Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 9188 articles
Browse latest View live

Eugen Evu: Balada Mariei Evu

$
0
0
Dinlăuntru vine frigul
Ard cocorii-n zigurat
Roșul cântă cucurigu
Negrul cântă zig-zagat...
 
Altcum gândul regândește
Mirul suie poezia
Lumi roind? Entelehia
Din pridvor lină sophia
Divinația din sat
 
refren
Încântat și descîntat?
Răstignit raiad ghimpat
și mireasă de furat...
Îți mai amintești, Maria?
 
Doi feciori mi-ai dăruit
Pântec cântecul sfințit
Magii-n cer s-au bucurat...
Ai hai dorule hai
RaiDAINA și Iadrai
RaiDAINA și Iadrai
Eugen Evu, sept. 1990

Stelian Gomboş: Temniţele şi închisorile comuniste din România

$
0
0
Din seria „Pro Memoria – Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”
 
 
 
Temniţele şi închisorile comuniste din România – câteva referinţe despre numărul lor, activitatea, volumul de încarcerare, capacitatea şi dispunerea lor geografică...
 
 
 
Introducere
 
Pentru a intra direct în tema şi subiectul acestui material documentar, vom afirma, remarca şi susţine că reperele doctrinare comuniste demonstrează că acest curent politic a fost mai mult decât atât, a fost un sistem malefic ce are structura şi modul de functionare foarte asemănătoare cu o religie. Valorile pe care le-a promovat au evidente conotaţii negative dacă le raportăm la o viziune creştină. Modul de implementare a fost bazat pe două coordonate: - mistificare; - teroare. Cu rădăcini în mişcările socialiste şi anarhiste, comunismul a apărut între ideologiile politico – filozofice, sub apanajul egalitarismului şi bunăstării generalizate dar purtând în substratul discursului său elemente cu evidente conotaţii malefice. Evoluţia lui a demonstrat, cum nu se poate mai explicit, modul în care diavolul a procedat şi operează în istorie.
            După discursurile triumfaliste şi după schema pe care s-a construit ideologia, comunismul s-a vădit mai degrabă o religie sau, mai corect spus o utopie, ce aminteşte de ereziile dualiste: - existând o luptă maniheică ce se dă între proletariat (Binele, Mesia) şi burghezie (Răul) - în urma acestei încleştări violente şi sângeroase se naşte o nouă eră, paradisiacă, din care Răul (burgezia) a fost abolit, - iar cetăţeanul noului paradis a fost omul nou, comunist 1.
            În implementarea pe care ideologia comunistă a cunoscut-o în URSS au existat două mijloace de manipulare care s-au folosit: minciuna şi violenţa, cu multiplele lor forme de manifestare. Există o evidentă schimbare de optică între comunismul marxist şi comunismul bolşevic, deşi amândouă îşi declară aceleaşi finalităţi şi au suprapuneri în cele mai multe aspecte. Diferenţa este aceea că Marx vedea naşterea revoluţiei proletare ca un proces firesc rezultat din crizele provocate de evoluţiile tehnologice, astfel că implicarea factorului politic era oarecum secundară, pe când în viziunea leninistă revoluţia politică este elementul declanşator, dealtfel nici nu s-ar fi putut vorbi de crize provocate de tehnologie, când aceasta era aproape o metaforă pentru Rusia anului 1917 2. Debutând cu o lovitură de stat, comunismul în URSS se instaurează sub auspiciile lui Lenin şi evoluează sub cizma necruţătoare a lui Stalin.
            Cu toate că vizează naşterea unui om nou, comunismul depersonalizează şi deznaţionalizează, astfel substanţa umană îşi pierde consistenţa rămânând doar învelişul corporal. Conştiinţă, sentiment, într-un cuvânt întreaga interioritate sunt dinaminate şi se naşte homo sovieticus, un humanoid ce are o grilă morală conform căreia orice este bun şi sfânt dacă slujeşte la victoria revoluţiei. Prezenţa demonului este demonstrată poate cel mai bine prin această obstinaţie cu care maşinăria comunistă vizează depersonalizarea, care duce neîndoielnic la o demonizare. Se operează falsificarea tuturor valorilor, a istoriei şi în consecinţă a existenţei înseşi. Anii 1936-1938 sunt cunoscuţi în istoria URSS ca anii terorii când execuţiile se făceau zilnic de ordinul sutelor. Există o evidentă violenţă verbală la nivelul discursului oficial şi se operează mutaţii de bază în limbaj care şi el îşi pierde consistenţa născându-se acel monstru lingvistic numit „limbă (sau) limbaj de lemn” 3.
            Liderii comunişti, atât cei sovietici cât şi ceilalţi, supuşii lor mai mici, dar şi cei din Asia ori de aiurea au un accentuat apetit pentru cultul personalităţii. Ceea ce va duce la manifestaţii şi frazeologii monstruoase dar şi la ivirea unui panteon comunist ale cărui personaje au ca trăsături definitorii cruzimea şi infinita admiraţie de sine, un hybris nestăpânit care îi va incita mereu să-şi devore supuşii.
            În România Mare mişcarea comunistă nu figura printre forţele politice care puteau fi luate în calcul. Din PSD se va desprinde aripa maximalistă care va semna afilierea la a III-a Internaţională (Comintern), în anul 1921, luând astfel naştere PCR. Modul cum această grupare politică funcţionează atât înainte, cât şi în timpul celui de al II-lea Război mondial demonstrează că se supunea fără cârtire centrului de la Moscova 4. De acolo primea directive precise care erau aplicate în ţară în cea mai deplină conspirativitate, astfel că mai mult decât o grupare politică PCR sau PCdR era o agenţie de spionaj. Conştientizându-se adevărata natură a mişcării comuniste în România, în anul 1924 partidul este scos în ilegalitate. Atât linia ce trebuia urmată cât şi liderii sunt în continuare numiţi de la Moscova. Spre acolo se îndrepta speranţa şi privirea plină de admiraţie a comuniştilor români. Încă de pe acum partidul era măcinat de lupte intestine ce nu vor înceta niciodată 5...
            Prin urmare, cea mai spectaculoasă „realizare” a sistemului comunist a fost represiunea, care a atins dimensiuni înspăimântătoare, un malaxor de vieţi omeneşti, implacabil şi necruţător cu ajutorul căruia comunismul a reuşit să se menţină ca regim politic în România cinci decenii, timp în care a operat o urâţire a interiorităţii naţionale şi personale ce se dovedeşte greu de remediat. Instaurată după model sovietic şi de către cadre sovietice Securitatea, braţul înarmat al partidului va fi dublată de Miliţie, o altă instituţie represivă care la nivelul comunelor şi satelor va prelua prerogativele Securităţii 6. În primii ani cadrele de Securitate vor fi formate în cea mai mare parte din oameni proveniţi de la periferia vieţii sociale, ajutaţi de consilierii sovietici. Ulterior se vor forma cadre autohtone, adesea şcolite la Moscova. Dacă în anii ’45 -’60 tortura şi bătaia erau principalele instrumente securistice, mai târziu metodele se vor rafina, supravegherea şi delaţiunea vor deveni unelte represive difuze dar nu mai puţin eficiente. Pe măsura scurgerii timpului, deşi puterea devenea din ce în ce mai sigură pe poziţia ocupată, aparatul Securităţii devenea şi el din ce în ce mai stufos, semn că, paradoxal, frica regimului de propria populaţie creştea şi ea 7.
            Duritatea metodelor aplicate în anchetele Securităţii şi regimul exterminant aplicat în penitenciare a determinat ca să se realizeze o serie de anchete în această privinţă fără însă să existe rezultate concrete notabile, aceasta fiind imposibil pentru că răul nu era în neglijenţa sau în excesul de zel al unor angajaţi ci la rădăcinile aparatului, Securitatea fiind o instituţie criminală şi represivă ce lupta împotriva propriei populaţii. Intrat într-un astfel de aparat, fundamental rău se producea fragmentarea conştiinţei şi personalităţii omului, el putea fi tată bun acasă dar torţionar neîntrecut la servici.
            Cea mai mare forţă a Securităţii şi totodată cel mai mare succes al ei au constituit-o informatorii, privită din acest unghi Securitatea era un monstru cu nenumăraţi ochi şi nenumărate membre care îi confereau ubicuitate. În 5 martie anul 1946 premierul britanic Churchill făcea o declaraţie prin care recunoştea intrarea sub sfera de influenţă sovietică a estului Europei, declaraţia a fost considerată ca începutul războiului rece. Dar occidentul fusese conştient încă din anul ’44 că Stalin nu va întârzia să colonizeze teritoriile respective iar când procesul începuse să se desfăşoare sub ochii lor nu putuseră decât sporadic şi firav să lanseze slabe proteste, mai mult formale pe care sovieticii le-au ignorat cu nonşalanţă. Dar şirul nesfârşit de crime şi atrocităţi care au inundat aceste ţări nu pot fi privite de o conştiinţă morală occidentală ca străine 8. Vinovăţia nu se opreşte în puncte cardinale sau la graniţele statelor ci în funcţie de implicarea în crimă ea există în mai mică sau mai mare măsură. În masacre de asemenea dimensiuni nimeni nu rămâne inocent, inocenţa este cea care moare odată cu prima victimă cunoscută. Într-un astfel de scenariu în care insidios şi apoi extrem de violent în fruntea ţării se instaurează o putere dominată de rău, care poate fi partitura pe care omul poate să se salveze? Este evident că pentru omul creştin, comunismul se constituie într-o provocare. Faţă-n faţă cu comunismul creştinul este pus faţă-n faţă cu o forţă demonică ce se manifestă în istorie într-o formă fără precedent.
            După faza înşelăciunii, dar fără să o părăsească definitiv el aplică cu voluptate morbidă faza terorii. Ştie că pentru a stăpâni trebuie să înfricoşezi prin urmare va porni malaxorul terorii generalizate. Primele victime vor fi potenţialii concurenţi şi anume elitele politice. Prin scenarii regizate de Securitate şi prin denigrarea făcută de presă partidele democrate de pe scena politică a României vor fi suprimate. Invective precum „fascişti” şi „criminali de război”, „trădători” sunt termenii în care presa controlată în totalitate de PCR îi va stigmatiza pe liderii politici în care populaţia încă mai vedea o speranţă pentru redresarea ţării şi ieşirea de sub teroarea roşie 9.  Experimentul temniţelor şi al muncii forţate din lagărele şi coloniile comuniste a însemnat distrugerea clasei politice interbelice, eliminarea elitei intelectuale, exterminarea unui număr mare de clerici ortodocşi sau greco-catolici şi, în general, represiunea împotriva tuturor persoanelor care s-au împotrivit instaurarii ,,democraţiei populare". Începând cu martie anul 1945, Partidul Comunist a declanşat o teroare sistematică împotriva opozanţilor politici, reproducând pe teritoriul României modelul Gulagului sovietic 10.
            Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit. Ele se aflau sub coordonarea Direcţiei Generale a Penitenciarelor (cu toate modificările de titulatură pe care le-a cunoscut de-a lungul vremii). Alături de conducerea centrală a DGP, responsabili pentru deciziile referitoare la tratamentul aplicat în locurile de detenţie politică erau: comandanţii de penitenciare, lagăre şi colonii de muncă şi locţiitorii lor, precum şi ofiţerii politici care asigurau reeducarea deţinuţilor conform directivelor partidului comunist. Locurile de detenţie din perioada comunistă ar putea fi clasificate în mai multe categorii, deşi majoritatea deţinuţilor a trecut prin cel puţin două dintre ele 11.
 
            Despre diferitele tipuri de închisori
 
            Penitenciarele reeducării erau caracterizate prin aplicarea metodelor de tortură în vederea convertirii la ideologia comunistă. Acestea au fost la Suceava, Piteşti, Gherla, Târgu Ocna, Târgşor, Braşov, Ocnele Mari, Peninsula. Închisorile de exterminare a elitei politice şi intelectuale: Sighet, Râmnicu Sărat, Galaţi, Aiud, Craiova, Braşov, Oradea, Piteşti. Lagăre de muncă: Canalul Dunăre-Marea Neagră (Peninsula, Poarta Alba. Salcia, Periprava, Constanţa, Midia, Capul Midia, Cernavodă, etc.), coloniile de muncă din Balta Brăilei. Închisori de triaj şi tranzit: Jilava, Văcăreşti. Închisori de anchetă : Rahova, Malmaison, Uranus. Închisori pentru femei: Mărgineni, Mislea, Miercurea Ciuc, Dumbrăveni. Penitenciare pentru minori : Târgşor, Mărgineni, Cluj. Penitenciarele Spital: Târgu Ocna şi Văcăreşti 12.
 
            Despre diferitele metode de tortură
 
            Abuzurile şi încălcările grave ale drepturilor omului au fost sistematic administrate în toate închisorile şi lagărele comuniste din România. Aici se aplicau cele mai dure metode de tortură. Cele mai utilizate metode de tortură au fost: lovituri aplicate în părţile sensibile ale corpului; strivirea unghiilor; smulgerea părului din cap; bătaia cu lopata; tratarea rănilor cu sare; crucificarea; bătaia sistematică la tălpi cu cravaşa, obiecte din lemn sau cauciuc; arderea tălpilor la flacără, lovituri cu un creion mai mare în testicule; bătăi cu saci de nisip. În lagărul de la Valea Neagră Peninsula, de exemplu, era aplicată ,,broasca“ prin care deţinuţii după ce se întorceau de la lucru, erau obligaţi să ţopăie în poziţia ,,pe vin“, cu mâinile pe şolduri, fiecare ţinând în spate un alt deţinut. În lagărul de la Valea Neagră condamnaţii erau obligaţi să stea înghesuiţi câte doi, o noapte întreagă într-o cutie fără acoperiş, etc 13.
            O altă metodă folosită împotriva deţinuţilor a fost munca forţată. Condiţiile de muncă din lagărele şi coloniile comuniste au fost dintre cele mai dure. Deţinuţii erau puşi să muncească până la epuizare, în condiţiile în care normele erau mărite de la o zi la alta, iar hrana era un fel terci, lipsit de proteine. Neîndeplinirea normei zilnice atrăgea pedepsirea ,,leneşului“ prin bătaie la şezutul gol, atârnarea lui cu capul în jos sau aruncarea lui la carceră. La începutul anilor 1950, în lagăre ,,lucrau“ aproximativ 80.000 de oameni, dintre care 40.000 la Canalul Dunăre-Marea Neagră. De asemenea, lagăre de muncă forţată şi centre de deportare au existat în întreaga ţară, dar cele mai multe se aflau în partea sud-estică a Câmpiei Române şi sudul Dobrogei (Salcia, Urleasca, Sălcioara, Jegalia, Perieşi, Grădina, Satul Nou etc.) 14.
 
            Despre Zarca Aiudului - Izolarea
 
            Cu toate că dispoziţiile din Codul penal comunist din 1948 (art. 28-44) interziceau, în genere, separaţiunea individuală, admiţând-o numai pentru condamnaţii de drept comun şi numai pentru o perioadă de maximum 2 ani de la începerea executării pedepsei, în realitate condamnaţii din secţiile speciale erau trecuţi la izolatoare. Astfel de izolatoare se aflau la ,,zarca“ de la Aiud, ,,neagra“ la Sighet şi Jilava, ,,cazinca“ la Suceava, etc.. Aici deţinuţii executau pedepse într-o totală izolare, în condiţii de mizerie şi înfometare. Un fenomen caracteristic al penitenciarelor a fost cel al suprapopulării închisorilor. În cei mai mulţi ani ai detenţiei, condamnaţii politici au dormit pe jos, pe rogojini, în celule neîncălzite. Spre exemplu, legionarii nu aveau dreptul la perna şi aşternut. Majoritatea unităţilor penitenciare nu erau dotate cu încălzire centrală, temperatura coborând drastic în celule în timpul iernii. Alimentaţia şi asistenţa medicală erau deficitare. În general, alimentaţia era aceeaşi în întregul sistem penitenciar, cu deosebirea că la secţiile pentru deţinuţii politici aceasta era foarte puţină. În privinţa asistenţei medicale, aceasta era deseori absentă. Deţinuţii politici erau mai rar şi mai greu vizitaţi de medic. Internarea în staţionarul penitenciarului şi repartizarea medicamentelor erau supuse unor restricţii speciale. În unele cazuri, pentru a se obţine o asistenţă medicală mai bună, a fost nevoie să se recurgă la greva foamei. În multe cazuri de acest fel, deţinuţii au fost alimentaţi artificial şi abuziv, împotriva voinţei lor sau au fost lăsaţi în cea mai cruntă mizerie, alături de tineta cu fecale, săptămâni întregi 15.
 
            Monumente edificate pentru foştii deţinuţi politic
 
            În perioada celor aproape 45 de ani de teroare comunistă (1945-1989), România a devenit o ţară a crimei organizate, a camerelor de tortură, a temniţelor şi lagărelor de exterminare. In tot acest timp, un popor întreg a trăit în spaimă, în umilinţă, minciună şi delaţiune. Pentru a ascunde şi a şterge urmele Genocidului roşu, securitatea, miliţia şi justiţia comunistă au început încă din anul 1969, o vastă operaţiune de selectare şi distrugere a arhivelor proprii, precum şi de falsificare a unor date şi documente importante. Din numărul de deţinuţi politici, circa 15-20% au fost ucişi prin împuşcare sau exterminaţi în închisori ori lagăre de muncă forţată 16.
            Trupurile lor au fost aruncate în gropile comune sau în mormintele fără cruce, care sunt răspândite de la Timişoara până la Vladivostok. Alte mii de cetăţeni români provenind din lumea ţăranilor înstăriţi, a intelectualilor ori a militanţilor partidelor istorice au fost ridicaţi în miez de noapte de la casele lor şi ucişi prin împuşcare pe marginile şanţurilor, în păduri sau au dispărut fără urmă. Numele şi numărul tuturor acestor martiri nu se vor şti niciodată. În memoria şi spre cinstirea lor, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (AFDPR), prin filialele sale, a început încă din anul 1991 să ridice monumentele care vor rămâne peste timp drept mărturie a ceea ce a însemnat comunismul. Unele din aceste monumente au fost ridicate în apropierea unor groaznice închisori sau lagăre ale morţii, cum sunt cele de la Aiud, Poarta Albă, Gherla, Târgşor, Piteşti, Insula Mare a Brăilei, Baia Sprie, Nistru, Cavnic, Miercurea Ciuc, Suceava, Botoşani sau Bicaz. S-au edificat monumente şi în zonele în care a existat rezistenţă anticomunistă de amploare spre exemplu la Teregova, Caransebeş, Sâmbăta, Nucşoara, Meidanchioi, Chisindia, Răstolniţa, Ibăneşti, Mânzăleşti, Mesentea, Oraviţa, Vadu Roşca. În unele oraşe din ţară s-au ridicat alte monumente precum la Alba lulia, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Cugir, Călăraşi, Drobeta Turnu Severin, Oradea, Reşiţa, Satu Mare, Târgovişte, Timişoara, dar şi peste graniţă la Paris şi Geneva 17.
 
            Despre „Holocaustul roşu” sau crimele în cifre
 
            Conform estimărilor făcute de Florin Mătrescu în cartea sa ,,Holocaustul roşu“ numărul persoanelor care au suferit în regimul comunist depăşeşte 3 milioane. Între 28 iunie 1940 şi 22 iunie 1941 au fost deportaţi în lagărele din Nordul Îngheţat un număr de 300.000 de români basarabeni şi bucovineni. Între anii 1945 şi 1954, 500.000 de români basarabeni şi bucovineni au fost deportaţi în lagăre. Între anii 1946 şi 1947, 200.000 - 350.000 de români morţi în urma foametei provocată de Stalin. Victor Bârsan în cartea sa ,,Masacrul inocenţilor", editura Bucureşti, 1993, deosebeşte mai multe valuri de deportări. Între 28 iunie 1940 şi 22 iunie 1941, 300.000 de români deportaţi. Între anii 1944 şi 1948 , 250.000 de români deportaţi. Între anii 1946 şi 1947 , 300.000 de români morţi în urma foametei provocată de Stalin. La 6 iulie 1949 începe a 3-a deportare masivă; 11.324 familii deportate. Între anii 1954 şi 1964, 300.000 de români deportaţi în Rusia şi Kazahstan. Anton Ovseyenco în ,,The Time of Stalin: Potret of a Tirrany", N.Y. Harper and Row, 1981 estimează numărul total al victimelor comunismului în Basarabia şi Nordul Bucovinei la 1.500.000 de persoane. În ceea ce priveşte România, conform lui Florin Mătrescu, în cartea ,,Holocaustul roşu sau crimele în cifre ale comunismului internaţional", grupurile masive de deportări şi crime au fost: ,,capitularea fără condiţii" de la 23 august 1944 a avut ca rezultat deportarea a 180.000 de soldaţi şi ofiţeri în lagărele gulagului sovietic (doar câteva mii s-au mai întors) 18.
             Recent, în mlaştina râului Bălţi din Basarabia a fost descoperit un osuar românesc compus din 50.000 schelete de soldaţi români - din unităţi ale Armatei Regale Române, care în primăvara anului 1944 au constituit prima linie de rezistenţă împotriva Armatei Roşii. (citat din Mihai Vicol, "Un "Katyn" românesc" - România Liberă Internaţional, nr.320/04.08.96). Ocuparea ţării de către Armata Roşie a însemnat un val de crime în rândul populaţiei civile, crime de proporţii încă necunoscute, oameni ucişi doar pentru a fi jefuiţi sau pentru a-şi apăra fiicele şi soţiile de violuri. Colectivizarea forţată a ţărănimii (începând din 1949) a afectat 12.000.000 de ţărani; sate întregi au fost mitraliate şi nimicite cu tunurile - provocând 30.000 de victime. Deportările masive din perioada anilor 1949 - 1960 s-au soldat cu încă 200.000 de ţărani morţi în lagărele de muncă sau închisori. Rezistenţa armată din munţi (1946 - 1958), unică in lagărul comunist, a mai adăugat un număr de victime. În cele 120 de închisori şi lagăre de muncă, au murit între 150.000- 200.000 oameni. Cifrele globale ale holocaustului roşu în România sunt diferite. Numărul total al deţinuţilor: 2.000.000 (Filip Păunescu - ,,Cunoaşterea şi combaterea comunismului". 3.000.000 (Cicerone Ioaniţoiu). Numărul total al morţilor în regimurile Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ceauşescu, Iliescu (revoluţie, Târgu-Mureş, mineriade, etc.) este greu de stabilit. Se descoperă mereu noi gropi comune pe lângă lagărele de muncă şi închisori. Cifra avansată de Florin Mătrescu este de 891.500 morţi în genocidul comunist comis între actualele graniţe ale României 19.
 
            Despre mărturii în oglindă din lagărul comunist
           
            Cu sprijinul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania ziarişti de la România Liberă şi de la Libertatea au realizat interviuri cu torţionarii pe de o parte, dar şi cu foştii deţinuţi politici. Un fost deţinut politic care a trăit pe pielea sa teroarea în Penitenciarul Giurgeni şi fostul şef al acestei puşcării îşi povestesc, după 50 de ani, experienţele trăite în două tabere atât de diferite. De o parte este Alexandru Ioaniţescu, trecut astăzi de 80 de ani, fostul comandant de închisoare şi lagăr comunist. Cei care l-au cunoscut de dincolo de gratii şi-l amintesc ca pe o ,,brută şi o bestie ordinară", dar el spune că pur şi simplu, a muncit la viaţa sa ca un tip ,,sever şi corect". Recunoaşte doar că subalternii ,,îi mai altoiau" pe deţinuţi, dar puşcăriaşii închişi din raţiuni politice îşi meritau bătaia, pentru că ,,înecau orezul"şi astfel subminau economia. De partea cealaltă este Florea Dumitru, mutilat şi umilit în închisoare, bătrânul de peste 73 de ani spune acum că l-a iertat deja pe torţionarul său, deşi rănile făcute de bătăuşii lui Ioaniţescu şi mizeria cruntă din celulă i-au ruinat pentru totdeauna sănătatea. Torţionarul Ioaniţescu spune că nu există probe pentru judecarea lui, iar mărturiile celor care au fost închişi nu au sens. Victima lui, Dumitru, nu crede că judecata ar mai avea acum vreun sens 20.
 
            Despre Colonia de muncă din localitatea Giurgeni
           
            Una dintre închisorile comuniste ale anilor '60 din Insula Mare a Brăilei a fost şi colonia de muncă de la Giurgeni, loc în care erau încarceraţi deţinuţi contrarevoluţionari. Conform ,,Dicţionarului penitenciarelor din România comunistă (1945-1967)", ,,reacţionarii" trăiau în condiţii inumane. ,,Aveau un regim de muncă forţată, fiind păziţi de câini dresaţi să-i atace dacă se prăbuşeau la pământ sau dacă încercau să se odihnească. Mâncarea era foarte proastă, iar setea - chinuitoare. Cei închişi erau nevoiţi să bea apă din Dunăre, iar în timpul lucrului - din bălţile de pe teren. Prezenţa şobolanilor în gropile care ţineau loc de closet sau în depozitele de alimente a contribuit la declanşarea unor epidemii: febră tifoidă şi leptospiroza". Una dintre cele mai grele activităţi era considerată munca la orezărie când deţinuţii erau obligaţi să stea tot timpul în apă, încovoiaţi, pentru a plivi orezul. La Giurgeni au fost încarceraţi numai deţinuţi politici între anii 1960-1962 când comandantul penitenciarului era Alexandru Ioaniţescu. Maiorul a căpătat experienţă la penitenciarele de la Cluj ca locţiitor de comandant, la Aiud (1956-1958), pe aceeaşi funcţie şi apoi a fost mutat la Giurgeni. Prin mâna lui au trecut mii de deţinuţi şi chiar elita epocii. Torţionarul şi l-a amintit pe poetul Radu Gyr. La Giurgeni a devenit stăpân peste 1600 de deţinuţi politici. ,,Cum să nu le dau mâncare? Păi, dacă eu vă spun că arătau ca luptătorii! In societate nu se mânca carne, dar la unitate se dădea de cinci ori pe săptămână. Sigur, mai mult subproduse, căpăţâni, gheare, dar aveau în farfurie miros de carne. Odată, mi-a fost adus de la Jilava un lot. Erau prăpădiţi rău de tot. Bătuţi. Gălbejiţi. M-am dus la Lunca Dunării personal să-i primesc, venise un tren cu ei. M-am dus cu două camioane şi i-am încolonat cu gardă, să-i aducem la Giurgeni, era o distanţă de vreo 7-8 kilometri. Dom'le, erau atât de prăpădiţi, că o parte din ei au căzut pe drum. Apoi i-am scos la muncă şi unii au devenit nişte luptători, dom'le. Lucrau în soare. Aveau o forţă în ei!"relata în faţa ziariştilor torţionarul. Rezultatele muncii desfăşurate de ofiţerul Ioaniţescu la comanda penitenciarelor pe la care a trecut au rămas menţionate în arhive. Referatele Serviciului de Inspecţii din cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor scot la lumină portretul unui călău mulţumit de sine: conform documentelor, Ioaniţescu îi lovea ,,în special pe deţinuţii cunoscuţi ca elemente înrăit-duşmănoase, preocupaţi de a sabota munca sau de a-i instiga pe ceilalţi deţinuţi la nesupunere" 21. În urma unor reclamaţii ce vizau excesul de zel, Ioaniţescu este retrogradat din funcţie şi numit locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la lagărul de la Periprava. După aproape 50 de ani de la acele momente, pensionarul Alexandru Ioaniţescu neagă acuzaţiile, pe care le consideră simple răzbunări ale unui alt ofiţer. ,, Vă spun sincer. Eu am fost sârguincios. Am muncit. M-am străduit. Acum sunt bătrân şi nu vreau decât să fiu lăsat în pace să-mi mănânc în linişte pensia". Încasează 2.500 de lei noi, adică de peste patru ori mai mult decât o pensie medie în România 22.
 
            Despre torţionari de ieri care astăzi sunt cu pensii enorme
 
            Considerat de deţinuţii care l-au cunoscut drept o ,,bestie ordinară", Ioaniţescu crede astăzi că în tinereţe şi-a făcut doar treaba pentru care lua chenzina. Devotamentul său s-a văzut, spre exemplu, la Aiud, unde, în timpul unei greve a foamei, a dat ordin ca deţinuţii să fie hrăniţi cu forţa: printr-un tub vârât pe gât, le-a fost turnată toată porţia de mâncare şi de apă. Într-un interviu acordat ziarului ,,România liberă" spunea: ,,Eram foarte sever, dar eram corect. Nu dur, sever. Aveam subalterni, dom'le... Ce însemna să umblu eu cu bâta printre ei? După legile de atunci, erau vinovaţi. Nu primeam neapărat ordine în scris să-i maltratăm pe deţinuţi, dar îţi cereau să aplici regimul la maximum. Să nu treci nimic cu vederea. Eu am lucrat după un principiu propriu. I-am separat: ţărani, muncitori, intelectuali şi militari. Pentru că intelectualii, ăştia mai deştepţi, îi cam exploatau pe ceilalţi. M-am purtat în aşa fel încât n-am ce să-mi reproşez“ relata mulţumit de el torţionarul. La fel ca şi el Gheorghe Crăciun, comandant de penitenciare, şeful Securităţii Braşov, considerat cel mai dur torţionar, s-a dus în mormânt cu mulţumirea că şi-a făcut doar datoria şi că foştii deţinuţi politic şi-au meritat soarta. Şi acesta a trăit la Cluj cu o pensie de zeci de milioane de lei vechi, iar nimeni nu l-a tras la răspundere pentru faptele sale 23.  
 
            Despre Omul care şi-a iertat călăul
 
            Florea Dumitru a fost condamnat în anul 1959 la opt ani de închisoare pentru uneltire împotriva ordinii sociale când a fost pârât de învăţătorul satului că recita o poezie care critica regimul. Era ofiţer, iar la recurs a primit patru ani. Florea este trecut de 73 de ani şi trăieşte în localitatea Caracal, într-un apartament de două camere. Redă cu lux de amănunte, de parca le-ar fi trăit ieri, cifre, nume, locuri, feţe pe care le-a trăit în urmă cu cinci decenii. N-a uitat că numărul celulei în care a stat la Piteşti era 53, că un coleg deţinut era în clasa a XI-a şi locuia în Bucureşti, pe strada Şepcari nr. 2, etaj 2, apartament 2, că medicamentele de care avea nevoie un alt deţinut erau Carboxim şi Antideprin sau că porţia zilnică de pâine era de 250 de grame pentru cei care munceau, şi doar de 100 pentru cei bolnavi sau inapţi. Nici numele comandantului Coloniei de Munca Giurgeni, unde a stat patru luni, nu crede că i se va şterge vreodată din minte: ,,La Giurgeni era Ioaniţescu. Odată, a venit când ne scoteau la muncă, a luat o prăjină mare şi a început să dea în stânga şi-n dreapta. "Fir-aţi voi să fiţi, vă omor pe toţi! Nenorociţilor, voi care subminaţi economia ţării!"a povestit fostul deţinut politic 24. Dumitru Florea are o pensie de 1000 de lei şi o indemnizaţie de 800 de lei acordată foştilor deţinuţi politici. Precum Florea Dumitru, toţi foştii deţinuţi politic au vii în memorie toate faptele şi momentele grele prin care au trecut în temniţele şi lagărele comuniste. Majoritatea dintre ei şi-au iertat călăii şi nu cer decât să nu-i mai vadă în funcţii de conducere, dacă legea lustraţiei a rămas tot nevotată 25.
 
            Despre Legea cultelor dictată de Stalin
 
            În august 1948 este promulgată ,,Legea pentru regimul general al cultelor“ Aceasta separa şcoala de Biserică. Nici o confesiune, congregaţie sau comunitate religioasă nu mai putea deschide sau întreţine instituţii de învăţământ general. De asemeni se aduc restricţii severe privind activitatea în mănăstiri. Nu mai erau priviţi în monahism, indiferent de vârstă, decât absolvenţii şcolilor de pregătire a clerului. Ceilalţi erau primiţi numai la vârsta de 55 de ani bărbaţii şi 50 femeile. Au fost desfiinţate foarte multe mănăstiri. Iată câteva exemple ale evoluţiei fenomenului. În Arhiepiscopia Iaşilor, din 50 mănăstiri şi schituri nu a mai rămas nici una. Dacă în România anului 1958 mai erau consemnate 197 de mănăstiri şi schituri, în anul 1987 existau doar 103. În timp ce în anul 1951 se consemnează existenţa a 10.000 călugări, în anul 1963 numărul lor era de aproximativ 1000. Din perspectivă comunistă, monahismul românesc trebuia să întrupeze principiul apostolatului social 26. Călugării contemplativi au fost obligaţi să se transforme în muncitori pentru cauza noului regim social, în ciuda opoziţiei pe care au manifestat-o la începuturile regimului comunist“ (Vasilică Militaru, Biserica din temniţă, idem. p.34)
 
            Despre Moscova care dicta totul
 
            ,,Trebuie remarcat faptul că tonul discursului acelor vremuri era dictat de la Moscova. După ce, în prima fază a revoluţiei bolşevice, au fost dărâmate bisericile şi mănăstirile din Rusia, decapitându-se toată ierarhia bisericească, Stalin va înţelege că este bine să se folosească de instituţia bisericească. În anul 1943, Stalin instalează în funcţia de patriarh al Bisericii ruse pe Serghie. Acesta va trasa de acum înainte politica bisericii în conformitate cu ideologia comunistă. Următorul patriarh, Alexei, va organiza la Moscova în anul 1948 o conferinţă eclesiastică, în cursul căreia a fost definită politica pe care aveau s-o urmeze noile democraţii populare. Aşa se explică faptul că, în primii ani ai regimului comunist, literatura ortodoxă română a preamărit biserica mamă a U.R.S.S“ (ibid. p.35) În noul context politic va fi instalat la Bucureşti noul patriarh Iustinian Marina care a colaborat cu statul comunist în vederea păstrării tezaurului spiritual 27.
Regimul sovietic, şi mai ales dimensiunea sa stalinistă, a fost atras de conceptul “ingineriei sociale”, iar această construcţie societală nu putea să nu interacţioneze cu discursul teologic tradiţional a cărui teză era “autocraţie, ortodoxie, narodnost”. Concentrarea puterii statele şi principiile partidului unic, caracteristice unei singure ideologii oficiale au configurat un puternic vector ateist şi laicizant în societatea şi mentalul colectiv ruse. Aceste direcţii de strategie politică intrau în coliziune cu opţiunile fundamentale ale ortodoxismului rus, care prin scrisul lui Vladimir Soloviov criticase “patriotismul bolşevic zoologic”. În schimb, Berdiaev a insistat pe originile populare creştine asupra comunitarismului socialist 28.
Trebuie să semnalăm că liderii sovietici nu au fost influenţaţi în raporturile cu religia (ca doctrină şi componentă instituţională) de ideea gramasciană a alianţei Partidului Comunist cu masele populare religioase3. În acest context, anticomunismul a devenit o bătălie religioasă de primă importanţă care a avut o mobilizare de masă în lumea catolică şi ortodoxă. Controlul U.R.S.S. asupra ţărilor estice şi persecuţiile religioase au condus la elaborarea de către Papa Pius al XI-lea a Enciclicii asupra comunismului, document care alături de scrisorile pastorale, directivele episcopilor şi buletinele oficiale ilustrează spiritul de cruciadă în lupta lui “Christos împotriva Diavolului şi a barbariei moscovite”. În acest sens într-un document papal din anul 1946, Suveranul Pontif a arătat etapele teroarei: “revoluţia, violenţa, suprimarea tuturor libertăţilor, lupta de clasă, dictatura”. Analiza papală evocă “gigantesca maşină colectivistă” potrivit căreia “paradisul lui Marx apare ca un trist şi ironic paradis, fără speranţă în care totul este supus logicii materialismului şi distrugerii tuturor religiilor [...] comunismul semnifică mizerie, sclavaj, regim poliţienesc, câmp de concentrare, moarte” 29.
 
 
Despre relaţia Stat-Biserică în spaţiul sovietic
 
Revenind la regimul sovietic şi politica sa ateocomunistă, trebuie să enumerăm câteva momente care au fost “copiate la indigo” de guvernele democrat-populare în perioada postbelică.
După Sinodul de la Karlovăţ din anul 1920 au fost excomunicaţi marii gânditori mistici, Berdiaev şi Bulgakov, patriarhul Tikhon a fost acuzat şi arestat în  anul 1922, sute de preoţi ucişi sau mutilaţi, mănăstirile şi bisericile distruse sau închise, proprietăţile bisericeşti secularizate. Mitropolitul Serghei, succesorul lui Tikhon a realizat un compromis istoric “Declaraţia de Loialitate” care a normalizat relaţia Stat-Biserică, promiţându-se “credinţă Sovietelor şi recunoaşterea Rusiei Sovietice ca stat-mamă cetăţenesc”. Deşi persecuţiile religioase au continuat în anii '30, s-a constatat o resurecţie religioasă a intelectualilor din Rusia 30.
Înfrângerile militare din 1941-1942 l-au făcut pe Stalin să facă mari concesii Bisericii, Serghei a fost numit patriarh şi primit în vizită la Kremlin, transferându-se fostului periodic al Patriarhiei fondurile revistei “Bezbojnic” (“Ateul”). Emigraţia ortodoxă rusă de la Karlovac (Iugoslavia) condusă de mitropolitul Anton (Khropovitsky) a sprijinit politica lui Hitler de distrugere a “regimului iudeo-masonic al U.R.S.S.” 31.
Unii lideri ecleziaşti au revenit în Uniunea Sovietică şi au colaborat cu regimul comunist, cazul mitropolitului Serafim de la Paris fiind elocvent. Un aspect interesant este acela că Biserica Ortodoxă Rusă a invocat solidaritatea slavă pentru apărarea “rodinei” (patria-mamă) împotriva agresiunii hitleriste. Regimul stalinist a speculat afirmaţia lui Dostoievski: “a fi rus înseamnă a fi ortodox”, dar această resurgenţă religioasă era controlată de N.K.V.D. În acest sens, elita politică sovietică s-a folosit de unele per­so­nalităţi din emigraţia rusă de la Paris ca Alex. Kazem Bek (persan de origine), lider în anii '20 al organizaţiei “Tinerii Ruşi”, admirator al lui Stalin, “noul Bonaparte” şi revenit în U.R.S.S. ca secretar al Patriarhului la sfârşitul anilor '40. Pe ansamblu reacţiile emigraţiei au fost dure la adresa politicii religioase a regimului, unii reprezentanţi ca Ivan Solonevici scriind cărţi critice cum ar fi Rusia într-un lagăr de concentrare, unde arăta că “cel mai  consistent fascism este în Rusia”. Represiunea stalinistă a atins şi armata de eli­berare rusă condusă de Vlasov, după cum se ştie predat de Aliaţi la Praga sovieticilor (1945) 32.
După cum sublinia C. Andriev în lucrarea sa Vlasov and the Russian Movement Liberation. exponenţii dreptei ruse şi militarii aflaţi în Germania anilor 1941-1945 (atamanul Baidakalov, Teneserov, Poremski, de fapt lideri ai centrului berlinez al emigraţiei ruse - executaţi în anul 1949) afirmau: “religia va fi de o centrală importanţă în viitoarea ordine cu o poziţie dominantă a Bisericii Ortodoxe” 33.
Stalin a extins represiunea asupra cercurilor militare şi politice ale emigraţiei ruse din Germania, dar şi asupra iredentiştilor ucrainieni, dintre care mulţi erau greco-catolici. Un impact deosebit în Occident a avut reîntoarcerea prizonierilor italieni la Cremona (27 decembrie anul 1947); după acest moment, oameni de stânga ca C. Monteferrato au devenit din “rusofili, anticomunişti şi antibolşevici” 34.
 
Despre Unitatea specială, NKVD
 
În anul 1943 Stalin ordonă înfiinţarea unei unităţi speciale a N.K.V.D.care trebuia să identifice şi să urmărească pe toţi cei care ar fi colaborat cu germanii şi aliaţii lor. Unitatea numită ,,Smerş“ s-a constituit în România începând din anul 1944 şi a fost sprijinită de secretarul la Ministerul de Interne Teohari Georgescu pe numele real Baruh Tescovici. Numele românesc va fi ,,Brigada Mobilă“ şi avea următoarele misiuni: să convingă populaţia că întregul aparat de stat al ramurilor burgheze este vinovat de dezastrul ţării şi trebuia neutralizat, iar în anumite cazuri chiar lichidat; partidele istorice deveneau automat agenturi ale spionajului fascist şi imperialist şi trebuiau desfiinţate; unitatea trebuia să lichideze elita intelectuală, economico-financiară şi politică a ţării, care urma să fie înlocuită cu noile cadre formate la Moscova; să contribuie la crearea în România a unei societăţi de tip sovietic; să constituie nucleul din care se va organiza noul serviciu de informaţii al României şi poliţia politică internă. ,,Brigada Mobilă a fost organizată de şeful I.N.U. pentru România, generalul A. Saharovski. Pe plan intern unitatea a fost coordonată de generalul Gheorghe Pintilie (Pantelei Bodnarenko), dar la vedere, şeful ei era colonelul Boris Grunberg, care şi-a schimbat numele în Alexandru Nikolski şi va deveni general şi unul dintre cei mai temuţi şefi ai procesului de distrugere al elitei româneşti 35. Trebuie remarcată preocuparea acestor oameni de a-şi schimba numele, de a se româniza pentru a-şi ascunde mai bine identitatea lor reală. Operaţiunea de arestare a purtat numele de cod de ,,Gayaneh“, denumire dată de Stalin şi încredinţată generalului Gheorghe Pintilie. Ea a început printr-un raport al Ministerului de Interne în care erau analizate: problema legionară, organizaţiile subversive, Biserica, sectele religioase, partidele politice, elementele din fostul P.N.Ţ. şi care concluziona necesitatea declanşării arestărilor“ (ibid. p.37) În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 sunt arestaţi 15.000 de membri şi presupuşi susţinători ai Mişcării Legionare iar din centrele universitare din Iaşi, Bucureşti şi Cluj au fost arestaţi 1000 de studenţi. În 20 mai au fost arestaţi 3000 de ofiţeri ai armatei române, 2000 de membri ai P.N.Ţ. şi P.N.L. 36...
Cu alte cuvinte, se observă că treptat noua putere instituie ca lege supremă – teroarea. Populaţia gulagului românesc sporeşte mereu pentru ca regimul să se simtă stăpân deplin. Reţeaua de penitenciare, spitale psihiatrice, lagăre de muncă şi gropi comune este înfiorător de densă şi ea vorbeşte despre cotele la care s-a desfăşurat represiunea comunistă, numărul celor ucişi şi încarceraţi ridicându-se în jurul a 2.000.000 de persoane. Sighet, Aiud, Gherla, Jilava, Piteşti, Canal, Balta Brăilei şi multe alte locuri ale suferinţei româneşti, la care se adaugă închisorile de femei Mislea, Miercurea Ciuc, Dumbrăveni constituie o geografie care pe de-o parte arată dimensiunile pe care crima comunistă le-a avut în spaţiul românesc, iar pe de altă parte vorbeşte de disperarea cu care naţiunea română născută creştină s-a împotrivit unui regim ateu şi alogen. În luna mai anul 1946 lotul Antonescu este judecat şi sunt efectuate execuţiile, iar după această dată încep să fie descoperite şi trâmbiţate în presă o serie întreagă de „comploturi” în care protagoniştii sunt nume marcante ale scenei politice. Din luna martie anul 1947 se declanşează o serie de arestări între membrii PNŢ şi PNL, efectuate în manieră stalinistă, adică în timpul nopţii, fără mandat de arestare, fără ca celui arestat să i se comunice motivul 37.
            Aşadar, în vara anului 1947 are loc operaţiunea Tămădău, când conducerea PNŢ este arestată cu excepţia lui Iuliu Maniu, care va fi arestat şi el a doua zi, după acest eveniment. Arestările erau precedate în presă de articole atât de incitante şi violente încât oricine îşi dădea seama că procesele celor arestaţi erau deja consumate înainte chiar de a începe. Poziţia puterii fusese exprimată şi acesta era singurul criteriu de judecată în România acelei vremi. Pe de altă parte aceeaşi putere opera o serie de rupturi în sânul celorlalte formaţiuni politice, încercând atomizarea lor şi folosindu-se pentru aceasta de oportunismul unora dintre membrii acestor partide, luând astfel naştere o serie de formaţiuni minuscule ce puteau fi foarte uşor controlate de PCR şi cu care acesta se coaliza conştient fiind că anihilarea lor va fi mult mai lesnicioasă. Printr-o tactică similară sunt înlăturaţi liderii PNL şi PSDI (Titel Petrescu), apoi „partenerii de drum” precum PNL-Tătărescu. Liderii politici vor fi concentraţi la penitenciarul Sighet şi supuşi unui regim de izolare şi înfometare care viza exterminarea lor. Nu mai au nume proprii, ei devin simple numere şi acelea dictate de la centru. Aici se vor stinge rând pe rând nume marcante pentru politica şi cultura noastră 38. Iuliu Maniu, omul politic recunoscut de occident ca o personalitate diplomatică de o probitate morală incontestabilă sfârşeşte neştiut de nimeni în condiţii de mizerie inimaginabile, într-o celulă din Sighet, mâncat de viermi şi singurătate. PCR-ul nu-şi va uita adversarii săi ideologici cei mai acerbi, legionarii. Arestările operate în sânul Gărzii de Fier sunt de ordinul miilor iar anchetele la care sunt supuşi cunosc o duritate extremă. Fascist devine sinonim absolut cu legionar, iar legionar este o etichetă într-atât de stigmatizantă încât cel catalogat astfel nu şi-o va putea şterge niciodată. Partidul era necruţător nu doar cu adversarii declaraţi dar chiar cu proprii membri. Procesul şi execuţia lui Lucreţiu Pătrăşcanu sunt un exemplu edificator în acest sens. S-a constatat că regimurile comuniste, în genere nu agreează prea mult intelectualii şi de cele mai multe ori când ei se rătăcesc prin eşaloanele de conducere sunt înlăturaţi. Acesta a fost cazul şi lui Lucreţiu Pătrăşcanu, procesul lui fiind unul desfăşurat după reţeta stalinistă, cu acuzaţii fantasmagorice de trădare şi complot. Fără milă sau remuşcări puterea comunistă îşi jertfea proprii fii, modelul era acelaşi cu cel sovietic, unde cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Stalin şi cei mai cunoscuţi doctrinari ai partidului căzuseră rând pe rând 39.
            Teama, frica de intelectualitate se va manifesta şi prin metamorfozarea nefericită a uneia dintre principalele instituţii de cultură româneşti, Academia, se produc epurări masive între membrii ei şi mulţi dintre ei ajung în întunecatul Sighet. Ziarişti, academicieni, poeţi, oameni de ştiinţă, în măsura în care nu au înţeles să încheie pact cu puterea politică criminală, au intrat în moara represiunii, plătind cu viaţa sau cu anii tinereţii lor verticalitatea morală pe care şi-au impus-o. Dealtfel intelectualitatea a rămas de la început şi până în ultimele zile ale regimului comunist partea societăţii care nu a încetat să ridice glasuri protestatare, uneori mai vehemente altădată mai firave, dar niciodată nu a existat docilitate absolută şi de aici poate şi încrâncenarea şi neîncrederea pe care liderii comunişti au manifestat-o mereu faţă de această categorie socială 40.
            Pentru a reuşi să implice în procese politice de trădare naţională pe toţi participanţii la guvernările anterioare se vor constitui loturi de inculpaţi care adesea nici nu se cunoşteau între ei şi se brodează scenarii lipsite de sens din care probabil că nici măcar judecătorii nu înţelegeau mare lucru. Noua instituţie a acuzatorilor publici, preluată după patent sovietic, îşi făcea din plin datoria, acuzările curgeau vertiginos şi în loc de fapte concrete sălile tribunalelor poporului răsunau de acuze precum „vampiri care au supt sângele celor mai buni fii ai poporului”. Astfel ajung în închisoare personalităţi ştiinţifice şi economice care erau simpli tehnicieni ce încercaseră într-o perioadă cruntă ca cel de al II-lea Război mondial să nu lase ţara în colaps economic. Ei nu aveau apartenenţă politică însă PCR-ul considera trădător pe oricine se situa în afara lui. Astfel elitele din toate domeniile vor fi nu doar înlăturate ci pur şi simplu suprimate. Nici armata nu este cruţată, criteriul politic funcţionează şi în acest caz. Diviziile „Tudor Vladimirescu” şi „Horia, Cloşca şi Crişan”, venite cu tancurile sovietice vor constitui nucleul armatei RPR, vechea armată a României fiind distrusă, generali şi strategi de marcă putrezind în beciurile închisorilor comuniste. Pentru reformarea armatei, ca şi în celelalte sectoare, vor fi trimişi consilieri sovietici care, nu de puţine ori vor intra în conflict cu ofiţerii români. Epurările efectuate în armată, urmate adesea de arestări produc degringoladă şi în acest sector care îşi demonstrase eficienţa pe parcursul războiului 41.
În 19 august anul 1948 comuniştii infiltraţi în Serviciul Special de Informaţii care se afla sub conducerea lui Gheorghe Pintilie şi Emil Bodnăraş au arestat aproximativ 1000 de ofiţeri S.S.I. La 1 decembrie este desfiinţată Biserica greco-catolică şi este arestată ierarhia ei. Arestările se făceau inopinat şi prin mijloace diverse. Părintele Iustin Pârvu povesteşte cum a fost ridicat în noaptea de 14 spre 15 mai din camera sa de preot slujitor la Seminarul din Roman şi transportat cu o dubă neagră. Părintele Zosim Oancea a fost arestat în noaptea de 7 spre 8 iulie din gara Copşa Mică iar în data de 10 iunie Părintele Arsenie Boca dădea declaraţii la Securitate. Motivele arestărilor erau multiple: Părintele Zosim Oancea era învinuit pentru ajutorarea unor familii de creştini deja arestaţi, folosind banii din editarea unui calendar creştin-ortodox. Părintele Iustin Pârvu a fost acuzat că se afla înscris pe o listă de donatori şi susţinători ai celor aflaţi în închisoare. Preotul Gheorghe Chiriac, doctor în teologie şi filosofie, a fost pus sub acuzare pentru că a participat cu o sumă de bani la ajutorarea unui proaspăt ieşit din închisoare. Liviu Munteanu, protopop de Bistriţa şi rector al Institutului Teologic din Cluj a fost pus sub învinuire pentru ascultarea făcută faţă de episcopul de Cluj care l-a îndemnat să emită o circulară ce îndemna preoţii la catehizarea credincioşilor interzisă de Legea Cultelor. Părintele Arsenie Boca a fost arestat pentru că i-a ajutat cu alimente pe refugiaţii din munţi şi pe cei paraşutaţi care veneau din Germania să ajute rezistenţa românească. Părintele Ioan Iovan, ucenic al părintelui Arsenie Boca, a fost condamnat la 25 ani de temniţă grea. El a fost duhovnicul maicilor de la mănăstirea Vladimireşti şi unul dintre cei mai insultaţi şi calomniaţi preoţi români 42.
 
Câteva concluzii şi încheierea
 
Aşadar, fiind incapabil de creaţie, comunismul a distrus fără să poată pune nimic în schimb şi, în urma acestei constatări a cărei concreteţe este incontestabilă, se impune ca, abordând comunismul ca regim politic sau ideologic, să-l privim şi din perspectivă teologică. „Antispiritul comunist” de care pomeneşte părintele André Scrima este în fond acel suflu demonic care îl străbate în toate cotloanele sale. Proteic şi insidios, comunismul îşi păstrează constanta demonică în toate împrejurările. Ca neam şi persoane care am trecut prin experienţa comunistă, ni se impune  ca datorie morală analiza şi înţelegerea acestei experienţe la dimensiunea de experienţă mistică ce ne-a pus în ecuaţie relaţia cu Dumnezeu şi ne-a demonstrat că, într-un mod criptic, dar constant, veşnicia irumpe în timpul istoric 43.
Din punct de vedere creştin, singurul răspuns care îi poate fi dat comunismului este afirmarea a tot ceea ce el neagă: afirmarea libertăţii, a spiritualităţii, a existenţei lui Dumnezeu şi, prin această afirmare, intrarea în conflict direct cu comunismul. Omul creştin aplică faptelor, sistemelor şi ideilor o grilă de lectură creştină, ori, după o astfel de grilă, comunismul este un construct al răului, menit să pervertească totul. Asemeni lui Satan, el îl imită pe Dumnezeu, dar într-un mod caricatural, maimuţărit; spre deosebire de Dumnezeu care îl vrea pe om liber şi îi cere supunere din iubire liber consimţită, comunismul, ca şi demonul îl vrea pe om sclav supus, uşor de manipulat, cu libertatea anulată şi voinţa pervertită. Intrarea în conflict cu sistemul devenea, prin urmare, o consecinţă a încercării de a-ţi păstra umanitatea 44.
În cadrul celor intraţi în temniţele comuniste, în funcţie de modul în care se raportau la trăirea creştină, se disting mai multe categorii, astfel:
-                      cei care aveau o trăire creştină intensă şi înainte de a intra în detenţie,
-                      cei care, deşi aveau o educaţie creştină, nu erau nişte trăitori autentici, creştinismul lor reducându-se la un anume formalism, însă, în închisoare, ei vor descoperi valoarea trăirii creştine şi vor intra pe via mistica la fel de intens ca şi cei din prima categorie;
-                      mult mai reduşi numeric, sunt cei care au intrat în închisoare în totală necunoştinţă sau chiar în opoziţie cu creştinismul, dar, întâlnind în temniţă pe cei care îl practicau, sesizând seninătatea şi împăcarea cu care îşi petreceau detenţia, au început şi ei să practice rugăciunea şi celelalte fapte creştine posibile într-un asemenea spaţiu;
-                      au existat, desigur, şi deţinuţi care nu au avut o autentică trăire creştină, dintre aceştia administraţia închisorilor îşi racola informatorii. Tot din rândul celor necredincioşi au fost cei care s-au sinucis sau au ieşit din închisoare socotindu-se învinşi şi dorindu-şi răzbunarea. Dar această categorie a victimelor a fost foarte redusă numeric şi foarte puţini au supravieţuit detenţiei, căci lipsa de speranţă şi sentimentul zădărniciei, la care se adăugau condiţiile de gulag, i-a descompus trupeşte şi sufleteşte 45.
Deci, cei mai mulţi au intrat în detenţie având o educaţie moral creştină, unii o trăiau mai intens, alţii mai puţin, dar în momentul în care au devenit conştienţi că toate punţile cu exteriorul le sunt tăiate, ei au evadat în transcendent. Şi, în ciuda ostracizării extreme la care erau supuşi, şi-au câştigat libertatea şi fericirea, realizând ceea ce părea imposibil - izbânda în faţa comunismului.
Parcurgând numeroase mărturisiri ale experienţelor carcerale, fie prin intermediul memorialisticii de detenţie, fie redate nemijlocit de protagonişti, în interviurile realizate, se constată că trăirea religioasă şi fenomenul creştin a cunoscut o manifestare plenară. Este neîndoielnic că spaţiul ostracizant al temniţei devine prilej de adâncire spirituală,  într-o aşa măsură încât se poate afirma, că trăirea creştină în temniţele comuniste a fost un fenomen de masă 46.
Din punct de vedere creştin, singurul răspuns care îi poate fi dat comunismului este afirmarea a tot ceea ce el neagă: afirmarea libertăţii, a spiritualităţii, a existenţei lui Dumnezeu şi, prin această afirmare, intrarea în conflict direct cu comunismul. Omul creştin aplică faptelor, sistemelor şi ideilor o grilă de lectură creştină, ori, după o astfel de grilă, comunismul este un construct al răului, menit să pervertească totul. Asemeni lui Satan, el îl imită pe Dumnezeu, dar într-un mod caricatural, maimuţărit; spre deosebire de Dumnezeu care îl vrea pe om liber şi îi cere supunere din iubire liber consimţită, comunismul, ca şi demonul îl vrea pe om sclav supus, uşor de manipulat, cu libertatea anulată şi voinţa pervertită. Intrarea în conflict cu sistemul devenea, prin urmare, o consecinţă a încercării de a-ţi păstra umanitatea 47.
În altă ordine de idei, de pildă, în cadrul celor intraţi în temniţele comuniste, în funcţie de modul în care se raportau la trăirea creştină, se disting mai multe categorii, astfel: cei care aveau o trăire creştină intensă şi înainte de a intra în detenţie, cei care, deşi aveau o educaţie creştină, nu erau nişte trăitori autentici, creştinismul lor reducându-se la un anume formalism, însă, în închisoare, ei vor descoperi valoarea trăirii creştine şi vor intra pe via mistica la fel de intens ca şi cei din prima categorie; mult mai reduşi numeric, sunt cei care au intrat în închisoare în totală necunoştinţă sau chiar în opoziţie cu creştinismul, dar, întâlnind în temniţă pe cei care îl practicau, sesizând seninătatea şi împăcarea cu care îşi petreceau detenţia, au început şi ei să practice rugăciunea şi celelalte fapte creştine posibile într-un asemenea spaţiu; au existat, desigur, şi deţinuţi care nu au avut o autentică trăire creştină, dintre aceştia administraţia închisorilor îşi racola informatorii. Tot din rândul celor necredincioşi au fost cei care s-au sinucis sau au ieşit din închisoare socotindu-se învinşi şi dorindu-şi răzbunarea. Dar această categorie a victimelor a fost foarte redusă numeric şi foarte puţini au supravieţuit detenţiei, căci lipsa de speranţă şi sentimentul zădărniciei, la care se adăugau condiţiile de gulag, i-a descompus trupeşte şi sufleteşte 48.
Aşadar, cei mai mulţi au intrat în detenţie având o educaţie moral creştină, unii o trăiau mai intens, alţii mai puţin, dar în momentul în care au devenit conştienţi că toate punţile cu exteriorul le sunt tăiate, ei au evadat în transcendent. Şi, în ciuda ostracizării extreme la care erau supuşi, şi-au câştigat libertatea şi fericirea, realizând ceea ce părea imposibil - izbânda în faţa comunismului. Între altele, parcurgând numeroase mărturisiri ale experienţelor carcerale, fie prin intermediul memorialisticii de detenţie, fie redate nemijlocit de protagonişti, în interviurile realizate, se constată că trăirea religioasă şi fenomenul creştin a cunoscut o manifestare plenară. Este neîndoielnic că spaţiul ostracizant al temniţei devine prilej de adâncire spirituală,  într-o aşa măsură încât se poate afirma, că trăirea creştină în temniţele comuniste a fost un fenomen de masă 49.
            Altfel spus, în urma materialului consultat, a rezultat că, în pofida tuturor eforturilor pe care sistemul comunist le-a făcut, de înăbuşire a credinţei şi de descompunere interioară a persoanei umane, deţinuţii din închisorile comuniste au reuşit să trăiască o viaţă în Iisus Hristos în toată plenitudinea ei. Demersul nostru introspectiv şi retrospectiv printre oameni şi fapte dintr-un timp al întunericului, când România a fost luată în stăpânire prin minciună şi violenţă, de un sistem absolut demonic se vrea a fi o privire din perspectivă moral-creştină asupra unui fenomen care, dincolo de politic, economic, social are profunde semnificaţii mistice şi morale. Confruntarea omenirii, a României şi a fiecăruia dintre noi cu fenomenul comunist nu este ceva ce se consumă exclusiv în istorie, ci confruntarea aceasta este o luptă între Bine şi Rău. Noi, cei de azi, suntem datori s-o înţelegem, să ne-o asumăm şi să conştientizăm care sunt soluţiile salvatoare; considerăm aceasta ca un act moral, atât faţă de propria conştiinţă cât şi faţă de memoria celor ce s-au jertfit în această luptă şi, mai ales, faţă de generaţiile viitoare. „Condamnarea comunismului este astăzi, mai mult ca oricând, o obligaţie morală (s.n.), intelectuală, politică, socială. Statul român, democrat şi pluralist, poate şi trebuie să o facă. Tot astfel, cunoaşterea acestor pagini întunecate şi triste de istorie românească a secolului douăzeci este indispensabilă pentru noile generaţii care au dreptul să ştie în ce lume au trăit părinţii lor. Viitorul României depinde de asumarea trecutului ei, deci de condamnarea regimului comunist ca inamic al speciei umane. A nu o face astăzi, aici şi acum ne va împovăra pe veci cu vina complicităţii, fie şi prin tăcere, cu Răul totalitar.” 50.
(http//www.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf,  p. 448.) Azi, când se întrevede riscul unui cult al corporalităţii hedoniste, când societatea nu mai este nici socialistă, nici comunistă, ci consumistă, mărturisitorii temniţei comuniste ne pot fi călăuze spre esenţe. Agresiunea asupra persoanei umane nu se mai face prin teroare şi crimă, ci prin plăcerea senzuală, insidioasă şi la fel de (dacă nu şi mai) destructivă pentru spirit 51.
Aşadar, comunismul, ca încercare la care a fost supus creştinismul, a demonstrat că omul nu se poate salva altfel decât prin credinţă. Cu alte cuvinte, fără rugăciune, fără milă şi dragoste faţă de celălalt, fără efortul permanent de a intra în legătură cu Dumnezeu, omul supus experienţei comuniste şi, îndeosebi, celei din închisoarea comunistă, riscă să se dezintegreze ca persoană umană. A vorbi despre dimensiunea spirituală a universului carceral al României comuniste este o necesitate morală. Mărturisitorii, martirii şi mucenicii temniţelor comuniste trebuie să funcţioneze pentru noi, cei de astăzi ca modele, ca repere morale, în caz contrar cunoaşterea experienţei lor ar rămâne doar la nivel raţional şi atât. Este necesar să ne-o asumăm efectiv înţelegând că ancorarea în Dumnezeu a fost singura soluţie viabilă atunci şi ea este şi astăzi o salvare autentică a unităţii noastre fiinţiale ca persoane şi ca neam. Soluţie unică, veşnică, imbatabilă, ancorarea noastră în Dumnezeu, respectarea grilei morale creştine a fost şi este barca de salvare din marasmul comunist, dar şi din nebunia disonantă şi grăbită a lumii noastre, postmoderne, contemporane…
 
 
Note bibliografice:
 
1 Conform unei note informative din 15 aprilie 1960 iată  ce  spunea arhiereul, pensionat de comunişti, Pavel Şarpe (prorectorul Centrului de îndrumări misionare Curtea de Argeş) într-o discuţie cu  informatorul:  „…conducerea ţării se dă urât la preoţi. Ei sunt arestaţi fără motive, şi anume sunt arestaţi cei mai buni predicatori, slujitori, cei mai morali oameni, pe motiv că sunt: chiaburi, mistici, <<foşti legionari>>, că au camuflat aur, arme etc.  şi câte alte asemenea  motive (…)” (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 709, vol. II, f. 93). 
2 Vezi declaraţia din [1949-1950], dată de  informatorul  „Salcâm” despre părerea  episcopului locotenent al Dunării de Jos: „ (…) Episcopul Antim Nica, ne propovăduieşte că regimul[l] de astăzi este trecător, credinţa va învinge, comuniştii sunt trădătorii  ţării, noi preoţii să fim la datorie. Anglo-americanii ne vor salva de haosul comunist” (Ibidem, dos. nr. 701, vol. II, f. 329, 346) sau, la predarea patrimoniului fostei episcopii de Huşi,                                                                                                                                                   desfiinţată de puterea comunistă, la 28 februarie 1949, episcopul Grigorie Leu era de părere că: „până după Paşti se vor produce schimbări în ţară şi străinătate, care poate nu va mai fi nevoie de a preda inventarul” (Ibidem, f. 171).
3 A.M.J., fond penal, dos. 113.668, vol. VI, f. 416-416v (Declaraţie a lui Sandu Tudor, aflat în puşcărie şi luată de un informator, din data de 3 iulie 1958).
4 Apud N. Hurjui, Episcopul Grigorie Leu. Omul şi fapta (teză de doctorat susţinută la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Bucureşti), Bucureşti, 1999, p. 249.
5 După aplicarea decretului din 4 august  1948  care  privea  laicizarea  învăţământului românesc, reacţiile nu au întârziat să apară. Astfel, Grigorie Leu, episcopul de Huşi, a  ţinut   în judeţul Fălciu (astăzi în jud. Vaslui) o şedinţă regională cu preoţii din patru judeţe şi le-au spus că, dacă în şcoli s-au suspendat orele de religie, acestea să fie predate de preoţi în biserică. Li s-a cerut preoţilor să meargă din casă în casă şi să ceară părinţilor copiilor de până la 18 ani să-şi lase copiii la biserică pentru a primi învăţătura bisericească (L. Grigorescu, Politica de laicizare a slujitorilor Bisericii  şi a credincioşilor, în Analele  Sighet, vol. VII, Bucureşti, Fundaţia Academia Civică, 2000, p. 103); acelaşi episcop a înfruntat ordinele partidului de detronare a sa şi desfiinţare a scaunului de Huşi, pentru ca în cele din urmă să se resemneze  cu inevitabila aplicare a voinţei comuniste, în speranţa unei căderi apropiate a sistemului (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol.  II,  f. 171; Magazin  Istoric, an
XXVIII, nr. 7, iulie 1994); se pare că acest ierarh a fost otrăvit cu arsenic, murind astfel la 1 martie 1949, potrivit analizelor preliminare efectuate de medicul Valentina Leu la data de 2 martie 1949 (apud N. Hurjui, Op. cit., p. 288-293).
6 Ibidem, propus în şedinţa sinodului permanent al B.O.R. din 26 mai 1946, alături de P.S. Lucian Triteanul al Romanului şi P.S. Cosma Petrovici.
7 „Eşti legionar pentru că eşti teolog şi fiind teolog eşti anticomunist, iar a fi anticomunist înseamnă a fi legionar”, astfel i se spunea profesorului Teodor M. Popescu, de la Facultatea de Teologie,  în  timpul anchetei, deşi nu era preot,  şi mai ales că avusese o poziţie antilegionară clară în perioada interbelică  şi după (Bibl. Sf. Sinod, ms. nr. 116, Ing. Vasile M. Popescu, Teodor M. Popescu, patriot, teolog, istoric, profesor  şi pedagog. Viaţa şi opera, Bucureşti, 1984, f. 228). În penitenciarul Aiud acesta avea să fie considerat tot legionar, deşi la proces nu i se găsise această vină (A.M.J., fond penal, dos. nr. 39.238, vol. I, f. 9v-10v; vol. III, f. 1-1v). 
8 După denunţarea concordatului cu Vaticanul, de către statul român (17 iulie 1948), preluarea şcolilor catolice de către stat  şi reducerea scaunelor episcopale de la 6 la 2 (18 septembrie 1948), Vaticanul a protestat faţă de atitudinea luată de conducerea R.P.R. în privinţa Bisericii romano-catolice. Ca atare în şedinţele secretariatului C.C. al P.M.R. (după 20 octombrie 1948) s-a luat  în  discuţie problema catolică, punându-se în vedere chiar ruperea relaţiilor diplomatice. Astfel,  Ana Pauker propunea ca : ”să găsim  elementele pentru a rupe relaţiile cu Papa pe baza unor infracţiuni  de drept comun pe care popii catolici le săvârşesc – trafic de valută” (L. Grigorescu,  Op. cit., p. 105-109), precizându-se că agentura romano-catolică este folosită de  cercurile imperialiste anglo-americane, iar ca măsuri, printre altele, s-au propus: „crearea unei mişcări opoziţioniste în sânul Bisericii catolice; izolarea vârfurilor catolicismului duşmănos regimului nostru prin demascarea imoralităţii  lor, a infracţiunilor de drept comun săvârşite   şi a legăturilor trădătoare existente cu cercurile imperialiste străine care îi susţin moral  şi material” (Ibidem). În  şedinţa secretariatului C.C. al P.M.R. din 20 octombrie 1948 s-a răspuns Vaticanului în termeni foarte duri acuzându-l  că este agentură a imperialismului anglo-american care doreşte să provoace statul  şi poporul român (Ibidem); aceeaşi acuzaţie este surprinsă şi în corespondenţa dintre diplomatul francez Wladimir  d`Ormesson, fost ambasador la Vatican şi cardinalul Eugene Tisserant, secretar al Congregaţiei Bisericii Orientale, întreţinută între 1946-1956  (S. Guinle-Lorinet, Bisericile din România în anii cincizeci, văzute de Vatican, în Memoria, revista gândirii arestate, nr. 34 (1/2001), p. 62-69); relevant este cazul lui Ioan Scheffler, episcop romano-catolic de Satu-Mare, care în 1952, împreună cu alţi preoţi, era acuzat de „activitate de spionaj desfăşurată în favoarea Vaticanului”  (A.M.J., fond penal, dos. nr. 18.340, vol. III, f. 368-372).
9 C. Aioanei, F. Moraru, Biserica Ortodoxă Română în luptă cu „diavolul roşu”, în Altarul Banatului, 2001, nr. 1-3, p. 89-99; Cr. Vasile, Autorităţile comuniste şi problema mănăstirilor ortodoxe în anii `50, în Analele Sighet. Anii 1954-1960. Fluxurile şi refluxurile stalinismului, vol. VIII, Bucureşti, Fundaţia Academică Civică, 2000, p. 179-189; este vorba de un referat din 6 octombrie 1958, semnat de Al. Drăghici, în care se vorbeşte de „tolerarea pe mai departe a numărului mare de elemente legionare şi reacţionare în mănăstiri, cât şi menţinerea numărului mare de mănăstiri unde numărul de călugări se înmulţeşte încontinuu cu elemente îndoctrinate cu idei contrarevoluţionare, [şi care] prezintă un pericol social” şi, în consecinţă, propunea ca: „elementele legionare şi elementele  care au avut  funcţiuni în aparatul de stat burghezo-moşieresc”, care sunt călugări în mănăstiri, episcopii, mitropolii şi patriarhie, să fie scoşi din monahism, să li se interzică portul hainei călugăreşti şi să nu li se mai permită  întoarcerea la mănăstiri; desfiinţarea seminariilor monahale  şi interzicerea de către călugări  şi călugăriţe a frecventării  cursurilor  la Institutul Teologic; pe viitor, intrarea
în monahism să se facă numai cu avizul împuterniciţilor regionali pentru culte;  interzicerea cu desăvârşire ca pe viitor, să se înfiinţeze mănăstiri sau schituri; numărul de mănăstiri  fiind prea mare, să fie redus la jumătate; interzicerea elementelor tinere în mănăstiri, fixându-se limita de vârstă de la 50 de ani în sus.
                                                                                                                                                   
10 Ibidem Apud  S. Antohi, Utopica. Studii asupra imaginarului social, Bucureşti, 1991, p. 165.
11 Ibidem.
12 De remarcat este directiva  referitoare la problema religioasă din „Directivele de bază ale N.K.V.D.”, din 2 iunie 1947, pentru  ţările din orbita sovietică. Astfel directiva nr. 34 spunea: „Trebuie acordată o atenţie deosebită bisericilor. Activitatea cultural-educativă trebuie astfel dirijată ca să  rezulte o antipatie generală împotriva acestora. Este necesar să fie puse sub observaţie tipografiile  bisericeşti, arhivele, conţinutul predicilor, cântecelor, al educaţiei religioase, dar  şi cel al ceremoniilor de înmormântare” (în Memoria,  revista gândirii arestate, nr.8, p.80); după cum se observă nu se vorbeşte de desfiinţarea  Bisericii, ci de folosirea ei în scopurile urmărite de sistemul comunist şi aceasta după experienţa sovietică (desfiinţarea Bisericii ruse şi reînfiinţarea ei în anul 1943). 
13 Justinian, Patriarhul României, Apostolat social. Pilde şi îndemnuri pentru cler, Bucureşti, vol. I, 1948, p. 18; vol. IV, 1952, p.56; vol. VII, 1962, p. 77; vol. X, , 1971, p. 82 -84.
14 A.M.J., fond penal, dos. nr. 113668, vol. II, f. 217.
15 Ibidem, vol. I, f. 101-106, proces verbal de interogatoriu din 12 martie 1958, luat  lui Alexandru Făgeţeanu; vezi şi declaraţia din 1 iulie 1958 despre Sandu Tudor, dată de un informator în puşcărie (Ibidem, vol. VI, f. 423-426).
16 Roman Braga în Procesul Verbal de interogatoriu din 27.07.1958, declară: ”Activitatea dusă de mine în perioada anilor 1953-1958 este într-adevăr ostilă regimului actual, însă nu i-am dat o formă legionară, ci spirituală, adică antimaterialistă, urmărind prin ea în schimb  acelaşi scop, adică îndepărtarea a cât mai multe elemente şi în special din rândul tineretului studios, de regimul actual şi gruparea lor în mănăstiri. Această activitate spirituală am dus-o cu scopul intenţionat duşmănos la adresa regimului actual, activitate care a constat în următoarele: Am  păstrat în biblioteca mea cărţi cu conţinut duşmănos regimului actual cum ar fi de exemplu Destinul omenirii de autorul P. P. Negulescu şi altele, pe care am neglijat intenţionat să le îndepărtez, deoarece după concepţia mea anticomunistă, le-am  considerate de <<valoare>>. Am scris note, rezumat şi comentarii antimaterialiste cu privire la ideologia marxistă şi alte teme… În perioada anilor 1953-1958 în mod consecutiv şi cu scop duşmănos regimului democrat, am făcut educaţie anticomunistă în rândul tineretului şi  în special a celui studios, deoarece speram ca astfel reuşind să-i rup de regim  şi de concepţiile sale şi apropiindu-i de mănăstire, aceştia nu vor mai contribui cunimic la menţinerea şi consolidarea acestui regim, fapt ce putea să uşureze prăbuşirea sa (…); am participat la  meditaţiile ţinute  în anul 1957, vara, de către stareţul schitului Sandu Tudor, de la mănăstirea Rarău (Roman Braga şi Sandu Tudor au făcut educaţie antimaterialistă  studenţilor  Gheorghe Văsâi, Rădulescu Nicolae şi Şerban Mironescu)” (A.M.J., fond penal, dos. 113.668, vol. I, f. 278); Roman Braga fusese condamnat în anul 1949  conform sentinţei nr. 210 la 5 ani temniţă grea şi trei ani degradare civică (Ibidem, f.261) pentru acuzaţia că ar fi făcut parte dintr-un cuib legionar din cadrul Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Din sentinţă rezultă că s-a înscris în Mişcarea Legionară în anul 1946, iar  activitatea  sa „subversivă” a constat în strângerea de ajutoare pentru legionarii închişi  şi diferite acţiuni  de  protest la adresa acţiunilor comuniste (redactarea de manifeste contra sărbătoririi zilei de 1 mai în sâmbăta Paştelui). A fost eliberat din închisoare în anul 1953 şi rearestat  pentru activitatea în „Rugul Aprins”; despre iniţiativa edificării mai multor centre de rezistenţă spirituală,  de ordin monahal, de către Sandu Tudor vezi în procesele verbale de interogatoriu din 30 iunie şi 19 iulie 1958 luate lui Roman Braga (Ibidem, f. 286-287v; 295-296v). 
17 În ceea ce priveşte  mănăstirile, în toate documentele studiate se relevă preocuparea Securităţii de a controla activitatea acestora, fiind considerate unele  din  cele mai puternice centre de rezistenţă anticomuniste, prin prestigiul lor spiritual şi prin ajutorul care-l ofereau luptătorilor din munţi. În  adresa Direcţiei a III-a, informaţii interne, către Direcţia a VIII-a, anchete penale, din data de 23  iunie 1958,  se cere  să se scoată de la anchetaţi activitatea contrarevoluţionară de la mănăstirile Cernica, Vâforâta  şi Tismana  şi rolurile jucate de Athanasie Glatcovschi, stareţul mănăstirii Cernica, de vicarul patriarhal Antim Nica şi de Bartolomeu Anania (Ibidem, vol. VIII,  f. 191). Cazul Rugul Aprins şi alte anchete ale Securităţii a convins  puterea comunistă să ia măsuri dure împotriva mănăstirilor, concretizate prin decretul  nr. 410 din anul 1959.
18 Vezi nota informativă din 27 octombrie 1951 unde se vorbeşte despre numărul imens de credincioşi veniţi pentru a se închina la moaştele Sf. Dimitrie Basarabov, în zilele de 26-27 octombrie, la catedrala patriarhală (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. III, f, 21).
19 Vezi adresa Direcţiei a III-a din M.A.I. către Direcţia regională M.A.I. Ploieşti din data de 18 martie 1958, prin care se cereau informaţii despre legăturile lui Antim Nica, episcop vicar patriarhal, Bartolomeu Anania bibliotecar al Patriarhiei şi „alte elemente  legionare din cadrul Patriarhiei” (se menţionează şi numele lui Nicolae Popoviciu, fost  episcop de Oradea, pensionat în anul 1950 la mănăstirea Cheia) cu monahii arestaţi la mănăstirea Vâforâta (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 175-176), relaţii care ni se confirmă şi din alte note informative din această perioadă.   
20 A.M.J., fond penal, dos. nr. 38.408, vol. III, f. 147-168 (Sentinţa nr. 347 din 14 martie 1959,  dată de Tribunalul Militar Regiunea a 3-a, Cluj).                                                                                                                                                     
21 Într-o notă informativă din 30 iunie 1961 vorbindu-se de numărul mare al călugărilor de la Antim (se hotărâse transformarea mănăstirii în parohie)  se  aminteşte  şi de un călugăr, eliberat din închisoare:  ” (…) a mai făcut acolo (patriarhul - n.n.) şi un diacon, om de treabă, dar indezirabil – pe unul Mărăcine. Acesta fusese osândit la mulţi ani de puşcărie, apoi a studiat teologia şi patriarhul l–a găsit bun să–l facă diacon în Bucureşti şi încă voia să–l pună la catedrală. Toţi au fost surprinşi că pe un om atât de vulnerabil îl ia patriarhul în braţe cu aşa elan. Ba vroia să–l facă şi bibliotecar şi secretar la <<palat>>, în locul  lui [Bartolomeu] Anania şi a lui [Andrei] Scrima” (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 274-277). 
22 În lunile octombrie–noiembrie anul 1947 îi cunoaşte pe Radu Ciuceanu şi Vlad Drăgoescu   intrând astfel în legătură cu Mişcarea Naţională de Rezistenţă care activa în Oltenia. Rolul stareţului de la Tismana, după întâlnirea cu Nelu Pârvulescu (iunie 1948), era de  a găzdui  şi de a asigura hrană tuturor celor care se prezentau la mănăstire cu parola „R 325”. Punctul de sprijin de la Tismana trebuia să asigure, pentru cei din rezistenţă, şi instalarea unui post de radio emisie–recepţie care să facă legătura cu anglo – americanii, însă nu s–a mai realizat (A.C.N.S.A.S., fond penal, dos. nr. 4, vol. IV, f. 20-22, 164). 
23 Ion Paragină, în memoriile sale, Frânturi din viaţa unui partizan (aceste memorii se află la redacţia revistei Scara din Bucureşti şi le-am consultat prin bunăvoinţa d-lui I. Corduneanu), la f. 15, spune: „Tot în vara aceea (anul 1948), am stabilit două puncte, prin care puteam  fi aprovizionaţi cu alimente: schitul Muşunoaiele  şi schitul Brazi, respectiv prin stareţul Evghenie Hulea şi stareţul Teodosie Filimon”; vezi şi A.C.N.S.A.S., fond penal, dos. nr. 17, vol. VII, f. 127-133; 242-248; M. Timaru, Lupta de rezistenţă anticomunistă în munţii Vrancei, în Analele Sighet, vol. II, Bucureşti, Fundaţia Academia Civică, 1995, p. 330-333.
24 C. Voicescu, Oameni ai bisericii în rezistenţa anticomunistă din munţii şi codrii României, în Analele Sighet, vol. II, Bucureşti, Fundaţia Academia Civică, 1995, p. 279-294.
25 C. Aioanei, Cr. Troncotă, Contra „armatei negre a călugărilor şi călugăriţelor”, în Magazin Istoric, an XXX, 1(346), 1996, p. 3. 
26 Proces verbal de interogatoriu din 21 iunie 1958, luat lui Alexandru (Adrian) Făgeţeanu (A.M.J., fond penal, dos. nr. 113.668, vol. I, f. 115-116v).
27 A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos.  nr. 701, vol. I, f. 212.
28 Ibidem, f. 73.
29 B.O.R. a reintrat în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor în 1961 la conferinţa de la New Delhi (detalii despre deschiderea B.O.R. faţă de acest organism internaţional în Biserica Ortodoxă Română, LXXX(1962), 11-12, p. 1072-1100; 1110-1150). Cu aceeaşi ocazie au intrat şi alte Biserici Ortodoxe din spaţiul comunist în frunte cu Biserica Ortodoxă Rusă. Acest fapt marca o schimbare de optică a politicii externe sovietice care s-a folosit de organisme internaţionale precum O.N.U., U.N.I.C.E.F. sau acest Consiliu cu un dublu scop: cel de a găsi terţe locuri de dialog cu puterile occidentale pentru a aplana conflictele dintre cele două blocuri politico-militare şi de a convinge ţările lumii a treia şi pe pacifiştii din ţările capitaliste de dorinţa de pace a U.R.S.S.. Motivul oficial pentru care B.O.R. s-a înscris în acest Consiliu erau: crearea unei atmosfere favorabile sistemului socialist, antrenarea şi altor Biserici în lupta pentru pace, pentru lichidarea robiei colonialiste şi nu în ultimul rând făcea cunoscută B.O.R. (supra n. 27,  Ibidem, f. 110). În acelaşi timp această apropiere a însemnat o gură de oxigen pentru B.O.R. care a folosit-o ca o cale de împiedicare a abuzurilor puterii comuniste. Tot Justinian Marina recomanda ca la întrunirile religioase internaţionale să se discute subiecte strict religioase, fără să se abordeze nici o problemă politică, deoarece s-ar face politică la o întrunire religioasă, lucru contrar dogmelor religioase (Ibidem, f. 112).
30 A.M.J., fond penal, dos. nr. 24.541, vol. XII, f. 265-266.
31 Ibidem, vol. VIII, f. 213; Securitatea a interpretat plecarea lui Visarion Puiu ca o fugă pentru a se pune în „slujba hitlerismului” (vezi Ibidem, vol. XII, f. 266).
32 Ibidem, vol. VIII, f. 147.
33 Ibidem, vol. XII, f, 205-212.
34 Ibidem, f. 235-236.
35 Biblioteca Sf. Sinod al B.O.R., ms.  III 116, Ing. Vasile M. Popescu,  Teodor M. Popescu, patriot, teolog, istoric, profesor  şi pedagog. Viaţa  şi opera, Bucureşti, 1984, f. 80-81 (autorul acestei lucrări este fratele profesorului şi a fost făcută din însemnările acestuia, după ce a ieşit din închisoare), în continuare Viaţa…; studiul Papolatria se află în filele acestui manuscris (f. 81-159), rămas inedit până astăzi.                                                                                                                                                   
36 A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 246, vol.  I,  f. 205-206, notă informativă din 26 februarie 1954; tot Danciu Agenor spunea în anul 1955 că „numărul legionarilor care intră în rândurile Bisericii Catolice devine din ce în ce mai mare, deşi primirea lor se face cu oarecare greutate, căci se caută  de a se stabili care într-adevăr s-au convertit şi care vine în această Biserică numai ca într-un refugiu. În orice caz, ei sunt bine primiţi, dar supravegheaţi pentru a nu introduce o linie străină Bisericii. De obicei, aceşti foşti legionari au o conduită exemplară”, iar despre părerea episcopilor catolici cu privire  la  această problemă, acelaşi Agenor preciza că „orice religie te duce atunci când o practici la adevăr  şi adevărul  te  va  duce la Biserica catolică, singura adevărată” (Ibidem, f. 361, notă informativă din 24 martie 1955); vezi şi activitatea lui Danciu Agenor în A.M.J., fond penal, dos. nr. 113668, vol. I, f. 60-120.
37 A.M.J., fond penal, dos. nr. 24541, vol. XII, f. 243 (notă a D.G.S.P. din 23 iunie 1948), 284.
38 Notă dată de sursa „Haralambie”, din 15 mai 1949 (Ibidem, f. 291-292).
39 Ibidem, f. 292-292v; vezi şi nota din 18 mai, acelaşi an, ambele date de sursa „Matei” (Ibidem, f. 293).
40 De menţionat, pe lângă studiul nepublicat, Papolatria, amintit mai sus, este  şi comunicarea L` attitude  du Vatican à l`égard de l`Orthodoxie durant les  30  derniers  annèes, susţinută în data de 9 iulie 1948 în cadrul festivităţilor prilejuite de aniversarea a 500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ruse  („Actes de la conference des chefs et des representants des églises orthodoxes autocephales reunis à Moscou à l`ocasion de la celebration soleunelle des fêtes du 500eme anniversaire de l`autocephalie de l`église orthodoxe Russe”, Moscou, 1950, p. 223-291); Viaţa…, f. 171, 236; vezi şi în Ortodoxia, I(1949), nr. 1.
41 D. Stăniloae, Catolicismul de după război, Sibiu, 1933; N. Bălan, Biserica împotriva concordatului, Sibiu, 1929; H. I. Cojocaru, Problema catolică în R.P.R., în Ortodoxia, I(1949), nr. 2-3; L. Iacob, Nulitatea juridică a patronatului suprem  şi drepturile suverane ale Statului român, Cluj, 1938.
42 A.M.J., fond penal, dos. 113.668, vol. VI, f. 10-13; într-o discuţie, din 1954, purtată de Danciu Agenor  cu preotul Francisc Pall de la Mănăstirea franciscană din Gherla acesta amintea şi de Benedict Ghiuş care ar susţine o astfel de reconciliere religioasă, acesta din urmă fiind considerat şi filocatolic (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 246, vol. I, f. 249 250).
43 Se pare că se căuta desfiinţarea Patriarhiei Române şi dependenţa mitropoliilor româneşti de Patriarhia Rusă (cf. Cr. Păiuşan, Politica Patriarhilor României şi „colaboraţionismul” cu organele statului, în Analele Sighet, vol. VII, p. 111-113). 
44 A.M.J., fond penal, dos. nr. 19.556, f. 68 nota informativă dată de sursa „Zamfir Pană”, din 19 septembrie 1950: „Unirea a  făcut-o comuniştii, nu biserica ortodoxă,  şi nici Patriarhul Justinian. De aceea ea n-are să dureze, decât atât cât va dura şi guvernarea comuniştilor”.
45 O lucrare cu privire la această chestiune V. Anania,  Pro memoria. Acţiunea catolicismului în România interbelică, Bucureşti, Ed. Inst. Biblic şi de Misiune al B.O.R., 1993; vezi şi N. Runcan, Premise istorice ale catolicismului în România interbelică, Constanţa, Ed. Europolis, 1998.
46 Date despre păstrarea Bisericii Catolice în România, dar fără conducerea papală vezi în S. Guinle-Lorinet, Op. cit., p. 64.
47 A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 263–265.
48 A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 257, notă informativă din 16 aprilie 1962.
49 Ibidem, f. 274–277.
50 Ibidem, f. 130-131.
51 A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 132; Tot despre problema desfiinţării mănăstirii Hurez este şi ultima parte din nota informativa, datată 20 octombrie 1961: „ (…) La mănăstirea Hurezi – Vâlcea, este mare confuzie. Departamentul Cultelor doreşte desfiinţarea dreptului de stavropighie patriarhală şi trecerea mănăstirii  în  patrimoniul Episcopiei Râmnicului Vâlcii, [iar] patriarhul nu vrea să renunţa la acest drept. În mănăstire domneşte părerea că această trecere este tot una cu desfiinţarea mănăstirii. Ca urmare, stareţa mănăstirii a venit la Bucureşti pentru lămuriri de la patriarh” (A.C.N.S.A.S., fond informativ, dos. nr. 701, vol. I, f. 268).
Precizare: Pentru posibilitatea accesării şi consultării fondului informativ şi documentar din A.C.N.S.A.S. aduc calde şi sincere mulţumiri, pentru deschidere, receptivitate şi amabilitate,  domnilor Dr. Laurenţiu Tănase şi Dr. Florian Bichir, precum şi cercetătorilor George Enache şi Adrian Nicolae Petcu – bunii mei colaboratori şi prieteni!...
 
 
 
Bibliografie selectivă, românească
 
  1. George Enache,Ortodoxie şi putere politică în România contemporană (studii şi eseuri),Editura Nemira, Bucureşti, 2005
  2. Partidul, Securitatea şi Cultele – 1945 – 1989. Volum coordonat de Adrian Nicolae Petcu, Editura Nemira – Colecţia „Biblioteca de Istorie”, Bucureşti, 2005
  3. Ionuţ – Gabriel Corduneanu, Biserica şi Statul – două studii, Editura Evloghia, Bucureşti
  4. Ioan Ianolide, Întoarcerea la Hristos – document pentru o lume nouă, Editura Christiana, Bucureşti, 2006
  5. Sfântul închisorilor – Mărturii despre Valeriu Gafencu, adunate şi adnotate de monahul Moise,  Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2007
  6. Viaţa Părintelui Calciu după mărturiile sale şi ale altora, Ediţie îngrijită la Mănăstirea Diaconeşti, Cu o predoslovie a Înalt Prea Sfinţitului Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania,  Editura Christiana, Bucureşti, 2007
  7. Carmen Chivu – Duţă, Cultele din România între prigonire şi colaborare, Editura Polirom, Iaşi, 2007
  8. Mihai Albu, Carmen Chivu – Duţă, Dosarele securităţii. Studiu de caz, Editura Polirom, Iaşi, 2007
  9. Martiri pentru Hristos în perioada regimului comunist, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2007
  10. Cristina Păiuşan, Biserica Ortodoxă Română sub regimul comunist, Editura Polirom, Iaşi, 2001
  11. Lucia Hossu – Longhin, Memorialul Durerii – Manualul de Istorie ce nu se învaţă la şcoală, Editura Humanitas, Bucureşti, 2007
  12. Dan Puric, Cine Suntem, Editura Platytera, Bucureşti, 2008
  13. Dan Puric, Despre Omul Frumos, Editura Platytera, Bucureşti, 2009
 

Gabriela CĂLUŢIU SONNENBERG: COSTA BLANCA – LOCUL UNDE MUNTELE IESE LA... MARE

$
0
0

Pe vremuri, vacanţele noastre tipic româneşti se axau pe două destinaţii aparent opuse: muntele sau marea. Cale de mijloc nu exista iar dacă le voiam pe amândouă le vizitam separat, pe rând. Nu-mi imaginam că voi ajunge vreodată să ezit când voi fi rugată să fac distincţia între cele două forme de relief, teoretic antagonice. Cum aş fi putut să confund două lucruri care, în mintea mea, se excludeau reciproc?

Poate tocmai pentru a-mi dovedi că nu dă nici doi bani pe socoteala mea de acasă şi pe ideile mele preconcepute, destinul şugubăţ mi-a dat o lecţie şi, fără a mai aştepta zadarnic ca Mohamedul din mine să se mute la şes, mi-a trimis pur şi simplu munţii în întâmpinare, aşezându-i lângă Marea Mediterană. Astăzi, după aproape două decenii de locuire pe frumoasa Costa Blanca, nu pot să nu mă minunez de armonia în care se completează cele două forme de relief, doar aparent ireconciliabile.

Neputând rezista tentaţiei învecinării cu Sierra, omul de munte din mine, care nu concepea că se va stabili vreodată pe ţărmul mării, se simte înghiontit în permanenţă să colinde împrejurimile, urcând şi coborând, cu elan mereu înnoit, versanţii care se-nalţă semeţi direct din Mediterană. Cumulată peste ani, suma diferenţelor de nivel parcurse cu tenacitate de paşii mei mărunţi, dar neabătuţi, rivalizează desigur cu palmaresul pe verticală al multor alpinişti profesionişti. Asta în ciuda faptului că munţişorii de pe aici nu se compară în înălţime cu Alpii sau cu Carpaţii, dar, din moment ce urcuşul începe la nivelul mării, la cota zero absolut, multe trasee se dovedesc a fi probe de rezistenţă deosebit de dure.

Relieful regiunii Alicante este unul dintre cele mai abrupte ale Spaniei şi, chiar dacă nu se situează la altitudini prea mari, spectaculozitatea lui nu lasă pe nimeni rece. Terenul accidentat atrage însă nu doar alpiniştii ambiţioşi, dornici să absolve trasee de maximă dificultate, ci şi  „plimbăreţii” amatori. Deşi e cunoscută mai ales ca una dintre cele mai propice zone ale Europei pentru turismul estival de cură heliomarină, fâşia de litoral stâncos din jurul oraşului Alicante e una dintre adresele ţinute destul de în secret de amatorii de drumeţie simplă, relaxată. Unde mai pui că acest adevărat paradis de hiking e uşor de accesat din orice ţară europeană, venind cu maşina sau zburând cu companiile aeriene low cost, care deservesc regulat aeroporturile Alicante şi Valencia!

Costa Blanca are o lungime de 500 de kilometri, fiind delimitată la nord de oraşul Denia iar la sud de promontoriul Cabo de Gata. Întinse ca nişte degete răsfirate, care parcă vor să înşface marea, lanţurile de stâncă calcaroasă ale Sistemului Betic avansează dinspre interiorul ţării, vălurind relieful arid, uscat şi sfărâmicios, cu vegetaţie compusă preponderent din mărăcini cu aspect spinos, rezistenţi la intemperii. Adeseori versanţii sunt traversaţi de liniile paralele ale ”bancalelor”, moşteniri de pe vremea maurilor, apte să ofere cât de cât loc adecvat culturilor agricole, împiedicând apa care vine aşa de rar să se prăvălească nestăvilit în torente imposibil de controlat. Straniile terase, dispuse ca nişte inele suprapuse, amintesc vag de America Centrală şi de Sud, de Anzi, de Peru, de Machu Pichu... şi de chinul scalvilor, care s-au spetit secole de-a rândul să stivuiască pietrele, ca nişte Sisifi ai Evului Mediu.

De parcă elementul contundent s-ar impune cu de-a sila, croindu-şi drumul prin mediul ţepos, ieşind din măduva mesetei iberice pentru a se răcori la final în răcoarea apei, dinţii de fierăstrău ai Cordillerilor se aliniază cuminţi, paraleli, de la sud-vest spre nord-est: Sierra de Mariola, Sierra de Carrasqueta, Sierra de Crevillente, Sierra de Salinas, Sierra del Maigmó, Sierra del Cid, Sierra de Bernia. „Capacul” li-l pune Sierra de Mariola, cu cei 1.389 de metri ai săi.

Printre pereţii abrupţi se cască hăurile adânci ale faliilor imposibil de traversat, cunoscute sub numele de ”barrancos”. Cea mai temută prăpastie poartă numele fioros – cum era să fie altfel? – de Barranco del Inferno. Pe acolo trece un traseu de rang important la nivel naţional, un aşa-zis GR - Gran Recorrido. Celelalte două categorii  - trasee scurte (PR - Pequeño Recorrido) şi poteci locale (SL - Senderos Locales) sunt la fel de bine amenajate şi beneficiază de un sistem de indicatoare de semnalizare uşor de reperat, la rândul său ireproşabil.

Traseele cu nume stranii precum Cavall Verd (cal verde), sau Moro Blau (maurul albastru) exercită o atracţie irezistibilă asupra curioşilor itineranţi iar legendele despre comorile ascunse de maurii alungaţi în grabă acum multe sute de ani, sau ale contrabandiştilor din secolul trecut înflăcărează imaginaţia. Numărul mare de ruine de castele şi turnuri de observaţie părăsite, ca şi abundenţa de peşteri care răsar parcă la tot pasul din relieful carstic specific zonei nu fac decât să îndemne şi mai mult la cercetări amănunţite. Unele adăpostesc picturi rupestre vechi de mii de ani, în timp ce altele au servit drept refugiu tâlharilor la drumul mare, care obişnuiau să taie drumul călătorilor nevoiţi să treacă munţii prin defileele înguste.

E suficient să auzi rezonanţa conchistadorială a denumirile munţilor că deja-i cresc aripi fanteziei. Dar nu numai numele, ci şi formele fistichii, amintind de siluetele gigantice ale unor închipuiţi uriaşi din poveste stârnesc imaginaţia. Aşa, de exemplu, coama muntelui Montgo seamănă leit cu un elefant ce tocmai se odihneşte. De asemenea, la tot pasul ai impresia că pe cerul de un albastru strălucitor sunt proiecteate chipuri de războinici cu profiluri severe şi cu bărbi impunătoare. De la pupitrul mării le dirijează triunghiularul Peñon de Ifach, pinten alb, ascuţit, izvorât direct din apele bleumarin. Altitudinea sa de 333 de metri e predestinată parcă pentru cele trei colţuri cu care se opinteşte din apă. Încă de pe vremea cartaginezilor, ”Peñonul” era cunoscut ca simbol al acestei regiuni de coastă. Ei l-au botezat „Micul Gibraltar” pentru că seamănă leit cu fratele său mai mare şi pentru că le vestea apropierea de malul Atlanticului, care pe atunci reprezenta ”Capătul Lumii”. Astăzi, stânca Ifach e protejată şi declarată Parc Natural, cu suprafaţa cea mai mică din catalogul numeroaselor Parcuri Naturale ale Spaniei. Aici creşte o specie endemică de floare roz care-i poartă numele, delicata silene hifacensis.

   

Motivul principal care contribuie la recunoaşterea „Coastei Albe” ca refugiu perfect pentru ”hibernatul activ” este clima sa blândă, cu condiţii ideale pentru întreprinderea de excursii montane pe durata întregii ierni continentale. Atunci când în restul Europei începe să ningă, pe Costa Blanca începe sezonul rucsacului, pentru că, pe aici, zăpada e un cuvânt exotic, cunoscut doar din auzite.

Iarna, temperaturile medii de peste zi se situează între 16 şi 20 de grade Celsius iar temperatura apei mării arareori scade sub 15 grade. Sezonul „rece” e deci foarte blând, cu temperaturi care amintesc de primăvara veşnică, iar ploile sunt extrem de rare. În fapt, precipitaţiile sunt aşa de slabe încât pericolul deşertizării e vizibil la tot pasul. Înclusiv furnizorul local de apă s-a gândit să îndemne la economie, scriind pe facturile de la finalul anului: „Vă dorim un an ploios!”.

Lipsa ploilor, motiv de grijă pentru localnici, e prilej de bucurie pentru turişti. Meteorologii garantează o medie de nici mai mult nici mai puţin decât 300 de zile însorite pe an! Sezonul de ”senderismo” (trekking) începe deci în luna septembrie şi se sfârşeşte în luna mai, când dogoarea verii ne toropeşte aşa de tare încât e de preferat să ne mutăm cu toţii în primitoarele valuri ale Mare Nostrum (numele latin al Mediteranei). Îmbinare mai plăcută între efort şi relaxare nici că se putea!

Acolo, în adâncime şi în larg, muntele nu se întrerupe brusc la contactul cu marea, ci se continuă prin abisuri, revelând o lume cel puţin la fel de fascinantă. Lumea subacvatică a Costei Blanca e o feerie care face deliciul numeroşilor scufundători. De la simplul practicant de snorkeling, care se mulţumeşte să se bălăcească la adâncimi de 3-5 metri prin Supra - şi Mediolitoral, până la scafandrul profesionist, care se avântă la adâncimi între 20 de metri (Infralitoral) şi 40 de metri, „muşcând” un pic din Batialul ce se-ntinde până la profunzimi de 500 de metri, cu toţii profită de limpezimea legendară a apei Mediteranei. Doar zonele Abisal şi Hadal, care nu sunt propice sportului subacvatic, rămân izolate departe, în larg. Pe timp de iarnă, pentru cine nu e prea friguros, un costum de neopren cu grosime de 5 mm e suficient pentru a rotunji întru perfecţiune aventura vacanţei, mai ales ţinând cont de faptul că Marea Mediterană nu are peşti care să atace omul şi nici curenţi subacvatici periculoşi.

Una peste alta, nu-i de mirare că mulţi dintre cei care au trecut pe aici s-au hotărât spontan să rămână (ca mine). Costa Blanca este plină de rezidenţi străini, care ştiu de ce nu se mai dau duşi. Majoritatea provine din nordul Europei, dar tendinţa e în creştere şi printre românii care nu se lasă mai prejos. La propriu şi la figurat, Costa Blanca se dovedeşte a fi o destinaţie turistică la mare înălţime, cu vârf(uri) şi-n îndesat(ă) până în mare!

Mariana Gurza: Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou între magic şi spirit

$
0
0

Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou (prin volumul La granița-ntre vise), reprezintă ca poetă, parafrazându-l pe Aristotel în Poetica, ,,arta care imită slujindu-se numai de cuvinte, simple ori versificate” .

Poeta, își  pune în mișcare sufletul, răspândind un ton și un spirit de unitate, printr-o forță magică și unificatoare - imaginația, printr-un limbaj prin care își explorează propria sa uimire. Drum lung prin viaţa mea am făcut/ Şi pe pământ, în genuni şi printre stele.../ Ielele de m-au-mbiat cu voci, eu, am tăcut,/ Să nu mă prind în dans înşelător cu ele!... Am colindat ani şi ani, ce-mi par un veac,/ Căutând prin neant, pe cineva... ceva.../ Voiam să strig, dar nu puteam decât să tac,/ În vis, himere să nu mă bântuie cumva! (La granița-ntre vise)

Gândurile poetei au prins culoare, ne transpune în bucuria visului și chiar ironia subtilă este de remarcat. Poezia nu se învață de la alții, nu e un act mimetic. Poetul e un Narcis, își asumă existența lumii prin propria-i trăire; are centrul creației în el însuși” (Friedrich Schlegel).

Volumul ,,La granița-ntre vise” ne arată complexitatea dintre poet - pictor, menirea medicului de a salva suflete și a omului de a aduce un balsam prin vers celor apropiați. Anna- Nora Rotaru-Papadimitriou, o iubitoare de oameni și frumos, mocnește ca un rug pe altarul poeziei.

Poezia Annei-Nora Rotaru-Papadimitriou se așează cuminte între pagini, păstrând o linie clasică, având tendința să compare poezia cu un tablou, construind astfel o metaforă, în timp ce, făcând diferențierea dintre  poezie și tablou, poeta afirmă un adevăr literal.

Strigătul către divinitate este ca o chemare; Mi s-a stins în mine farul,/ Ca o flacără ce moare,/ Parcă Domnul mi-a luat harul,/ De-a găsi calea spre soare! (Dincolo de granițe)

Putem vorbi despre o remarcabilă ars poetica a expresionismului, lirismul poetei fiind plin de culoare pentru persoana iubită: Te-am așezat pe-un plai, sub un stejar, Iubire.../ Să-mi stai la umbra lui, să mi te odihnești,/ Căci vor veni în valuri, clipe-n rătăcire/ Să mi te smulgă, de să nu știi cum să le-oprești!/…Vor încerca să tragă de pe tine, rufe-sentimente,/ Să te dezgolească, de ce mai de preț ai adunat,/ Lăsând pe trupul tău firav adâncile amprente/ Ale obscenității, ce-ți vrea veșmântul destrămat! (Secretul unei iubiri adevărate)

 Frământată de întrebări existențiale, se situează adesea, ancestral, într-un dialog direct. Anotimpurile, sentimentele, tăcerile albite de mersul  lucrurilor, o întăresc prin vers găsindu-și aleanul.  Şi... e septembrie, azi parcă e ziua mea.../ Din frunze ruginii mi-am pus o stemă... A mai trecut un an, a mai căzut o stea,/ S-au scuturat petalele din crizantemă.../ Gândurile-mi plutesc, ca valurile de nori,/ Unii-s mai pufoşi, alţi-s mai grei şi cenuşii.../ Îmi cântă-n cor zefirii, cu glasuri de viori,/ Un adagio, de bun rămas, că n-o să-mi vii... (E septembrie...)

Este greu departe de țară, și totuși inima este acolo unde îi sunt cei dragi. Contopindu-se cu sentimentele celor din jur, reușește să surprindă realitățile dureroase ale vieții. Poeta Anna- Nora Rotaru-Papadimitriou scrie din iubire, fiecare poezie având rolul unui dar mistic, ca un pocal dăruit în noapte de îngeri veghetori. Chemările și tristețile sunt apele reci ce le întâlnește în noapte. Dorul de părinți, este mistuitor. Uneori și tăcerea o doare…

Anna Nora Rotaru-Papadimitriou este într-o căutare asiduă a descoperirii eului său poetic. Pioșenia versului religios, tematica filozofică, cuprinsă de acel fior liric unic, îi dau noblețe  și statornicie. Ea scrie din iubire față de cuvânt, așternând în brațele noastre ca pe niște flori, poemele ce alcătuiesc acest volum.

Sper, ca poeta Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou, prinsă în vârtejul existențial, să ne dăruiască noi volume, ca ofrandă iubirii sale pentru semeni. 

 

 

(Prefață la volumul de versuri La granița-ntre vise de Anna Nora Rotaru-Papadimitriou, Editura SINGUR, 2017 – Colecția SCRISUL DE AZI)

Eugen Evu: Povestirile Caterinei

$
0
0
                   Pomuț răzmuratu...
             
Este cartea care încununează admirabil opera unei experte în magia etonofolclorică și lexicografie românească... dar și literatură pentru coipii. Din acest sâmbure înnăscut al inspirațiilor Dsale, s-au răzmurat, cum pomuțul Maramureșan, din alburn străvechi dar în picioare și vertical, povestiri – ramuri și cuiburi de o rară frumusețe. E atâta duioșie feministă în ele, că ne dau lacrimile! O contrazic la mottoul primeia, citat din James Allen, ...că scrie  el din teamă, ea scrie din DOR. Dorul de noi înșine.
Stilul, ca și în anterioarele opere, este Omul. Cunoașterea de sine ( și Memoria ancestrală, a  a celui colectiv, mai adânc rural, este post-socratică dar mustește în  frunzărirea discursului Geniul folclorului românesc. Înnăscut și altoit de talent, epos izvodit din etnos...
Cu ton de bunicuță, când auditorul este copil( ăros), Dsa leagănă povești în devenire, învigorează Ființa...Ab origine la Sălașurile zeilor zalmoxeeni, Maria V. Croitoru restituie Basmului Nostru existențial- esențial, harul cuminecării  și  celei orale, transfigurativ și savuros nu doar tinerilor, ci și Omului Actual, ce tocmai răsare. Omul ce sere reactivat și psihic, cum bine știe. Zeița Mariei V. Croitoru este MNEMO-SYNEA românilor de pretutindeni.
A povesti, așadar, este a mărturisi și dărui trepidant realitate ce altel s-ar pierde, resorbită de memoria nopții: a visa  este într-adevăr un seminar( semințar),semințele ( semantica) fiind a celor, în cazul Dsale, cele viabile și călătoare.
După petrecerea Vampirilor ( Inspirescu Satu Mare , Terziu), Eikon-ul( Ajder) și Singur pot fi parafrazate cu INSPIRESCU și E-ICON (Dăncuș)...
Icoane sculptate, desculță, prin roua înduminecării.
 Acad. onorific Eugen Evu

Adina DUMITRESCU: Cuvinte despre RĂSPUNSURI PENTRU WILL SONETE de Ovidiu Oana-Pârâu

$
0
0

Îţi ridici ochii dintre litere alergate, grupate după cum îi stă bine unei opere literare de mare ţinută, vrei să ţi-i odihneşti fără de  ţintă şi ca-n basme, ţi se năzăreşte o imagine. O fixezi după cum îţi e obiceiul, mai clară ori mai obscură. Obişnuită cu acurateţea, o tragi cât poţi înspre tine. Ce vezi e o imagine stranie, o unire din două foiţe de pergament lipite prin arta iubirii şi înţelegerii pământene – e un singur om, format din două fiinţe îngemănate. Se-ntâmplă, îţi spui, deseori chiar şi tu te-ai pliat pe o mănuşă care-ţi părea caldă şi părea-n stare să te muleze. Te freci la ochi. Îi deschizi iar. Pe câmpu-ţi întreg, vizual, un holz-şurub mare cu cap înfiletat cu petală de roză ce nu lezează dedesubtul care este o carte. Citeşti pe cotor „RĂSPUNSURI PENTRU WILL SONETE de autor ovidiu oana-pârâu”, iar deasupra şurubului o scenă turnantă, căci nu-i aşa? „lumea e ca o scenă şi oamenii sunt doar actorii”. În rotirea de scene fără cortină, în sus-mijlocul fiecăreia tronează un medalion miniatură William Shakespeare, cu trăsături ferme, mustaţă, ochi pătrunzători, întrebători, înnobilat auxiliar de broderia clasică măiastră, mix de mătase belgiană, englezesc-avoniană, londonez-oxfordiană. În acelaţi timp, trăsăturile aceluia într-o continuă cercetare a adevărului mai presus decât toate, al adevărului ce odată pătruns, îşi schimbă înţelesul acestuia, aproape pierzându-se în hăţişul întrebărilor. Autorul şi-a ales în scrierea versurilor numărul 14 – „m6 între Open Meandric Numbers” partajare între 14  ca format din doi de 7 considerat norocos şi 14 cel „nenorocos în China, omofona expresiei vreau să mor”. Aşadar, scena 1 ne aduce prin Ovidiu Oana-Pârâu un Will nesigur, întrebător – „Nelămurite gânduri şi greaua zbuciumare”.

                      Servindu-le în palmă, le-aruncă-ntre gunoaie.

                      A meritat, crezi oare, această frământare,

                      Tutunul ars în pipă şi-un fir de lumânare?”       ( zădărnicie )

sau………  „Citesc din cartea lumii neînţelese rânduri,

                      Reci frământări de suflet, sleite de cuvinte.

                      Îmi rătăcesc cărarea prin tot atâtea gânduri,

                      Purtat de duhuri negre desprinse din morminte,

                      Pe-nvolburate Stixuri cu risipite vaduri

          La sărbătoarea morţii, atent să iau aminte”          ( coşmar )

şi el, Will îşi aduce aminte, şi tu (autor) ţi-aduci aminte, şi eu mi-aduc aminte, cum petele ciumei, din casă îi ies şi îi intră amintiri prea vii şi prea proaspete de nefiinţă tăiată de boală, de durerea rămaşilor.

                    „Aduce moartea strângere nebună,

                      De fulgere şi neguri în furtună.”                            ( fulgere şi neguri )

Scena se mişcă părăsind treptat umbrele necunoaşterii depline, acaparând-o pe a doua, în care, precum Qusimodo îşi plimbă cocoaşa nemeritată, minciuna, colportarea şi dorinţa anihilării lui ca stea ce sclipeşte prea puternic, prea strălucitor, războiul invidiei ce-ar fi mers până la desfiinţare. De unde atâtea pene la un om simplu, un simplu învăţător dintr-o familie modestă din Avon?Alături, un Marlow înaintează cu o lance blestemată pe care este încrustat sigiliul otrăvii nimicitoare, neajungerea la pomul lăudat, la cel plin de roade.

                    „Mi-a năruit lăcaşul, stupida nepăsare,

                      Măreţ copac, din mladă, am ridicat prin trudă.

                      Se frânge rădăcina sub patima zăludă.”                     ( se frânge rădăcina )

Aducând faţă în faţă figuri biblice, autorul îl compară pe Will cu însăşi lepădarea şi luminarea lui Petre de Isus.

                     „Când ura, blasfemia, devin obişnuinţă

                       Ce rege-a fost vreodată atât de iertător

                       Să îşi jertfească Fiul, iubirii de popor?”                     ( o viaţă-n dar )

Şi iată cum în scena trei, o pereche stă spate-n spate. Haine de femeie lipite de haine bărbăteşti. Suflete dintre cele mai alese. Nu li se văd feţele, doar autorul le vede sufletele asemănătoare, simţirile. Meditaţii cu privire la natura iubirii, „pasiune sexuală, procreare, moarte şi timp.” Dragoste pentru „frumosul stăpân„ sau dragoste pentru „Dark Lady, amanta brună?” Poeme A Lovers′ Complaint” , ca-n Oscar Wilde - collaje pictural sau mai explicit, portretul ambigen Marquis de Sade, ambele semnate de Slanislav Plutenko.      „Dilema ta e asta: renunţarea

                                      'Ţi va rătăci prieten şi iubită!

                                       Cu el vei şti-o  singur  fericită,

                                       Ce să alegi? Ştiu! Asta-i întrebarea.

                                       Hai! Te dezleagă! Cumpăneşte bine!

                                       Iubirea lor pe tine te conţine.                                          ( Sonetul 42 )

Cadrilul Will – Ovidiu Oana-Pârâu deşi ar trebui să aibă o curgere lentă cu dări de cuvinte şi dări de răspunsuri, are totuşi un pisc total ineclectic, energetic, poetul amintindu-ne de „a fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea”, una din predictele filosofiei hamletiene. Urmărind rotirea scenelor intrăm, noi cititorii, în universul necuprins în care-şi fac loc cerul, pământul, floarea, copacul, iubirea, „pârâul din argintul lumii”.

                  „Mai stau! Nu mult! Doar cât clipeşte steaua

                    Peste argintul lumii prins în rouă,

                    Sau cât pumnalul de lumini când plouă,

                    Ori fulg pe mâna ce-o mângâie neaua”.                             ( pârâul din argintul lunii… )

Intrăm de asemenea în cel al triumfului, măiastra, în care un fenix nu se lasă-ngropat în cenuşă ca apoi să apară, ci are pasagere scânteieri de ciclop peste miriştea neagră lăsată de noaptea lunii acoperite.

Mărturisesc că acum multe luni, la prima poezie scrisă de autorul acestei splendide creaţii, am avut flashul talentului unicat. Era preocupat, atât de preocupat, încât părea trist. – Încearcă plimbarea, i-am spus, aminteşte-ţi de zidurile cetăţii Făgăraşului, de devierea drumului spre mănăstirea Sâmbăta, de râul paralel ce-şi iese din matcă, de izvorul lui Arsenie Boca ieşind dintre stânci, de Ucea de Sus şi de Jos, de ministiclăriile particulare ale Avrigului, cumpără-ţi cartofi la sac din şosea, încearcă! – Pe toate le ştiu, pe toate  le-am încercat! Inconştient, mi-am spus că e dezabuzat din varii motive. N-am întrebat, mă grăbeam la o lansare în Bucureşti a unei cărţi de poezii scrisă de un sorbonard. Treptat i-am citit autorului poeziile postate, era ceva nou, era ceva complet, stratificat în timpul micaşistului ce-ţi bate ochiul cu scânteierea de mică. Î-am urmărit în direct lansarea din Calderon, auzeam clopoţeii din colecţia privată, auzeam versurile cărţii, o sinestezie trezitoare la viaţă, la frumos, la perfecţionism şi matură aşteptare. La a doua lansare în direct, entuziasmul a trecut bariera solitudinii, aducându-mi entuziasmul descoperirii lucrului inestimabil, a scriiturii de excepţie. Mai este cazul să fac vreun îndemn? Ar fi ca şi cum aş predica o religie printre religioşi practicanţi. Felicitări Ovidiu Oana-Pârâu!

Adina DUMITRESCU: Cuvinte aşternute cuvintelor, pauze, convertire-n sonată

$
0
0

                 

           Amprentă personală înfiată prin citirea cărţii RĂSPUNSURI PENTRU ANNE

                                                                                                  Sonettina

                                                                          de ovidiu oana-pârâu

    N-am dorinţa şi nici menirea de critic, de erudit cititor şi nici, Doamne fereşte, de post-faţator. Sunt precum fotograful din alte timpuri ce asistă în camera obscură la impresia fotografică instaurată gradual în lichidul de developare. Cu cartea încă închisă-mi imaginam firul feminităţii unei Anne aşezată în urma devenirii şi creşterii titanului, umbra aceluia, despre care izvoarele istoriei păstrează prea puţine impresii. Şi-am mers pe firul normal al existenţei acesteia. Mi-am imaginat-o fată de mici burghezi căreia-i trecuse vremea însoţirii, mi-am imaginat-o văl de sub care, nepuse la vedere stau varii sentimente pur feminine ce înglobează tremur păstrat feciorelnic, apropiere sfielnică dublată de duioşie maternă – era doar mai vârstnică decât Will, deschidere de boboc crescut în umbră şi acoperit de plin soare, năvalnică feminitate descoperitoare de izurile rozelor, de falice izuri, proaspătă mamă în multiplu de trei, lăuzie încoronată de scâncete şi prime cuvinte, singură legănătoare. Mi-am imaginat-o aşteptare, dorinţă ascunsă, aprigă frământătoare de aşternut gol, iertare, supunere şi sacrificiu de soaţă de meşter Manole, dăruire spre zidire trainică şi iubire …  însoţitoare din plin de iubire statornică până-n ultima clipă a vieţii.

   Şi i-am spus autorului înainte de lansarea cărţii „cred că vei îmbrăca-o pe Anne cu toată iubirea ta, de care avea atâta nevoie”.

   Fac prima pauză şi deschid cartea. Citesc. Obişnuit, un poet îşi descrie dragostea gradual dacă este vorba de o singură iubire, acesta merge pe firul ei de la înfiripare şi păstrează un maxim nefiresc de lung pe aceeaşi abscisă. Sau, depinde de caz, culege numai vârfuri afective din care scrie o carte. Aici, la Ovidiu Oana-Pârâu se începe cu un maxim  devorator, iubirea completă, poetul ridicându-se deasupra ei, dar, ţinând bine în mână un cumul din care nu uită nici cel mai mic amănunt. Obţii tu, cititor, tot fiorul începutului acestui sentiment, toate nuanţele erosului captat, inclusiv al carnalului eliberator al momentului, nu disipându-l, ci lăsându-i un moment de respiro refrişant, continuîndu-şi apoi reînvierea.

    Şi fac atunci a doua pauză; regăsesc poezia vie pe care am crezut că n-o voi mai găsi la alţii.

          „Din verde te-aş desprinde cu buza-mi tremurândă,

            Muşcând până la sânge din trupul tău prea plin.

            Cu roşu-am să te umplu, apoi să te alin,

            Petală cu petală în inima-mi flămândă.

            Vom mirosi a vară şi-om umple universul

            Tu pentru mine roză, eu pentru tine versul.”

                               (de ce să-mi fii doar roză …)

 

   Câtă putere poate să aibă acest sentiment? O ştiu, o ştiţi, o ştii ……

         „M-ai învăţat în lacrimi să văd din nou lumina

           Şi netezit-ai scoarţa cu primul tău sărut.

           Azi, sunt copacul falnic, deşi cu creştet nins,

           Iar tu îmi eşti altoiul ce moartea a învins.”

                              (lăstarul iubirii …)

         „Când trupul tău imprimă în mine recunoaşteri,

           A Evei pe Adamul născut spre-a o iubi,

           Par două mere sânii, păcat spre a-mplini

           Ispita de-nceputuri în repetate naşteri.

           Şi alungaţi din Eden în locuinţe-astrale

           Le-nnobilăm cu îngeri vestind pe mai departe,

           Că-s raiuri ce ne-aşteaptă, nu dincolo de moarte,

           Ci, zi de zi, în suflet, în forme ancestrale.

                              (înveşmântat cu tine …)

   O, Anne, iubita ascunsă în colţul neuitat al iubirii statornice, o, Anne ce aştepţi mângâierea reală, reamintită, mereu însetată de vorba-ţi din degetele lui Will neplimbate pe tine, o, Anne, nici nu ştii că departe, în timpuri neapucate, o mână te caută, o mână ţi-e strânsă, o mână ţi-e sărutată cu patimă de un neştiut îndrăgostit ce te invită acum în dansul iubirii nemuritoare! Din timpuri, din sentimente făcute odată cenuşă apoi flacără-rug, pe umbra ta se aşterne căldura vremurilor netrăite. Un arc de cerc, un curcubeu porneşte din tine, un curcubeu vine spre tine, întâlnindu-vă. Un feedback, o dublă ascendenţă te învie-ntr-o carte aducându-te feminitate, aducându-te femeie, o, Anne, şi-n ce dans! Şi lasă-ţi batista să-ţi cadă că va fi ridicată, şi lasă-ţi privirea pecete ochilor de departe, şi ridică-ţi privirea spre cerul iubirilor nemuritoare, şi nu-nchide ochii! Lasă-ţi picuri de rouă să se stângă în lacrimi ce-ţi brăzdează obrajii că ştii … însetatul, poetul, te-aşteaptă! Însetatul se face una cu tine, peste timpi întrupându-se!

          „Halucinant decor parcă din basme,

            De vraja gurii lui, prinţesa-i prinsă.

            Cu gust de fragă buzele-i atinge,

            Fior necunoscut o săgetează

            Când braţul lui puternic desenează,

            Brâu viu şi ferm ce mijlocul îi frânge.

            Din puful buzei sorb şi se îmbată,

            Trec pragurile lumii unu-ntr-altul,

            În ei se scurge, din eter, înaltul

            Sfânt legământ ce rostul le arată.

            Îşi schimbă-n picuri, ceara, efemerul,

            Penumbrele-n iatac sporesc misterul.

                             (din lumânări …)

          „Ce taină mă îmbie-acolo unde

            Lumina se conjugă cu fiorii,

            Arhaic prag pe care să-l inunde

            Vibraţia măiastră a viorii?

            Noi contopim milenii în secunde …

                              (ce taină mă îmbie?)

   Să fac o pauză lungă, ceva îmi şopteşte din mine. Să mă depărtez, să nu stric armonia versului, aud altă şoaptă. Să închei lăsându-i Annei darul trimis dintre veacuri. Să murmur, să-mi fac pirueta lebedei cenuşii …să mă privesc cum dansez ultimul dans al lebedei… Să vă invit cu tot fastul la primul dans al poetului Ovidiu Oana-Pârâu!

Adina DUMITRESCU: Cristalul oglinzii în moarte ape

$
0
0

Răspunsuri pentru Will – Sonete, Răspunsuri pentru Anne – Sonettina

                        - impresii de cititor asupra celor două volume ale autorului Ovidiu Oana-Pârâu

    Cu cele două volume în faţă şi cu cele două percepţii în faţa mea, scrise după îndelungate şi atente citiri, încerc sintetizarea acestora exprimându-mi un punct de vedere literar, asumându-mi o responsabilitate pe care mi-o iau fără alt aviz decât cel al prea cititorului, un punct de vedere a cărei demolare stă în puterea autorului asupra mesajului cărţilor, ca şi al dumneavoastră, avizaţi cititori. Consider că o carte se prezintă singură, sau, mai nou, pe coperta patru a fiecăreia s-ar însera câteva cuvine ale criticilor avizaţi. Dar cum stilul sobru al celor două volume ne aduce trainice, clasice  impresii, trec peste uzualul instaurat într-un prezent în care, notele de cititor mai mult încarcă decât simplifică orice conţinut. Lumea se grăbeşte, prezentele din contră, se aşează trainic. Încerc de asemenea să dau justă valoare autorului, locul său în literatura românească modernă, simplificată până la naraţiuni deseori sterile, căreia-i lipseşte doar miezul. Şi intervine aici o mişcare neaşteptată de prestidigitator, o iluzionie, apărută în momentul îndepărtării lor pentru a-mi face loc scrierii, eliberându-mi locul de lângă laptop. Pun pe măsuţa de lângă birou prima carte – Răspunsuri pentru Will – cu faţa, şi lângă ea, răspunsuri pentru Anne cu spatele, explicit coperta unu - Will faţă şi coperta patru – Anne. ŞI-MI APARE ca-n scamatoria de mare clasă ilustraţia unui  singur costum sau smoking ivoir-crem cu cămaşă / cavată / papion desfăcut lejer de culoare granat, ţinută rafinată, de cel mai bun gust. O singură haină îmbracă două personaje? O singură haină, un cuplu! Şi mă cert şi-mi fac vină pentru că n-am spus de la început că de fapt cele două volume nu pot fi despărţite, ele dau nota cuplului unit spre veşnicie, chiar dacă ea, Anne, e intenţionat lăsată ca o umbră a marelui Shakespeare, chiar dacă ea reprezintă bobocul de roză ţinut la vedere pe reverul lui Will , înspre umărul care i-a ţinut pana. Ceea ce spun este o analiză nu neutră, ci obiectivă. Metafizic, mai degrabă epifizic ea îi schimbă traiectoria, îi aduce devenirea, creşterea, extinderea spirituală, farmecul, talentul, cunoaşterea vieţii cu aşteptări, cu aducerea polivalenţei, tragismului, comediei, rătăcirilor, recunoaşterii de sine, întărirea convingerii, prosternării în faţa unui singur şi acelaşi Dumnezeu, căruia el i se închină. Wil devine imaginea moarată a oglinzii Annei, Anna este oglinda lui moarată. Ea nu minte cititorul, care percepe un alter ego doar schiţat, intrând în conexiune directă cu publicul cititor prin tăcere, simţire şi sacrificiu. Acolo unde lumina scrierii reprezintă convexitate, întunericul aducător de lumină prezintă concavitate şi de aici, onduleu, împletire, transpus în zidire prin încercări, curgere. Este adiacentă Zidirea prin şi din dragoste a Anei lui Manole, e transpunerea clasicului peste particularitatea ziditorului român şi nu numai, iar trăinicia ei n-o face decât iubirea. Sacrificăm fiinţa iubită pentru creaţie şi zidire, iubim jertfindu-ne, amintirea rămânând în inima şi trupul nostru pentru totdeauna.

„O singură secundă trăită în iubire,

  Înnobilează viaţa şi-nseamnă fericire”

                    (sărută-mi adevărul …)

„A mea, a ta … de netrăit tristeţea!

Cum altfel e s-o afli răzleţită

Iubirea care macină, irită,

În loc să te alinte şi resfeţe?”

                    (sonetul 42 … )

    În ceea ce-l priveşte pe autorul Ovidiu Oana-Pârâu, mai este cazul să se întrebe cineva, indiferent de onorurile acelora bogaţi în distincţii, medalii, titluri, citind cu atenţie aceste volume, dacă are loc în Literatura română? Nu numai că-şi are locul lui păstrat pentru eternitate, dar are locul aşezat printre cei din treapta de sus a podiumului. Viitorul nu-i va păstra acestuia doar amprenta personală, inegalabilă, ci numele întreg alături de mai marii literaturii noastre. Expun mai jos, din mai noile lui creaţii dezvăluirea însemnând Crezul, Dezamăgirea actuală şi Speranţa. Pentru uşurarea înţelegerii preceptelor, cu voia dumneavoastră, le voi numerota.

Crezul poetului- 1

„Povestea mea? Nu e o-nchipuire!

Nadir, Zenit şi orice alt′ mai poate

Să-mi împlinească sufletul, sau poate

Ce duc spre infinit ori nemurire,

Şi să iubesc cu-ndeajuns iubire,

Flămând sau blând ca cel care socoate

Că a primi târziu serenitate

Este îndeajuns dumnezeire.

Nicicând fi-i-va-mi patima pierdută!

Sub clătinări sau sub credinţa care,

Cu mine zămislită şi născută,

Eu o trăiesc nu-n ziua care doare,

Ci-n viitor, în clipa neavută

Şi-am să iubesc în moarte şi mai tare!  

            „(povestea mea …)”

Dezamăgirea actuală a poetului – (2)

Eu scriu. Tu scrii. Ei nu citesc!

Arar mai frunzăresc cuvinte,

Picnic frugal printre morminte,

Un fel de-a fi mai nelumesc.

Le e de-ajuns că se iubesc,

Şi nu-şi mai dau răgaz s-alinte

Lacrimi de dor, doar iau aminte

La tot ce-i nou. Ba chiar glumesc

Şi în derâdere iau toate,

Timp, bunăstare, viitor.

Răspundere, a fi dator,

Nu-s pentru azi ori mâine! Poate,

Pentru a fi învingător

Este destul să dai din coate.

            „(bacalaureat …)

              [învinşii care dau din coate]”

Speranţa poetului - (3)

„Mai am să-ţi spun ceva, aşa cum scris-a

De-nţelepciunea muzelor ne leagă

Menindu-ne să-nsămânţăm obleagă

Cu har de suflet peste veche clisa

Ce maculează inima beteagă:

Nu i-am crezut pe cei care te neagă

Aiurea sau pe maluri de Tamisa!

„Îmi tângui tânguirile trecute”

Ţinut-am minte, încă de copil

Că demiurgul dăruie virtute

Şi-n Cireşar şi celor din  April,

Şi celor ce râvnesc la senectute,

DOAR DE-AU clădit ceva, Mărite Will”

            „(mai am să-ţi spun ceva …)”


România magnifică: “Este vina noastra, a intelectualilor…”

$
0
0

 

“Misiunea tuturor intelectualilor este să-i deschidă ochii românului moldovean la originea lui, cărui neam îi aparţine.
Nu este vina lui că se crede moldovean (în sensul de naţiune nu apartenenţă geografică) şi că limba, pe care o vorbeşte, este limba moldovenească.
Este vina noastră, a intelectualilor, că nu am ajuns la inima lui cu argumentele necesare, că l-am lăsat să cadă lejer pradă propagandei comuniste ieftine, să fie manipulat abil.
Nu a rămas fără urmări perioada de aproape 200 de ani de ocupaţie rusească (ţaristă şi mai apoi sovietică-stalinistă), scopul de bază al căreia a fost deznaţionalizarea populaţiei, modificarea etnică a populaţiei prin strămutarea unor mase de populaţie, crearea tuturor condiţiilor ca o parte din populaţie să-şi părăsească locurile natale de bună voie.”

ISTORIA INTEGRALĂ A BASARABIEI
Autor
Prof. Univ. Dr. Ing. Valeriu DULGHERU
Chişinău 2016

george FILIP: NINGE CU-NDURARE

$
0
0
 
când tună norii Dumnezeu e trist
şi-n jilţul Lui din ceruri iar ne ceartă,
că-n Eden prea ne facem de ocară,
iar fulgerele-s semne că...ne iartă.
 
adesea, când mă urc la cel Bătrân,
îi spun că nu sunt răi toţi pământenii,
că apă dau şi pâini – la călători,
precum făceau cândva – samaritenii.
 
îl îmbunez, că doar sunt fiul Lui,
iar el mă crede doar pe jumătate
şi când priveşte pe răbojul meu
vede-ncrustate multele-mi păcate.
 
desigur...am greşit, îl mint frumos,
că şi greşeala - nouă ne-a fost dată.
viaţa-i hotarul între plus şi minus;
aceasta ţi-a fost voia ţie - Tată...
 
pe noi - cu crucea-n spate ne-ai gonit
spre patru zări...de unde-o bate vântul
iar noi ne-am înmulţit - cum ai cerut;
copiii Tăi – am împânzit pământul.
 
nu ne certa că suntem regi sau blegi.
pe terra – şi săracii şi avuţii,
ne ducem goi-golaşi la ţintirim
şi-adesea...ne-nhămăm la revoluţii.
 
prin Eden prea ne facem de ocări,
iar fulgerele-s semne de iertare.
când tună norii – Dumnezeu e trist
şi ninge peste lume cu-ndurare...
 
                 februarie – 2017,
                       la Montreal.

Constantin Mîndruţă: Trei al lui februarie

$
0
0

(Partidul lui Hristos)

Mă consider curajos
Că sunt membru de partid,
Lumea crede că-s timid,
Stând pe treptele de jos.

 

Lasă, că aşa-i frumos
Şi nu pot să fiu perfid,
Mă consider curajos
Că sunt membru de partid.

Ochii şi eu mai închid,
Par că sunt un generos
În partidul lui Hristos,
Sunt alesul şi conchid

 

Că pot fi un curajos.

Domniţa NEAGA: DULCE- AMARUL DIN POEZIA LUI MIHAI DOR

$
0
0

Moto:

„Şi tu, omule, uiţi mereu

că eşti doar unpumn de ţărână!”

Note de lectură la cartea de versuri:  „Cui să spun că mă doare...”

           

Apărută la Editura StudIS, Iaşi, 2015, cartea de versuri, „Cui să spun că mă doare...”, a poetului Mihai Dor, adună la un loc puţin sub o sută de poeme, multe dintre ele în vers liber, dând astfel posibilitatea creatorului să-şi exprime cu uşurinţă gândurile şi sentimentele, convingerile şi atitudinile..., fără constrângeri de natură prozodică.

Există oameni care, dincolo de prozaicul cotidian al profesiei, dau dovadă de o sensibilitate aparte, au o frumuseţe sufletească şi o inocenţă de copil, sunt înclinaţi spre partea ideală a vieţii, adică trăiesc într-o zonă de sensibilitate şi frumos. Unul dintre aceştia este şi Mihai Dor.

M-am întâlnit cu încercările literare ale lui Mihai Dor în vremuri „străvechi”, când el era doar un visător preadolescent, înalt şi subţire, ţinând strâns la piept, în dreptul inimii, un caiet albastru, cu propriile creaţii. Între timp, eu am mai fost plecată, dar de curând, i-am găsit poezia însoţită de muzică şi de imagini vizuale sugestive, adaptate conţinutului textului, pe YouTube, lucru care mi-a plăcut şi mi-a stârnit curiozitatea pentru lectură...

           

Mihai Dor ( pseudonimul literar al lui Ion Mihăilă), după o lungă activitate literară în diverse ziare şi reviste literare, după apariţii în antologii ale scriitorilor teleormăneni, debutează editorial în 2010, cu volumul de poezie, „Alină-mi Dor!”, apărut la Editura Kronos R, Giurgiu,  urmat apoi de alte două cărţi, tot de versuri: „Cui să spun că mă doare...”( Ed. StudIS, Iaşi, 2015) şi „Trei ceşti de cafea” ( Ed. StudIS, Iaşi, 2016).

Fie că ne convine sau nu, nouă, celor mai în vârstă, un curent nou îşi face simţită prezenţa, în lirica ultimilor ani. Este vorba de punerea versurilor pe muzică, spre a fi interpretate în concerte, de formaţii de muzică pop, folk..., sau de a fi însoţite de muzică şi de imagini video, ca apoi să fie postate pe YouTube, pe site-uri de socializare şi pe pagini culturale, în reţele de pe calculator. Era digitală vine peste noi, de vrem, sau de nu vrem...!

Caracterul sincretic, care defineşte doinele, baladele populare sau alte creaţii folclorice, învăluie în forţă textele lirice moderne, cu precădere ale poeţilor tineri, un astfel de exemplu fiind Mihai Dor şi poezia sa. Dacă la o postare pe YouTube, beneficiezi de câteva sute de vizualizări, înseamnă că ţi-ai atins ţinta, că poemul tău a fost văzut, plăcut şi apreciat. Acum înţeleg de ce mulţi poeţi tineri, după ce au acumulat sute de vizualizări pentru  un text liric, şi-au spus cu îndreptăţită mândrie: „Adevăratul critic este publicul!”

Titlul cărţii, „Cui să spun că mă doare...” conţine o întrebare retorică, o întrebare adresată sinelui poetului, ştiut fiind că nimeni nu are o soluţie pentru întrebările fără răspuns. Ele marchează limitele posibilităţilor umane şi trasează frontierele existenţei noastre. Întrebările fără răspuns sunt o barieră de netrecut, pe care Mihai Dor o forţează şi reuşeşte să o deschidă, oferindu-ne o incursiune în adâncurile sufletului său, o călătorie în spaţiul infinit al sinelui, având drept mijloc de comunicare cuvântul,  iar călăuză, iubirea. Vom întâlni, astfel, o poezie surprinzător de originală, robustă, viguroasă, fără influenţe livreşti, autorul nevenind din zona didactică.

Poemul, care dă titlul volumului, „Cui să spun că mă doare...”,reprezintă un manifest pentru sănătatea relaţiilor umane, pentru iubirea între oameni, un îndemn la raţiune, într-o lume atinsă de o ireversibilă dezintegrare. Poetul condamnă deteriorarea sentimentelor autentice: iubirea, credinţa, mila creştinească, prietenia dezinteresată, împăcarea cu sine..., cărora le-au luat locul cele contrafăcute, dictate de interese conjuncturale.

„Iubirea” este unul dintre cuvintele- cheie ale cărţii lui Mihai Dor (alături de care apar: fericirea, inima, sufletul,visul, noaptea, timpul- cu subdiviziunile sale, pasărea, zborul, viaţa, somnul...) şi reprezintă una dintre temele majore ale creaţiei sale. A-l defini pe autor drept un poet al iubirii înseamnă a-l prejudicia de meritele care decurg din poezia sa de revoltă socială, din aceea cu tentă religioasă sau cu accente filosofice.

Cele două poeme, de la începutul cărţii ( „E ziua ta, mami!” şi „De dorul tău, mami!”) vorbesc despre dragostea fără egal pe care fiecare dintre noi o nutrim pentru fiinţa căreia îi datorăm existenţa, şi care, din păcate, uneori, pleacă prea devreme din viaţa noastră. Evocarea mamei este un prilej pentru autor de a-şi exprima încă o dată sentimentele de iubire filială, prin cuvinte simple, sincere, pornite din inimă: „... Am aflat că iubirea de mamă/ aleargă desculţă/ peste pietre reci, colţuroase,/ peste mări cu valuri cât munţii,/ peste câmpii pe care au crescut ghimpi/ ce îşi înfig acele, uneori, până la inima ei...”( „De dorul tău, mami !”).

Iubirea pentru oamenii din jur se vede în poemele în care autorul pledează pentru dreptate, adevăr, cinste, demnitate, pentru o viaţă în curăţenie şi credinţă, deşi este convins ca acesta este un deziderat de neatins, şi că, sentimentelor sale de dragoste faţă de semeni, nu li se va răspunde cu aceeaşi monedă. Poetul ştie că din iubire izvorăşte iertarea, şi spune undeva:  „Iartă-i pe toţi care te-au condamnat la umilinţă,/ fiindcă nu au apucat să te cunoască!/ Întinde mâna către ei şi întreabă-i/ dacă-i mai doare ura pe care au nutrit-o/ pentru tine!” („De-a lungul luminii”).

Centrul de greutate rămâne totuşi iubirea pentru fiinţa îndrăgită, privită din perspectiva eului liric masculin. Nu cunoaştem sentimentele femeii, numele ei, preocupările, trăirile, fiindcă poetul nu o particularizează. Cunoaştem doar  simţirile poetului, chinurile lui. Din sentimentele sale de dragoste, el zideşte statuia femeii, fără să cunoaştem dacă şi ea îi răspunde în aceeaşi măsură, dacă este indiferentă, sau nici măcar nu ştie că este iubită. Sufletul poetului este o continuă ardere, în numele iubirii împărtăşite sau nu. Poetul are o misiune de îndeplinit:  „Misiunea mea, aici pe Pământ,/ este să învăţ să te iubesc pe tine,/ să trăiesc pentru a te aştepta/ în fiecare clipă,/ să intru şi să ies din viaţă,/ prin poarta sufletului tău...”(„Misiunea mea”). 

Iubirea este un sentiment viu, şi, asemenea tuturor organismelor somatice, are şi ea perioade de apariţie, înflorire, decădere. La Mihai Dor, majoritatea poemelor surprind iubirea incipientă, când sufletul vrăjit se primeneşte pentru trăire; câteva, iubirea în zenit; foarte puţine, iubirea în destrămare... Ceea ce contează, la urma urmei, pentru poet, este firul de aur, firul magic pe care iubirea l-a imprimat în viaţa sa şi de care nimeni nu va putea să-l păgubească vreodată.

Fin observator al vieţii cotidiene, spirit ardent, ancorat în realitatea imediată, Mihai Dor are răbufniri de revoltă împotriva nedreptăţilor de tot felul, împotriva falselor valori, împotriva oricărui tip de manipulare, care aduc atingere libertăţii individului, manipularea prin mass-media fiind una dintre cele mai nocive: „În fiecare zi,/ ascult gălăgioasele glasuri/ ascunse în blestematul televizor, / strigătul atâtor nedreptăţi,/ asist, fără putinţă,/ la condamnarea binelui,/ cum oameni, până la cer de nevinovaţi,/ ne sunt aruncaţi în ochi,/ să-i sfâşiem cu colţii/ unei răzbunări inutile...”(„Cui să spun că mă doare?”).

Ca orice creator autentic, Mihai Dor este chinuit de conştiinţa nimicniciei noastre ca fiinţe umane şi limitate, este chinuit de conştiinţa propriei noastre mizerii morale, la care suntem condamnaţi de sistem. Exigenţele poetului faţă de sine şi faţă de semeni sunt atât de înalte, încât deplina luciditate îi face viaţa un chin. Aspiraţia spre frumos şi spre puritate morală, spre noncompromis, precum şi lipsa de vanitate l-ar putea defini pe Mihai Dor drept o persoană religioasă. Poemele: „Să mă ierţi, Dumnezeul meu!”, „Nu, domnule, nu am bani!”, „Am bătut la uşa ta!”, „Fiecare din noi avem Golgota noastră” stau mărturie, în acest sens. Necredinţa pe care autorul o întâlneşte la tot pasul, răutatea oamenilor, degenerarea fiinţei umane prin îndepărtarea de sacralitate, îl constrâng pe poet, în aparenţă, să nu mai respecte nici el legile sfinte, vizibil înlocuite, în viaţa de zi cu zi, cu acelea ale junglei. Indivizii care trăiesc din nelegiuiri sunt văzuţi bine şi deţin poziţii cheie în societate, pe când cei cinstiţi sunt umiliţi şi marginalizaţi: „Am încercat orice pe lume,/dar nu am învăţat,/ Doamne,/ să fur şi să înşel!/ ( din greşeală, m-am înşelat, însă, pe mine/ de câteva ori...)”(Să mă ierţi, Dumnezeul meu!).

În ciuda tuturor adversităţilor, poetul pare împăcat cu sine. Neavând bogăţii, nu va fi supus ispitei. Dumnezeu i-a dăruit viaţă, frumuseţe, tinereţe, bucuria de a trăi sentimente de înălţare, dar şi tăria de a înfrunta greutăţile. Chiar dacă trebuie să ne ducem fiecare crucea, să urcăm muntele, să fim din când în când răstigniţi..., toate acestea fac parte din firescul vieţii, pe care trebuie să-l acceptăm, ca atare, fiindcă, oricum, nimănui nu-i pasă de sacrificiul nostru!

Lumea lui Mihai Dor este surprinsă în două imagini antitetice: una ideală, unde nu se minte, nu se înşeală, unde „oamenii merg pe jos între inimi,/ vorbesc din priviri, şi, aşa îşi spun  mereu lucruri frumoase” şi care, din păcate, a dispărut; cea de a doua este lumea în care poetul s-a trezit „lângă altfel de oameni”, unde nu găseşte „nici măcar o inimă/ spre care să merg/ chiar şi o săptămână, o  lună, un an” („Lumea din care vin”). Viaţa, experienţa l-au învăţat să observe că lucrurile bune stau acoperite, pe când „buruienile” ţâşnesc haotic spre cer...O ordine firească nu mai există, bucuria este estompată de tristeţe, frumuseţea de urâţenie...

Mihai Dor atinge, în multe dintre poemele sale, latura socială a existenţei umane. Viaţa de mizerie a omului de rând devine o temă de referinţă, înscriindu-se în tradiţia poeziei de protest social a marilor clasici. Poetul se face purtătorul de cuvânt al năpăstuiţilor soartei, care îşi strigă neputinţa, unii, mai tare, alţii, de teamă, abia se fac auziţi.

Într-o ţară în care nu se trăieşte, ci doar se supravieţuieşte, trebuie să te adaptezi. Cu vremea, preceptele morale, pentru care altădată ţi-ai fi dat viaţa, ca să le aperi, acum s-au golit de conţinut. Nefirescul devine firesc, lucrurile urâte, care în alte condiţii istorice te-ar fi descalificat ca om, devin încet, dar sigur, o regulă de conduită şi, curând, încetează să mai fie considerate ceea ce au fost, de fapt, la început...  Mizeria morală pândeşte societatea şi o maculează. Revolta poetului este cu atât mai îndreptăţită: „Peste câţiva ani, copiii noştri, / deveniţi adulţi,/ se vor înscrie la facultatea/ furtului bine acoperit,/ şi vor învăţa/ şi cât să plătească sau cât costă/ libertatea pe care,/ şi pe aceasta, o deţin în mod fraudulos...”(„Salariul”).

Filosofia se insinuează cu discreţie în multe dintre poemele cărţii „Cui să spun că mă doare...”. Introspecţia filosofică îl face pe poet să constate că: „viaţa este un şir lung de nedreptăţi”;” minciuna s-a născut din prea multa îngăduinţă a adevărului”... etc.

Deşi, ca profesie, poetul vine din zona ştiinţelor exacte, el dovedeşte o sensibilitate aparte, bine dozată în versuri, folosind un limbaj conotativ. Totuşi termenii matematici se fac simţiţi pretutindeni şi se simt bine în poezia lui Mihai Dor: exponent, radical, putere, ecuaţie, semnul adunării (scăderii, înmulţirii, împărţirii), necunoscute, valori matematice... Una dintre poezii este intitulată sugestiv: „Aritmetica vieţii”.

Citită cu atenţie, cartea lui Mihai Dor, „Cui să spun că mă doare...”, pare o poveste frumoasă, cu un timp şi un spaţiu bine definite, cu „personaje” pozitive şi negative care se confruntă, şi de unde „personajul” principal, după o călătorie în spaţiul infinit al sinelui, depăşind toate „probele”, ne aduce Poezia ...

Zoltan TERNER: UN POET INTEGRAL - BORIS MARIAN MEHR

$
0
0

Când am publicat, în urmă cu ani, în revista „Minimum”, o scurtă recenzie la o plachetă semnată de Boris Marian-Mehr, nu îi cunoşteam încă, decât vag, adevărata anvergură lirică. Dar i-o bănuiam a fi mare. Acest volum intitulat „Ca o rugăciune” (Editura „Astralis” – Bucureşti, 2016) confirmă din plin prezumţia mea de atunci. Ni-l prezintă într-o lumină egală, pentru mine, cu o revelaţie. Am descoperit un poet interesant, valoros.

În poemele sale, avangarda se întretaie cu libertatea stilistică totală a postmodernismului. Unele poeme sunt integral jocuri suprarealist-dadaiste cu nonsensurile născătoare de mister sau de sens...secund. Acest poet nu rămâne însă la simplul joc de-a absurdul. Ne revelează mereu câte ceva din iraţionalul şi  paradoxalul sau absurdul existenţial, rezultante ale amestecului, ale hazardului, ale asocierilor aleatorii din lucruri şi fenomene, din trăirile omeneşti, în stări de veghe sau de vis: „Numele numelor este ascuns,/ Atotprezentul nu l-ai pătruns,/ Tu  te desprinzi de tine, ca ins,/ Devii mai tulbure şi mai distins,/ Eşti străfiinţă manifestă,/ părăseşte poema livrescă,/ Oricum n-ajungi prea departe/.../ Desăvârşirea se atinge-n Niimic,/ Ochi sunt ficşi ca la pisic,/ Apoi îl cauţi pe Tao,/ De nu te calcă un VW maro.”

În unele versuri simţim vagi înrudiri cu Tristan Tzara: „Un măr şi o coadă de mătură/ Se iubeau pe un colţ de pătură,/../ Iubita mea cu liceu terminat,/ moralmente m-a maltratat,/ O vedeam aievea şi-n vis,/ O pierdeam mereu în abis...”

Uneori Boris Marian-Mehr se dovedeşte un urmaş de soi al lui Urmuz. Alteori este când ermetic din spiţa lui Ion Barbu, când metaforist al abstracţiilor, amintind de Nichita. Unele poeme tind spre dicteul automat suprarealist. Dominantă este totuşi năzuinţa de a comunica. Multe dintre poeme clocotesc de energie comunicativă şi reflexiv-interogativă: „De unde să încep ?/.../ Prea multe am de spus,/ Despre prietenie, singurătate, destinul prea este brutal,/ Norocul e un şarpe, un şacal, se duc eroii, aţa este scurtă./ Noi suferim de infinit, îl vrem, nu-l vrem, el ne primeşte.”

De remarcat varietatea tonalităţilor lirice. Poetul trece cu nonşalanţă de la un registru stilistic la altul. Sare pe neobservate de la joaca sprinţară, (aparent) frivolă, la jocul grav, esenţial. Îşi comută stilul cu aceeaşi uşurinţă, de la sobru la graţios, de la fantezia jucăuşă la frământul lăuntric sau sensibilitatea temperamentoasă. E când metafizic, când trivial, când cotidian, când eternal-celest. E mereu altfel, rămânând pretutindeni, el însuşi. E o admirabilă unitate în diversitate.

Poemele oscilează între halebardă şi floare. Jucărie sau scalpel. Există până şi poem în poem. Iată un admirabil catren încastrat într-un poem cu o altă direcţie lirică: „Iubito, tu eşti doar femeie,/ Femeie, tu eşti doar un om,/ Iubire, tu eşti doar scânteie,/ În ochii Creatorului – atom.” Jocul asemănărilor în sonoritatea cuvintelor duce uneori la o muzicalitate de flaşnetă argheziană sau poate de ermetism  barbian: „Precum e bradul e şi bardul,/ străfulgeră precum smaraldul,/ sublimă, încă   genuină,/ Din curcubeu ne dă lumină,/ Din versuri împletind coroană.”

Simpla joacă a cuvintelor apropiate ca sonoritate, chiar şi acolo unde nu comunică nimic, are darul de a crea o atmosferă ludică de tip “ala bala portocala.” Bogăţia şi varietatea lexicului prilejuieşte neaşteptate treceri de la preţiozităţi intelectuale sau neologisme de ultimă oră ori sintagme în limbi străine, la cuvinte sau expresii ale graiului popular, ale vorbirii străzii sau chiar ale argoului de mahala. Chiar şi atunci când insolitul asociaţiilor pare doar non-sens, aceste poeme în adâncul lor, poartă idei, trimit la sensuri, adeseori esenţiale. Rareori apare gratuitatea pură, arta pentru artă. Adeseori, poemele spun mai mult decât par să spună. Spuma e doar un văl înşelător al miezului. Coerenţa se naşte, paradoxal, ca dimensiune a incoerenţei. Fără să bagi de seamă plenitudinea sensului se compune din aparentul gol sonor al cuvintelor.

La acest poet, sarcasmul se învecinează cu tandreţea. Existenţialismul decepţionist convieţuieşte cu simpla şi fireasca  dragoste de viaţă. Strecoară câte o undă de zâmbet hâtru menit să atenueze patetismul: „Un prim sărut ca la Facerea Lumii,/ Să faci ceva ce n-a văzut Parisul,/ Un muzeu cu meduze vorbitoare,/ Dar a venit un pistolar, i-a scos ochiul,/ E un semn de moarte, a spus baba Crina...”

În aceste  poeme nu găsim preţiozitate sau pedanterie. Neastâmpărul şi urgenţa frământului lăuntric şi ale interogaţiei lirice nu lasă loc nici reveriei romantice, nici contemplării visătoare a naturii.  Tonalitatea lirică trece de la familiar, anecdotic, cvazi-comic, la tensionat, asertiv, categoric, declarativ, proclamativ. Poetul nu umblă, calofil, la fineţuri estetice dar accede fără a o căuta, la frumuseţea unor metafore ale gândirii şi ale simţirii. Cultivă versul autoscopic, dialogal-confesiv. Se adresează când sie-şi, când unui interlocutor fictiv sau livresc: „Apollinaire, pe tine te-a iubit cineva ?/ Este iubirea monedă de schimb pentru viaţa de apoi ?/ Ţi-au despicat craniul pentru păcatele cui ?/ Tu cunoşteai legile nobleţii, precum Orfeu...”

Tonul adresativ, vocativ, devine o cale către dramatizarea câte unei idei. Versurile dobândesc calităţi scenice. Nu rareori şi filmice. Unele idei sunt direct dramatizate: „Tu evadezi, evadezi, până unde?/ Vei ajunge oricum în faţa plutonului de execuţie./ Eu voi fi doar o salcie, un martor natural./ Auzi cum geme salcia în vânt, auzi?” Sau:  „Am întâlnit pe o insulă pustie o celebritate./ Cine spune asta ? Întreabă respectivul./ Avea dreptate. Semăna izbitor cu Homer,/ dar era un biet pacient fugit dintr-o detenţie.”

Defilarea asociativă aleatorie a  ideilor redă parcă întregul vălmăşag de gânduri din jurul unei stări sau al unei idei. Cu un înşelător aer de amuzament, poetul survolează nori de esenţe grave şi adânci. O face cu o uşurinţă demnă de invidiat.

Poet cu imaginaţie debordantă, adeseori funambulescă, vervă ludică, spumă de comediograf. Totuşi, una din dimensiunile definitorii, de maxim interes, ale acestei lirici, pare a fi reflexivitatea cu miez filozofic. Marile nelinişti existenţiale fac obiectul câtorva poeme remarcabile. Densitatea aforistică a acestei lirici e, pe alocuri, uimitoare. În poemul “Chibzuieli” fiecare vers este un aforism. Niciunul banal, niciunul plat sau inept. În fiecare luceşte câte un ciob de înţelepciune. Unele sunt simple şi monumentale, par cioplite în marmură: „Pomul Cunoaşterii nu este şi Pomul Iubirii.”

Există în scrisul acesta o rafinată lipsă de rafinament. În ciuda lucidităţii tăioase nu se poate spune că, în structura sa, acest poet e doar cerebralitate rece. Dincolo de suprafaţa “solidă” a acestor poeme simţim  un temperament liric de o frustă şi robustă...fragilitate. Si căldură. Şi fior liric.

Poetul Boris Marian-Mehr e şi un intelectual rafinat, tobă de carte. Dar cultura nu-i slujeşte ca depozit sau ornament. Eruditul ca şi poetul din el sunt mereu în ebuliţie creatoare. El mărturiseşte: „Iubesc, învăţ, n-am încetat nicicând,/ Până voi fi cenuşă ori pământ,/ Iar prin iubire-nvăţ de două ori,/ primind lumina sunt luminofor.”

Poetul invocă asociativ-ludic mari nume sau imagini emblematice din trecutul cultural al omenirii: „Vom naviga fără dureri, departe de noi înşine,/ Precum un Sindbad, Don Quijote, Magellan/ sau Olandezul Zburător fără de moarte./.../ Moartea lui Labiş. Ar fi avut acum 80 de ani,/ Hoelderlin a stat în turn o viaţă, nebun.”

Mitosul e demitizat parodic, familiar, cotidian: „Mi se spune Icarus, iar mătuşii Dedala./ A fost detronată pentru lipsă de autoritate. În locul ei a fost pus un administrator de bloc./ Dar eu cu fata tot m-am însurat.” Motivele biblice nu lipsesc, fireşte, din jocul liric-reflexiv al poetului: „Mă văd crucificat ca evreul Iisus,/ .../ unde-i rubinul iubirii de aproapele tău, frate Cain ?/ .../ Credem în Domnul ? În altceva nu poţi crede.”În versuri de o frumuseţe simplă şi pură, verbul poetic e prezentat ca o cale de accedere la înalturile Cerului: „Cum să ajung fără scară la Tine, Doamne?/ Astăzi m-am apropiat de Tine cu un cuvânt,/ mâine cu încă un cuvânt,/ Cartea este scara pe care urc,/ până în ziua când mă voi înfăţişa Ţie, Doamne.”

Revin, mereu altfel, admirabile definiţii metaforice ale poeziei şi ale poetului: „Cuprins de vrajă şi de verb,/ poetul e o frunză, herb,/ între nervuri şi între nervi,/ o rază ca-n meduză, cerb./.../ Ca să dureze scrisul tău, trebuie să te zideşti în el.”  Şi în „Casa mea ezoterică”, găsim un fragment confesiv privind scrisul: „Cum mi-a venit scrisul ? Ca un fluture în plină iarnă,/ Apoi s-a aşezat în cămin şi a aprins focul./ Un fulger nu poate să ţină mai mult de două secunde./ Totuşi e o viaţă.”

Autentic, substanţial şi mereu surprinzător, condeier neobosit, Boris Marian-Mehr e un poet integral. În lirica  actuală românească este o prezenţă pe care o văd şi o cred pe deplin demnă de remarcat şi de valorizat critic aşa cum se cuvine.

---------------------

Stelian Gomboş: Recenzie – George Remete

$
0
0
 
 Fiinţa şi Credinţa, Vol. III Credinţa, Editura “Paideia”, Bucureşti, 2016, 650 pagini…
 
 
            Se spune că talentul, fie el artistic, literar, oratoric, dar nu numai, se împlineşte în, şi întrece doar de “harul iubirii, dragostei, milei, bunătăţii şi căldurii omeneşti de nestins”. Însă, zicem noi, şi de curaşul şi asumarea spontaneităţii, sincerităţii, libertăţii, responsabile, de exprimare, de dovedirea abisurilor judecăţii, urate şi murdare, duhninde, ale atâtor decidenţi şi pretinşi eminenţi ai credinţei, cea din “vitraliile” şi limba(jul) căutării greşite, iresponsabile, şi, cu asupra de măsură, din cel al superbiei. Şi, pentru că am cerut, la un moment dat, illo tempore, “învaţă calea, rosteşte încă nerostitul, scrie încă nescrisul; dezleagă şi împărtăşeşte taina, care este mai mult decât “umbra memoriei” şi subtitlul unor gânduri, semănând a destin care se împarte între rugăciune şi melancolie; adaugă ştiinţei adevărul, acurateţea şi sobrietatea limbii vorbite odată de Dumnezeu şi mai lasă altfel de replici, spre a se opri naufragiul adevărului”, ei bine, de atunci, el, care înţelege mai bine decât noi, marile semnificaţii, tot (mai) scrie.
            Aşdar, profund vigilent, responsabil, capabil să vadă, de aproape dar şi de departe, puterea şi agresiunea dezintegratoare a pseudocredinţei, Părintele Profesor George Remete a încercat şi a reuşit, în mod suveran, să sublimeze actul, datul, taina, minunea, fenomenul şi firescul credinţei adevărate şi autentice, din punctul de vedere, în special, al dinamicii lăuntrice, interioare; cea care, implicit şi explicit, “duce, provoacă, la o permanentă reorganizare, dacă putem spune astfel, a adevărului raportat la Dumnezeu”; exerciţiul fenomenologic, ca descriere şi rescriere a “istoriei spirituale, răsăritene, a conştiinţei însetate de Dumnezeu”.
            Volumul al III – lea, consacrat Credinţei, revelează, descoperă, deci, un autor, nu doar “homo, ci şi magister viator”, la care calea crucii şi adevărul credinţei sunt punctate, în toate sterile, fayele şi etapele, de pertinente, elocvente, preeminente, docente şi (ad)mirabile incursiuni şi excursuri filocalic – teologice, theoretic – estetice, istoric – literare, contemplative – filosofice, dintre cele mai limpezi, clare şi complexe, deopotrivă. Sau, în alt fel spus, avem de-a face cu o addenda scientist – teologică, dar nu numai, la cee ace odinioară Părintele Profesor Dumitru Stăniloae numea “prezenţa intenţională” (adică aşa după cum “Iisus Hristos este present mai mult decât intenţional lângă cel care nu-l ignore”; tot aşa şi neastâmpăratul şi neodihnitul cercetător, teolog, filozof, eseist şi scriitor, George Remete, este rotunjitorul sau întregitorul şi purtătorul postulatului, potrivit căruia “experienţa în lume a unei fiinţe, care este totodată Dumnezeu, în deplinătatea şi majestatea atributelor Sale, şi om până la o graniţă sau un hotar greu de înţeles, taina Sa şi a spuselor Sale, iubirea Lui din noi, ciudată uneori, schimbă, advenţial şi esenţial, ceva profund din om, ca fiinţa naturală”). Mai mult decât atât, autorul a ales să se (în)frângă iereversibil în graţia solitudinii şi solilocviului şi în compania Logosului, spre a nu pierde noi, nu doar intentional, adevărul şi autenticitatea credinţei.
            Chiar dacă preemţiunea teologică este evidentă şi manifestă, tocmai spre a laurea şi sublinia, prin concepţie, pericolul eşuării în ficţiune sau imaginaţie a raţiunii, alteţea, adevărul, superioritatea şi invincibilitatea credinţei, Părintele Profesor George Remete destructurează şi “spectacolul, este adevărat, captivant, al ambiguităţii” şi înalţă soclu de lumină şi (de) solemnitate minunii credinţei; care minune tocmai acest lucru face, priveşte până la un loc, cu drag şi (cu) înţelegere, la competitoarea ei, raţiunea, incomplete, seacă, searbădă şi atât de neconvingătoare şi (de) relative, după care o pune la punct; după cum reiese şi din expunerea de motive şi (din) dialogul, la distanţă, al teologiei cu filosofia.
            Evident, nu puţine sunt vocile care, ca să-l parafrazăm pe cronicar, încearcă să creeze confuzie şi să fisureze, prin interferarem suprapunere, speculare, răstălmăcire şi rea intenţie, valoarea credinţei, fineţea, complexitatea ei axiologică, folosul, căldura, puritatea, curăţia şi geniul teologiei, în relaţie sau raport cu filosofia; alta decât cea inspirată de imanent; alta decât cea tronând pe “cântarul din văzduh” şi pogorând lin, fulguraţie a clipei sau momentului, alimentând dorul, darul şi zborul cuvintelor; alta decât cea având chipul frumuseţii inefabile, de graţie, tăcută, discretă dar concretă, de tip hamangian, a “statului pe gânduri”.
Acea filosofie, “înmărmuritoare prin violenţă sau agresivitate, simplism şi, culmea, antiînţelepciune, subiectivism ieftin, golit orice conţinut ori substanţă, şi iraţionalitate”
Tocmai, pentru că, potrivit lor, slabelor şi sinistrelor voci, teologia şi credinţa sunt cvasiinutile, ba chiar retrograde, în raport cu atât de clamata afirmare de sine a omului, postmodern, contemporană (care om, să fim serioşi, find influenţat, cuprins şi stăpânit de atâta mediocritate, relativism, aproximare axiologică, tulburenţă a simţurilor, trebuie musai, neaparat, să se facă, cumva, auzit, de ce nu, chiar şi ascultat!...)
Cu alte cuvinte, calea livrescă (unică) şi scriitoricească a Părintelui Profesor George Remete s-a aureolat, întâi de toate, printr-o “curiozitate culturală insaţiabilă” care a dus la o “structură spirituală caleidoscopică” şi, apoi, prin neîncetata, necontenita şi continua “reconstrucţie” intelectuală şi teologică, ajungând la nivelul de la care poate emite sau decretal; tocmai pentru că a dobândit sau căpătat convingerea şi certitudinea că teologia este ştiinţa – capodoperă a cunoaşterii şi a devenirii ori salvării în interiorul culturii. Acest fapt şi pentru că, în timp ce teologia este, deseori, ţinta insolenţei, indolenţei şi ignoranţei, din chiar pricina excesului de claritate sau limpezime, fidelitate şi adevăr, in actu, filosofia poate fi suspectată, ciclic, de precaritatea şi preaversatilitatea conştiinţei directorilor, diortositorilor, tălmăcitorilor, reformatorilor şi intruşilor ei.
Altfel spus, teologia are bază, fundament şi temelie, fiind calea prin care intri în viaţa, câtă vreme filosofia se statuează în incert, conducând mai mereu într-un teren sau tărâm hibrid, cu ascendenţă greu definibilă şi previzibilă…
Evlavia (altfel spus, noima care face sufletul să vibreze, dându-I o tensiune şi un/o calm/linişte, tainice sau misterioase), componentă suverană a credinţei, născând în dinamica ei “certe celebrităţi”, este minunat şi atât de atent tratată, încât este, alături de evlavia paterical – filocalică şi patristic – duhovnicească compendiul, canonul, pravila, rânduiala, norma, regula, ştiinţa ordonării actului modestiei, discreţiei şi smereniei, dintre cele mai pertinente, în stare ori capabile să salveze, de derizoriu şi starea în care drumul firii credinţei devine unul contaminat de exhibitionism şi (de) abandonarea impardonabilă a dimensiunii ei mirabile de adânc şi (de) profund, în care se oglindeşte numai chipul şi lucrarea dumnezeiască; şi iată, de aiuristica, manifestă, făţişă ori patologică, a atâtor (i)raţiuni, emoţionale ori sentimentale (a acelor “nesimţiri şi caraghioslâcuri stupide, care transformă slăbiciunea şi ignoranţa, chiar şi aroganţa şi esresul în principiu”).
Aşadar, pornind de la premisa axiomatică, potrivit căreia începutul înţelepciunii este frica/grija/voinţa de a nu greşi faţă de Dumnezeu, evlavia este, pe cale fericită de consecinţă (şi) un act de conştientizare congruentă inspiraţiei, anume recunoaşterea şi asumarea finitudinii faţă de majestatea, infinitul şi neatinsul, altcum, al Fiinţei.
Doar aşa, aparenta şi frumoasa noastră (de)personalizare este aplaudată sau felicitate de cee ace, şi împreună cu care, evlavia poate alcătui binomul destinal al unui sens ideatic şi iniţiatic: evlavie – linişte. Pentru că, subliniază Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, “liniştea este un lucru mare şi, chiar dacă nu s-ar ruga cineva, liniştea singură se roagă”.
Suntem, prin urmare, întru totul de accord, cu magistrul – autor, decretând, şi noi cu deferenţă şi subscriem, pe lângă conceptul teologic, la graţia, delicateţea, nobleţea, rafinamentul, eleganţa, sfiala, condescendenţa, solemnitatea, înţelepciunea şi bunul simţ al evlaviei, ca stare şi înălţare metanoică (adică calea regală, imperial, a oricărei deveniri, mentenanţe şi “retrageri” creştine.
Fiind, prin excelenţă, apologetul implicării personale, Părintele Profesor George Remete elaborează un veritabil testimoniu care bate în “cuiele” învăţăturii de credinţă pe “omul – releu”, prin care credinţa se primeşte, înmagazinează sau asimilează (atât cât trebuie pentru ca duhul să nu se ră(tă)cească şi lumina să nu se stingă) şi transmite.
Cu alte cuvinte, lucrurile sunt, în cauză, chiar dacă nu pare, de o complexitatea şi 8de) o profunzime inprecedente. Tocmai pentru că, chiar dacă s-a mai spus, subliminal, ineditul, declicul, suplimentul, punctul pe i, constă în aceea că Părintele Profesor George Remete este între puţinii care leagă, cu viaţa şi cu moartea, credinţa personal de Dumnezeul părinţilor noştri; această pentru că, după Dumnezeu, doar tata şi mama oferă viaţa personal, la porunca şi binecuvântarea Lui; numai astfel, Tatăl nostrum, de data această nu prin înger şi Fecioară, ci printr-un alt dat, (îm)plineşte o bunăvestire. Totul este ca şi noi să rămânem în ascultarea şi neprihana credinţei. Doar aşa, credinţa, ca tradiţie, se înfrăţeşte cu, şi nu subordonează credinţa personal.
În concluzie, expunerea credinţei, contestarea, specularea, răstplmăcirea, deturnarea ei versus reiterarea nostalgică, nevoia şi visul unei epifanii/teofanii şi ulterioare anastasii, tocmai spre a o scăpa de formularistica aplatizării şi (de) reducţionismul afectiv – sentimental şi mental, îl determină pe vrednicul autor, să adordeze, să elaboreze şi să ordoneze sui generis implicarea, vitalitatea, vigoarea, realitatea, probitatea, irepresibilitatea, generozitatea, înrădăcinarea, intimitatea, taina, misterul şi paradoxul credinţei, ca imagine divină în facerea şi refacerea istoriei”. Şi a sublinia, ferm şi apăsat, că doar credinţa (numai credinţa în Dumnezeu iar nu credinţele) este aceea care dirijează toată energia (resursa vitală), spre eliberarea persoanei de limitele şi ecartul univesrului fizic; credinţa fiind, deci, “înţelegerea şi trăirea, adică, deplinătatea adevărului şi a vieţii”.
Iar credinciosul fiind inspirat şi proniat, călăuzit sau îndrumat la înţelegere, prudenţă ori precauţie, tocmai spre a (se) evita (lucru de care nu se dezic ateismul şi alte credinţe) “Judecăţile de valoare scrâşnite şi (s)forţarea limitelor fantasticului; şi a trăi sau a înţelege, cu calm, echilibru, luciditate, discernământ şi atâta luare aminte, cântecul de izbândă, victorie, biruinţă şi (de) slavă şi “cine/ce suntem” din întâlnirea genuine şi providenţială cu universal de forme şi aspiraţii ale unei minunate schimbări, taborice, la faţă.
În încheire, citatele de mai sus descoperă, iată, priceperea filosofică a unui teolog apt să desluşească sensuri şi idei frizând unicitatea, rămânând totuşi să (mai) definească la condiţia sa  sacerdotală şi academic- scriitoricească pentru că: „în meniul fiinţelor ierarhice care intermediază între noi şi Dumnezeu, ingredientul nelipsit este cuvântul cel de toate zilele, sau Cuvântul cel spre fiinţă” – evident, în „răsfăţul” smereniei, lucidităţii şi normalităţii, ca chip şi asemănare a preotului nenăimit şi a intelectualului erudit…
Incă odată, adresez sincere felicitări, alese aprecieri şi urări de multe împliniri şi deosebite succese, în continuare, harnicului şi vrednicului teolog - Pr. Prof. Univ. Dr. George Remete!...
 

Mihai FRUNZĂ: ALEXANDRA MIHALACHE - O DEFINIŢIE AFORISTICĂ -

$
0
0

Prefaţă la carte

Este pentru prima dată când sunt pus în situaţia delicată de a-mi da cu părerea despre o carte de cugetări şi definiţii aforistice. Grea treabă! Chiar foarte grea! De aceea, ca să nu mă fac de râs, am citit volumul  Între expresie şi adevăr de Alexandra Mihalache cu mare atenţie şi în diverse feluri. De la cap la coadă, de la coadă la cap, pe sărite, din trei în trei, prin tragere la sorţi. În cele din urmă, am simţit nevoia să-l mai citesc o dată. L-am mai citit o dată şi încă o dată şi... în mod paradoxal, nu m-am plictisit.

După atâta lectură, am început să-mi fac probleme. Prima dintre ele a fost: dacă te întreabă cineva ce este acela un aforism, ce vei spune? Am stat puţin pe gânduri şi mi-am răspuns clar, răspicat şi ordonat:

- aforism înseamnă frumuseţe;

- aforism înseamnă gândire profundă şi matură;

- aforism înseamnă un grăunte de filozofie;

- aforism înseamnă limpezime de cristal;

- aforism înseamnă o concizie care spune multe;

- aforism înseamnă cultură;

- aforism înseamnă ştiinţa vieţii;

- aforism înseamnă dragoste pentru oameni;

- aforism înseamnă poezie;

- aforism înseamnă chintesenţa prozei;

- aforism înseamnă un sâmbure de roman;

- aforism înseamnă sensibilitate;

- aforism înseamnă talent indubitabil;

- aforism înseamnă originalitate;

- aforism înseamnă frumuseţe.

           

În final, am mai privit o dată cartea şi mi-am zis ca un bătrân cugetător care are o revelaţie: Alexandra Mihalache este ea însăşi o definiţie aforistică.


Stelian Gomboș: Despre perioada spirituală şi binecuvântată a Triodului

$
0
0

 

Despre perioada spirituală şi binecuvântată a Triodului - călăuză duhovnicească spre Înviere, cât şi

 

Despre Pilda Vameşului şi Fariseului – Scurtă reflecţie teologică şi spirituală

 

Partea I – Despre perioada spiritual şi binecuvântată a Triodului - Prolog, preambul, câteva consideraţii generale

Începând cu Duminica vameşului şi a fariseului, calendarul ortodox consemnează intrarea în perioada premergătoare Paştilor. Numită după cartea în care sunt redate, pe larg, slujbele bisericeşti din acest răstimp, perioada Triodului se distinge prin specificul profund duhovnicesc şi de pocăinţă al conţinutului liturgic, toate pregătindu-ne pentru patimile Mântuitorului nostrum Iisus Hristos, dar mai ales pentru Învierea Sa. Această perioadă se poate asemăna cu un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, un urcuş spre Înviere. Etimologic, cuvântul „triod“ provine din grecescul triodion, format din cuvintele „tria“, trei, şi „odi“, odă, adică cântare în trei ode/strofe.

Spiritualitatea ortodoxă ne cheamă să trăim bucurii felurite de la o sărbătoare la alta, de la un timp liturgic la altul, bucurii care dau varietate şi strălucire vieţii creştinului şi care, totodată, sunt chemări spre un urcuş spiritual din ce în ce mai înalt. Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, se împarte în trei mari perioade cu dată de început variabilă, în funcţie de data Sfintelor Paşti: perioada Triodului - care începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare, durează până în Sâmbăta Paştilor, având zece săptămâni; perioada Penticostarului - care începe din Duminica Învierii şi durează până la Duminica tuturor Sfinţilor (prima după Pogorârea Sfântului Duh) - şi perioada Octoihului - cea mai lungă perioadă a anului bisericesc, ea începând odată cu Postul Sfinţilor Apostoli şi ţinând până la începutul Triodului din următorul an.

În viaţa sacramental şi duhovnicească a Bisericii, Triodul are două sensuri

În privinţa însemnătăţii duhovniceşti a acestor perioade, timpul Octoihului reliefează activitatea învăţătorească a Mântuitorului, perioada Triodului Îl are în vedere pe Iisus Hristos ca Preot şi Jertfă în acelaşi timp, iar Penticostarul, inaugurat de sărbătoarea Învierii, ni-L prezintă pe Mântuitorul ca Biruitor al morţii, în slujirea de Împărat al tuturor.

Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Numită şi perioada prepascală, Triodul precedă perioada Penticostarului (opt săptămâni de la Paşti) şi urmează perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului ţine de la Duminica vameşului şi fariseului şi până în Sâmbăta Mare (înainte de Paşti), în total zece săptămâni care ne pregătesc şi ne provoacă la o sinceră cercetare de sine şi la un serios demers al întregii noastre fiinţe pentru întâlnirea şi vieţuirea cu şi în Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat.

Triodul este şi cartea de cult care cuprinde cântările, citirile şi regulile tipiconale din perioada liturgică a Triodului. Denumirea cărţii provine de la numărul odelor (cântărilor) din canoanele Utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse în cartea Octoihului şi în Minei (ce cuprinde slujbele sfinţilor din fiecare lună), în Triod acestea nu sunt formate din opt (nouă) ode ci, de regulă, numai din trei. Compunerea celor mai multe canoane ale Triodului a fost făcută de Sfântul Teodor Studitul (†826) şi de fratele acestuia Iosif Studitul (†830), care au completat cântările mai vechi ale Sfinţilor Cosma al Maiumei şi Andrei Criteanul, din secolul al VIII-lea.

Câteva aprecieri cu privire la evoluţia istorică a Triodului

Perioada Triodului s-a dezvoltat în jurul Postului pregătitor pentru Sfintele Paşti. Trebuie să deosebim aici postul penitenţial de 40 de zile şi Săptămâna Patimilor, care au apărut separat. Postul de câteva zile înainte de Paşti este atestat din secolul al II-lea, fiind ţinut pretutindeni de creştini în amintirea vinderii, a pătimirilor, a răstignirii şi a îngropării Domnului. În secolul al III-lea este atestat postul întregii Săptămâni a Patimilor, în Siria şi Egipt. Pe de altă parte, postul de 40 de zile a luat naştere din dorinţa creştinilor de a urma modelul Mântuitorului, Care, după Botezul Său, a postit 40 de zile, biruind ispitele diavolului. Acest post se ţinea cu stricteţe în Egipt şi el începea după încheierea sărbătorii Botezului, urmând ordinea cronologică a istorisirii Evanghelistului Marcu, Apostolul Egiptului (Marcu 1, 9-13) şi a lui Matei (4, 1-11). De asemenea, întrucât în primele secole creştine catehumenii se pregăteau prin post pentru primirea Botezului la Paşti, exista şi un post ţinut de această categorie. În secolul al IV-lea, odată cu uniformizarea datei Paştilor, prin hotărârea primului Sinod Ecumenic (Niceea, 325), s-a trecut la organizarea unitară a acestor perioade de post prepascal (postul celor 40 de zile, postul catehumenilor şi postul Săptămânii Patimilor), ajungându-se la actualul Post al Paştilor, de şapte săptămâni. La Ierusalim, în preajma anului 380, pelerina Egeria aminteşte chiar de opt săptămâni de post. Tot Ierusalimul este spaţiul în care apare şi o perioadă de pregătire spirituală liturgică pentru Marele Post şi în care ia naştere imnografia Triodului, reprezentată prin Sfinţii Andrei Criteanul (†740), Cosma de Maiuma, Ioan Damaschin, Andrei cel Orb, Ştefan Savaitul şi Marcu Savaitul, episcopul Idruntului. O altă etapă a dezvoltării Triodului este marcată de imnografia bizantină, cu cele două curente ale ei: cea catedrală şi cea monahală studită. Cea dintâi este ilustrată de compoziţiile lui Teofan Graptul (†845), Iosif din Sicilia (†863), Casia monahia, împăratul Leon cel Înţelept, Simeon Metafrast (†970), Tarasie patriarhul şi Gheorghe al Nicomidiei, iar cealaltă este reprezentată de Sf. Teodor Studitul (†826), Iosif al Tesalonicului, Clement Studitul (sec. al IX-lea), Nicolae şi Antonie Studiţii (sec. al XI-lea). Este demn de menţionat şi Nichifor Calist Xantopol, care a scris Sinaxarele Triodului. Astfel, formarea perioadei liturgice şi a imnografiei Triodului s-a efectuat treptat, între secolele VIII-XII.

Cele trei săptămâni dinaintea Postului Mare reprezintă perioada pregătitoare

Din punctul de vedere al cuprinsului, perioada Triodului se împarte în Duminicile pregătitoare, Postul Mare şi Săptămâna Patimilor. Fiecare dintre aceste săptămâni are o temă proprie, care se reflectă în lecturile din Sfânta Scriptură prescrise în aceste zile la slujbe sau la Sfânta Liturghie: Duminica vameşului şi fariseului (Luca 18, 9-14 - prima duminică a Triodului), Duminica fiului risipitor (Luca 15, 11-32), Duminica înfricoşătoarei judecăţi (numită şi Duminica lăsatului sec de carne; Matei 25, 31-46) şi Duminica izgonirii lui Adam din rai, numită şi Duminica iertării sau Duminica lăsatului sec de brânză (Matei 6, 14-21).

În această perioadă premergătoare, Biserica ne pregăteşte pentru postire, dar ne şi introduce în atmosfera Postului Mare. Pe de o parte, există o gradaţie a postirii, care ne obişnuieşte cu asceza quadragesimală. Astfel, săptămâna care urmează Duminicii vameşului şi fariseului este una de dezlegare la toate cele de mâncare (nici miercurea şi vinerea nu se posteşte în această săptămână). Săptămâna care urmează Duminicii fiului risipitor este una obişnuită, în care se posteşte miercurea şi vinerea, iar după Duminica înfricoşătoarei judecăţi, în săptămâna numită a brânzei, nu se consumă carne, ci doar ouă, peşte şi produse lactate.

Pe de altă parte, este o pregătire spirituală, care ne ,,antrenează“ pentru luptele duhovniceşti ale perioadei Postului Mare. Astfel, odată cu pilda vameşului şi fariseului, Sfinţii Părinţi ne învaţă că temelia urcuşului duhovnicesc şi garanţia lui este virtutea smereniei. De asemenea, prin cântările ei, Biserica ne îndrumă la limanul pocăinţei, prin aceste imne care ne vor însoţi până la Florii: „Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă, că mânecă duhul meu la Biserica Ta cea sfântă, purtând locaş al trupului cu totul întinat; ci, ca un Îndurat, curăţeşte-mă cu mila milostivirii Tale“.

Duminica fiului risipitor, a doua a Triodului, sporeşte încrederea în bunătatea lui Dumnezeu, care aşteaptă întoarcerea acasă a fiecărui fiu rătăcit. Condacul acestei zile spune: De la părinteasca slava Ta depărtându-mă neînţelepţeşte, întru răutăţi am risipit bogăţia pe care mi-ai dat-o. Pentru aceasta glasul celui risipitor aduc Ţie: Greşit-am înaintea Ta, Părinte Îndurate! Primeşte-mă pe mine, cel ce mă pocăiesc, şi mă fă ca pe unul din slujitorii Tăi. În acelaşi spirit, la Utrenia acestei duminici se cânta Psalmul 136, al înstrăinarii, cântat de evrei în captivitatea babilonică, pe când se gândeau la oraşul sfânt al Ierusalimului. Acest psalm exprimă plânsul omului depărtat de casa Tatălui ceresc, pus în faţa luptei decisive cu păcatul şi cu patimile. El va fi cântat şi în ultimele două duminici dinaintea Postului.

Despre cugetarea la sfârşitul propriu, ca fiind filosofia cea adevărată şi autentică

Sâmbăta pomenirii morţilor este menită să ne aducă aminte de filosofia cea adevărată, care este cugetarea la moarte. Sfinţii Părinţi ne cheamă să ne rugăm Dreptului Judecător pentru veşnica fericire a tuturor celor adormiţi din veac în dreapta credinţă, pregătindu-ne astfel pentru tema duminicii care urmează, a înfricoşătoarei judecăţi.

Duminica lăsatului sec de carne ne pregăteşte spre dobândirea fricii de Dumnezeu, care este începutul înţelepciunii, punându-ne înainte priveliştea Judecăţii de Apoi. Urmează Săptămâna brânzei, care este o pregătire liturgică şi duhovnicească pentru Postul Mare. Miercuri şi vineri în această săptămână se pune slujba Postului, cu rânduiala tricântărilor (triodia) şi cu metaniile mari, însoţind rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Gustăm deja din atmosfera Păresimilor. Această săptămână se încheie cu Sâmbăta asceţilor, în care cerem rugăciunile tuturor Sfinţilor Cuvioşi şi ale Cuvioaselor Maici care sunt exemple vii de nevoinţă trupească şi spirituală, ca să ne învrednicim şi noi a urma vieţii lor iubitoare de osteneli.

Duminica lăsatului sec de brânză ne aminteşte de izgonirea lui Adam din rai. Motivul căderii protopărinţilor în păcat este, în principal, nepăzirea poruncii postului, iar noi, prin contraexemplul lor, suntem chemaţi să ne întoarcem la comuniunea cu Dumnezeu prin postul care tocmai urmează să înceapă. Un tropar din canoanele Utreniei spune: Vino, ticălosul meu suflet, de plângi astăzi, pentru cele ce s-au făcut cu tine, aducându-ţi aminte de goliciunea cea dintâi din Eden, prin care ai fost scos din desfătare şi din bucuria cea neîncetată. Sfinţii Părinţi ne spun că tema izgonirii lui Adam din rai, legată de Duminica lăsatului sec de brânză, reprezinta şi o transpunere în cult a ,,expulzării“ temporare a penitenţilor în afara bisericii, care, odinioară, avea loc în această duminică. Aceştia trebuiau să rămână în afara uşilor bisericii (ca, oarecând, Adam în faţa uşilor încuiate ale Edenului) şi să-şi plângă păcatele până la sfârşitul Postului Mare, când erau reintroduşi în ea împreună cu cei care încă nu făceau parte din comunitatea bisericească.

De aceea, imnografia acestei Duminici se întemeiază pe imaginea lui Adam tânguindu-se înaintea porţilor raiului. Această rânduială explică prezenţa picturilor reprezentând izgonirea şi plângerea lui Adam în proximitatea locului unde penitenţii îşi imitau protopărintele în străpungere şi lacrimi, adică în afara bisericii, pe suprafaţa exterioară a zidurilor ei, sau, uneori, în pronaosul acesteia. Sfântul Simeon Noul Teolog scrie, referindu-se la tema acestei duminici: „Să luăm aminte că, aşa cum Adam, după călcarea poruncii, a fost izgonit din rai şi din desfătarea, şi din petrecerea împreună cu îngerii şi a ajuns gol şi departe de faţa lui Dumnezeu, aşa şi noi, păcătuind, ne despărţim de Biserica robilor Săi Sfinţi şi dezbrăcăm prin păcat veşmântul dumnezeiesc pe care l-am îmbrăcat botezându-ne şi care, precum credem, este Hristos (Galateni 3, 27)“.

Cu Duminica izgonirii lui Adam din rai se încheie perioada pregătitoare, a doua zi, luni, începând Postul Mare. Vecernia din seara acestei Duminici cuprinde un ritual al iertării, iertare pe care creştinii şi-o cer unii de la alţii, şi-o dau unii altora la intrarea în Postul Mare. Această

Câteva consideraţii despre Sfântul şi Marele Post

Postul Mare începe în lunea care urmează după Duminica izgonirii lui Adam din rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză).

Luni şi marţi din prima săptămănă a Postului Mare sunt zile aliturgice datorită ascezei totale (post negru) a monahilor în aceste două zile. Stricteţea postului e mai mare faţă de celelalte săptămâni. La Pavecerniţa Mare din primele patru zile se adaugă Canonul Sfântului Andrei Criteanul, preluat din joia săptămânii a V-a şi împărţit în patru secţiuni. În tot Postul Mare, rugăciunile au un pronunţat caracter penitenţial şi au un fundament biblic mai evident.

Sâmbetele Postului Mare au o rânduială specială, dat fiind că în aceste zile este permisă comemorarea sfinţilor şi stricteţea ascezei, se relaxează puţin, ca şi în duminici. Prima sâmbătă a Postului Mare este numită Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron şi este legată nu de pomenirea propriu-zisă a lui (care e pe data de 17 februarie), ci de „minunea colivelor“ făcută de el în Postul Mare (vezi Sinaxarul zilei). Următoarele trei sâmbete: a II-a, a III-a şi a IV-a sunt dedicate pomenirii morţilor. Sâmbăta a V-a a Postului Mare este numită şi Sâmbăta Acatistului Născătoarei de Dumnezeu. Originea sărbătorii Acatistului se datorează eliberării minunate a Constantinopolului de asediul perşilor, în anul 626. Odată cu generalizarea acestei sâmbete, bizantinii au început sa sărbătorească şi alte trei victorii asupra duşmanilor, câştigate tot cu ajutorul Maicii lui Dumnezeu (istorisite la sfârşitul Triodului). Denumirea de Sâmbăta Acatistului este legată de cântarea în picioare a acestui imn închinat Fecioarei Maria. Se pare că acest imn - Apărătoarei Doamne... - exista şi înainte de anul 626 şi el a fost compus fie de patriarhul Proclu, fie de patriarhul Serghie al Constantinopolului. Acest Acatist a fost, o vreme, imnul poporului bizantin.

Duminicile Postului Mare sunt nişte trepte spre moarte dar, mai ales, spre Înviere

Prima duminică a Postului Mare, a Ortodoxiei, era numită în vechime (până în sec. al XI-lea) a proorocilor Moise, Aaron, David şi Samuel. Denumirea actuală vine de la sărbătoarea Triumfului Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, instituită de patriarhul Metodie al Costantinopolului la 11 martie 843, pentru a fi sărbătorită în fiecare an în prima duminică a Postului Mare. Atât Apostolul cât şi Evanghelia se referă la vechea prăznuire a profeţilor Vechiului Testament, în frunte cu Moise. Se obişnuieşte în anumite locuri ca în această zi să se facă procesiuni cu icoane (în amintirea biruinţei iconodulilor în anul 842) şi să se citească Synodikonul Ortodoxiei, care este un act în care sunt anatemizaţi ereticii din toate timpurile şi sunt fericiţi apărătorii dreptei credinţe.

Duminica a II-a din Postului Mare este dedicată Sfântului Grigorie Palama. La Liturghie se citeşte despre vindecarea slăbănogului din Capernaum. Pomenirea Sfântului Grigorie Palama († 1359) ca apărător al isihasmului are o importanţă duhovnicească foarte profundă pentru acest post, în care suntem chemaţi să ne rugăm cât mai mult şi să încercăm bucuriile unei vieţi duhovniceşti, de credinţă, liniştire a minţii şi curăţie.

Duminica a III-a din Postului Mare este închinată Sfintei Cruci, pe de o parte, prin mutarea în această zi a sărbătorii din 6 martie, a Aflării Cinstitei Cruci, şi pe de altă parte, pentru apropierea jumătăţii Postului, moment în care Crucea Domnului se prezintă celui ostenit de nevoinţă ca un popas răcoritor şi dătător de noi puteri sufleteşti. Începând cu săptămâna a IV-a, se adaugă la Liturghie ecteniile pentru cei spre luminare, fapt ce vădeşte vechea practică a pregătirii pentru Botez a catehumenilor.

Duminicile a IV-a (a Sfântului Ioan Scărarul) şi a V-a (a Cuvioasei Maria Egipteanca) ne pun înainte pilda de nevoinţă a acestor doi Sfinţi, pomeniţi în această perioadă (Sfântul Ioan la 30 martie, iar Cuvioasa Maria pe 1 aprilie). Aceşti doi sfinţi ne însufleţesc cel mai mult în această perioadă a Postului Mare - Sfântul Ioan Sinaitul, prin lucrarea sa, Scara, ne îndeamnă să purcedem pe calea virtuţilor, iar Sfânta Maria Egipteanca, prin viaţa sa de pocăinţă, este un exemplu de îndreptare şi de sfinţire a conduitei.

Epilog - Perioada Triodului constituie momentul intensificării vieţii după duh…

Întreaga Săptămână a patimilor este o meditaţie la pătimirile Domnului, dar şi la ultimele fapte şi învăţături date de El. Pe de altă parte, aceasta este o perioadă de intensificare a eforturilor noastre duhovniceşti în vederea unei pregătiri mai bune pentru praznicul Învierii. De aceea, este numită şi Săptămâna Mare încă din sec. al IV-lea, în Constituţiile Apostolice, iar acest epitet a trecut la toate zilele acestei săptămâni. Inclusiv postul din această săptămână, începând cu Sâmbăta lui Lazăr şi până în Sâmbăta Mare, este văzut şi trăit ca un post mai special, de pregătire pentru Paşti şi o continuare firească şi mai intensă a Postului Mare de 40 de zile, încheiat în vinerea dinainte de Florii.

Acest (răs)timp al Triodului, prin urcuşul lui ascetic, liturgic şi mistic, ne ajută să păşim pe calea vieţii duhovniceşti. De multe ori, noi uităm scopul existenţei noastre pământeşti, ne pierdem în „grijile cotidiene“ şi revenim la vechiul mod de vieţuire, ce nu mai are ca scop primordial „căutarea mai întâi a împărăţiei lui Dumnezeu şi a dreptăţii Sale“. Părintele Profesor Alexander Schmemann spunea despre această revenire la viaţa lumească: „Cu adevărat, trăim ca şi când El n-ar fi venit niciodată. Acesta este singurul păcat adevărat, păcatul păcatelor, nesfârşita tristeţe şi tragedie a noastră. Dacă pricepem aceasta, atunci putem înţelege ce este Paştile, de ce este nevoie de post şi ce implică acesta. Pentru că abia atunci înţelegem că tradiţiile liturgice ale Bisericii, toate perioadele şi slujbele sale, există, întâi de toate, cu scopul de a ne ajuta să ne recăpătăm vederea şi gustul acestei vieţi noi, pe care atât de uşor o risipim şi o înşelăm, pentru a face pocăinţă şi a ne întoarce la ea“.

Bineînţeles, căutarea împărăţiei lui Dumnezeu este „calea cea strâmtă“ ce se parcurge cu efort şi renunţări şi, de cele mai multe ori, alegerea ei nu este lucru uşor. Soluţia ce ne este dată de Biserică pentru „deschiderea ochilor“ noştri spre aprecierea cum se cuvine a darului făcut nouă de către Fiul lui Dumnezeu, la Învierea Sa ca om, este Postul Paştilor. (Cf. Arhim. Chril Lovin - Triodul - călăuză duhovnicească spre Înviere - http://ziarullumina.ro/documentar/triodul-calauza-duhovniceasca-spre-inviere - 24.01.2010).

Partea a II – a - Despre Pilda Vameşului şi a Fariseului –în loc de Introducere - Smerenia, remediul omului căzut

Vameşul este modelul ideal a felului în care putem înainta atât în cunoaşterea de sine, cât şi în cunoaşterea lui Dumnezeu; pe când fariseul este un model păgubos de a fi.

Această pildă şi parabolă este un moment duhovnicesc: prin ea Iisus Hristos ne dezvăluie cugetele dumnezeieşti, raportarea şi privirea lui Dumnezeu către Om. O asemenea descoperire nu putea fi făcută de către prooroci, ci putea ieşi doar din gura însăşi a lui Dumnezeu. Fiul ne arată miezul vieţii duhovniceşti, lăuntrice, de dincolo de aparenţe. Această parabolă se găseşte numai la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, adică la Sfântul Apostol Pavel, pentru care Sfântul Luca făcea slujbă de scriitor.

Domnul se află la sfârşitul lucrării sale din Galileea şi curând va începe „urcarea către Ierusalim” pentru a săvârşi mântuirea lumii; El istoriseşte atunci o serie de parabole, între care aceasta este cea din urmă. Este impresionantă prin realismul ei şi extrem de aspră pentru evrei, ca un „bici duhovnicesc”. Se cuvine mai întâi să amintim pentru ce Domnul istoriseşte această pildă şi parabolă: „Către unii care se credeau că sunt drepţi şi priveau cu dispreţ pe ceilalţi”. Cât de potrivită este această remarcă a lui Iisus Hristos! Avem adesea impresia, sentimentul că suntem buni, drepţi, ceea ce aduce aproape inevitabil comparaţia cu ceilalţi, care mereu este în avantajul nostru. Să ne amintim de preoţii şi cărturarii dinaintea orbului din naştere: „Noi suntem ucenici ai lui Moise… Pe de-a-ntregul în păcate te-ai născut, şi tu ne înveţi pe noi?” (Ioan 9, 28; 34); se simte aici tot dispreţul preoţilor pentru cei de jos… Întotdeauna este primejdios din punct de vedere duhovnicesc să aibă cineva o părere bună despre sine.

Cu alte cuvinte, cei doi oameni care urcă la Templu sunt două arhetipuri ale omului şi ale creştinului, diametral opuse unul celuilalt. Un fariseu aparţine „castei” celei mai influente a iudaismului, am putea spune cea a „exclusiviştilor”. Cred în tot ce se află scris în Lege şi în Prooroci, şi pun în practică scrupulos preceptele lui Moise: se roagă, postesc, fac milostenie… Adesea sunt oameni remarcabili (Şi Sfântul Apostol Pavel era tot fariseu). Un vameş este un evreu care colaborează cu autorităţile romane. Acestea încasau de la ei taxele şi impozitele în avans, adică ei plăteau către vistieria publică romană taxele şi impozitele, şi îşi primeau înapoi plata percepând aceste taxe şi impozite luând pentru ei o parte importantă. Erau bogaţi şi duceau o viaţă fastuoasă, mai aproape de cultura greco-romană păgână decât de obiceiurile evreieşti. Evreii evlavioşi îi urau: nu le vorbeau, nu-i atingeau şi nu mâncau cu ei, pentru că erau „necuraţi” (atingeau banii idolatri, moneda romană cu efigia împăraţilor romani divinizaţi). Însă amândoi fac o faptă bună: „urcă la Templu spre a se ruga”, adică se ridică duhovniceşte pentru a întâlni pe Dumnezeu. Dar, odată ajunşi la Templu, pe pardoseala unde călcau numai bărbaţii evrei, atitudinea lor (comportamentul lor dinaintea lui Dumnezeu) este din nou complet diferit. Fariseul merge în faţă pe dalele templului lui Israel în apropiere de „primul văl” (la intrarea „Sfintei Sfintelor”) şi stă „în picioare”, drept ca litera I, sigur de el. Se roagă „în sine”: am putea aproape spune că face un solilocviu, că se ascultă pe sine. Cu toate acestea, rugăciunea începe bine: „Mulţumesc Ţie Doamne…”.

Şi acestea sunt chiar cuvinte plăcute lui Dumnezeu. Dar urmarea este îngrozitoare. Îi spune lui Dumnezeu: eu trăiesc într-adevăr bine; ceilalţi sunt răi: sunt hoţi, nedrepţi, desfrânaţi, nu ţin Legea. Iată acest îmbogăţit care este „în spatele bisericii” şi care se tăvăleşte în desfrâu… Bine că nu sunt ca acest vameş! Eu ţin Legea: sunt un adevărat evreu. Putem să vedem că această rugăciune, care de fapt nu este o rugăciune, arată două păcate grave: pe de o parte arată o judecată de valoare absolută asupra celorlalţi, pe când Dumnezeu este singur Judecător. Dumnezeu singur cunoaşte starea lăuntrică a inimii fiecăruia. Ia locul lui Dumnezeu; şi pe de altă parte, acest om este mulţumit de sine, întors asupra lui însuşi, admirându-se pe sine. Nu se aseamănă lui Dumnezeu, care nu este întors înspre Sine. În Dumnezeu este o permanentă kenoză care îngăduie creaţia şi darul lui Dumnezeu către altcineva decât către Sine. Dacă Dumnezeu ar fi mulţumit de Sine, creaţia nu ar exista. Dumnezeu îşi retrage slava Sa pentru ca creaţia să poată exista. El este mereu „întru” (пpos, pros) şi dăruieşte totul fără a aştepta nimic. În fond, cel mai mare păcat al Fariseului este că nu are nevoie de Dumnezeu. Discursul său interior şi lăuntric nu este o rugăciune. Vameşul face exact invers. Nu îndrăzneşte să înainteze, stă la intrarea în templu, nu îndrăzneşte nici măcar să ridice ochii la Cer, adică la Dumnezeu, şi deci se uită în jos, în pământ, şi îşi loveşte pieptul – ceea ce în Antichitate era semn de doliu - şi spune o rugăciune minunată: „Doamne, miluieşte pe mine păcătosul”, cuvinte care alcătuiesc practic Rugăciunea lui Iisus. Acest om a găsit o comoară: pocăinţa. Are o nesfârşită nevoie de Dumnezeu. Această rugăciune minunată, duhovnicească, este exprimată: iese din inima sa şi este rostită de buzele sale. Este adresată lui Dumnezeu: vameşul vorbeşte cu adevărat lui Dumnezeu.

Aici Domnul nostru Iisus Hristos rosteşte un cuvânt înfiorător: Vameşul, iar nu Fariseul, este îndreptăţit, iertat, pentru că a intrat prin poarta cea strâmtă, pocăinţa. Ce lovitură pentru evreii care ascultau! Căci Fariseii treceau drept oameni religioşi şi evlavioşi, modele, pe când vameşii erau urâţi. Domnul a ales dinadins un exemplu extrem pentru a zgudui sufletele, pentru a provoca o adevărată conversiune, o întoarcere a valorilor. Cu toate acestea pilda sa nu este atât de departe de realitate, căci vedem în Evanghelie mulţi farisei mulţumiţi şi siguri de ei înşişi, care Îl atacă pe Iisus Hristos, şi câţiva vameşi care se convertesc (cum este Zaheu vameşul, sau poate chiar Matei, care era un perceptor pe nume Levi, chemat de Iisus Hristos). Fraza de la urmă este cu adevărat un cuvânt dumnezeiesc, un logion, o lege duhovnicească: „Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa.” Drumul către înălţimile cereşti trece prin coborârea de sine voită: pocăinţa şi smerenia. Cel care vrea să urce trebuie mai întâi să coboare: este o antinomie duhovnicească. Partea a doua a frazei se aplică cu precizie lui Iisus Hristos: El S-a coborât pe Sine până la a lua chip de rob – şi chiar până la moarte – iar Tatăl Său L-a înălţat, dimpreună cu firea Sa omenească, peste ceruri.

Despre rugăciunea care te închide în propriul egoism

În altă ordine de idei, ieşind puţin din această introducere – expunere, vom remarca şi sublinia faptul că Pilda Vameşului şi a Fariseului este precedată de pilda despre văduva stăruitoare (Luca 18, 1-8), ca exemplu de dăruire în rugăciune, şi de cutremurătoarea întrebare: „Oare, când va veni Fiul Omului, va mai găsi credinţă pe pământ?” (v. 8). Pilda se vrea a fi răspunsul Mântuitorului dat unora „care se credeau că sunt drepţi şi dispreţuiau pe ceilalţi”.În Sfânta Scriptură, pe lângă farisei şi vameşi, sunt pomenite şi alte grupări religioase: saducheii, cărturarii, zeloţii, esenienii, fiecare cu istoria sa. Fariseii erau credincioşii nelipsiţi de la Templu; saducheii erau aristocraţii, sacerdoţii timpului; cărturarii erau înţelepţii poporului; zeloţii erau o grupare de politicieni credincioşi, care lupta pentru dezrobirea poporului de sub romani; esenienii erau un fel de călugări ai timpului. Vameşii erau perceptori, slugile romanilor, care strângeau taxele imperiale impuse prin lege. Cu toate că impozitele erau stabilite de stat, ei aveau suficiente mijloace de jefuire a populaţiei.Cei doi despre care vorbeşte pilda s-au urcat la Templu ca să se roage. Era timpul rugăciunii. Nu se spune dacă era vorba de rugăciunea de dimineaţă (9 a.m.) sau de seară (3 p.m.).Templul era aşezat pe una dintre colinele Ierusalimului. Aşa că pentru a se ajunge la Templu trebuiau urcate cincisprezece trepte. Ritualul cerea ca iudeii să se oprească pe fiecare treaptă, pentru a rosti câte un psalm. Erau cincisprezece psalmi (119-133), de unde şi numele de „Psalmii treptelor”.

După cum am mai spus şi în rândurile anterioare, rugăciunea fariseului, deşi în prima parte dă impresia unei rugăciuni de mulţumire adusă lui Dumnezeu: „Dumnezeule, Îţi mulţumesc” (v. 11), pe parcurs ea se transformă într-o rugăciune de elogiere a propriilor virtuţi, expunându-I lui Dumnezeu, spre informare, ca şi cum Dumnezeu nu ar fi ştiut că „nu este răpitor, nedrept, adulter ca alţii şi chiar ca vameşul” aflat la rugăciune în preajma lui, pe care îl considera a fi un păcătos (v. 11). În plus, pentru păcatele poporului – dar nu şi pentru ale sale, cu toate că era iudeu – postea de două ori pe săptămână, lunea şi joia, deşi Legea prescria pentru aceasta un singur post anual – cel din Ziua Ispăşirii, şi plătea zeciuiala cuvenită din tot ce cumpăra, însă nu şi din grâul, vinul şi untdelemnul obţinute din noua recoltă, din care ar fi trebuit să dea zeciuială producătorului.

Rugăciunea trufaşă a fariseului din Evanghelia Sfântului Apostol Luca 18, 11 păstrează linia rugăciunilor talmudice. Trufia se omologhează cu mândria. Spre exemplificare, voi reda textul unei astfel de rugăciuni: „Mulţumescu-Ţi Ţie, Doamne, Dumnezeul meu, că mi-ai dat partea mea la un loc cu cei ce stau în scaunul învăţăturii şi nu cu cei ce stau în colţurile uliţelor; căci eu mă duc cu ei devreme la muncă şi ei tot devreme sunt la muncă; eu mă zoresc să lucrez asupra cuvintelor Torei, iar ei se zoresc să lucreze la lucruri de o clipă. Eu mă ostenesc, se ostenesc şi ei; eu mă ostenesc şi prin aceasta câştig, pe când ei se ostenesc fără nici un câştig. Eu alerg şi aleargă şi ei; eu alerg spre viaţa veacului ce va să fie, iar ei aleargă spre prăpastia nimicirii”. Din păcate, o astfel de rugăciune nu te apropie de Dumnezeu, ci te înstrăinează; te izolează de Dumnezeu; este o rugăciune care te închide în propriul egoism. Este rugăciunea omului trufaş, semeţ, mândru, care nu caută cu prioritate ceea ce foloseşte sau ajută sufletul, ci dimpotrivă, îl strică. O astfel de rugăciune nu atrage ajutorul lui Dumnezeu, ci îl respinge. Da, trufia împrăştie tot binele. De remarcat este faptul că, pe măsură ce fariseul îşi enumera virtuţile, expunându-I-le lui Dumnezeu într-o manieră arogantă şi, astfel, sporindu-şi trufia şi aşa fără măsură, nu numai că nu-L sensibiliza pe Dumnezeu, ci el însuşi se înstrăina de însăşi dorinţa sa de mântuire, izolându-se astfel chiar de propriile sale reuşite. Ba mai mult, faptele lui virtuoase îi deveneau exterioare, ostile şi chiar acuzatoare, deopotrivă, în relaţie cu Dumnezeu.

Dumnezeu nu are nevoie de campanie de imagine personală, egolatră şi nici de CV-ul nimănui

Cât priveşte rugăciunea cu bună-umilinţă a vameşului: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului” (v. 13), însoţită de lovirea pieptului, ca sediu al păcatului, înjugând plângerea cu umilinţa, se arată a fi diametral opusă încrederii fariseului în dreptatea sa; totodată, aceasta arată dorinţa manifestă de îndreptare a vieţii şi de mântuire a unui om cu conştiinţa zdrobită de păcat. Unei atare dorinţe, Dumnezeu i-a acordat bunăvoinţa Sa; i-a răspuns pozitiv şi, graţie acestui răspuns primit de la Dumnezeu, vameşul „s-a întors mai îndreptat la casa sa” (v. 14). Astfel, rugăciunea de psalm a vameşului: „Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului” ne apare în total contrast cu rugăciunea de autoelogiere a fariseului, faţă de care Dumnezeu s-a arătat reticent (v. 14). Trufia s-a arătat pricinuitoare de sărăcie pentru bogăţia virtuţilor, pe când sărăcia desăvârşită s-a arătat îndestulătoarea îndreptării, spune troparul cântării a 4-a. Sfântul Grigorie al Nyssei spune că: „mândria este un fel de urcuş «în jos», pe când smerenia, născută din credinţă, este o «coborâre în sus»”.

Aşadar, cu alte cuvinte, Dumnezeu nu are nevoie de campania de imagine personală şi nici de CV-ul nimănui. Fiind Dumnezeu, ne cunoaşte biografia în întregimea ei. Din păcate, comportamentul fariseului, prin modul său de abordare a lui Dumnezeu, în loc să-l fi înălţat, l-a pogorât, pe când vameşul, prin zdrobirea şi lovirea inimii, a obţinut gratitudinea lui Dumnezeu. Iertarea şi bunăvoinţa lui Dumnezeu. În actul liturgic, gesturile sunt de o importanţă covârşitoare. Dumnezeu, în relaţie cu vameşul şi, prin el, cu toţi oamenii, asemenea lui, nu Se dezminte. Duhul umilit, inima înfrântă şi smerită a vameşului nu au fost urgisite, ci recompensate. Pe când fariseul, înălţându-se peste măsură, a căzut în lanţurile slavei deşarte. Sfântul Grigorie Sinaitul spune că „smerenia este har şi dar de sus” (Filocalia, VII, p. 134). Atitudinea lui Dumnezeu faţă de cei doi este o prefigurare a ceea ce va fi la Judecata de Apoi. Atunci, Dumnezeu îl va înălţa pe cel smerit şi-l va smeri pe cel mândru. Acolo, va avea loc o inversare eshatologică a condiţiilor existente.

Smerenia - Împărăteasa tuturor virtuților

În altă ordine de idei, Vameşul este modelul ideal a felului în care putem înainta atât în cunoaşterea de sine, cât şi în cunoaşterea lui Dumnezeu; pe când fariseul este un model păgubos de a fi. Un om, asemenea fariseului, nu ar putea să descopere treptele care duc la Dumnezeu fără o prealabilă pocăinţă, fără o despătimire, fără ca mai întâi să întoarcă păgubiţilor fraudulosul câştig. Schimbarea atitudinii lui Dumnezeu în relaţie cu vameşul aflat în disperarea izolării, ca răspuns al societăţii la comportamentul său, s-a produs graţie smereniei acestuia. De aici reiese că îndurarea lui Dumnezeu faţă de inima înfrântă şi smerită este fără de margini. Smerenia – împărăteasă a tuturor virtuţilor – este remediul omului căzut. Sfântul Ioan Scărarul consideră smerenia uşa Împărăţiei lui Dumnezeu (Filocalia, IX, p. 306). Mesajul parabolei poate fi sintetizat astfel: „Dacă mândria l-a coborât pe om din cer, smerenia l-a înălţat”! Da, vameşul a avut o smerenie ce i-a înlesnit înălţarea. Fie ca loghionul parabolei din Luca 18, 14: „Fiindcă oricine se înalţă pe sine va fi umilit şi oricine se smereşte pe sine va fi înălţat” să devină argumentul înălţării fiecăruia dintre noi. Prin urmare, Slava lui Dumnezeu izvorăşte numai acolo unde odrăsleşte smerenia…

În loc de (alte) concluzii finale şi încheiere – un epilog ce poartă titlul: Mândria, fariseismul şi ipocrizia – înfăţişarea şi  purtarea noastră cea de toate zilele?!...

Plecând de la această pericopă evanghelică şi pildă a Vameşului şi a fariseului, vom observa şi constata că, de cele mai multe ori încercăm, într-un mod scolastic, să clasificăm păcatele şi patimile noastre omeneşti, gândindu-ne că unele sunt mai mari sau mai grave decât altele, uitând de concluzia Sfântului Vasile cel Mare „că nu există păcate mari sau mici ci numai păcate!...” Şi chiar ne resemnăm şi ne consolăm cu gândul că nu avem păcate chiar atât de mari ori atât de multe, nădăjduind cu toţii în marea bunătate, dragoste şi milostivire a lui Dumnezeu spre iertarea păcatelor noastre, uitând faptul că El este atotbun şi atotmilostiv dar şi atotştiutor şi, mai cu seamă, atotdrept!...

            În dezbaterea şi evaluarea noastră valorică şi axiologică, ce este de cele mai multe ori pur subiectivă şi, mai mult decât atât, răsturnată, ignorăm adevărul şi realitatea că unul din păcatele şi patimile cele mai mari pe care-l săvârşim cu toată îndrăzneala, justificarea, aroganţa şi ignoranţa este păcatul şi patima ipocriziei, a făţărniciei sau a vicleniei, conform căruia: una gândim, alta zicem şi cu totul alta facem ori săvârşim!...

            Suntem foarte puternic afectaţi, înşelaţi sau amăgiţi de această cursă şi capcană a duplicităţii, a dedublării care, din păcate, mai devreme sau mai târziu ne va duce la o amarnică dezamăgire, la necazuri şi suferinţe atât pentru noi înşine cât şi pentru ceilalţi fraţi ai noştri!... Constatăm faptul că acest păcat a cuprins pe foarte multă lume, indiferent de statutul social ori nivelul intelectual şi că se bazează pe fundamentul machiavelian care susţine că „scopul scuză mijloacele!...” Uităm de indemnurile Mântuitorului dar mai ales de aversiunea Sa faţă de acest păcat, admonestat cu greul apelativ „Vai vouă!...” sau de îndemnul Sf. Ap. Iacov – ruda Domnul, care spune în epistola sa că la noi creştinii „ce este da trebuie să fie da, iar ce este nu să fie nu, iar ce este mai mult decât aceasta, de la diavolul este!...” Cu foarte multă „abilitate” şi „disponibilitate” găsim argumentări şi justificări cum că aşa este diplomatic sau aceasta este politica, uitând de faptul că este bine să avem permanent tărie de caracter şi coloană vertebrală dreaptă, şi la propriu şi la figurat!... Iar consecinţele acestor cauze amăgitoare şi înşelătoare vedem cu toţii care sunt, şi anume: multe dezamăgiri, multă tulburare şi sminteală atotcuprinzătoare!... Suntem, foarte mulţi dintre noi, oameni care vorbim mult dar facem puţin sau acoperim faptele mici cu vorbe mari!...

Tendinţele acestea ce duc la desacralizare, la secularizarea noastră interioară, la relativizare spirituală şi duhovnicească, sunt foarte nocive şi mult dăunătoare!... De ce? Fiindcă lipseşte tot mai mult încrederea şi sinceritatea, onestitatea şi consecvenţa faţă de semenii noştri, lucruri, fapte şi virtuţi care abundă şi predomină în vieţile Sfinţilor şi Preacuvioşilor Părinţi ai Bisericii, de-a lungul timpului!...

În aceste condiţii, pentru că ne este sau ar trebui să ne fie teamă de avertismentul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, potrivit căruia „Vai de cel prin care vine sminteala!...”, trebuie să conştientizăm faptul că suntem, de foarte multe ori, exemple pur şi simplu negative pentru cei mai tineri, care oricum sunt într-o acută criză axiologică, lipsă de modele şi exemple demne de urmat, la această dezorientare contribuind, din nefericire, fiecare dintre noi, într-o mai mare sau mai mică măsură, aducând prin aceste atitudini suficientă întristare, necazuri şi suferinţe!...

Prin urmare, viaţa noastră cotidiană se desfăşoară într-un registru spiritual foarte larg şi divers ori variat: - din adâncurile păcatului şi din „ceaţa patimilor” sau confuzia făţărniciei spre culmile virtuţii şi lumina dumnezeiască. În funcţie de eforturile noastre ascetice este şi starea noastră pe treptele ei atât de numeroase. „De pe dealurile bucuriilor – afirmă Părintele Profesor Dumitru Stăniloae – în văile necazurilor, aşa decurge viaţa omului duhovnicesc; dar ea înscrie un real progres în aceste alternanţe. Bucuriile, pentru răbdare, sunt tot mai curate, mai spiritualizate, mai nepătate de mulţumirea de sine; necazurile sunt tot mai ferm răbdate. Propriu-zis, bucuriile sunt domolite de siguranţa necazurilor ce vor veni, iar necazurile, răbdate cu un amestec de seninătate, de râs interior, cum ar zice Sfântul Ioan Scărarul, prin siguranţa bucuriilor ce vor veni la rând.

Cu alte cuvinte, fie oricât de shimbătoare împrejurările externe în care se desfăşoară viaţa omului duhovnicesc, lăuntric ea a ajuns la un fel de nivelare, care îi dă o statornică linişte. Este tăria spiritului şi a duhului în faţa valurilor lumii”. Oscilând între aceste două limite, viaţa trece inevitabil prin proba încercărilor duhovniceşti, în vederea înaintării ei pe o treaptă superioară de desăvârşire. De aceea, necazurile (fie ele şi pricinuite de alţii, datorită ipocriziei şi nesincerităţii lor), dacă nu sunt acceptate şi asumate, ele ne dublează greutatea suferinţei, cele abordate şi înţelese din punct de vedere duhovnicesc însă, ne înjumătăţesc necazul şi urmările acestuia, în virtutea pedagogiei divine atotştiuoare şi înţelepte. Dacă vrem ca viaţa noastră să fie o înaintare din treaptă în treaptă spre piscul sfinţeniei creştine, proba pătimirilor fără de voie trebuie trecută cu răbdare, nădejde, pocăinţă şi smerenie, toate acestea în rugăciune curată către Tatăl nostru Cel ceresc, de la care ne vine nouă tot ajutorul.

Acesta este drumul vieţuirii duhovniceşti creştine: - împreuna pătimire cu Iisus Hristos – Care şi El a suferit atât de mult din cauza făţărniciei cărturarilor şi a fariseilor (fără a avea aici pretenţia vreunei comparaţii între personae şi situaţii) - cu nădejdea învierii şi a răsplatei, pe măsura eforturilor noastre ascetice. Este calea pe care au străbătut-o toţi cei iubitori de frumuseţe spirituală, dar care au suferit şi ei cât se poate de mult, urmând pilda Mântuitorului, adică: - Sfinţii apostoli, mucenicii, mărturisitorii, cuvioşii, monahii şi nu în ultimul rând creştinii obişnuiţi. La aceasta ne îndeamnă Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, cerându-ne să purtăm jugul sau crucea desăvârşirii, a încercărilor şi necazurilor din această viaţă şi lume trecătoare, atât de înşelată şi de înşelătoare, asigurându-ne totodată că biruinţa Lui este şi biruinţa noastră.

Viaţa este, altfel spus, o alternanţă între bucurii şi necazuri, între succese şi eşecuri, între împliniri şi înfrângeri. Nu există muritor care să fi avut parte, în această viaţă, numai de bucurii, după cum nu există om care să fi cunoscut numai înfrângerea. Bucuriile nu pot fi perfect detaşate de necazuri, nici acceptate doar de ele, în defavoarea încercărilor, a necazurilor şi a smintelilor de tot felul, important fiind modul în care ştim şi reuşim să le depăşim!...

Cel ce nu şi-a zidit viaţa pe temelia credinţei şi a sincerităţii autentice, ar putea înclina să creadă că această lume este, mai degrabă, o „vale a plângerii”, odată ce venim aici plângând şi plecăm din ea suspinând, fie după ea, fie de durere. Povestea vieţii fiecăruia dintre noi, privită, tratată şi abordată dintr-o perspectivă pur firească, naturală, are aspectul unei drame cu un sfârşit tragic sau un fiasco. Privită însă, din punctul de vedere al credinţei, ea este o victorie asupra suferinţei şi a lumii, o biruinţă şi o depăşire a lor, în Iisus Hristos, indiferent de activităţile şi acţiunile pervertite şi pervertitoare ale unora dintre semenii noştri!...

Prin urmare, aşa stand lucrurile, trebuie să realizăm faptul că ispitele şi necazurile noastre pot face rugăciunea noastră tot mai curată şi mai simţită, spălând-o cu lacrimi. Iar atunci când ne rugăm cu stăruinţă, nu se poate ca Iisus Hristos să ne lase uitaţi şi întristaţi, să ne priveze de mângâierea şi uşurarea Sa cea blândă. El „Cel ce şterge lacrima de pe obrazul tuturor”, Cel ce şterge suferinţele lumii, nu va întârzia la infinit să ne caute. S-ar putea să întârzie, pentru că are de şters lacrimile de pe feţele triste ale multora, pentru că vrea să răspundă rugăciunilor celor ce l-au invocat cu credinţă şi stăruinţă. Nu-şi va opri la infinit izvorul revărsării darurilor Sale faţă de noi, iar atunci când vom fi vizitaţi de El, de Însuşi Mântuitorul sufletelor noastre, vom simţi o fericire şi o pace mai presus de durere şi de suferinţă, de lacrimă şi nevoinţă, ori de vreo sminteală oarecare. Vom conchide, împreună cu Sfântul Apostol Pavel ca „Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu – Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu noi, cu toţi. Amin.”

Aşadar, constatăm şi de aici faptul că Ortodoxia este o formă de creştinism (nesecularizată în conţinutul şi în fondul ei intrinsec) extrem de rafinată, de nobilă, de autentică şi de neipocrită, pe care puţini o mai ştim astăzi aprecia sau gusta în profunzimile ei dintru început, lucru pentru care ne rugăm Lui Dumnezeu – Cel în Treime preamărit, să ne ajute şi să ne lumineze minţile noastre cele fariseice şi acoperite de umbra păcatului şi a morţii!...

Eugen Evu: Semnal editorial

$
0
0
…“mă aranjez la sticla din pahare/ cu melci uscaţi din ştreanguri supte-n gât/ Ochiul femeii din nopţile pare / se ridica la porcul din rât”(Tiberiu Neacşu); „ Te simt şi-acum arzând în mine/ chiar pe canalul urinar/ Te simt în sânge, în enzime/ Aveai o boală, clar !”
(idem premiat la concursul naţional Eminescu, Botoşani (!); „ e clar că iubirea nu-i cu pulă” ! (Mihai Oprea)
Cu oprobiul sau compasiunea cuvenite,mai citim câteva, gândindu-ne la sinistrul fapt că în Decembrie au murit împuşcaţi tineri care au vârsta lor de acum: (/ Vom muri şi vom fi liberi”!). La TVR,cu  Tatulici, Păunescu dixit “Da, domne, sunt un porc !”.Bietele porcine, ce insultă! ( n: despre Marele Alb, citiţi cartea fostei lui soţii, Constanţa Buzea, icebergul)…
    Aceste sub-curente pseudo-culturale (cultura lichenilor) să aibă ele ceva cu paradigma ...teologică nouă holistică, ecumenică, transcedentalistă (?) de care vorbeşte în studiile sale actuala şcoală academică de filosofie de la Bucureşti ? Pornografia, horror-ul, estetica urâtului, violenţa de limbaj sunt oare pe cale a recupera prin „ imunizare, vaccine ca la necuvântătoare, ?” tot ce a năpădit după 1989 în cultura română, adaos grotesc grobian la crizele „ parcă făcute” de soiul „ boala vacii nebune”, „ criza aviară”, “  boala limbii albastre” etc. fenomenele antiosociale ? Arta literară nu mai este sfânta sfintelor, dar atunci ce entitate borgesiană via Abbadon Exterminator Angel bântuie neagra teologie, apparent de tip New Age? Postmodernismul românesc să fie de fapt suspendat şi ni se administrează ocult surogate ale unei rupture (fracturism: fracura de ce şi faţă de cine ? Schizoidismul ? Alienarea ci nu Alinierea ? Ce (îi) învaţă domnii foşti rovarăşi academicieni gerontoizi pe proprii lor nepoţi ? Tone de producţii subculturale, violenţa limbajului patologic? Stupefiantpentru scriitorul român este foamea (!) de a ajunge „ obiect de studiu” în manualele şcolare!? Ca şi cum ar cumpăra indulgenţe să aibă un loc în Rai? Este oare o biruinţă în negativ a unor Huxley, Young, Teilhard de Chardin, de tip resurect experimentalist în toată harababura asta ? De aici au emanat Potopievici, Cosmin Dragomir,  Elena Vlădăreanu, Ioana Băieţica and cohors, liota pronolirismului ca prostmodernism ce se eshibă – revoltaţi fără cauză!Arta părea a fi în finele secolului XX încă „ o experimentare directă a conştiinţei divine cosmice, o emanaţie (atenţie, decembriştii s-au autotitrat EMANAŢI (Iliescu, Neulander Petre Roman- Bruchăr Brucan) ...a divinităţii care are „existenţe multiple” prezente în tehnici umane psihosomatice meditative, neosomatice, panteiste ? Sunt încurajaţi sadicastfel de temporara (sperăm) devianţi spre a SE EXPERIMENTA ceva ce abia se insinuează, probabil la scară globalistă? O mentalitate neo-gnostică, s-a spus (Iuvenalie Ionescu,New Age, 1996). Este oare nou furror dacicus (canabisiană) – o sincretică resurecţie a Bobotezei ...Teziştilor cu „ faţă umană” ai Emanatismului din 1989? Verbul „ a emana” aduce imediat în nări duhoarea de sulf, asociată iadului: celui din psihicul (încă) umană. Oare „ emanaţia” pretins divină, nu este şi ea dirijată ? Taumaturgii critici îmbătrâniţi în viclenia de gen „ Numeletrandafirului”, (Eco)- acea cunoaştere care devine criminală:care cere prozeliţi.  Termenul corect al supravieţuirii este al subvieţuirii, după căderea ceauşismului. Iar aşa zisul realism socialist, din care duhneşte şi azi chiar reminiscenţa doctrinară aunor exaltaţi, ar fi de fapt al Subrealismului uman, de pârloagă. Desigur că în „ entuziasmul creatornic propagandistic din trecut, s-au arătat şi talente autentice, dar meritul era al lor, ci nu al GURRU-ului . Însă a fost şi asta o găselniţă oricum la extrema  „ tezelor lui D Popescu- Dumnezeu” după anii 70 (…) Revenind la Nina Cassian, pe care domnul Niki Apolzan (numele real, conform unui interviu de anţărţ, şi Paul Goma (Scrisori întredeschise, Jurnalul Literar, etc), - o consemnează scăldat şi probabil profitarnic, ipocrit, ca şi dl Alex Ştefănescu– scutierul său şi „Fundaţia Anonimul”(?) de unde sugede 20 de ani România (nemai) Literară, am tot exemplifica în pamflete voioase, de-altfel, trivialele „ poezii” porno sadea,atât din era mineriadelor dejiste, cât şi după uşchirea ei în locuri mai sigure. Excelentul poet şi critic Gheorghe Grigurcu,în caustice scrieri, a exemplificat astfel de porcării ale Ninocikăi d-antan, dar cui îi pasă ? Cum am mai scris, NinaCassian este întemeietoarea pornolirismului grotesc ce insultă azi literatura noastră nouă: patologia emanată s-a lăţit cu valuri tsunamice- pseudo-feminist- ecologice- catarsice, fracturiste şi etc, - de acest crochiu facial de Dante hermafrodit, Socrate homosexual . (vezi fotografia ei actuală din această carte,
apărută într-o revistă din Suedia şi câteva din Israel , deoarece în România Literară a dlui Alex Ştefănescu are o icoană absolut rizibilă,a nu-ştiu-cui), este implantul cel mai ganglionc,subepidermic, în metatextul căzut al violenţei de limbaj din sus- numitele fenomene patologice. Nicidecum Geo Bogza,nici măcar Nicolae Tzone şi alţii ce se amuză, lăsând manifestareaacestor subculturi de tip „ Băgău” etc, ca supape alepresiunii existenţiale din România de după ...Am exemplificat şi mai exemplific câteva mostre, reprimându-ne sila şi mila faţă de astfel de „ libertăţi de exprimare „ ...Inconştienţa celor ce scriu astfel, scot cărţi, pretind că „ se vindecă „ de trecutul părinţilor lor (!?) sau fac „ lustraţie” în modul idiot al uneia bunăoară Rahela(?) Barcan, aterizată din Valea Jiului unde smângălea ieri ode ca să ia o menţiune la „ Cântarea României” faza judeţeană, iar acum scrie pseudo-istoria literaturii duplicitare, vădind, pardon, un prelung ninacassianicsimptom (sindrom) al menopauzei şi anorgasmiei, ce nu vrea să repauzeze întru pacea din Valea Seacă ...inconştienţa, zic, este încă o dată descalificantă pentru întreaga toleranţă a „ noncezurii”actuale. Păcat că acad, Brânzei, de la Socola, greşitor darnici prea –prea, nu a apucat să cetească astfel de letopiseţ,sau cum titrează careva dintre ei (Vakulovski?) LETOPIZDEŢ:Mostrele sunt din reviste sau cărţi ale anului 2002, după Cassian Nina: „şi nu puteam să ating asfaltul/ cu degetele piciorului meu întinzându-şi gâtul” (Aurora Teudan); Nu cred că pornolirismul românesc (sic), este al curentului New Age, cel mult o eboşă. Crizele de tip religios, par a se resimţi şi aici, ca o decădere a sacrului în profan, ca o substituire, ca o diversiune. Sună ciudat termenul acest Diversionism. Vezi Doamne antidiscriminare sexual.  Un abis la care dacă insişti a te uita, se uită şi el în tine, ca gaura neagră, ori cea roşie ! Cred deci ştiu că „ Dumnezeimea se află pretutindeni, e un  ubicuă, aşadar şi în Om., făptura  de vârf a lanţului trofic.De fapt nu doar cred, ci ştim.Nu sunt de acord că „panteismul resurect, emanant, îşi satisface astfel nevoia de mister,,,Dar cred că doctrina aristotelică a substanţei, teologia Evului mediu şi protestantismul au nutrit astfel de orientări (New Age, recte la noi post-post modernismul numit douămiist, etc). Liberi a ce, dragii noştri şi-ai celor ce de fapt îşi bat joc de voi, dându-vă iluzia că sunteţi liberi ! ...Concursul revistei Vatra (cu idolul Al. Muşina,  internat prin te miri ce staţiuni, care se amuză sadomassochist pe seama lor) etalează sute de pagini în serial din această zoon-pârloagă: „ mie nu-mi place să mă fut ” ...tu eşti o tipă sexuală/ eşti moartă după pulă/ când tu te fuţi o săptămână/ te apucă pandaliile... Unde vă sunt teroriştii, îţi vine să întrebi, dar ştergi iute, nu care cumva să te îngăleze cutare că eşti „ învechit”, „ depăşit”, sau, vorba  infantei concitadine Olgăi Ştefan, „ mutant” ! M.fără cauză, ţintind vezi doamne înfierarea astfel a proletcultismului recidivivus (just) de tip păunescu et liota, (...), scrie altundeva (sursa prof. univ Popa, Univ Alba Iulia): „ Muie F.S.N” / Cu şobolanii lui/ Muie Statul Român!/ Muie Societatea Română!/ Muie vouă/ care mi-aţi distrus viaţa/ urmaşilor urmaşilor voştri în veci”! Justă ţinta – cauza, dar maniera de a insulta ideea de „ poezie” şi „ libertatea de expresie”, mai va ! Camuflajul, disimularea şi teoria cum că astfel se face niscaiva „ catarsis” ori exorcism (de tip  G. V. – Clitoris, Tanacu ori Bivolaru !), - nu sunt decât deşărtăciune, nu-i lecuie istoria (literaturăă române) de strepezire, suicidarism, curente EMO, ori alte cele, aparţinînd efectelor Conadă ale dadaismului, suicidarismului, orfelinismului,”decreţeilor”, zombie etc., aşadarpateologiei.Accesez zilnic zeci de reviste internet în limba română, dar şi Agonia, în care se publică în ideea (bună) a libertăţii de expresie vitală artelor, nu doar creaţii, ci şi „ reacţii”: unele absolut analfabet, dacă nu bete !Ce departe sunt unii de adevărurile literaturii române, ale vieţii scriitorimii române ! Şi îmi dau seama că România este într-un fel ţara pedepsită. Nu de vreo entitate cerească, ci de stigma pe care şi-a autoindus-o, ori i-a fost inoculată, sau pur –şi- simplu implementată neo-activistic: a striga „ Muie” societăţii din care te-ai ivit, sub distrofice spectre,... este libertate sau altceva? Căci nici măcar anarhism nu e. Propun sintagma de SUBREALISM subcortical. Dar, cum sunt sigur că ea nu se va mai întoarce pe Dâmboviţa, unde a supt bugetele sindicatelor stalinisto- ceauşe, să ne întoarcem noi la tovarăşa chibuţului acum New- York , Nina Cassian.
    În Suedia, recent, unde trăieşte şi importanta poetesă româncă Gabriela Melinescu, prima soţie a lui Nichita, se vorbeşte fest despre nonagenara care scria că pentru ea „ gâtlejul îi este clitoris, iar limba romană îi produce orgasme. V.şi Nora Iuga Almosin o, recent, în Adevărul Weekend) Revista Tribuna din Cluj)...
Recent, în revista lui Mirodan din Israel, propusă de Ei pt Nobel !,  Nina nonagenara se plângea virulent că este denigrată în România şi o insultă pe o poetă de mare valoare din ţară) lăudată fiind de revistă că este o mare poetă româncă. Tot aşa, Radio România Cultural îi ţine isonul preluînd surse americane şi evreieşti. (Institutul cultural Român din New York, Romanian Global News, etc) . De unde să ştie aceşti „ promotori- pornomotori ai “culturii române în lume” ravagiile celor de teapa nonagenarei tinere şi neîndestulabile, cu sau  fără orgasm perlingual „ al limbii române?), cum evoca aventurili ei cu Crohmălniceanu ş.a.? ( Alex Ştefănescu, în  România literară…). Mea culpa că insist, dar o fac cu acel sentiment invocat la începutul acestei scrieri, al îmjughierii limbii române adevărate, decătre mercenarii stihiali ai delirului şi amneziei pragmatice aiacelor ani ....”Urâciunea pustiirii” ... Nu pot uita cum tovarăşa de „ română”, originară din zona tiraspoleană, vânjoasă şi înarmată cu un băţ de corn, bătînd cu el catedra, dar şi spinările „ recalcitranţilor „ nedisciplinaţi elevi, ne cerea să repetăm ca pe rugăciune strofeledin „ La scara unu pe unu”, iar noi, proşti ce eram, ziceam „unu pe una” ! Tot ea, ne dicta „să ne intre bine în cap”, declinările în limba rusă, imnul sovietic, frate cu „ al nostru „ Înfrăţit fi-va veşnic al nostru popor „ Cu poporul sovietic eliberator „ Leninismulni-i far şi tărie şi-avânt/....etc. ! Iar Vlad Ilici Lenin ! , o, moi galubcik ! „ Şiraka stranamaia radnaia” Mnogo-v nei lesov, palei, i rek” Ia drugoi tacoistranî ni snaiu/ Gde tak volno rusii celovek”! Înfipte în memorie, aceste mutaţii lingvistice erau de fapt germinaţia unei cu totul alte Fiinţe, ce ni se implanta în cea ancestrală. „ I kak samoie, sinee Lenina / imia Lenina v serţe jîviot „ .Departe de a fi un anti-rus (sic,)- dar nici să ajung a o admira pe Nina Cassian (un pseudonim şi acela, pare-se) ... Nina Cassian scria într-o broşură din anii 50: „ Pace înseamnă: să nu-mi fie teamă/ să nu mă pândească/ mână hoţească/ să nu fie lupi/ la cârmă de lumi/ Nici veste cudolii((sic),din grase fotolii”... Hait ! Din memorialistica ei editate cu scîrţ dolăresc la Bucureşti, elogiate de un negustor la „ metru cub de cultură”, acrit şi sentenţios, uituc şi pleonastic, Alex Ştefanescu (în R.L), aflăm că aşa numita „ Poeta cal” (de ce s-o fi preferat masculinul, devreme ce mai corect ar fi fost „ iapă” ?) – a fost foarte activă nu doar propagandistic, ci şi cu amanţii; ca atare se laudă că i-a avut pe cei mai mulţi în iatacul ei sau în coadapianului; unul şi unul, de la Croh(mălniceanu), la A E Baconsky?) A se citi „ memoriile „ ei, lansate la Bockfestul dîmbovicios . savuros comentate de Gheorghe Grigurcu în „ Jurnalul literar”...şi altele, sau de bunul amic Virgil Diaconu, într-un splendid pamflet necruţător... Obsesiv maniacală,  pare-se şi lesbiană, ea scria minerilor un elogiu în care transpare semiotic- puchios ideea că Pikamerul este un falus , sau un buzdugan vârtos, pentru a fecunda subteranele materiei dornice ! Patologia literaturii (alogeno- române),va trebui re- istorisită! Măcar acad. Eugen Simion a cheltuit şi dsa miliardele bugetare, dar pentru editarea Caietelor lui Eminescu, fie iertat ! Ce mai scria favorita regimurilor stlinisto- grozisto-ide şi – Stupefiant!- aspiranta de azi la ...Nobel (versus Norman Manea, de par example, sau Gellu Naum and alţi ...români, oricum, mai onorabili...)?:
Să crească o pace/ nu stramtă-n găoace/ Ci aripă
ninsă/ pe harta intinsă/ nu şubredă, slabă/ spoită-n tarabă/
Ci dreaptă şi darnică/ largă şi trainică””(citat din Femeile în lupta pentru pace şi socialism, anul 1950, editura pentru literatură şi artă a U.S.R. din R.P.R. – Bucureşti; revistele vremii, “Am crescut cu tine, Hunedoară”, Deva ş.a... dar şi manualele şcolare ale marelui viol sovromistic şi eliminării latinei din şcoli…
      Olaltă gruppen-text,  cu alţi sute de „ clasici în viaţă” ai erei aceleia, Misionarista roşie den Brăila, cu kur-gura sub pian, era trimisă pe pământul românesc al „ civilizatorilor” internaţionalelortrans- moscovite, iar undeva, cei ce eram copiii unui paradisiac al Candoriei, inocenţei, la noi mutilat, al ceea ce  istoricul Mătrescu numeşte „ holocaustul roşu”, noi, bunicii de azi, eram inoculaţi criminal cu drogul exaltării mistagogice care avea să ne aşa zis sovietizeze.Ce barbarisme barnabiste expulzează stihialul istoric ! Ca bunăoară acum, surogatele sintagme „ anonimizare”, desecretizare” ale fostei noi securităţi...dar şi mai abitir pe buzele abuzate,,, ( subţiate…) ale „ analiştilor , mulţi foşti cadrişti atunci uteişti, acum uitucişti. Aferim! 

Sergiu GĂBUREAC: P.S.D. – CIUMĂ ROȘIE ?!?

$
0
0

 
În ciuda învățământului politico-ideologic, susținut rrromânilor de Dragnea sub lumina reflectoarelor, protestele cuprind tot mai mult țara. Beneficiile Ordonanței 13 sunt clare pentru infractori ! Lacrimile de crocodil pentru bieții deținuți nu țin. Cine i-a pus să încalce Legea. Nu știau condițiile din închisori ? Apropo, când își vor plăti întreținerea deținuții pentru hoție și corupție ?
Sincer să fiu, nu mai speram în trezirea conștiinței civice în România, după puseul din ianuarie-iulie 2012. Atunci un număr mic de protestatari, în condiții mult mai vitrege decât acum, a reușit să dea jos două guverne Boc și Ungureanu-Unguent, amorsând suspendarea lui Băsescu. Doar unchiul Sam l-a salvat !...
În timp record, clasa politică s-a orientat, creând proiectul USL, un proiect cu un program coerent, pe care însă puțini l-au înțeles pe deplin. Cei care l-au înțeles au fost tocmai liderii PSD, care și-au dat seama că pot pierde Puterea ! De ce ? Programul adoptat atunci, era de pură esență liberală, iar liderul Crin Antonescu era o voce mult mai credibilă decât a prietenului său Victor Ponta. Semnarea pe furiș de către Ponta, la fapt de seară, a „pactului de coabitare” cu „acoperitul” Traian Băsescu, trimis special de feseniști pe Dreapta pentru o a destabiliza, ceea ce i-a și reușit aproape în totalitate, a fost semnalul de lichidare a proiectului și eliminarea din viața politică al lui Antonescu.
Mai mult, PSD, partid de stânga, și-a însușit fără nicio jenă măsurile de dreapta din acel program de guvernare al USL. Că nu au avut reușite depline e o problemă de cadre. Cadre, care în frunte cu liderul plagiator, au făcut tot mai multe greșeli întorcându-se la vechile moravuri. Afacerile necurate s-au ținut lanț, corupția cuprinzând toate segmentele vieții publice. De fapt, sistemul comunisto-mafiot, instalat prin declanșarea Contrarevoluției (lovitura de stat) din seara zilei de 22 decembrie 1989, s-a generalizat România intrând în metastază.
Liderii PSD au simțit pericolul și acceptă retragerea guvernului Ponta. „Realizările pentru popor” s-au făcut prin deturnarea fondurilor destinate investițiilor (motorul dezvoltării unei țări). De asemenea, PNL, în moarte clinică prin infestarea cu trimișii feseniști sub masca PDL, acceptă instalarea unui guvern tehnocrat.
Practic PSD a susținut parlamentar Guvernul Cioloș. Mediatic, însă, a transmis permanent semnale critice, creând percepția că ei sunt în Opoziție. O manipulare uriașă, întrucât având majoritatea în Parlament puteau oricând să-l dea jos. Nu au făcut-o urmând un plan, aș zice diabolic, de a pune din nou mâna pe Putere.
Printr-o propagandă deșănțată, susținută de propriile televiziuni ( RTV, Antena 3 și B1), PSD și PDL crează premeditat o stare de lehamite politică în întreaga societate românescă. PNL, prin pașii greșiți de la retragerea lui Crin Antonescu, iese practic din scena politică fiind la cheremul celor cu care chipurile fuzionau. Fuziune amânată special sine die, tocmai pentru a crea senzația neputinței Dreptei.
Cu o bună campanie electorală (consilieri israelieni), PSD cu un program similar (sic!) însușit de la PNL-Antonescu, câștigă alegerile. Le câștigă pe fondul neprezentării la vot a celor care își închipuiau că sancționează clasa politică. O judecată total greșită. Cu doar 18% (3,2 milioane de votanți) din totalul alegătorilor potențiali (18,7 milioane). Prin programul cu accente populiste, șobolanii roșii se reinstalează în Parlament și împreună cu creația artificială ALDE (tehnică veche a echipei Iliescu&Co), dau noul guvern.
Tam-tam-ul făcut de sărbători cu graba de a forma guvernul, de a aproba bugetul pentru „buzunarele românilor” și atâtea altele au dat speranțe românilor că vor avea un guvern responsabil. Dar „calitatea” profesională și morală a celor numiți în componența dădea deja de gândit. La Ministerul Justiției este pus un inginer din Caracal ! La interne alt „profesionist” ș.a.m.d.
Nu trece luna și ciuma roșie își dă arama pe față. După mituirea rrromânilor, prima grijă a fost salvarea colegilor cu caziere penale și a celor cu greu băgați în pușcării de un DNA șovăitor și părtinitor.
Dragnea, condamnat penal, cu noi procese pe rol, vrea să convingă justețea ordonanțelor date sub clar de lună. Chipurile Ordonanța 13 nu vrea decât să protejeze pe „bieții” deținuți care își ispășesc pedepsele pentru „găinăriile” lor în condiții inumane. Trompetele politice ale feseneilor fac un circ mediatic jalnic. Efectul este invers. Românii își dau seama că au fost trași pe sfoară cu suta de lei fluturată de-a lungul campaniei electorale. Furia duce la ieșirea spontană în piețele României. Nici la Revoluție nu au fost manifestații de protest în atât de multe orașe cu sute de mii de oameni. Românii au înțeles că PSD și PDL sunt, de fapt, creațiile „Frontului Salvării Naționale”, urmașul PCR. Cu aceleași obiceiuri și șiretlicuri pentru prostime.
Am fost la zeci de proteste. Am înghițit gaze, am fost agresat de derbedei, acuzat că am primit bani de la francezi. Pe atunci Soros încă nu fusese inventat ! Știu cum se acționează. Și acum, provocatorii au intrat în scenă ! Numai că au fost rapid izolați și dați pe seama organelor de oridine. Care s-au cam ferit săiI aresteze !?!
Ceea ce nu prea știu guvernanții e faptul că protestele creează dependență ! Sunt energii care odată declanșate nu se opresc până românii din stradă nu-și vor impune punctul de vedere.
Votul a fost prima opțiune. Pe care nu au înțeles-o timp de 27 de ani. Acum, auzind aceleași lozinci goale de conținut cu „românii au decis”, „buzunarele românilor” etc. etc., adevăratul popor s-a hotărât să recupereze. În fiecare zi, se bat noi recorduri de prezență la proteste ! Paradoxal, Dragnea s-a luat la întrecere cu înaintașul său Ceaușescu ! Cine va cîștiga ?
Demisia Guvernului nu este o soluție. Doar remaniat. Trebuie aduși adevărații tehnocrații ai pesedeului, care să înlocuiască actualele paparude politice. Există asemenea oameni și la PSD. Nu toți pesedeii sunt virusați cu „ciumă roșie” !
Grindeanu să ceară scuze poporului român pentru activitatea iresponsabilă a ministrului Justiției și să retragă tot ce ține de modificarea legislației. Să lase Parlamentul să decidă. Ministrul Justiției și cel al Internelor trebuie demiși primii. De asemenea, Dragnea și Tăriceanu trebuie să demisioneze din funcțiile deținute în Parlamentul României. Altfel PSD va face implozie ! Ei sunt cei care girează sistemului mafiot românesc. Nu e de joacă !
Nu va fi ușor ! Feseniștii, grup infracțional dovedit, care au alungat floarea țării (peste 4.000.000 de români) pe drumurile străinătății, distrugând mii și mii de fabrici și uzine, dacă pierd vor înfunda pentru mulți ani pușcăriile, plătind pentru toate fărădelegile și crimele din ultimii 27 de ani. E o luptă de uzură, cu mari implicații pentru viitorul țării.
Am toată admirația față de acești tineri, nu ca vârstă, ci ca maturitate politică, pe care îi credeam tăntălăi !
Ei vor impune reformarea Guvernului și a Parlamentului, instituții extrem de obeze, modificarea Constituției, recuperarea parțială a banilor furați și multe alte reforme ținute în loc de decenii. Ei vor schimba fața României anchilozate de 27 de ani.
Rețelele de tip mafiot la nivel național și, mai ales, local pot fi destructurate. România poate fi smulsă din mâna șobolanilor, care au distrus o țară doar pentru a-și băga banii în buzunarele lor și nu ale românilor cum clamează.
Pentru ca lucrurile să se liniștească trebuie să cadă câteva capete. Altfel, PSD și ALDE vor face implozie. Care vor fi acelea ?
 
N.B. Un partid care militează împotriva principiilor statului de drept poate fi dizolvat pe cale judecătorească. (Legea partidelor politice 14/2003, care face trimitere la Constituţia României.)
Se anunță un miting de susținere a Ordonanței 13/2017 și modificării Codului penal în favoarea hoților României. Abia aștept să-i văd pe tinerii frumoși ai PSD, aduși cu forța din prin cotloanele sărace ale României, apărând pe lideriilor penali !
 
Din Piața Victoriei:
Ești în viață / Hai în Piață ! sau Ieșiți din casă / Dacă vă pasă !
În Democrație / Hoții stau la pușcărie !
Dragnea - 95% nu au citit Ordonanța 13, dar ies la proteste !
Replica -  Peste 95% din votanţii PSD nu au citit o carte, dar au drept de vot !
Golanii, golanii / Ne-au furat toți banii !
Noaptea pe fulgerătură / Vine Dragnea și te fură !
DNA, să vină să vă ia !
Pentru detalii ieșiți în piață !

Daniela Stan: Poeme

$
0
0
   IMI PLANG PLANSUL AMAR                                                                                                                                                                                       IN ASTE TREI CUVINTE , 
                    CACI PARE IN ZADAR 
                    SA MAI TRAIESC , PARINTE !
 
                   NIMENI PRIVIREA NU-SI INTOARCE
                   NICI LACRIMI NIMENI NU MAI VARSA
                   INTR-O LUME ATAT DE RECE
                   SI-ATAT DE TRISTA SI DE FALSA...
 
                   DE STAU PE LOC
                   VOR MERGE TOTI 'NAINTE,
                   CACI DE-AL MEU FOC
                   NU-I PASA NIMANUI , PARINTE !
 
TREI CUVINTE= TREI STROFE
PARINTE= DUMNEZEU
 
..................................................................................................................................................................................................................................                            
                 TARANA INDUMNEZEITA,
                 TU N-AI FOST FERICITA...
                 PREA MULTE LACRIMI AI VARSAT
                 SI MULTE PREA AI INDURAT...
 
                FIINTA PLAPANDA SI DRAGA,
                MURIT-AI C-O LUME INTREAGA...
                SUFLETU-MI SFASIAT DE DURERE
                TE CHEAMA, TE PLANGE, TE CERE...
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
             SUNT OAMENI NEFERICITI LA MASA,
             SUNT COPII FLAMANZI IN CASA
             SI FLORI CE SE OFILESC IN GLASTRA...
 
             SUNT OAMENI CE PAR MORTI PE STRADA,
             SUNT COPII CE NU POT SA MAI MEARGA
             SI SUFLETE CE NU VOR SA MAI CREADA...
 
             SUNT RANI CE NU SE VAD,
             SUNT OAMENI CE MOR SANATOSI
             SI COPII CE NU-S FRUMOSI...
 
            SUNT OAMENI CE IN VIATA N-AU IUBIT, 
            SUNT CUVINTE CE NU S-AU ROSTIT
            SI COPII CE AU MURIT...
 
            SUNT OAMENI CE MUNCESC MEREU,
           DAR TOT SARACI SUNT, SI LE E GREU ,
           SI LUCRURI CE LE VAD DOAR EU...
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
         CU MANUTELE ASTEA DOUA,
         AM CREEAT O LUME NOUA.
        CU CREIONUL PREFERAT
        PE HARTIE AM DESENAT
        COPII BUNI SI FERICITI
       CE ASCULTA DE PARINTI ,
       MII DE FLORI SI CURCUBEE...
       INTRA TOATE INTR-O IDEE .
        
..................................................................................................................................................................................................................................      
      EU SUNT O FATA CUMINTE
      CE NU-NJURA SI NU MINTE,
      MAMEI II SUNT DE AJUTOR
      SI INVAT CU DRAG SI SPOR.
      MULTUMESC, TE ROG FRUMOS,
      SUNT CUVINTE DE FOLOS
      CE LE SPUN VOIOASA
      CAND MA INTORC SPRE CASA.
      STIU SA SPUN O RUGACIUNE
      SI SA FAC SI FAPTE BUNE.
      IAR CAND SEARA ,LA CULCARE,
      II DAU MAMEI O SARUTARE
      MA INCHIN LUI DUMNEZEU
      SI ASCULT DE TATAL MEU.
 
..................................................................................................................................................................................................................................      
     IUBUREA CE NE LEAGA
     E VIE SI INTREAGA !
     MI-E DOR DE TINE.
     MI-E FOARTE DOR DE TINE...
     SA STII CA NICI FURTUNA,
     NIMENI , SI NICIUNA,
     NU POATE CA SA STINGA
     FOCUL CE-N INIMA NE STRIGA,
     NE ARDE SI NE DOARE...
     DIN CE IN CE MAI TARE .
 
..............................................................................................................................................................................................................................
 
 
    SUFLET AM PUS
    IN TOT CE-AM SPUS,
    IN TOT CE-AM IUBIT
    SI-N TOT CE-AM IUBIT.
          
..................................................................................................................................................................................................................................
 
 
   E ATAT DE SCURTA  VIATA,
   INCAT DE NU IUBESTI
   IROSESTI SI DIMINEATA
   SI ANII CE-I TRAIESTI.
 
   CAND VEI PLECA DIN LUME
   SA IEI CU TINE UN DOR
   CE LE CUPRINDE-N NUME 
   PE TOATE SI USOR.
 
   CAND VEI PLECA DE TOT
   SA NU UITI...CERUL, MAREA...
   NICI CA AI FOST PILOT
   PRIN NORII ALBI CA SAREA.
 
   SA MERGI CU DEMNITATE
   PRIN LUMILE DE VIS...
   SA FII DE CALITATE
   ASA CUM MI-AI PROMIS...
 
   SI-N SUFLET SA PASTREZI
   CREDINTA SI IUBIREA,
   SI OCHII MEI CEI VERZI...
   SI TOATA FERICIREA.
 
.......................................................................................................................................................................................................................
 
SUFLETUL MI-E PLIN
DE CERUL TAU SENIN...
SI DE ADIEREA VIE 
CE-MI ALINA MIE
SUFLETUL SI ANII,
SI TOTI CASTANII
CE-MI CRESC SPRE TINE
CU FLORI DIVINE.
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
 
IN SPATELE UNOR CUVINTE
DIN CARTI VECHI, RUPTE ,ZDRENTUITE
AU FOST OAMENI CA SI NOI:
CU BUNE, RELE SI NEVOI
CE-AU SUFERIT SI-AU PLANS IN TAINA
ATUNCI CAND NU AVEAU O HAINA
SAU O BUCATA DE CARBUNE
SA SE-NCALZEASCA-N ASTA LUME,
SI LANGA FOC SA-SI POTOLEASCA
FOAMEA CEA GREA SI PAMANTEASCA 
C-O BUCATA DE PUTIN
SI CU UN STROP DE VIN.
DECI CAND VETI CITI O CARTE
SA VA  AMINTITI DE VIETI UITATE,
CA AU FOST VII CANDVA SI ELE
SI CA ACUM ...SUNT SUS...LA STELE...
 
............................................................................................................................................................................................................................
 
DIN LACRIMI DE DURERE
CHINUITOARE, GRLE...
SA FACI FRUMOASE PERLE
CA SA LE PUI SIREAG
LA GATUL CELUI DRAG...
CU DEGETE DE PERLE
CE POT ATINGE STELE...
CACI AU STIUT SA SPERE.
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
 
PE CERUL INIMII EU VAD
UN CURCUBEU CE ARDE,
SI MII DE STELE EU MAI VAD
CU OCHIUL MEU CEL VERDE.
 
IN ASTA LUME COLORATA
LUMINA-I SFANTA SI CURATA,
IAR APA-I VIE SI FRUMOASA
PRECUM UN INGER INTR-O CASA.
 
VERDE = VIU
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
AL MEU NU SUNT
PRECUM NICI TU AL MEU.
TIMPUL MA-NVINGE...
MA CAUT MEREU !
O LACRIMA CURGE...
O CLIPA  SUNT EU !
TIMPUL NE-NVINGE...
AL MEU NU-I AL MEU !
 
AL MEU NU SUNT...
TIMPUL MA-NVINGE,
DAR SPER SI CANT !
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
O LUMINA VIE
IN SUFLET IMI ADIE,
CACI TU IMI ESTI ARIPA
IN ORICE ZI SAU CLIPA.
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
COPILARIA MEA 
CU FLUTURI SI CU FLORI
SE SCALDA IN CULORI
SI-N TOATA DRAGOSTEA,
CU MIILE DE SORI
PRINTRE FRUMOSII NORI.
 
..................................................................................................................................................................................................................................
 
LACRIMI ADUN IN PALME
CA MAREA MEA SA AM ,
CACI MULTE SUNT PE LUME
DAR EU NICIUNA N-AM...
 
IN VIATA AM FOST HAMAL
LA TOT CE-A FOST MAI GREU,
CACI IMI DOREAM UN VAL ,
SI-O MARE , SA AM EU...
 
AZI , LA FINALUL VIETII ,
NU-MI PLANG AMARUL GREU,
CA-N ORICE VAL AL MARII 
E SI SUFLETUL MEU...

HARRY ROSS: Lirice

$
0
0

Credința

 

Credința în Cel de Sus

Ne-a îndepărtat credința în Om

Cu ochii lipiți de  cer, nu  ne vedem semenul de lângă noi

Rugându-ne Domnului,

Disprețuim pe cel de alături.

Frăția de altădată a pălit în fața Creatorului învelit în ceață și fum

Lumea s-a convertit la credință, nu din convingere, ci de teama pedepselor divine

Trebuie să coborâm pe pământ, să ne întoarcem la noi înșine  să  ne  dăruim stimei și iubirii aproapelui

Puterea cea mare este aici, în noi, în voința și sentimentelor noastre

Dovadă sunt copiii  care se nasc și cresc, florile care înfloresc, omul care  cu  mintea și forța brațelor a prefăcut Terra ântr-un rai sublim.

Omul este unicul creator al bucuriei, al fericirii și al iubirii între pământeni.

Aici e căminul  și viitorul nostru

Aici sunt pașii care ne vor duce  mereu și mereu la mai bine

Vom cinsti dumnezeirea, ca pe un simbol al Genezei, dar ne vom închina cu pioșenie în fața omului, Fratele și Domnul nostru.

 

Când nu vom mai fi

 

Când  nu voi mai fi,

Soarele se va răsări,

ȘȚi cui va zâmbi,

Cu cine va vorbi,

Lumina cui o va dărui?

Pun aceste întrebări Ciudate

În piept purtate

Pentru că nu vreau să plec din astă lume

Fără să știu ce anume

Se va întâmpla 

În absența mea.

 

Comoara pierdută

 

Mi-a  fost  furată cea mai nobilă dintre comorile  dăruite de sfînta natură: Vederea.

Mai păstrez un strop de lumină cu care văd, în zile senine,  pete de cer, contururile cețoșate,  și fețe umane.

În rest, plutesc într-un halou fără ieșire, ca o pasăre cu aripile frânte, cu ciocul uscat și orbitele în care mai pâlpâie steluțe palide, însetate de lumină.

Mă întorc în gând la fosta mea lume în care străluceau fantezii  și idei, zâmbete și chipuri de zâne cu gropițe în obraji.

Era o altă lume în care poezia și lumina țineau loc de toate bucriile lumii.

 

Creierul

 

Nu l-am văzut niciodată

Habar n-am ce formă   și ce culoare are,

Cum lucrează,

Cum ajunge la el

Lumea cuvintelor, a ideilor, a judecăților, cum se formează conexiunile și cum coboară de acolo pe rînd cuvintele, frazele, mii de pagini ale unei povești.

Este uimitor ce avem în cap; un organism ultra complex care ne dirijează, ne dă sfaturi, ne ferește de riscuri și ne provoacă bucurii.

Creierul este cel mai înalt comandant al organismului, baza și structura care ne alimentează cu principii și judecăți, motorul care pune în funcție fiecare celulă vie, emoțiile, temerile, curajul, reacțiile în fața frumosului sau aspirațiile de azi și de mâine.

Orice superlativ este un palid compliment,orice distincție nu poate răsplăti valoarea.

Ele înmagazinate în creierul nostru cu miliarde de neuroni inteli

 

Avem nevoie

 

Avem nevoie unul de altul

Tot timpul

Zilele sunt amestecate

Cele însorite cu cele cenușii

și sentiumentele la fel

dar iubirea nu ține de timp, nici de conjunctură

Ea ne adună ân aelași cerc

și ne ține împreună

Pentru că suntem creați de natură

Sătrăim împreună

Fuga nu are rost

Ceo ce akeargă e un prost

În suflet țși în iniomă

E loc pentru doi

Fie că tună ori cad ploi.

Viewing all 9188 articles
Browse latest View live