa aceasta, iar pe ceilalţi doar cu ajutorul cărţilor şi a relatărilor celor care i-au apucat aici, pe acest pământ – mari personalităţi a culturii şi spiritualităţii noastre româneşti şi nu numai, având convingerea şi nădejdea că vom şti cu toţii pe mai departe, să ne cinstim înaintaşii, potrivit meritelor şi vredniciilor fiecăruia, cu toate că în aceste vremuri, preţuim mai mult pe alţii de oriunde şi de aiurea, căci ni se par a fi mai exotici, mai spectaculoşi, mai senzaţionali!...
Însă, rămânem convinşi de faptul că ce este nobil rămâne iar ce este ieftin, apune!...     
            Aşadar, cei alungaţi din turnurile babilonice pot bate la porţile cetăţii noului Ierusalim – cel bisericesc şi ceresc ce „nu are trebuinţă de soare, nici de lună, ca să o lumineze, căci slava lui Dumnezeu a luminat-o, făclia ei fiind Mielul” (Apoc. 21, 23).
Lucrarea aceasta, cu alte cuvinte, este (şi ea, alături de celelalte) una de referinţă în domeniul istoriei şi a spiritualităţii autentice, care ar trebui să se afle la îndemâna tuturor celor ce cred că „Biserica este cetatea pe care nici porţile iadului nu o vor birui” şi asta datorită (şi) slujitori ei fideli ce au apărat-o în vremuri în care alţii au trădat-o şi au prădat-o, făcându-se, în acest fel, vrednici de a ajunge din temniţele comuniste în sinaxarele acestei sfinte Biserici – ai cărei fii nelaşi şi nefăţarnici au fost, până la sfârşitul vieţii lor pământeşti!...

Nicolae E. Braniște: 2 poeme

$
0
0

                                                        Călătorul

                                                        

                                                        Tu, omule, te-ai născut călător

                                                        Un visător, pe-orbită terestră

                                                         Dar știi că ești un muritor

                                                         Vii și te duci ca orice astră.

                                                         După lumină zbori și după vis

                                                         Un timp petreci cu ai tăi semeni

                                                         Gândul te duce la paradis

                                                         Iubirea din suflet, deasemeni.

                                                         În timp ești călător după strămoși

                                                         Te zbați, vremuri, să-nveți iubirea

                                                         Vrei să dai genă și la urmași

                                                         În toate să rămână nemurirea.

                                                          Pe drumul sorții veșnic călător

                                                          Cauți potecă dreaptă în labirint

                                                          Într-o credință pășești ca muritor

                                                          Știi de capăt și de rugă la sfânt.

                                                          După himere, alergător de cursă

                                                          Cauți Luceferi și-acolo unde nu-s

                                                          Putere să ai tot timpul în casă

                                                          Urme din ce-ai luat din vis.

 

 

             Gânduri apocrife

Popoare-s triste, că n-au un Hristos

E răstignit pe cruce pentru dreptate

Vor să-L învie, cuțitul a ajuns la os

Iubire  să pogoare, jos,  cu celeritate.

 

Alătură de rugă, să ierte păcate

Mizerii umane strânse în veacuri

Ce n-a fost voie, la ceas de moarte

O-mbrățișare de neant, cu riscuri.

 

Divină Comedie au instalat  gânduri

Destui profită de marea tragedie

În flăcări aruncă iubire de timpuri

Destine creștine și crez în bucurie.

 

Bocitoare nu mai au lacrimi să plângă

Izvoare-au secat pe pământ obosit

Speranța e-n veșmânt cernit la strungă

La rugăciune cheamă pe cel oropsit.

 

Cu toții vrem să-L înviem pe Hristos

S-aducă liniște și pace în orice gând

Altare să-mplinească iubire din naos

Sfințenie împărtășită din trup sfânt.

 

Nimeni nu mai crede în nemurire

Datornici trăim să-mplinim soarta

Adevăr în părticica noastră de trăire

Muritori, doar am deschis poarta.

Mesut SENOL: DOUA FEMEI ALBE CA ZĂPADA (POEM BILINGV)

$
0
0

DOUĂ FEMEI ALBE CA ZĂPADA

Au venit de sus
Au ieşit din interior
Din depărtare
Din trecutul nostru

Nu au încetat să existe
Au devenit borne la hotar 
Al înţelesului unei faimoase aventuri
Zâmbeau cu generozitate
Iar cei din preajmă lucrau cu plăcere

Pline de energie
Curajose în lupta cu vrăjmăşia
Ele au prins viaţă
Au trecut de toate barierele
Pentru mai multă dăruire
Sub ţara de vis a zăpezilor albe

Capetele lor rafinate
Compasiunea din inimile lor
Ajunse la vârsta libertăţii
Când râd de ele însele
Şi sunt gata să facă o bucurie întregii lumi

De fapt trebuie să le urmezi paşii
Este o preţuire care ne uimeşte
Şi nu e decât fiorul unei iubiri

 

TWO WHITE SNOW WOMEN

They came from above
From inside out
From far away
From our past

They never ceased to exist
They became the landmarks 
Of the meaning of a cherishing adventure
They were quick to produce smiles
Making fellows enjoy their deeds

Full of energy
With a courage to fight enmities
They came to life
To surpass all the barriers
To be more passionate
Under white snow’s dreamland

Their two fine heads
Compassion in their hearts
Free at last in their age
To make fun of themselves
And to give joy to the world

In fact you must follow their steps
In appreciating what astonishes us
It is all about nothing but a thrilling love…

Stelian Gomboș: Din seria „Pro Memoria – Anul comemorativ Justinian Patriarhul

$
0
0
Din seria „Pro Memoria – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”
 
Nouă ani de la săvârşirea din această viaţă a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Grigorie Băbuş (1915 – 2008)...
 
În iureşul timpului şi în vârtejul zilei apucăm să ne mai gândim, din când în când, la viaţa omului şi, mai ales, la moartea acestuia, îndeosebi atunci când, primind un telefon, aflăm că a mai trecut cineva apropiat şi drag nouă dincolo, defapt unde?... În adevărata viaţă!...
            Aşa s-a intâmplat şi în urmă cu nouă ani, la aflarea veştii trecerii la cele veşnice a Părintelui Grigorie Băbuş la venerabila vârstă de 93 de ani – cel care a fost atâţia ani slujitorul altarului străbun şi al cărţilor teologice, academice şi duhovniceşti!...
Părintele Grigorie Băbuş s-a născut la data de 3 iunie anul 1915, în comuna Teişani, judeţul Prahova. La vârsta de 13 ani a intrat ca frate începător la Mănăstirea prahoveană Cheia, unde era Stareţ unchiul său, Arhimandritul Grigorie Georgescu. Aici a îndeplinit cu râvnă mai multe ascultări, printre care cea de paracliser. La vârsta de 18 ani a susţinut examenul de admitere la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, având colegi apropiaţi pe monahul Teoctist Arăpaşu, viitor Patriarh al României, şi pe monahul Sofian Boghiu, viitor Stareţ al Mănăstirii Antim din Bucureşti. După absolvirea Seminarului Teologic a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, înscriindu-se apoi şi la cursurile de doctorat. Fiind înzestrat cu o voce deosebită, a devenit, pe rând, cântăreţ şi ierodiacon la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, iar apoi, la data de 22 februarie 1948, ieromonah. Mai târziu a fost numit Stareţ al Mănăstirii Cheia - Prahova, până când Patriarhul Justinian l-a readus la Bucureşti, unde o vreme a fost duhovnic al studenţilor Facultăţii de Teologie, iar în anul 1950 a fost hirotesit Protosinghel de către Episcopul Vicar Patriarhal Teoctist Botoşăneanul.
Patriarhul Justinian i-a încredinţat misiunea de a se ocupa de organizarea Bibliotecii Sfântului Sinod din incinta Mănăstirii Antim, unde a lucrat împreună cu prietenul său arhimandritul Bartolomeu Anania. În data de 25 martie 1956, de Buna Vestire, a fost hirotesit arhimandrit de către însuşi Patriarhul Justinian. În anul 1959, la 13 martie, noaptea, a fost arestat de securitate, care i-a confiscat şi puţinele lucruri pe care le avea. A fost închis vreme de câţiva ani împreună cu Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, Profesorul Teodor M. Popescu, Poetul Radu Gyr şi alţii, suferind în sinistrele închisori de la Aiud şi Jilava. Eliberat din închisoare în anul 1964, Arhimandritul Grigorie Băbuş revine la Mănăstirea Antim din Bucureşti, la Biblioteca Sfântului Sinod, pe care o va sluji cu dăruire şi pricepere, precum şi la altarul Sfintei Catedrale Patriarhale, mai bine de 50 de ani.
A scris câteva cărţi şi multe articole, printer care: 
- Izvoare liturgice şi pastorale; 
- Bibliografia tipăriturilor psaltice ale lui Anton Pann; 
- Lumină pentru suflet-predici.
Slăbit fiind de vârstă şi de boală, Părintele Arhimandrit Grigorie Băbuş s-a retras la mănăstirea de metanie, Cheia, în noiembrie 2006, petrecând ultimii ani în rugăciune şi nevoinţe, primind adesea vizita fiilor duhovniceşti. A trecut la cele veşnice în 7 februarie 2008, dată care coincide cu ziua de naştere a colegului său de şcoală şi prietenului său de o viaţă, Patriarhul Teoctist (7 februarie 1915), şi a fost înmormântat sâmbătă – 09.02.2008 orele 11, 00 la mănăstirea sa de metanie din judeţul Prahova, de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu Î.P.S. Părinte Teodosie Petrescu - Arhiepiscopul Tomisului şi I.P.S. Părinte Gherasim Cristea – Arhiepiscopul Râmnicului.
Aşadar, Părintele Arhimandrit Grigorie Băbuş a slujit ca preot, cu evlavie şi măiestrie, timp de 60 de ani. A ctitorit şi cultivat o bibliotecă valoroasă şi mult folositoare, Biblioteca Sfântului Sinod.
A încurajat şi ajutat o mulţime de tineri teologi să se pregătească pentru apărarea şi promovarea credinţei ortodoxe în anii grei ai dictaturii comuniste. A fost în acelaşi timp un bun păstrător al Tradiţiei şi un păstor receptiv la noile probleme apărute în societate. Era elegant şi ordonat, ospitalier şi erudit. Un preot distins al cultului ortodox şi un om al culturii înţelepte, un slujitor al Bisericii şi al poporului român. 
            În dimineaţa înmormântării şi, mai cu seamă, la sfânta slujbă a participat foarte multă lume care l-a cunoscut şi la preţuit în mod deosebit pe părintele lor duhovnicesc!...
Au fost multe coroane, multe flori, multe lacrimi pline de recunoştinţă şi (de) nădejde, că părintele s-a mutat de la moarte la viaţă, acolo unde nu mai este nici suferinţă, nici întristare nici suspin ci viaţă fără de sfârşit!...
            După ascultarea cu luare aminte a slujbei prohodirii preoţilor (a monahilor şi ieromonahilor) – care adăposteşte o atăt de bogată şi de profundă teologie au ţinut să omagieze personalitatea celui plecat mai mulţi slujitori al altarului între care la loc de frunte au fost cei doi distinşi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care au evocat personalitatea părintelui ca fiind unul ce a dat dovadă de multă înţelepciune, răbdare şi pricepere în diferitele momente ale vieţii care i-a fost presărată cu multe ispite, piedici şi suferinţe, mărturisind că toate întâlnirile pe care le-au avut cu Părintele au constituit momente de mare înălţare duhovnicească şi mângăiere sufletească, datorită sfaturilor bune, foarte competente şi pertinente, pe care le-a dat!...
Cu acest prilej a transmis mesaj de condoleanţe (şi) P.F.P. Patriarh Daniel - care a mărturisit că a avut întotdeauna, în persoana părintelui un foarte apropiat şi sincer sfetnic, slujitor şi colaborator, dispus oricând a da o mână de ajutor la rezolvarea diferitelor probleme bisericeşti, mai cu seamă a celor pastorale unde era un desăvârşit!...
Tot din acest mesaj a reieşit demnitatea pe care a avut-o părintele indiferent  de vitregiile şi de situaţiile cu care s-a confruntat fiildu-le, în acest sens preoţilor, călugărilor şi dascălilor mai tineri un adevărat exemplu de caracter şi onestitate şi, nu în ultimul rând, de probitate morală!...
            Cuvintele noastre sunt puţine şi neputincoase pentru a putea spune cât bine a făcut Părintele Arhimandrit Grigorie Băbuş, datorită ţinutei sale morale şi preoţeşti, a echilibrului şi înţelepciunii sale, a preocupărilor sale teologice şi cărturăreşti, a dragostei sale faţă de Dumnezeu şi (de) oamneni, a ataşamentului său faţă de ţara aceasta şi de Biserica strămoşească!...
            Se cuvine aşadar, să-i aducem prinos de cinstire şi de recunoştinţă rugându-ne lui Dumnezeu să-l răsplătească cu harul şi cu dragostea sa cea nemărginită acolo, în locaşurile cele cereşti, în lumina cea neînserată a Slavei Sale!...
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!Veşnică să-i fie pomenirea! Amin!
 

Elena BUICĂ: O NOUA CARTE - HERMAN VICTOROV: „SUB ARIPA NEAGRĂ A RĂZBOIULUI”

$
0
0

Domnul Herman Victorov, seniorul cu multe resurse vitale, cu toate că se află la ceas de seară, ne surprinde cu cea de a doua carte a sa „Sub aripa neagră a războiului”, la scurtă vreme după apariţia primei carţi, „Jurnalul unui om oarecare”, o carte deosebit de interesanteă care a fost  retipărită şi tot nu a putut satisface toate cerinţele. Ambele cărţi, înfăptuite să înfrunte timpul, sunt scrise în colaborare cu doamna Mihaela Victoria Ignat. I-a unit rigoarea şi exigenţa, pentru a da viaţă unor creaţii atractive şi de mare rezistenţă. Deşi cărţile au apărut la o vârstă când mulţi semeni se odihnesc la umbra nucului bătrân, sau chiar sub nuc, autorul-narator, Herman Victorov, face dovada unei deosebite prospeţimi a minţii hrănită din nevoia de a privi şi a medita asupra înţelesurilor mari şi adânci ale vieţii, iar condeiului doamnei Mihaela Ignat, care a dat viaţă ideilor prin cuvânt, o certă dovadă a şlefuirii artei scrisului.

În această nouă carte „Sub aripa neagră a războiului”, apărută la Maple Red Publishing House, decembrie, 2016, ni se prezintă o tema despre care s-au scris nenumărate tomuri, dar niciodată îndeajuns. E concepută ca o reconstrucţie autobiografică, o confesiune despre orizontul destinului neamului evreiesc. Efortul de a reconstitui din amintiri acele vremuri ne aminteşte cu prisosinţă dictonul că din ruine recompunem imaginar vastitatea cetăţilor.

Unii poate vor pune întrebarea: de ce trebuie să mai răscolim aceste adevăruri dureroase? N-ar fi fost mai bine dacă autorul aşternea tăcerea peste suferinţele de odinioară ca să lase rănile să se vindece? Ba se mai pot naşte şi controverse stârnite de aceia care sunt neclintiţi în altfel de convingeri. E un fapt meritoriu ca autoru-narator, domnul Herman Victorov, nu a avut reţinere în a prezenta o temă mult dezbătută. Autorul a simţit că este perfect îndreptăţit în acest demers, deoarece a avut în vedere un precept istoric: dacă istoria se uită, riscă să se repete. “Cei care uită trecutul sunt condamnaţi să îl repete”, spunea filosoful George Santayana. Glasul suferinţei trebuie să nu-şi piardă ecoul, trebuie să devină o adevărată pavăză împotriva răului pe care noi oamenii îl facem contra semenilor noştri.

Autorul doreştre doar să se ştie adevărul în numele căruia a scris această carte, indiferent de partea cui se află adevarul, sau că ar putea să supere pe cineva. Nu judecă pe nimeni, un condamnă, deşi este un fenomen uman reprobabil, ci lasă doar faptele să vorbească şi judeata să o facă cititorul. De aceea, tonul fundamental e unul calm, rostit cu înţelepciune. A ţinut dreaptă cumpăna gândirii despre oameni şi despre sine, despre acele fapte de viaţă care şi-au pus amprenta pe destin şi despre atitudinea eroică de a depăşi etape de viaţă împinse uneori până la graniţa insuportabilului.

E o carte cu un unghi de privire înalt şi cuprinzător, cu multiple tablouri de viaţă ilustrate cu amănunte semnificative şi cu o întreagă încrengătură de relaţii interumane. Această confesiune existenţială, de înaltă tensiune dramatică, este privită prin implicaţiile social-politice ale istoriei ţării noastre. E o carte profundă care stârneşte întrebări rămase de-a pururi fără răspuns, o meditaţie tulburătoare despre culpabilitate, despre lupta pentru supravieţuire. De-a lungul cărţii pluteşte întrebarea: Ce se petrece în mintea şi în străfundurile sufleteşti ale unor oameni care devin mai cruzi decât animalele despre care ştim că nu chinuie alte vieţuitoare şi nu omoară decât pentru hrană, conform firii în care au fost créate pe pământ. Nu s-a găsit răspunsul clar la întrebarea, de ce unii oameni îşi omoară semenii sau îi schingiuesc, cum de s-au îndepărtat atât de mult de felul cum Domnul a creat omul după chipul şi asemănarea Sa?

Asemenea aspecte de viaţă ieşite de pe coordonatele firii omeneşti formează subiectul acetui volum. E o carte care te invită la reflecţii despre aprofundarea sinelui, despre mersul lumii, cu sondaje coborând în lumea de gânduri, acolo unde s-au înnodat şi dezlegat înţelesuri, acolo unde se află eterna spirală a valorilor fundamentale ale spiritualităţii. Indiscutabil e o carte curajoasă care te incită şi te poartă prin sfinţenia martirajului.

Paginile cărţii încep odată cu debutul evenimentelor întunecate din toamna anului 1940, când s-au petrecut persecuţii şi masacre ale evreilor. Până în acest moment viaţa evreilor era identică cu cea a localnicilor, aceeaşi viaţă de familie, de muncă, de implicaţie în evenimentele ţării, de bune relaţii interumane, de joacă a copiilor. Îi deosebeau religia şi unele tradiţii şi obiceiuri, pe care şi le respectau reciproc, făcându-le existenţa mai frumoasă, mai bogată şi mai interesantă. Evreii erau complet integraţi în viaţa ţării contribuind la modernizarea şi dezvoltarea ei economică şi culturală. Cartea cuprinde emotionante pagini în care sunt relatate faptele de eroism ale evreilor alături de români  ca fraţii în războiul de independenţă şi în primul război mondial pentru pământul ţării lor, România. Mulţi evrei au fost decoraţi în lupte pentru apărarea ţării, intelectualii evrei făceau parte din elita intelectuală, iar în comerţ erau renumiţi. Domnea pacea şi buna înţelegere în toată ţara. După ce am intrat în alianţa cu Germania, ţara noastră a trăit un capitol întunecat din istoria ei. Având la bază motive politice ori propagandistice, s-au născut multe suferinţe cetăţenilor români de etnie evreiască.

Perioada aceasta a înregistrat însă şi fluctuaţii datorită personalităţii lui Ion Antonescu şi a conjuncturii externe şi e remarcabil faptul că autorul a surprins această etapă în toată complexitatea ei, printr-o documentare riguroasă şi remarcabila sa notă de obiectivitate. Cu toate că vremurile au fost atât de vrăşmaşe, printre rânduri, autorul lasă să se strecoare ecoul unor răstimpuri mai calme, aspecte din  viaţa de familie trăită în armonie şi frumuseţi aşa cum s-au aşezat în adâncul fiinţe sale. Evenimentele fiind văzute prin ochii unui copil, pe lângă faptele în derulare şi comentariile celor mari, sunt intercalate episoade pline de candoare, de umor, de mirări, de năstruşnicii specifice universului vârstei trăite. Autorul s-a dovedit a fi un analist fin al acelor ani care s-au transformat într.-un teritoriu de luptă pentru supravieţuire. Remarcabila sa gândire analitică şi obiectivă conferă textului credibilitate, dar şi emoţie.

Cartea începe cu relatările din toamna anului 1940 cănd au început schimbări in viaţa evreilor. S-a instalat rapid o gamă largă de sentimnte dureroase, precum indiferenţa, ura, ostilitstesa, care se rostogoleau nemilos peste viaţă lor tihnită. Aceste sentimente reprobabile alternau uneori cu cele ale bunei  înţelegeri şi al spiitului de solidaritate cu localnicii. Compasiunea venea ca un balsam pe rana sângerândă a sufletului, căci şi în Târgu Ocna, o parte a populaţiei locale a arătat semne de caldă apropiere şi înfrăţire cu evreii, unii chiar demni să fie aşezaţi lângă „Cei drepţi între popoare”. Evenimentele se desfăşurau în ritm alert. Norii negri ai primejdiei s-au abătut asupra evreilor. Prigoana, persecutarea şi nimicirea evreilor era în planul Legislaţiei antievreiescă din timpul regimului Antonescu. Acestea au luat multiple forme: li s-au interzis întrunirile, inclusiv la sinagogă, mai mult chiar, în simplele întâlniri între vecini, rude şi prieteni. S-au luat măsuri ca evrei să fie deposedaţi de radiouri şi telefoane, au fost obligaţi să efectueze munci forţate, denumite munci în interes obştesc. Eliminarea evreilor din societatea civilă se punea în practică prin diferite mijloace: interdicţia exercitării profesiilor, exproprierea şi naţionalizarea proprietăţilor şi bunurilor evreieşti. Elevii şi profesorii au fost eliminaţi din şcoli, fiind nevoiţi să formeze un sistem de învăţământ particular. Au fost evacuaţi din localităţile mai mici şi adunaţi în centre mai mari, pentru familia lor, în Bacău. Cutremurător a fost “trenul morţii” de la Iaşi şi planul de deportare în lagărele din Trasnistria, adevărat loc de exterminare.

Desfăşurarea evenimentelor poartă cititorul pe mai multe planuri, adesea în cotrapunct, când luminate de razele calde ale farmecului şi nevinovăţiei copilăriei petrecută în Târgu Ocna sau lumina izvorâtă din prezentarea unor semeni, când contrabalansată de întunericul urgiilor acelor vremuri. Dramatice sunt paginile evacuării din târgul natal şi duşi în oraşul Bacău unde îşi vor duce cu greu zilele de azi pe mâine. Lumea trăită de autor în anii copilăriei şi ai adolescenţei împreună cu familia sa este o lume prea devreme căzută sub umbra nedreptelor suferinţe. Lumina neuitării acelor ani ai copilăriei şi ai adolescenţei l-a însoţit în toată viaţa sa. Multe din aceste aspecte autorul le-a aflat de la cei în suferinţă, dar cele mai multe au fost trăite în mod direct. Acestea au devenit un depozitar de amintiri pe care le-a valorificat într-o arhitectură a ideilor în mod strălucit, chiar dacă au trecut mulţi ani de la evenimentele evocate. Chiar dacă la vârstă aceea, copilul nu putea să înţeleagă pe deplin ceea ce se petrece sau ceea ce se comenta în familia, el trăía suferinţele alături de toţi, iar memoria afectivă le-a înregistrat cu acurateţe, împletind cele rele cu colţuri de cer luminos şi vesel conform vârstei. Printre realităţile dure, partea idilică a copilăriei se strecoară aşa cum se mai poate, fiindcă legile biologice îşi spun cuvântul, se strecoară pe furiş prin crăpăturile realităţii dureroase. În emoţionante pagini ne prezintă evoluţia războiului relatată prin comentariile personajelor. Timpul se scurge şi, ieşind treptat din copilărie, autorul-erou intră în alt spaţiu ale existenţei, cel al muncii fizice înverşunată, dar hotărâtă şi victorioasă care îi va formă comportamentul pentru anii următori ai vieţii.

Domnul Herman Victorov este un receptor atent al faptelor de viaţă, a urmărit să prezinte chipuri de oamenii care să rezulte nu din analize, ci din fapte. Oamenii descrişi trăiesc cu intensitate în paginile cărţii. Sunt vii, îţi rămân în memorie fiecare cu individualitatea sa. Ţării, părinţilor, prietenilor şi oamenilor pe care îi admiră autorul Herman Victorov le poartă o neţărmurită dragoste şi o aleasă preţuire. Pentru domnul Herman Victorov, patria şi eroismul oamenilor simpli, inclusiv cei din rândul evreilor, sunt concepte de adâncă spiritualitate. Simţindu-se etern îndatorat, le-a închinat multe pagini. Cele mai multe aspecte sunt cele dedícate vieţii familiei sale, Haimovici, dar şi a prietenilor care au trecut prin zbateri şi războiri cu fel de fel de forme ale nedreptăţilor şi ale suferinţelor. dar n-a omis să adauge şi crâmpeie de frumuseţi trăite în armonie.

Admirăm frumuseţea scriiturii doamnei Mihaela Ignat, arta cu care a prezentat personajele. Acestea au contur clar izvorând dintr-un comportament firesc, din altruismul şi înţelegerea ca atribute existenţiale faţă de marile traume, altruism care îi umanizează! Caldă şi convingătoare este prezentarea mediului familial, din care se desprinde chipul luminos, înţelept, plin de dragoste şi dăruire al mamei, cu implicare profundă în viaţa celor dragi. Înţeleaptă şi practică, mama a dat curs vieţii de familie printr-o iubire încărcată de sensuri. Ea devine personajul principal, ca un pilon în jurul căruia se construieşte întregul suport al familiei. Chipul ei luminos străbate toată cartea. Arzând ca rugul pentru ai săi, cu tărie de cremene, cu neostoită atenţie la tot ce are atingere cu viaţa lor, cântăreşte vectorii de forţă ai destinului pentru a se putea strecura împreună cu familia şi cu cei dragi prin crăpăturile care le permit supravieţuirea.

Mama a fost înzestrată cu o înţelepciune remarcabilă, o gândire limpede şi fapte constructive. Dragostea de famile, de neam şi de ţară pe care le-a transmis şi copiilor, şi-au tras seva din înţelepciunea strămoşilor. Obstacolele, durerile, privaţiunile au întărit-o dăltuindu-i chipul ca într-un model emblematic. Viaţa autorului a fost luminată de modelul ambilor părinţi şi a bunicului, dar icoana chipului mamei sale a fost nedeslipită de inima sa. În sufletul autorului şi astăzi, mama este chipul infinitului din interiorul sau şi astăzi este fiinţa vie al cărui chip frumos îl zugrăveşte remarcabil cu emoţie şi dragoste.

Convingătoare şi veritabile radiografii de mare fidelitate sunt chipurile oamenilor care au format universul în care a copilărit autorul, o polifonie de portrete, o lume diversă, complexă, stratificată, în care se intersectează cu trăirile proprii ale autorului narator. Sunt memorabile multe portrete, al bunicului, al lui Andrei Nebunu, portretele mai multor prieteni, vecini, localnici. Un rol aparte în famila lor îl are unchiul Ancel, fratele mamei. Cu un umor cuceritor şi incitant, cu optimismul său luminos, aduce deconectarea susţinând moralul familiei pentru a trece mai uşor prin văile prăpăstiilor. Cartea este în acelaşi timp şi o mărturie a dragostei imense ce-o poartă României şi poporului român, cu toate suferinţele îndurate. Această caldă şi profundă dragoste care atinge coardele sufleteşti ale cititorului şi care nu poate fi pusă la îndoială, s-a plămădit în sânul familiei şi în colectivitatea în care şi-a desăvârşit personalitatea.

Francheţea, simplitatea expunerii, forma vie în care sunt prezentate personajele şi faptele ne trimit cu gândul că autorul este un om pe care nu-l întâlneşti prea des în preajma noastră şi că a ştiut cui trebuie să i se adreseze pentru a le îmbrăca în formă literară. Se remarcă de la început că toate aceste valori ale domnului Herman Victorov şi haina cuvântului cu care doamna Mihaela Ignat le-a aşternt pe hârtie, se armonizează într-o sinteză artistică atât de bine şlefuită, încât curge firesc pagină după pagină.

Prozator cu o distinctă individualitate, domnul Herman Victorov, cu timbru pregnant, excelează în dezvăluirea stărilor conflictuale, în confruntări grele, are capacitatea de a privi şi partea nevăzută a lucrurilor, iar mâna sigură a doamnei Mihaela Ignat a creat imagini cu puterea de a da contur spiritului acelei epoci, acelei lumi care trăieşte viu înaintea cititorului, o lume în mişcare, adesea derutantă, o lume care trezeşte o puternică vibraţie spirituală şi face revelaţia cuvântului scris.

Stilul concis, fără sofisticări şi detalii greoaie, relevă ce e expresiv. Frazarea are claritate care dă forţă de expresie şi frumuseţe textului, îl fac agreabil. Condeiul doamnei Mihaela Ignat se remarcă prin ştiinţă de a crea atmosfera prin notaţii ale amănuntului aparent nesemnificativ, dar expresiv în sugestia unui sentiment de evadare, de relaxare, de pace când e cerut de o tensiune pera încărcată.

           

Cartea captează şi prin faptul că scenariul acestei vieţi dramatice este lăsat să curgă nestingherit, într-o fluiditate firească, fără să caute nimic spectaculos. Drame psihologice şi sociale sunt surprinse cu simplitate, fără artificii, fără efuziuni sentimentale. Mărturisirile sunt supravegheate de o conştiinţa responsabilă faţă de cuvântul aşternut pe hârtie şi poate tocmai de aceea este foarte convingător şi lectura e emoţionantă.  E cuceritor acest firesc al simplităţii, chiar şi atunci când prezintă retrăirea unui timp damnat. Nimic distorsionat, orice decupaj ai lua oferă imagini dintr-o lume care pare a se desfăşura acum sub ochii noştri. Simţi aerul proaspăt în fiecare pagină, deşi s-au scurs de atunci aproape trei sferturi de veac.

Ca un răspuns la aceste probleme care par insurmontabile, cu mari sinuozităţi, cu răsturnări de situaţii, cu decizii luate în grabă dictate de împrejurări neaşteptate, cu implicări ale destinul, cartea este o frumoasă şi caldă pledoarie pentru o existenţă în pace şi bună înţelegere între oameni. Din fiecare pagină se desprinde aspiraţia spre echilibru şi armonie, aspect al vieţii după care suntem însetaţi, căci viaţa asta pe care o trăim nu este una de probă, nu e o repetiţie ca să învăţăm ce avem de făcut în cea de-a doua viaţă. Deşi sunt multe drame, volumul este stenic. Încrederea într-o lume mai dreaptă şi mai bună respiră dintre rânduri, iar chipul domnului Herman Victorov răzbate ca o prezenţă, tonică, plină de vitalitate, cu un puternic caracter ancorat în realitate.

Valoros este şi faptul că autorul, deşi este înzestrat cu un ochi critic şi o fermitate remarcabilă în aprecierea adevărului, nu intervine în desfăşurarea evenimentelor, lăsându-i cititorului libertatea de a-şi forma propriile păreri. Vocea auctorială intervine doar atunci când aduce faptele la timpul de azi: „Au trecut mai bine de şaptezeci de ani din acea zi, dar parcă simt şi trăiesc şi acum jalea evreilor care se vedeau alungaţi, fără să ştie de ce, de pe pământurile în care de sute de ani strămoşii lor trăiseră în pace şi bună convieţuire cu oamenii locului. De ce ne dădeau afară din Târgu Ocna, oraşul atât de drag în care am trăit o copilărie frumoasă, alături de părinţii, fraţii şi bunicul meu? În sufletul meu de copil, căruia-i plăcea să zburde cu prietenii prin Lunca Trotuşului, am simţit că o întreagă lume s-a prăbuşit, iar eu m-am ridicat dintre ruine, intrând neaşteptat într-o altă vârstă, cea a maturităţii”.

În timpul lecturii simţi cum bate inima unui contemporan, cel care cândva a trecut prin iureşul întâmplărilor pe care acum le relatează cu lucididate şi care are şi curajul de a ne spune cu sinceritate dar şi cu multă tristeţe prin ceea ce a trecut. In prima sa carte “jurnalul unui om oarecare” în care relatează anii deplinei maturităţi, întâlnim imagini compensatorii ale unui univers spiritual tămăduit.

Cartea închide între copertele ei freamătul minţii şi al sufletului unui om de aleasă stirpe. O citeşti cu strângere de inima pentru că atinge zone insondabile ale sufletului uman, stârneşte întrebări de conştiinţa şi un de puţine ori îţi ridici ochii dintre rânduri ca să laşi gândurile să coboare în adâncimile unde stau depozitele adunate de-a lungul vieţii. E o carte care te cucereşte prin spiritual liber cu care autorul valorifica ideile, prin acel ceva pe care nu-l găseşti prea adesea şi poate fi citită cu deosebit interes şi de către cei care nu dau în brânci cu lectura.

Acest volum cred că va fi aşezat în rafturile de sus ale bibliotecilor lumii oferind o lectura provocatoare si incitanta, prin aerul de imensitate al lumii şi al literaturii, prin sentimentul responsabilităţii scrisului în faţa istoriei şi fermitatea cu care şi-a asumat această hotărâre, prin credinţa fermă în invincibilitatea adevărului, încrederea în triumful omului asupra tuturor vicisitudinilor, la care se adaugă şi frumuseţea literar-artistică a condeiului doamnei Mihaela Victoria Ignat. „Sub aripa neagră a războiului” poate fi considerat un volum de referinţă pentru literatură română şi universală şi în acelaşi timp un document de epocă.

ICRNY: DINU LIPATTI 100

$
0
0

ICR New York aniversează Centenarul Lipatti printr-un concert omagial dedicat marelui pianist şi compozitor român, în interpretarea violonistei Irina Mureșanu și a pianistei Angela Drăghicescu, artiste de origine română stabilite în SUA. Organizat în colaborare cu Fundația ACCUMM, evenimentul va avea loc la sala de recital Weill de la Carnegie Hall, din New York, vineri, 3 martie 2017, orele 20. În cadrul acestui recital, vor fi interpretate, în premieră americană, Sonatina pentru vioară și pianși Nocturna pentru pian (dedicată Clarei Haskil), de Dinu Lipatti. De asemenea, publicul newyorkez va mai asculta: Patru arii în stil popular românesc; Sonata nr. 3 pentru vioară și pian, op. 25 „În stil popular românesc”, de George Enescu; „Dansuri populare românești”, de BélaBartok.

Pianistul și compozitorul Dinu Lipatti (1917-1950) este considerat unul dintre marii artiști ai secolului XX. În ciuda prezenței sale meteorice în arta muzicală universală și românească, a strălucit la intensitate maximă într-o mare varietate de roluri: pianist, compozitor, profesor, critic. Arta pianistică lipattiană, păstrată prin înregistrări de valoare inestimabilă, precum și activitatea sa muzicală polivalentă au ca sursă avantajul dublei sale vocații de pianist și compozitor, în care primează „înțelegerea textului în arhitectura sa componistică”, iar viziunea interpretativă se „cristalizează” și se definitivează „în contactul viu cu instrumentul” (Aurora Ienei și Dragoș Tănăsescu – Variante interpretative în viziunea lui Dinu Lipatti, articol în Caietul Simpozionului „D. Lipatti”, p.10). Mari muzicieni ca Yehudi Menuhin, Francis Poulenc, Arthur Honegger și Frank Martin au fost impresionați de talentul lui Dinu Lipatti.

Irina Mureșanu a fost apreciată de cotidianul „Boston Globe” ca fiind „nu doar un virtuoz, dar și un artist". Violonista româncă a debutat fulminant pe scenele americane la celebra Carnegie's Weill Recital Hall, atrăgându-și imediat simpatizanți și critici favorabile. De-a lungul carierei, Irina Mureșanu a concertat alături de Orchestra Suisse Romande din Geneva, Orchestra Metropolitană din Montreal, Filarmonica din Boston, Filarmonica din Miami și Filarmonica Transvaal din Pretoria, Africa de Sud, și a cântat pe cele mai importante scene din America de Nord, Europa și Asia. Irina Mureșanu este deținătoare a mai multor premii obținute la concursuri de specialitate de prestigiu, cum sunt Concursul Internațional de la Montreal și Concursul Internațional „Queen Elizabeth”. Este câștigătoarea Premiului Pro Musicis International și a Premiului Arthur Foote, acordat de Harvard Musical Association. Artista este și specialistă în muzica de cameră - este fondator și membru al Boston Trio, din 2002, cântă alături de Societatea de Muzică de Cameră din Andover și cea din Boston, participă la numeroase festivaluri internaționale de muzică de cameră. În prezent, este profesoară la Conservatorul din Boston și la Universitatea Harvard. 

Pianista Angela Drăghicescu a studiat la Universitatea de Muzică din Louisiana, cu marele pianist Michael Gurt, şi a apărut pe scene importante cum sunt Carnegie Hall, Benaroya Hall, Rudolfinium Auditorium, Mahidon Auditorium și Hindemith Institute. A mai concertat în Franţa, Ungaria şi Norvegia. În momentul de faţă, Angela Drăghicescu predă, ca lector, acompaniament și muzică de cameră la Universitatea Puget Sound din Seattle, fiind şi unul dintre acompaniatorii oficiali ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Teza sa de doctorat, “Redescoperirea lui Nicolae Bretan: ghid pentru liedul românesc“, este primul manual de dicție românească în limba engleză, oferind străinilor posibilitatea de a se documenta cu privire la  liedul românesc.


Viorel ROMAN: Coruptia

$
0
0

Coruptia,

economia paralela e la protestantii de 10%, la catolici de 25% iar la greco-ortodocsii de 50%. De aceea USA lui Donald Trump nu mai crede in Europa / UE, care, in criza, cauta o noua formula institutionala. In acest context acceptarea, integrarea ortodocsilor balcanici in lumea aquisul comunitar, a condului canonic catolic actualizat, modernizat, fara dialogul, unirea cu Roma, a esuat.

Pentru a depasi blocajul multisecular motivat de credinta, Vladimir Putin, seful statului si bisericii, protectorul tuturor ortodocsilor impreuna cu papa Francisc au gasit 30 de puncte comune, necesare si suficiente pentru o Sfanta Alianta. Paradigmele colaborarii est-vest, ortodoxie-occident, dupa intalnirea istorica din 12 februarie 2016 a papei cu patriarhul rus, cunoaste o noua dimensiune, necunoscuta in istorie, care depaseste, orizontul, fara perspectiva credintei, al contemporanilor.

Protestele impotriva Ordonatelor coruptiei urgente surprinde, pentru ca ortodocsii tolerati de secole in Sfantul Imperiul Roman / UE, manifesta impotriva statutul de inferioritate, vor sa participe la emanciparea politica si sociala generata de noua platforma de colaborare est-vest, Roma-Moscova, care obliga fireste si o redefinire a politicii americane fata de vechiul continent inca sub tutela. De asteptata intalnirea Trump-Putin sunt legate sperantele romanilor. Sutele de mii de demonstrantii refuza statutul de tolerat, de paria la Limes. Vor reusii ei sa nu mai fie in situatia de la Jalta, Malta?

Vizita papei Francisc, care coincide cu Centenarul Marii Uniri, permite Partidei majoritare ortodoxe moldo-valahe – PMR, PCR, FSN, PSD -, Presedintelui tarii, Patriarhului sau, Bisericii unite cu Roma, incurajati si inspirati de cei care au depasit izolationismul si dictatura ereziei ortodoxo-comunista - Gorbaciov si Putin -, de sutele de mii de demonstranti, sa reintre in rand cu lumea care se prefigureaza: lumea natiunilor.

Harry Ross: Aforisme rebele - 7.92.017

$
0
0

Din dragoste pentru adevăr, uneori ne liuăm de păr.

Știm cum arătăm goi, însă nu știm ce zace în noi.

Nimeni nu cultivă minciuna, totuși ea crește întruna.

Între popor și putere, relațiile nu au gust de miere.

Acoperită de zvonuri, prieteniea se oreface  în cioburi.

Iubirea e sau nimic nu e.

Nici o ființă nu-imai presus decât  omul. El e singurul care are totul.

Nu ne zbatem pentru bine., am vrea ca el să vină de la sine.

Trei sunt elementele vieții: apa, aerul și amorul.

Gologanul a învins și cinstea, și omul.

Lumea își arată obrazul, nu și caracterul.

Visele sunt aruile  nopțții.

Cu ele străbatem regatul ureal  al morții.

Am accepta să trăim în rate, dacă viața ar avea 24 de carate.

Mergem la  pensie ca la un rliman de regresie.

Avem nevoie de a  petrece căci viața oricum trece.

Munca nu te ucide, dar răsplata mizeră, da.

Hoții se hoțesc și între ei căci sunt din tată în fiu derbedei.

Când omul îmbătrânește, totul îm juru-i se topește.

Oricum ar fi, iubirea e un teren de nebunii.

La spartul târgului mulți tâlhari se arată.

Fideli aceleiași femei, nu știm  de are temei.

Getta NEUMANN: O CĂLĂTORIE ÎN COPILĂRIE

$
0
0

Nu mă aşteptam la întâlniri sau trăiri deosebite. Pe traseul excursiei noastre din septembrie în Transilvania şi Maramureş, "Memorialul victimelor comunismului"şi mânăstirile erau obiectivele de vizitat în Sighet şi împrejurimi. Gândul la casa bunicilor mei şi la cimitir se strecura, totuşi, timid, dar insistent, în planurile mele. 

La Sighet s-a născut mama, de acolo a fost deportată împreună cu familia. S-a întors singură. A rămas totuşi legată de orăşel şi de prieteni, printre care Pepi Werner, de care o legau amintirile din tinereţe şi de la Auschwitz. În anii '60, am petrecut câteva vacanţe de vară de pomină în familia Werner şi am devenit prietenă bună cu Eva, fiica lor. Retrăiam copilăria şi adolescenţa mamei, aşa cum le-am cunoscut din povestirile ei. Ne plimbam cu gaşca în oraş, făceam baie în râul Iza, mergeam la munte şi, o dată, am dormit într-un pod acoperit cu fân, toţi laolaltă, ceva de neuitat! Mai am mirosul în nări şi gustul libertăţii, care erau inedite pentru mine, fetiţa hiper-protejată – părinţii mei erau mereu îngrijoraţi şi speriaţi că mi s-ar putea întâmpla ceva.

Credeam că mă voi regăsi într-un orăşel care îmi va părea străin. Eva, de ani de zile în Florida, mi-a spus la telefon: "Caut-o pe Baby Markus, era cu noi în gaşcă". Aveam o vagă amintire, parcă o senzaţie de demult s-ar fi trezit în mine, şi vedeam, cu ochii minţii, o fată micuţă, ageră şi vioaie. După vreo 50 de ani, am revăzut-o şi nu s-a schimbat. O sfârlează, sclipitoare, bună şi generoasă. Din momentul în care ea şi Sorin, fiul ei, m-au luat în primire, am pătruns în tunelul timpului şi am început călătoria mea în lumea copilăriei, a mea, a mamei mele, într-o lume în care se revarsă lumina celor dispăruţi.

Familia Fuchs locuia pe strada principală, Bogdan Vodă nr. 1, la etaj locuia familia, la parter era magazinul de textile. Casa e ca în basme – toată rotunjită, cu cupolă, ferestre boltite şi un bovindou cu un balcon cu feronerie dantelată, stâlpi decorativi – un vis. Zăboveam cu Baby în faţa porţii închise, când am văzut la colţul străzii o doamnă încărcată cu plase pline. "Cunoaşteţi cumva pe cineva care stă aici?""Sigur că da, poftiţi!"Și aşa, obosită după o zi de muncă şi după cumpărături, femeia a insistat să intrăm şi ne-a poftit la ea în locuinţă, să stăm jos, să servim un pahar de apă. Bunicii mei, unchii mei, mătuşile mele, mama au păşit pe aceste trepte, s-au sprijinit pe balustrada din fier forjat, au ridicat ochii spre fresca de pe tavan, au stat pe balcon şi au contemplat forfota din stradă.

       

       

În birourile comunităţii – arată ca o locuinţă cu mobilă veche si macrameuri (nu sunt sigură că erau macrameuri, dar era de parcă ar fi fost) – l-am întâlnit pe Dudi Lieberman, preşedintele Comunităţii, care şi-a adus aminte că eu am un an mai puţin decât el şi că eram în tabără de vară la Cristian sau Borsec, în vila Federaţiei. Răsfoieşte cu mine registrele etalate pe o masa lungă, până am găsit locul mormântului surorii mamei care a murit în 1935, după ce născuse un băieţel. Înainte de a merge la cimitir, Dudi ne deschide sinagoga, superbă, renovată, în stilul maur tipic pentru construcţia sinagogilor neologe la răscrucea secolelor XIX – XX. Și iar mă întreb: Oare unde au stat bunica şi mama si surorile ei? Și bărbaţii? Dar nu, ei mergeau foarte probabil în Sinagoga Mare Ortodoxă, unde, la 15 mai 1944, au fost înghesuiţi împreună cu vreo 3000 de persoane, bărbaţi, femei, copii, înainte de a fi transportaţi în lagăre de exterminare. În noaptea de 16 spre 17 octombrie, trupele hortyste şi germane, înainte de a se retrage, au incendiat Sinagoga care a ars în întregime.   

 

Dudi se grăbeşte, are treabă, mormăie că nu are timp, dar ne-am şi aşezat în maşina lui si povestim despre cunoştinţe comune în drum spre cimitir.

Pe piatra de mormânt a lui Lilli Fuchs sunt gravate numele celor din familie care nu s-au întors de la Auschwitz: bunicii Eugen şi Şarolta Fuchs, fratele mult iubit al mamei, Mauriţiu (Moişi) Fuchs, Ottika, băieţelul lui Lilli, şi Herman Fuchs. Nu ştiu cine a fost Herman Fuchs şi nu mai am pe cine să întreb. Nu e raţional, dar mă supără şi mă doare că memoria lui este redusă la un nume, la o identitate fără conţinut.

Pe drumul de întoarcere, văd o femeie cu un pepene verde uriaş. "Ah, un pepene verde! Demult nu am mai mâncat!" Baby dă instrucţiuni: "Dudi, opreşte la piaţă, te rog!" Dudi se conformează, noi mergem la piaţă, în timp ce el aşteaptă în maşină. Eu merg cu paşi mărunţi în urma lui Baby şi îmi spun că sunt un caz clar de regresie, că nu mai sunt copil, că este inadmisibil... Pepenele a fost copt şi dulce. Ceea ce mi-a adus aminte de tata care savura fructele şi, în special, pepenele verde. În dimineaţa acestei zile extraordinare văzusem în "Casa Memorială Elie Wiesel", într-o vitrină, un album despre Comunitatea din Sighet, deschis la pagina cu o fotografie de la o nuntă. "E tata!", am exclamat. De la mama miresei, Baby îmi face rost de albumul de fotografii de la acea nuntă în Sighet, oficiată de rabinul dr. Ernest Neumann. Pe faţa lui se citeşte încântarea în faţa fericirii tinerei perechi, în faţa graţiei miresei. 

  

Am fost în casa bunicilor, în sinagogă, la cimitir, la Casa Elie Wiesel, am fost cu Baby şi Sorin şi Dudi, am întâlnit femeia cu sacoşele şi am fotografiat albumul de nuntă. În aceeaşi zi, am schimbat câteva cuvinte cu mama lui Baby, Klara Markus, care a supravieţuit Holocaustului, pentru că s-a terminat gazul în instalaţia de exterminare. În decembrie va împlini 103 ani. Vorbeşte blând, surâde, îşi priveşte fiica cu dragoste şi o roagă să nu-şi facă griji din cauza ei.

A doua zi, am pornit, Sorin la volan, Baby, Rela, tovarăşa mea de drum din Israel, şi cu mine, să vedem celebrele biserici din lemn, patrimoniu UNESCO, din împrejurimi. Am colindat şi am admirat, ne-am umplut de frumuseţe. Spre seară, după ezitări, – suntem obosiţi, am văzut destul - , Sorin a decis scurt pe doi că nu se poate să ratăm ocazia să vedem biserica de la Ieud şi am continuat pe un drum cu hârtoape. În anul 1930, satul număra 2.499 de locuitori, din care 285 evrei, aproape 12%. Nu întâmplător vine Ieud din cuvântul idiş Yud (evreu). Azi sunt peste 4.300 de persoane, nici un evreu. Am ajuns în momentul când pleca ultima maşină cu turişti. Silueta elegantă a Bisericii din Deal, de la începutul secolului al XVII-lea, se profila pe colină în lumina dulce a amurgului. Jur împrejur, ţipenie de om, privirea cuprindea îndepărtări, dealuri şi văi, aşezări.

O măicuţă se îndreaptă spre noi, intrăm în vorbă. E de trei luni aici, singură, nu, nu îi e frică, se simte bine, în primăvară vor mai veni 2-3 maici. Înainte a fost la Timişoara, la Mitropolie, la ÎPS Mitropolit Corneanu. Întreb sfios:

-  L-aţi cunoscut poate pe rabinul Neumann?"

- Vai de mine, m-am gândit că semănaţi mult cu fiica rabinului! Ce vă face băiatul?Și ne-am îmbrăţişat, Maica Mihaela şi cu mine, şi am avut lacrimi în ochi şi ne-am amintit.

S-a închis cercul. În două zile am parcurs un veac. Am mers pe urmele familiei mele, am absorbit dragostea semănată de bunici şi părinţi şi mi-am împărtăşit emoţia cu oameni buni. Sighetu Marmaţiei nu îmi este străin, ci apropiat, prin cele multe care amintesc de trecerea celor dragi, prin trăirile şi prieteniile mele.        

România magnifică: "Chemam alaturi de noi, in acest demers, intregul popor roman"

$
0
0

ACADEMIA ROMÂNĂ

IDENTITATE, SUVERANITATE ŞI UNITATE NAŢIONALĂ
Apelul unor academicieni români
Către Poporul Român,
Către instituţiile Statului Român

Având în vedere poziţia Academiei Române, de instituţie identitară fundamentală, aflată de un secol şi jumătate în serviciul Naţiunii Române,

semnatarii acestui Apel,

îngrijoraţi de evoluţiile interne şi internaţionale din ultimele decenii, caracterizate printr-o continuă şi alarmantă încercare de erodare a identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României, cu multe acţiuni plasate sub semnul globalismului nivelator sau al unei exagerate „corectitudini politice”, dar şi cu multe acţiuni îndreptate direct împotriva Statului şi Poporului Român (rescrierea tendenţioasă, lacunară sau chiar mistificatoare a istoriei, denigrarea simbolurilor naţionale, subminarea valorilor şi instituţiilor fundamentale, sabotarea viitorului, dezmoştenirea generaţiilor care vin după noi prin vânzarea pământului, a resurselor solului şi subsolului, prin defrişări masive, prin înstrăinarea sau falimentarea unităţilor economice, prin degradarea învăţământului şi a sistemului sanitar, prin politizarea excesivă a tuturor subsistemelor statului şi societăţii, ceea ce are ca efect deprofesionalizarea, confuzia valorilor, corupţia, lipsa de eficienţă, apariţia unor tensiuni sociale),

preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone,

ne exprimăm ferm împotriva tuturor acestor acţiuni,

ne pronunţăm cu tărie în favoarea identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale,

solicităm instituţiilor abilitate ale Statului Român, de la toate nivelurile, să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept.

Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toţi locuitorii acestui pământ,

ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înţelepciune şi de patriotism,

ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României,

cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a centenarului aducerii împreună a tuturor provinciilor româneşti, eveniment pe care poporul român l-a aşteptat, pentru care a suferit, a lucrat şi a luptat atâtea veacuri şi pe care l-a realizat cu atâtea jertfe.

Să ne cinstim eroii, să fim la înălţimea lor, lăsând generaţiilor următoare, tuturor locuitorilor României, o ţară unită, suverană, cu dragoste pentru trecut şi pentru cultura sa, cu respect de sine, stăpână pe pământul său, educată şi prosperă, o ţară a Europei Unite, dar cu identitate proprie, românească.

Aşa să ne judece viitorul!

Iniţiat de academicienii Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop, Gheorghe Păun
şi semnat de un mare număr de membri ai Academiei Române

ICRNY: BRÂNCUȘI: VIZIONARUL

$
0
0

Institutul Cultural Român  din New York (ICRNY) organizează "BRÂNCUȘI: VIZIONARUL", un eveniment special, dedicat sulptorului român Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița-Peștișani, jud. Gorj - d. 16 martie 1957, Paris), cel care, prin viziunea sa originală și unică și prin tehnicile sale inovatoare, a redefinit forma și semnificația sculpturii secolului XX. Opera sa a avut o influență decisivă atât asupra contemporanilor săi, cât și asupra viitoarelor generații de artiști.

Evenimentul va avea loc vineri, 17 februarie 2017, de la ora 19.00, în sala Auditorium a ICR New York, și va include mai multe manifestări:

• "Brancusi: The Art of Carving One's Own Image" / "Brâncuși: arta de a-și sculpta propria imagine". Conferință susținută în engleză de dr.Doina Lemny, istoric de artă și curator la Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou, din Paris, de care aparține și celebrul "L'Atelier Brancusi". Conferința va reliefa rolul lui Brâncuși ca propriu "impresar artistic", prin intermediul fotografiilor sale -  fie autoportrete, fie imagini din atelierul sau, cu operele in situ.

• Prezentare de carte:" Brancusi, an Artist without Frontiers" / "Brâncuși, un artist fără frontiere"de Doina Lemny (București, Ed. Noi Media Print, 2016).


• Proiecția filmului documentar "Brâncuși - L'ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie"(2012, 15 min., coordonator: Doina Lemny, imagine: Cristian Tamaș, montaj: Marius Robu, coloana sonoră: George Enescu - "Sonata nr. 3", vioară: George Enescu, pian: Dinu Lipatti). Filmul prezintă ansamblul monumental al lui Brâncuși de la Târgu Jiu / "Calea Eroilor", compus din "Masa tăcerii", "Poarta sărutului"și "Coloana fără sfârșit" ("Coloana infinitului"), la care se adaugă "Aleea scaunelor", toate dispuse pe aceeași axă simbolică, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 m. Ansamblul a fost conceput ca un omagiu adus eroilor români căzuți în timpul Primului Război Mondial și i-a fost comandat lui Brâncuși de "Liga femeilor gorjene", condusă de Arethia Tătărescu, soția primului ministru de atunci, Gheorghe Tătărescu. Ansamblul a fost executat în anii 1937-1938 și a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938. După ce autoritățile comuniste au încercat chiar demolarea "Coloanei fără sfârșit", aceasta a fost demontată, restaurată și reinstalată în anii 1996-2000, sub coordonarea lui Radu Varia. Prin acest ansamblu, Brâncuși a realizat încă o operă de pionierat, deschizând calea către sculptura monumentală modernă de spațiu public și chiar către instalaționismul de mai târziu.

• Expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii ICR New York și din colecții private, dedicate operei și personalității lui Brâncuși, incluzând monografii și studii critice, în engleză, română și franceză, semnate, între alții, de Sidney Geist, Athena Tacha Spear, Ann Temkin, Friedrich Teja Bach, Margit Rowell, Doina Lemny, Marielle Tabart, Carmen Gimenez, Matthew Gale, Barbu Brezianu, Ion Pogorilovschi, Petre Oprea, Catalina Bogdan Mateescu, A. Petringenaru, Cristian-Robert Velescu, Vasile G. Paleolog, Ștefan Georgescu-Gorjan, D. Bara ș.a. Expoziția de carte va fi dublată de una de imagini ale lucrărilor lui Brâncuși aflate în importante colecții muzeale din SUA, la: Philadelphia Museum of Art; Museum of Modern Art (MoMA), Metropolitan Museum, Guggenheim, din New York; The Art Institute of Chicago; The National Gallery of Art Washington, D.C.; Seattle Art Museum; Harvard Art Museums (The Fogg Art Museum, the Busch-Reisinger Museum and the Arthur M. Sackler Museum) Cambridge, MA; Yale University Art Gallery New Haven, CT, ș.a.

Evenimentul marchează sărbătorirea a 141 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, și, totodată, apropiata comemorare a 60 de ani de la dispariția artistului.


Doina Lemny este doctor în istoria artei, muzeograf, curator și cercetător la Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris. Este specialistă în sculptura modernă din prima jumătate a secolului XX, cu un interes deosebit pentru opera lui Brâncuși.

A publicat documentele din arhivele Brâncuși din Paris în volumele "L’Atelier Brancusi, La Collection" (Paris, Centre Pompidou, 1997) și "La Dation Brancusi: dessins et archives" (Paris, Centre Pompidou, 2003), precum și corespondența și notele de atelier românești , în "Brâncuși inedit" (București, Humanitas, 2004).

A fost co-curatorul a șapte expoziții tematice la "Atelierul Brâncuși" din Paris, în perioada 1998-2002, și curatorul expozițiilor: "Antoine Pevsner dans les collections du Centre Pompidou" (2001), "La Dation Brancusi" (2003), "Henri Gaudier-Brzeska dans les collections du Centre Pompidou" (2009), coordonând și cataloagele aferente.

Este autoarea mai multor volume: Brancusi” (Paris, Oxus, 2005); Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence și  Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolstoï” (Paris, L’Échoppe, 2009); Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” (Lyon, Fage, 2011); Brancusi, au-delà de toutes les frontières” (Lyon, Fage, 2012); Brancusi”, colecția Monographies (Paris, Centre Pompidou, 2012); Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur «mort pour la France» (Lyon, Fage, 2015); "Brancusi, an Artist without Frontiers"(București, Noi Media Print, 2016).

----------------------

Lucrări de Constantin Brâncuși în marile muzee americane:

Philadelphia Museum of Art

www.philamuseum.org

Museum of Modern Art (MoMA) – New York

www.moma.org

The Solomon R. Guggenheim Museum – New York

www.guggenheim.org

The Metropolitan Museum of Art – New York 

www.metmuseum.org

The Art Institute of Chicago

www.artic.edu

The National Gallery of Art - Washington, D.C.

www.nga.gov

Seattle Art Museum

http://www.seattleartmuseum.org/

Harvard Art Museums (The Fogg Art Museum, the Busch-Reisinger Museum and the

Arthur M. Sackler Museum) - Cambridge, MA

www.harvardartmuseums.org

Yale University Art Gallery - New Haven, CT 

artgallery.yale.edu

Kykuit, The Rockefeller Estate - Sleepy Hollow, NY

https://www.rockefellercenter.com/blog/2015/09/30/trip-kykuit/

Viewing all 9188 articles
Browse latest View live