Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 9188 articles
Browse latest View live

george FILIP: ÎN APRILIE

$
0
0

 

      Motto:

               “a!..bună dimineaţa primăvară,

               iar proaspătă te-ntorci în ţară.

               tu fragedă şi ea întinerită;

               în ţara cu răspântii verzi,

                                          fii binevenită!”

                                   de Tudor Arghezi

 

mă duc cu sufletul plin de venin

şi vin ca o frumoasă primăvară.

cine îmi umple viaţa cu senin?

desigur: este dorul meu de Ţară.

 

acolo este patria de dor.

acolo este Marea mea ce cîntă.

acolo - centenarul tricolor

cu oamenii alături se frămîntă.

 

aprilie…un anotimp cu flori

în care mieii tineri vin să pască.

românii mei - prin timp cutezători

veghează Ţara mândră să rodească.

 

un nume am, e românesc şi sfânt.

lângă Ceahlău adun din Olt putere.

ca ţara mea nu-i alta pe pământ,

din ea culegem faguri de avere.

 

în hore mă încing - ca musafir.

la nunţile frumoase muşc din pâine.

de fetele-crăiţe nu mă mir

şi mult regret că i-ar pleca-voi mâine.

 

mă duc în lumea mare, mi-a fost dat

să emigrez cu dorul meu…departe.

cu tuşuri de poet - român curat,

o să-mi adun iubirea într-o carte.

 

scrisul rămâne - eu mă duc hai-hui

dar sufletu-mi  va plînge-n pragul Ţării.

printre străini - prin ţara nimănui,

APRILIE…nu mă va da uitării…

 


Rexlibris Media Group: LANSĂRI DE CARTE...

$
0
0

 

LANSĂRI DE CARTE LA

 

BUCUREȘTI ȘI SLATINA

 

ORGANIZATE DE ACADEMIA

 

ROMÂNO-AUSTRALIANĂ

 

PENTRU CULTURĂ

 

Evenimente Literar Muzicale – Lansări de carte – marca Academiei Româno-Australiană pentru Cultură (ARAC) – în luna aprilie 2019!

Academia Româno-Australiană pentru Cultură organizează pe 11 aprilie la București (Librăria „Mihai Eminescu!) și pe 19 aprilie la Slatina (Centrul Cultural „Eugen Ionescu”) - ambele începând de la orele 16:00 - o dublă lansare de carte:

Volumele bilingve (română și engleză)

Cântarea Cântărilor/Song of Song de George Smarandache

și

ContraDicție/ContraDiction de Daniel Ioniță.

De câțiva ani buni, Academia Româno-Australiană delectează publicul cu evenimente artistice bine puse la punct, bogate pe plan poetic-muzical, și nu doar cu simple „lansări de carte” obișnuite. Nici de data aceasta brandul Academiei nu se dezminte. Din protagoniști fac parte talentata actriță Daniela Nane – recitând versuri din cele două volume, atât în românește cât și în engleză, precum și îndrăgitul cantautor Nicu Alifantis – un vechi colaborator și membru al Academiei Româno-Australiene – care, în stilul lui inimitabil, va interpreta muzică pe versurile celor mai semnificativi poeți români.

Volumele vor fi prezentate de renumitul critic literar român contemporan Alex Ștefănescu și de cunoscutul poet și jurnalist Lucian Vasilescu.

Câteva cuvinte despre cele două volume și autorii lor...

George Smarandache este cunoscut în special ca dramaturg (Măgura, Fluturele Alb), dar în volumul de versuri „Cântarea Cântărilor” el desfășoară cu talent întreaga gamă lirică a dragostei (după cum sugerează chiar titlul biblic al volumului), de la durere la bucurie, de la disperare la exaltare, de la însigurare la împlinire.

Tradus de Daniel Ioniță, și editat de George Roca (plus grafica copertei), volumul este produs de Editura Academiei Româno-Australiane pentru Cultură, care se aventurează pentru a doua oară pe terenul publicării de carte poetică, după ce în 2017 a publicat „Testament – Anthology of Romanian Verse – American Edition” (autori Daniel Ionita, asistat de Eva Foster, Daniel Reynaud și Rochelle Bews), lansat la New York, Chicago și Atlanta, cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York.

Al doilea volum este „ContraDicție” (Editura PIM, Iași), în care Daniel Ioniță și-a tradus propriile poeme. Este a treia ofertă poetică originală a autorului, după volumele „Agățat între stele” (editura Minerva 2013), și „Insula cuvintelor de acasă” (Editura Limes – Cluj, 2017). După cum ne-a obișnuit în lucrările anterioare, poetul nu se ferește să analizeze liric teme existențiale dificile, problematice, dar și luminosul și frumosul, folosind o gamă largă de procedee poetice – de la versul în metru clasic la abordarea post-modernă.

Stabilit la Sydney de câteva decenii, Daniel Ioniță este principalul traducător și editor al proiectului „Testament - Antologie de Poezie Română/Testament – Anthology of Romanian Verse” (Editura Minerva și Editura Academiei Româno-Australiane pentru Cultură) al cărei a treia ediția (acoperind toți cei 350 de ani de poezie pulbicată în limba română) va apărea anul acesta tot în colaborare cu editura Minerva din București.

------------------------------

MIRCEA DORIN ISTRATE: DULCEȚII DE LACRIMI

$
0
0

 

Ți-oi pica pe pleoape picuri dulci de noapte,

Să-ți trezească încă fostele-amintiri,

Și cu dragi cuvinte să-ți mângâie-n șoapte

Simțul și trăirea crudelor iubiri.

 

Să te ducă-n raiul tinereți tale

Ceea preacurată, plină de-adevăr,  

Unde trup și suflet fostu-mi-au petale,

Florii fericirii puse-n al tău păr.

 

Colo fi-voi și eu stând în așteptare

Ca-n a mele brațe strâns să te cuprind,

Și cum fost-am încă, plin de nerăbdare,

Gura ta de miere s-o sărut cu jind.

 

Și-apoi câte încă sfinte jurăminte

Din visări nebune și din fericiri,

Să le facem șoapta mutele cuvinte,

Să ne-mbete clipa marilor trăiri.

 

Iar de-ți picura-va boaba unei lacrimi

Și-n oftat simți-vei timpul cel pierdut,

Zăvorește-n suflet taina celor patimi

Ce-n dulceți de raiuri, viața le-a avut.

 

Sub obraoc le pune, ca pe o comoară,

Singura curată ce-o păstrezi în minte,

Las-o câte-odată încă să te doară

Ca să știi că-i vie, n-a murit, se simte.

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (29)

$
0
0

 

DEVELOPARE:

Cronicarul avea o femeie bună şi frumoasă care-i suporta bolile şi depresiunile precum o sfântă. În toamna cu lapoviţă, i-a pus pe umeri o cruce grea din lemn şi împreună, pe o arteră circulată a oraşului, treceau spre periferie, spre locul supliciului. Îmbrăcată într-o cămaşă lungă şi albă, cu pielea învineţită de frig, ea călca prin bălţi, desculţă şi tragică. Pentru ca ciclul răscumpărării să se-nchidă, de aceea se întâmplau toate. Maşinile îi ocoleau iar de trecători nici vorbă în dimineaţa ca un porc abia înjunghiat.

Într-un târziu, când crucea înaltă aştepta să-şi pri­mească povara, a venit şi poliţia. Încă nu se bătuseră cuiele. L-au arestat imediat, sub cerul anonim şi întunecat, dar femeia n-a mai putut fi salvată. Îngheţase. Numai poruncile medicului legist răsunau în pustiu. Cronicarul a fost declarat iresponsabil şi eliberat. Cine să înţeleagă valoarea închiderii ciclului început de un bărbat şi încheiat cu o femeie? Şi cui folosea acea jertfă ridicolă şi mică, incomparabilă cu a Lui? Singura asemănare între cele două axe este faptul că ucigaşii au fost achitaţi, că nu sunt necesare, pe lumea părăsită şi de Dumnezeu şi de diavol, astfel de condamnări.

În câmpul privat de semnul nobiliar al răstignirii, a rămas plantată crucea iar cu timpul, braţele ei au luat pozi­ţia atât de umană a spânzurătorii.

P.S. S-a găsit, la percheziţie următorul text cu semnătura Cronicarului, indiciu de mare folos psihiatrilor care l-au anchetat:

     Eu sunt cel ce grăieşte în pustie…”

                                                                                                                Biblia

Trec prin căldura dictatorială a străzii înserate cu iz de concertină licitată. Soarele nu mai e, lumina se retrage calmă, încinsă, mată. Durerea de cap nu întârzie. A început dintre ochi, a încercuit craniul cu un bandaj ascuţit. Privirile sună strident în liniştea străzii comprehensive. Închid ochii o clipă. Migrenele nu dispar, cel puţin nu atunci când închizi ochii o clipă. Geamurile ţăndări. Carne de sticlă. Dobitoc de sticlă, purgatoriu livresc. Albumul cu fotografii nicomahice. Compresorul logaritmic al nunţilor, al tuturor nunţilor. Stradă de cenuşă literară. Ochi pentru ochi. Apa. Culmea, dom’le. Fărădelegile preotului, opozabile şi cromagnoniene. Arborele palinodist. Conform, în paleontologia străzii.

Straturile de dunst de pe gura ta, iubito! Fidele anilor de infantilitate. Cu un lănţişor subţire de argint. O figură perfect încadrată de păr blond. Un gât pe care se revarsă trei zile de muncă. Aici, fleuretisul străzii. Imixtiunea palelor de vânt pietros, libertin. Cu instincte opalescente. Adiacente. Divergente. Consecvente. Amprente. Închide cartea. Am să ţi-o rup. Aşez talpa adidas în găleata cu bere. Ratiocinat amă­nunt. Subiectiv până la Dumnezeu. Până la obiectiv. Adjectiv. Viaţă cu perspective triglife. Vulcanizabile. Mai multe vieţi într-un votum de permanente manşoane de cauciuc. Nervii mei printre zeppelinele acelor timpuri. Orbii? Un orb rutinat. Plase de sârmă care se ţin scai de tine. Şi unele gropi aco­perite cu grătare din fier sudat pe care ţi-e frică să calci. Te cutremuri când simţi că ai păşit peste un gol. Strada dera­pează în noapte cu scrâşnete de trupuri încleştate în dragoste şi palme murdare. De ce ai puncte negre pe piele? Cărbunele, iubito. Nu mai iese din pori. Fiecare punct negru e o pagodă. Valoarea numismatică la care am ajuns. Vrei să te culci cu mine? De ce stingi lumina? Durerea de cap e aceeaşi. Şi de genunchi. Pregătiţi cătuşele. E liniştit dar nu se ştie. Naivi! Pe strada asta toată lumea e liberă. Se întrec toţi în păcătuire şi strictă ignorare a legilor, se fură, se ucid, se reînvie, se nasc de sute de ori şi mor când le convine momentul.

Actriţele şi-au scos costumele de baie. Se plimbă noap­tea cu părul despletit iar gladiatorii le adulmecă prin nisipul arenelor. Muşchii încordaţi bat ţepuşe contrare păcii. Ele vor fi ucise în zori. Secundele vor curge invers şi îşi vor plimba din nou coapsele indigeste pe sub nasurile borcănate, ascuţite, drepte, în vânt sau cârne. Cu toată înfierarea depusă roşie pe scapulare. Cu toată inconsecvenţa limbajului biografic; dacă ar exista o Capelă Sixtină ar fi zăvorâte acolo. Să se stingă pentru totdeauna neamul femeilor rătăcitoare. Oropsite de borfaşi fără cazier juridic. Loveşte-mă, iubito. Şi tu eşti una dintre ele. Şi tu eşti construită după unicele tipare. Ai fi mai interesantă dacă ţi-ar lipsi un picior. S-ar găsi totuşi un băr­bat care să poată mângâia această absenţă denaturantă, această suavă destrăbălare. Sacra deschidere spre roată. Ore de spasme ininteligibile. Crematoriile sunt pustii. Beţivii duhnesc prin praful gri al atâtor cadavre incinerate. Iar între noi, spaţiul septogen se extinde, se extinde. Covoare persane se mai produc, încălţăminte a la Badea Cârţan mai rar. Poate la parcare? Se face bişniţă cu obiecte care nu se găsesc. Nici opinci nu se găsesc. Nu se găseşte nimeni care să le poarte. Aşez talpa adidas în găleata cu bere. Borcanele aristocrate, brahmanizate. Racordat natural la suficienţa odăii. Cineva a descoperit Atlantida, altcineva, Masa Tăcerii. Două adevăruri contradictorii. Semiîntuneric. Unele umbre, inchizitoriale. Banii vin de la sine, ca o boală numită sedentarism. Rotun­jimile senzuale nu-şi încetează mişcările ondulatorii, speciali­zate în producerea de convulsii ale excerescenţelor probosci­diene. Un disc uzat de pe care acul sare în prostie. Substan­tivul neutru persiflant, personalismul izbind uşa ca un berbece. Opreşte-porneşte-opreşte. Verifică. Izolează. Pămân­tarele. Adică certitudinea pământului. Nu putem fi oameni dacă posedăm o coastă de zeu. Amar. Mirosul amar al zilelor şi nopţilor. Prezenţa obligatorie.

                Sarea de la tâmple – lubrefiant de perspectivă. Feno­men­alismul – lovitura de teatru. N-am motive să nu cred pe cineva. Bezna. Comercializează ultimele sunete aruncându-le în geamurile blocului, în pieţele lumii, în mingile copiilor pe care mamele îi cheamă la masă, în dalele pe care le donez zilnic pentru construcţie. Pentru catedrala anului 2000. Semnaţi aici. Şi aici. Gata. Cronaxia sângelui provocat.

Unghia degetului mic, tăiată prin viu. Fiinţele străzii resimţite organic, hemianesteziate. Nu intra acolo. Nici acolo. Se naşte un copil. Vei avea un fiu cu părul de aur. Îl vei tunde des, vei face podoabe soţiei ori îi vei vinde părul pe valută. Va creşte, va înţelege ce comoară posedă. Poate se va căsători. Va trăi pe baza miraculoaselor fire. Apoi, părul va începe să-i cadă. Oamenii îmbătrânesc, deşi unii au părul de aur. De-aici începe tragedia.

Precum în cer aşa şi pe pământ. Dar nu aşa se proce­dează. Amintirile de antracit. Somn. Dubluri. Salvări. Pentru ca lumea să tacă. Tabla de şah pe care învingătorul o aruncă scârbit. Nu asta este arma, gândesc senin, intuind gândurile celuilalt, apoi auzindu-le rostite.

Strada pe care fiecare îşi primeşte pedeapsa. Aşa tăcere n-a fost niciodată pe Terra. Nici când a ars Giordano Bruno. Fiarele. Fireşte, inegalabile. Draga mea. Iubito. Iar fluviile nu mai contenesc. Întinde mâna. Am să te ajut. Nu contează dacă. Fata mea din provincie… Adunaţi-vă în jurul meu. Am să vă povestesc despre apariţia mea într-o lume altfel, despre drumurile şi însingurările mele. Despre orele mele. Despre verigheta mea. Despre nervi. Apoi vom pleca toţi. Am să vă duc pe o stradă ca o palmă oferită chiromanţiei. O să vă fie cald, veţi tremura de frig. Veţi fi martorii corupţiei, naşterii, violenţei, decăderii, frumuseţii, izgonirii, desfâului, muzicii, veţi fi martorii mei în trecerea pe această stradă care ocupă fiecare centimetru pătrat din suprafaţa pământului. Ne vom întoarce, vom îngenunchea şi vom plânge, sărutând mâinile mamelor noastre. Vom recunoaşte că suntem vulne­rabili şi că nu suntem zei.

MIRCEA DORIN ISTRATE: HOȚII RAIULUI DE MIERE

$
0
0

 

Când eram băietul mamei, cu vre-o alți copii de-o seamă,

Colindam în miez de vară jur-prejur hotarul, crângul,

Malul molcomei Târnave pe de-antregul și de-alungul,

Dâlma, via, Coasta Mare, șerpuita lunga Vale,

Și pomiștea popii toată și afundul de pădure

Nescâpându-ne priviuri fragii dulci și dulcea mure,

Prăduind ca hoți de-o șchioapă, tot ce ne cădea în cale.

 

Am mâncat coșărci de mere, prune, pere, gulduguțe,

Zmeurișuri cât cuprinde, vișine și-ncă cireșe,

Nuci și struguri de tot felul, acritura de agreșe,

Flori de tei, cartoful dulce, delicioase ciupercuțe,

Cucuruzi fripți pe jăratic, numărați or fi, cu sacii,

Și-nainte de culcare, lapte muls din țâța vacii.

 

Și-apoi câte jocuri toate le știam a ni le face

De treceau zilele clipe nebăgându-le în seamă,

Nu cerșeam nimic la nimeni, nu dădeam la nimeni vamă,

Era numai bucurie, lungă liniște și pace,

Apă, soare, fierbințeală, gânduri vagi sub cămănace,

Iară noi, îmbucurații, îngerei cu gust de miere,

Tot furam pe săturate din cel rai, bobi de plăcere.

 

Azi în sat nu-s copilandri și nici jocuri ca odată,

Nu-i mai cine să mai fure raiul sfânt, copilăria,

A pierit dulcea speranță, plânsul, râsul, veselia,

Ce au fost minunea lumi, într-o vreme minunată.

Noi ne ducem, că e vremea, către lumile de sus,

Urma noastră se va șterge n-are cine s-o-nădescă,

Prea bătrân îmi este satul, copilandrii să mai nască,

Iar așa dac-o să mergem, o s-ajungem, la apus.

MIRCEA DORIN ISTRATE: HOȚII RAIULUI DE MIERE

$
0
0

 

Când eram băietul mamei, cu vre-o alți copii de-o seamă,

Colindam în miez de vară jur-prejur hotarul, crângul,

Malul molcomei Târnave pe de-antregul și de-alungul,

Dâlma, via, Coasta Mare, șerpuita lunga Vale,

Și pomiștea popii toată și afundul de pădure

Nescâpându-ne priviuri fragii dulci și dulcea mure,

Prăduind ca hoți de-o șchioapă, tot ce ne cădea în cale.

 

Am mâncat coșărci de mere, prune, pere, gulduguțe,

Zmeurișuri cât cuprinde, vișine și-ncă cireșe,

Nuci și struguri de tot felul, acritura de agreșe,

Flori de tei, cartoful dulce, delicioase ciupercuțe,

Cucuruzi fripți pe jăratic, numărați or fi, cu sacii,

Și-nainte de culcare, lapte muls din țâța vacii.

 

Și-apoi câte jocuri toate le știam a ni le face

De treceau zilele clipe nebăgându-le în seamă,

Nu cerșeam nimic la nimeni, nu dădeam la nimeni vamă,

Era numai bucurie, lungă liniște și pace,

Apă, soare, fierbințeală, gânduri vagi sub cămănace,

Iară noi, îmbucurații, îngerei cu gust de miere,

Tot furam pe săturate din cel rai, bobi de plăcere.

 

Azi în sat nu-s copilandri și nici jocuri ca odată,

Nu-i mai cine să mai fure raiul sfânt, copilăria,

A pierit dulcea speranță, plânsul, râsul, veselia,

Ce au fost minunea lumi, într-o vreme minunată.

Noi ne ducem, că e vremea, către lumile de sus,

Urma noastră se va șterge n-are cine s-o-nădescă,

Prea bătrân îmi este satul, copilandrii să mai nască,

Iar așa dac-o să mergem, o s-ajungem, la apus.

Ștefan Constantin ȘELARU: BILETUL BUCLUCAȘ

$
0
0

 

Conductorul ia la rând compartimentele și controlează atent biletele călătorilor, dar într-unul de clasa a doua, chiar în dreptul ușii de coborâre, întâlnește un ardelean cu clopul așezat șmecherește pe o ureche, cu biletul înfipt după panglica tricoloră a pălăriei... și doi saci burdușiți, unul cu lână bine presată iar celălalt cu brânză de oaie din care s-a scurs destul zer pe linoleumul de pe jos.

- Hm! Bună ziua – îl salută conductorul militărește ducând palma la chipiu, fără să-și dezlipească privirea încruntată de nemulțumire de la băltoaca de zer formată la picioarele ardeleanului.

- Noa, servus la dumnevoastră! – îi răspunde ardeleanul făcându-i cu ochiul, bine dispus -, la slujbă, la slujbă?

- Păi, după cum se vede! – îi răspunde conductorul nedezlipindu-și privirea de la băltoaca de zer care tot creștea încet la picioarele lor – De unde vii și unde mergi?

- D-apoi, vin de la stâna mè de oi țurcănoase, fainășag - și îi face cu ochiul șmecherește țuguindu-și buzele, tare mândru de el - și mărg până la Câmpeni, la ficiori, să le duc ceva d-ale gurii, iaca niște caș proaspăt. Da, dumnevoastră? Cu preumblarea, cu preumblarea... mereu din vagon în vagon?

- Hm! – mormăie conductorul, continuând vizibil supărat să măsoare băltoaca de zer de la picioarele lor -, dar… ai cam făcut mizerie pe jos!

- Așè-i, da n-am ce-i face, că așè-i cu cașu’ proaspăt, mai lasă zăr. Dumnevoastră ăștè de la urbe, nu prea știți asta, nu-i așè?

- Lasă-mă pe mine, ce știu și ce nu știu eu... – se burzuluiește la el conductorul – Mie spune-mi imediat cine va curăța mizeria asta pe care ai făcut-o aici?!

- Păi, … - se gândește un timp ardeleanul scărpinându-și părul de la ceafă -, bag samă că nu prè aveți fimei?

- Adică, … femei? – întreabă conductorul holbându-se la el surprins de întrebare.

- Da, domnu’ dragă, … fimei, or bag samă că nu prea cunoști ce-s alè?

Conductorul îl cercetează atent încruntându-se și mai rău la el iar îl cele din urmă îl întreabă enervat:

- Dar, la ce-ți trebuie dumitale femei?! D-aia te plimbi cu trenul, ca să întâlnești femei?

Ardeleanul a rămas blocat de o asemenea întrebare pe care nu o prevăzuse așa că, îl cercetează îndelung străduindu-se să priceapă rostul întrebării... iar în cele din urmă se încruntă și el răspunzându-i supărat la culme:

- Domnu’ dragă, io nu am folos de la fimeile voastre de pe beleaua aiasta de țug, că io am muiere acasă cu care am deja șinși ficiori ca brazii, iar sus în munte mai am câteva băcițe faine care lucră la făcut brânza, așa că … nu-i nivoie de fimeile voastre de pă trin!

- De ce te superi, nu dumneata m-ai întrebat dacă avem femei pe tren?!

- Noa, c-așe-i, io dară am întrebat de fimei la treabă - și se uită lung pe jos apoi continuă, și… nu de fimei – iar de data asta îi face cu ochiul conductorului lovindu-l zdravăn cu cotul în coaste pentru a-l face să-i înțeleagă aluzia.

Pufnind îmbufnat, conductorul se reechilibrează pe picioare și își pregătește cleștele pentru control:

- Hm!… Mă rog, mă rog, e treaba dumitale câte femei ai și la ce le folosești, … acum prezintă-mi biletul la control.

Ardeleanu înclină din cap cu un aer serios dând astfel de înțeles că a priceput ce i s-a spus după care se apucă să-și verifice chimirul lat de două palme și apoi buzunarele de la vestă bombănind din ce în ce mai supărat și plin de năduf:

- Tulai, Doamne, unde l-oi fi băgat?! - și după ce își șterge stropii de sudoare apăruți deodată șiroaie pe frunte se apleacă și începe să răscolească în desaga aflată și ea pe jos, la picioare, din care scoate o mulțime de lucruri, un șervet bine răsucit în care avea o bucată zdravănă de slănină, o jumătate de pâine țărănească coaptă la cuptor, o altă legăturică cu jumări, câteva cepe roșii, niște căței mari de usturoi și diverse... Dar biletul… ioc!

În timp ce ardeleanul se dă din ce în ce mai tare de ceasul morții că nu-și găsește biletul, conductorul îl cercetează încruntat iar în sinea lui râde cu lacrimi: „Doamne, ia-mă… că așa dobitoc nu mi-a mai fost dat ca să întâlnesc până acum și slavă Domnului că mie îmi ies atâția în cale! Cretinul a uitat că și-a înfipt biletul după panglica pălăriei și acum îl caută ca disperatul peste tot, numai acolo unde este în realitate nu-i trece prin capul ăla sec al lui de ardelean... încet la minte ca să-l caute”– după care se încruntă iar amenințător spre ardelean:

- Auzi, știi ce? Am mai întâlnit eu d-ăștia care se prefac că nu-și găsesc biletul, sau nu mai țin minte ce povești cusute cu ață albă îmi îndrugă, de parcă eu oi fi prostul proștilor și tocmai de aceea m-au angajat aici la CFR! Hai, mai bine scoate banii pentru amendă deoarece te-am prins că mergi fraudulos fără bilet. dar și pentru mizeria asta pe care ai făcut-o aici pe jos! Hai, ce mai stai, bani pe unde-i ai?

Ardeleanul îl ascultă amuțit de supărare și cu un gest nervos își împinge clopul spre ceafă pentru a-și șterge cu mâneca largă a cămășii fruntea acoperită de sudoare continuând apoi ca să răscolească și mai febril prin toate locușoarele unde speră să găsească până la urmă blestematul de bilet:

- Ptiu… domnu draghă, dar unde Dumniezău l-oi fi băgat, că doară ceva mai devreme l-am cumpărat de la ghișăul din gară, când tocmai să anunța la megafon că țugu’ aista se pune la cale! – după care continuă și mai îndârjit ca să-și răscolească buzunarele, chimirul și desaga.

Auzind semnalul de la locomotivă, conductorul aruncă iute o privire la ceasul de la mână apoi se uită pe fereastra ușii după care, pe un ton ceva mai indulgent i se adresează ardeleanului care îl privea disperat:

- Hai, că în câteva minute intrăm în gară, c-am ajuns deja iar dumneata încă mă mai minți că ai bilet fără să mai spun și de mizeria care a făcut-o pe jos - și uitându-se din nou la băltoaca de zer constată nu numai că nu s-a mai lărgit dar a cam început să se evapore datorită curentului dintre ușile vagonului, așa că, îl privește îndelung pe ardelean reținându-și cu oarecare greutate un zâmbet... care mai are puțin și îi înflorește pe față așa că, își scoate stegulețul galben din geanta de pe umăr și îi atrage atenția ardeleanului: „Știi ce, ia mută-ți desagii ăia din dreptul ușii ca să se poată deschide și pregătește-ți banii pentru amenzi, așa cum ți-am atras atenția ceva mai devreme!”.

Trenul a încetinit bine de tot intrând deja în gară, iar conductorul a coborât pe scară de unde flutură stegulețul semnalizându-le ceva mecanicilor de la locomotivă. Ardeleanul, cu sudoarea picurându-i de pe vârful nasului, stă aplecat asupra unor bancnote extrase dintr-un buzunar al șerparului și le numără atent mormăind încruntat: „Numai de nu m-o afla vrunu’ din sat de la noi că m-o amendat chefereu și c-am umblat fără belet ca hăndrălăii, că mă fac de râsu’ oamenilor! Ptiu, mare năcaz pă mine! Unde l-oi fi băgat de nu mai pot da de el... că m-o crede și omu aista că-s vreun zălud d-ăia de umblă capii păstă tăt prin lume?!”

  

În clipa aceea se oprește trenul și conductorul, fiind coborât pe peron, îl ajută pe ardelean să-și dea jos cei doi desagi grei și continuă să-l cerceteze încruntat:

- Ei, ce facem acum? Cum o rezolvăm?

- D-apoi știu și io, domnu’ draghă, că numa dumneata cunoști lejile. Pedepsește-mă așe cum zîșeși deja și gata, ce să fac dacă nu găsăsc nicări bolundu’ ala de belet!

In acel moment se aude semnalul de la locomotivă și trenul începe să se clinteacă încet din loc, semn să va porni din nou la drum iar conductorul, se apucă de bara scării din mers și se urcă în vagon privind cu un zâmbet larg spre ardelean, iar la un moment dat începe să râdă în hohote și îi strigă în batjocură în timp ce trenul a început că prindă viteză din ce în ce mai tare:

- Băi, ardelean capsoman ce ești, voi nu sunteți calmi, bă, ci sunteți înceți la minte, bă, din cauza slăninei și a pălincii pe care o turnați ca disperații în voi! Băi, blegule, ai uitat că biletul ți l-ai înfipt în panglica pălăriei! - și hohotind de râs îi face cu mâna la despărțire.

Auzindu-l, ardeleanul clatină din cap extrem de amărât și dă din mână a lehamite răspunzându-i supărat:

- Noa… domnu’ dragă, om fi noi proști, da nu suntem tâmpiți ca dumnivoastră. Păi, beletu’ de la clop nu-i așela de la drumu’ aista... pe care nu l-am găsît! Îi de la călătoria aielaltă!

Stelian Gomboș: Sa nu (te) mahnesti!...

$
0
0
 
 
 
Unul dintre dificilele lucruri ce trebuie implinit, permanent, este sa nu mahnesti pe nimeni si sa nu te lasi prada acestei stari sufletesti cumplite!...
 
Intristarea/mahnirea poate produce foarte multa boala/suferinta trupeasca si sufleteasca!...
 
De aceea, si Hristos a fost foarte atent cu aceasta stare de fapt!...
 
Cunosc oameni, sarmanii care, mahniti fiind, pe drept dar, mai ales, pe nedrept, au suferit foarte mult ajungand, unii, chiar sa moara de inima rea, nestiind/nereusind sa depaseasca/sa gestioneze aceste situatii dureroase!... 
 
Da, mahnirea duce la intristare, disperare, deznadejde, boala si, chiar, moarte!... 
 
Sa nu fie una ca aceasta!... 
 
Insa, vai de acela prin care vine sau care provoaca mahnirea, nedreptatind si calcand chiar peste cadavre, caci, cu greu pacat se incarca cel care pricinuieste suferinta unui semen si frate, unei familii, unei comunitati!...
 
Asadar, trebuie sa fim foarte prudenti la toate gesturile, activitatile, deciziile si actiunile noastre si, indeosebi, la modul in care ele si urmarile sau consecintele lor influenteaza, marcheaza ori amprenteaza viata si soarta fratelui/omului de langa noi!... 
 
Sa nu uitam faptul ca, sufletul si constiinta noastra, chiar daca, la un moment dat, sunt amortite/ametite, dormitand, se vor trezi, totusi, intr-o buna zi si, atunci, vai noua, celor care "De Dumnezeu nu mai temem iar de oameni nu ne mai este rusine!..."
 
Sa nu uitam ca "Ce faci ti se va face!..." 
 
Sa luam, sincer/serios, aminte ca "Cel care sapa groapa altuia va cadea el in ea!..."

 


ELENA TRIFAN: FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ”NICHITA STĂNESCU”, EDIȚIA A XXXI-A

$
0
0

 

În perioada 21-31 martie în orașul Ploiești și în județul Prahova s-a desfășurat cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu”, devenit emblematic pentru viața culturală prahoveană.

Instituții și personalități de prestigiu din țară și din străinătate s-au reunit iarăși la Ploiești sub aripa lui Nichita pentru a-i aduce un nou, sincer și respectuos omagiu.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri, 28 martie, la Colegiul Național ”I.L. Caragiale” din Ploiești, acolo unde spiritul adolescentin nichitian este încă viu în atmofesra liceului.

Moderatorul festivității a fost profesor Constantin Stere, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Prahova.

Invitați speciali au fost: Adrian Dobre, primarul orașului Ploiești, fost absolvent al Colegiului ”I.L. Caragiale”, acad. Valeriu Matei și acad. Mihai Cimpoi de la Chișinău.

Adrian Dobre a făcut recomandarea de a ne întoarce la reperele care au dat o altă semnificație Municipiului Ploiești și de a merge mai departe.

Acad. Valeriu Matei l-a numit pe Nichita creator de sisteme în literatura română, a menționat perenitatea operei nichitastănesciene, traducerea poeziei sale în mai multe limbi și a făcut cunoscut un moment memorabil când în timpul vizitei pe care a făcut-o la Chișinău în septembrie 1976, Nichita Stănescu s-a făcut că se împiedică, a îmbrățișat un plop și a spus ”Doamne, ce bine că am venit de acasă acasă!”

A recitat câteva poezii proprii scrise în memoria lui Nichita.

Acad. Mihai Cimpoi a apreciat, în mod deosebit, spiritul reformator al lui Nichita Stănescu și viziunea proprie a acestuia despre geneza Universului. A propus ca localitățile în care s-au născut anumite personalități să poarte numele acestora.

Nicolae Băciuț, director executiv al Direcției Județene de Cultură Mureș, a evocat aspecte ale relației cu Nichita Stănescu: călătoria făcută pe jos la Struga unde Nichita a fost premiat, o vizită la casa poetului din București, un interviu, o plimbare prin București. A recitat poezia ”Kamadeva” care a fost și cântată de către acad. Valeriu Matei.

Un grup de artiști basarabeni: poetul și actorul Nicolae Jelescu și chitariștii Viorel Burlacu și Iurie Sadovnic Orheianu au oferit un microrecital în memoria poetului.  

Festivalul a durat timp de o săptămână și a început luni, 21 martie, cu Târgul de carte și de artă tradițională și contemporană, organizat de Casa de Cultură ”IL Caragiale din Ploiești” în Parcul ”Nichita Stănescu” din centrul orașului, sub coordonarea scriitorului Gelu Nicolae Ionescu, directorul Casei de Cultură.

În cadrul acestuia au fost organizate o serie de activități: recital susținut de Fanfara Consiliului Județean Prahova; lansarea revistei ”Atitudini” a Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, cu pagini de colecție dedicate operei și personalității poetului Nichita Stănescu; spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Prahova al Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, coordonatori: Vasile Enache și Nicolae Vicol; workshop-uri de pictură și sculptură; show de caricatură: Marian Avramescu; recital de poezie cu Nicolae Băciuț, Viorel Dinescu, Daniel Corbu și Cristina Trandafir; recital de muzică corală susținut de Corala „Paul Constantinescu” a Casei de Cultură ,,Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti

Membrii Cenaclului literar ”Atitudini” s-au întâlnit cu scriitori basarabeni și și-au prezentat propriile cărți: Ema Petrescu –” Iubiri printre stele” ; Emilia Dragomir – ”Șotron în lumea cuvintelor”; Iulia Dragomir – ”Cea mai frumoasă parte din mine”; Elena Trifan – ”Consemnari I” și ”Însemnări de călătorie; ”Antologia 10/9” a cenaclului; Au mai citit din creațiile propii Ionel Sima și Adrian Iliescu.

Tot din inițiativa Casei de Cultură ”IL Caragiale” Ploiești la Muzeul de Artă ”Ion Ionescu-Quintus” s-a desfășurat Serata literară ”Atitudini” în cadrul căreia au avut loc: recitaluri muzicale susţinute de elevi și profesori ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti; recitaluri poetice susţinute de membrii Cercului de teatru pentru copii al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti şi de invitaţii lor; prelegeri despre opera şi personalitatea marelui poet Nichita Stănescu susţinute de: prof. Mădălina Paula Ștefan și prof. Gelu Nicolae Ionescu; Concursul interjudeţean de recitări „Sub aripa lui Nichita”, ediţia a XI-a.

Invitați de onoare au fost criticii literari Alex Ștefănescu și Eugen Simion care și-au prezentat propriile cărți. Alex Ștefănescu: ”Istoria literaturii române”, ”Melania și ceilalți”, ”Cum se fabrică o emoție?”, ”Mesaj către tineri”, ”Îngerul cu o stea în mâini”, ”Ioana Revnic”, ”Cum e să fii femeie?”.

Eugen Simion: ”Ion Creangă cruzimile unui moralist”, ”Posteritatea critică a lui Eugen Lovinescu”.

A serie de activități au fost desfășurate și de alte instituții ploieștene:

Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga„ Ploiești: lansarea volumului de poezie și proză ”Țara din oglindă”, un volum al membrilor Atelierului de chimii stilistice din cadrul bibliotecii, coordonator - Sânziana Constantin; expoziție de carte „Nichita Stănescu”; recital de poezie susținut de elevi participanți la Artelierul de chimii stilistice; Invitați: Aliona Grati, Carolina Ilica, Daniel Corbu, Filomena Corbu

Casa Memorială ”Nichita Stănescu” Ploiești: vizitarea casei, moment liric susținut de actorii: Nicolae Jelescu și Viorel Burlacu și de elevi ai Cenaclului „Atitudini” Ploiești; evocări ale poetului făcute de foștii colegi și prieteni ai acestuia

Colegiul Național „Nichita Stănescu” Ploiești în parteneriat cu Primăria Ploiești: Concursul „Lecții cu Nichita”, ediția a IX-a

Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Ploiești: vernisajul expoziției „Omagiu lui Nichita,” participanți:  Ion Mânăscurtă,  Filomena Corbu,Daniel Corbu, Florentina Paraschiv; prezentator: Valter Paraschivescu, președintele Filialei Ploiești a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”: Vernisajul expoziției de artă contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) ”Conexiuni convergente” în care și-au expus lucrările 33 de artiști plastici basarabeni, prezentator: Tudor Zbârnea, directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, curatorul expoziției

-       Colecția de artă „Avocat Aldea N. Neagoe”, secție a Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”: Colocviul ”Despre artă și Nichita”, participanți: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, Ioan Pavel; Amfitrioni: Florin Sicoie, directorul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, prof. univ. dr. Hortesiu Aldea; Poeme din cărțile ”JucĂrii de lemn”, ”Fotograful de muște” și ”Etajul cinci, la vară”, precum și câteva capitole din romanele ”Simfonia lupului” și ”Culorile rândunicii”, în lectura autorului, Marius Daniel Popescu. Prezentarea ziarului literar ”le persil”, creat de Marius Daniel Popescu în Elveția, în 2004

Centrul Județean de Cultură Prahova: spectacole, proiecții de filme, vernisaje, ateliere., conferințe, lansări de carte, deschiderea Universității Libere ”Nichita Stănescu”.

Casa de Cultură Plopeni

-       Spectacol muzical și liric ”Omagiu lui Nichita”

Tabăra Internațională de Pictură „Vasile Grigore” din Hârsa

– Simpozion „Valori ale culturii populare românești”, spectacolul de teatru-dans ”Cascando” (Nichita Stănescu/Samuel Beckett), colaje teatrale, proiecția filmelor ”Măreția frigului” și ”Umilință.”

Festivalul s-a încheiat duminică, 31 martie, prin depunerea de buchete de flori la statuia poetului și ceremonia de decernare a premiilor la Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești.

Moderatorul festivității a fost prof. Constantin Stere, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Prahova.

Acad. Eugen Simion, președintele juriului, a prezentat personalitatea lui Nichita ca pe un om extraordinar, cu o mare putere de socializare, șef de generație, care și-a învins posteritatea.

Au fost desemnați câștigătorii premiilor din acest an:

-       Iacob Lazăr – Premiul Direcției Județene pentru Cultură

-       Ion Mânăscurtă – Premiul pentru Promovarea Culturii Românești în Lume

-       Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române – Premiul pentru Opera Omnia

-       Dinu Flămând – Marele Premiu pentru Poezie

Ioana Lupașcu a interpretat mai multe piese muzicale la pian.

Profesorul Constantin Stere a mulțumit organizatorilor și finanțatorilor acestui festival, autorităților locale, instituțiilor de cultură ale județului Prahova.

 

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (30)

$
0
0

 

pentru tine am închis în măruntaiele unui animal

flămând viclenia culorii

pentru tine am ordonat

distanţelor să se-ascundă şi-n gaură de şarpe

numai pentru tine au început oasele mele

                să ardă ca nişte lumânări subţiri dar ai

rămas sculptând încercănată/ prefaţa unui timp în faţa porţii/ iar viaţa mea devine dintr-o dată/ certificat de naştere al morţii.

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (31)

$
0
0

 

de data asta fiecare-şi duce pericolul la vaccinat

cu toţii au făcut cozi imense şi stau în ploaie cu lesele

de parcă invers ar dispărea mesagerii

de data asta imperiile calcinate ale destinaţiilor pe nimeni

nu mai interesează şi mila faţă de noi înşine de data

asta e fără prihană

                de data asta nu mai este nimeni/ în care să m-ascund elementar/ şi cât de strict am germinat în mine-mi/ şi cât de ipotetică îmi pari/ de data asta numai ploaie vine/ şi-un zbor smintit de corbi ulteriori/ o noapte fără titlu porţi în tine/ eu port un crematoriu de viori/ şi n-aş dori să candidez la moarte/ de nu ţi-ar fi posibilă absenţa/ şi n-aş mai sta privind prin geamuri sparte/ istoria făcând fără frecvenţa/ tot nu ţi-am scris de moartea asta lentă/ şi tot miros ciudat a existenţă/ şi tot crezând că eşti cumva prezentă/ mi-am tras la xerox propria absenţă

SERGIU GĂBUREAC: PROGRAMUL PNL vs PROGRAMUL PSD

$
0
0

 

Nu știu câți ați văzut / revăzut filmul Cucoana Chirița. Scenariul filmului regizat de Mircea Drăgan, cuprinde un moment căruia i-am putea spune „adevăr istoric”. El se referă la o caracterizare a clasei politice. Atenție, filmul a fost realizat în 1986 ! 

„- Unde sunt cei mai mari potlogari, cei mai mare mincinoși, cei mai mari hoți ?” întreabă, dacă nu greșesc, Dem Rădulescu. Cum numai el știe să o facă. „- La noi !” răspund în cor, fără nicio urmă de apăsare, diversele personaje participante, toate ancorate în viață politică și socială, la balul dat de Chirițoaia ajunsă isprăvniceasă. Ca să fiu aproape de realitatea timpului, soție de ispravnic. Similar cu prim secretarul de partid ce conducea în 1986 un județ sau președinte de consiliu județean din zilele noastre. 

Uluitor cât de actual este Vasile Alecsandri, inspiratorul scenariului filmului reluat săptămâna aceasta pe micul ecran ! Nu cred că filmul a fost dat întâmplător. Astfel, am făcut o legătură, vinovată sau nu, cu marea nuntă, cu sute de invitați, toți unul și una, a unor ciocoi postdecembriști. În timpul postului Sf. Paști ! Care una clamează și alta …fumează ! Sunt aproape convins, că la întrebarea pișicheră din film pusă, așa, mai spre ziuă, nuntașii obosiți ar da, în hohote de râs, un răspuns identic. Poate chiar mai nuanțat ! La asta, se pricep foarte bine, cațavencii de astăzi ! Unii extrem de cinci !

Tot săptămâna asta am recitit un basm și o poveste. E vorba despre programele vehiculate în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2016.

Cel al PSD - http://www.cdep.ro/pdfs/oz/Program%20de%20Guvernare.pdf

și cel al PNL - https://pnl.ro/despre-noi/angajamentul-nostru/programul-de-guvernare

De ce le-am citit ? Pentru că am fost intrigat de declarațiile în rafale ale celor aflați la Putere cu privire la aplicarea promisiunilor din campania electorală și ceea ce simțim cu toții pe propria piele. Cu un cinism, greu de înțeles, ni se transmit date și informații care de care mai aiuritoare. Cel puțin, prim sinistrei actuale a națiunii române, nu i clintește un mușchi pe fața-i pomădată când declară boborului și Evropei cât de mândră este de miniștrii ei și de realizările lor epocale. La care, ea, fără îndoială, a contribuit decisiv. A semnat !

Desigur, nu am să fac o analiză pe cele două texte. Am făcut-o la timpul potrivit. Mulți, însă, nu am făcut-o la timpul potrivit, consecințele votului lor, văzându-se din plin acum. Nu am găsit, în cele 173 de pagini (sic !) ale programului Partidului Social Democrat (zis azi PSDragnea), la origini fiind Frontul Salvării Naționale sau la cele vechi Partidul Comunist din România, cuvintele sau sintagmele inflațiedeprecierea monedei naționalecreșterea roborului și, mai ales creșterea galopantă a prețurilor.

Nu s-a pomenit o clipă că va exista o grijă mai mare pentru hoții patriei decât pentru bolnavii din spitale sau copiii săraci ai României, printr-o răstălmăcire de neoprit a modificării Legilor Justiției prin tot soiul de ordonanțe de … urgență, gândite noaptea ca ...

Nu s-a scris nicăieri de „țopăiala fiscală” care a dat peste cap întreaga economie, cu consecințe tot mai nefaste pentru dezvoltarea mediului privat, cel care asigură cea mai parte a bugetului de stat. Vezi populista „ordonanță a lăcomiei”, modificată radical doar la câteva săptămâni după ce Veorica de la Videle a semnat-o ca primarul ! Urmează, spun casandrele, modificări la modificările deja făcute. Dar, efectele sunt, deja, dezastruoase !

După cum vă amintiți, specialiștii, nu doar cei din Opoziție, au tras nenumărate semnale cu privire la creșterea alandala a salariilor și chiar a pensiilor, în special a noilor creații numite „pensii speciale”, care grevează asupra pensiilor de rând. Unele de câteva zeci de ori mai mari față de cele care au la bază principiul normal și rațional al contributivității. Dar cine să asculte, când glasul mieros al infractorului prezentator era atât de convingător. Vă amintiți ! „Vom îndeplini, programul la virgulă !” Au curs minciuni peste minciuni ! Explicații la tablă, știri peste știri, realizări mici umflate cu pompa goarnelor mediei aservite.

Asistăm la un circ total cu numere de prestidigitație politică nemaiîntâlnite în parlamentele sau guvernele altor țări. S-a ajuns până la acuzarea firavei Opoziții pentru neîmplinirile mărețe ale coaliției aflată la Putere de mai bine de 2 ani. S-a ajuns până la acuzarea Uniunii Europene pentru greșelile guvernanților. Tupeu neîntâlnit nici măcar la vecinul nostru, cu partidul sau recent exclus din zona politică UE din care făcea parte. Mai e un an și ceva până la terminarea mandatului și PSD nu a finalizat măcar unul din marile proiecte aflate în programul prezentat cu surle și trâmbițe. Doar firimituri !

Totul e pus pe tărăgănare, promisiuni că se vor îndeplini după ce-și vor termina mandatul actual. Un șantaj ordinar destinat maselor de creduli care i-au susținut timp de 30 de ani. Cele 3,8 milioane de votanți ai coaliției s-au tot împuținat. Unii, din nefericire, pe cale naturală „ajutați” și de sistemul de sănătate aflat într-o stare deplorabilă, alții trezindu-se din amețeala euforică produsă de propaganda pesedist-aldist-udemeristă.

Recitind și programul Partidului Național Liberal, partid care are un CV politic de invidiat (modernizarea României, reîntregirea țării, boomul economic de după primul război mondial) am găsit, e drept, mult mai puține promisiuni, dar cele întâlnite arată că puteau fi aplicate fără a genera dezechilibre macro-economice de amploarea celor provocate de măsurile populiste aplicate de guvernele Grindeanu, Tudose și, marea majoritate, de guvernul dăncilian. Vor trebui ani buni pentru a fi îndreptate în România multe lucruri date peste cap de infractorul nației, ajuns sus pe ultima cracă a copacului. 

Sigur, putem opera cu „dacă” și cu „parcă” la nesfârșit, dar aici avem câteva certitudini pe care nimeni nu le poate nega. Așa nu se mai poate continua !

România se apropie tot mai mult de o fundătură fără ieșire ! Împrumutul a 3 (trei) miliarde de euro într-o singură zi, o șeptime din împrumutul României socialiste din anii ‘80, returnat cu atâte sacrificii indurate de popor, este un semnal groaznic !

Dovada dovezilor că țara merge într-o direcție greșită, nu o constituie sondajele sau criticile Opoziției sau opiniile specialiștilor independenți sau ale factorilor externi, ci chiar aleșii care tot părăsesc coaliția Puterii (parlamentari, primari, consilieri) precum și membri simpli ai PSD, refugiindu-se de rușine, când au văzut înspre ce se îndreaptă marele partid de stânga cu picioare de lut, sub alte umbrele. Respect pentru cei care au ales tot partide de stânga, chiar dacă unele se prefac că sunt de Dreapta ! Cum o face marele jnapan, Traian Băsescu, cel care „va înfige” cuțitul în președinte. 

Nu mai durează mult !

Sirenele pesediste devin isterice pe canalele de televiziune, limbajul devine tot mai suburban, mitocănesc, dar realitatea nu poate fi acoperită la nesfârșit.

Știți care paradoxul ? Tot timpul s-a vehiculat ideea că PNL nu are program ! Când îl arăți, ți se spune - Ăsta-i program ? Unora tare mult le mai plac gogoșile. 

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea. Nu mă credeți ? 

Recitiți cele două programe ! Faceți comparații și analize !

S-auzim și de bine, de rău ne-am săturat !

VOTUL – mai puternic decât glonțul !

Cornel DURGHEU: EROII NEAMULUI ...

$
0
0

 

EROII NEAMULUI MARTIRI, ÎN

 

PERCEPȚIA ȘI EXPRESIA

 

PROPRIE ARTISTULUI CREATOR

 

„Un popor e mare, e la apogeu când dă sculpură bună,

Când dă sculptori MARI!” (Gheorghe Dimitrie Anghel)

 

Statuile [1] „din spaţiile publice comunică permanent cu trecătorii, cu spectatorii şi transmit mesajul unor idei şi sentimente majore”. Importanţa lor în arealul socio-cultural şi istoric, cu care coexista este covârşitoare, pentru că, pe lângă funcţia estetică şi educativă ele sunt şi amprenta identităţii naţionale. Un drum anevoios care duce riguros şi argumentat spre stimularea interesului pentru cunoaşterea reperelor identitare naționale. Cu toată incertitudinea şi amalgamarea – globalizarea –oamenii, românii - putându-se lega de un spaţiu, de un teritoriu, pentru a rămâne oameni. Nu trebuie să uităm că romanismul a purtat în decursul vremilor pe toate meridianele globului, prin oameni dedicaţi afirmării valorilor sale, o campanie permanenta, contribiund astfel la îmbogăţirea patrimoniului spiritual al omenirii. Este uşor de înţeles faptul că, şi prin statui, astăzi se demonstrează legitimitatea istorico-teritorială a unui popor. Este un mijloc subtil de dominare, de impunere, prin cultură.

Interesaţi, ne implicăm secvenţial, printr-o incursiune şi pledoarie mai puţin „conformista”, în acest demers, privind stăpânirea ungurească, instaurata pe pământul vechii Dacii, în spaţiul dintre Dunăre la Vest şi Carpaţii Orientali la Est, adică peste Marele Ardeal (Erdelu) – Voievadatele lui Salanus, Menumoruth şi Gelu – de la sfârşitul secolului al IX-lea, D.H., fără a epuiza extinderile, odată cu începutul năvălirilor şi instalarea lor, în acest areal geografic milenar Traco-geto-dacic. Ţinut stăpânit milenii, de valahi (păstorii romanilor), vlahi, (blasci – Anonimus), în perioadă la care ne referim, cucerire indecisă făcută prin violenţă barbară pe calea bătăliilor, a armelor. O stăpânire, menţinându-se apoi, tot timpul, secole dearindul, sprijinindu-se pe o formă de stăpânire agresivă, nu lipsită de teroare (Milton G. Lehrer - 1945), având un caracter distructiv, totul însemnând regres din punct de vedere al evoluţiei generale a societăţii, lăsând-o la o trepta inferioară, afectând unitatea profundă a civilizaţiei locale, material, spiritual-cultural şi politic, influenţând topografia secularelor aşezări, anihilând din faşă progresul sau stabilitatea economică tradiţionala şi dezvoltarea socială a băştinaşilor.

Îmboldiţi de vechi credinţe asiatice, în năvălirile lor pustiitoare, ungurii, caracteristic mai ales fazelor primitive de evoluţie socio-economica, dar şi în timp, în spaţiile ocupate, printr-o politică subversivă, au ignorat cu bună ştiinţă şi fără conciliere, coexistenta organică a elementelor autohtone, eterogene, a trditiilor aparţinând dezvoltării socio-culturale în etapele incipiente, şi nu numai, apelând la o îmbinare convenţională, forţată şi necritica, a adevărului istoric. Lămuritoare este şi explicaţia marelui scriitor norvegian B. Bjoernson (1907), - „nedreptăţile pe care le comite (guvernarea ungurească), fata de celelalte naţionalităţi,... injustiţii care vor duce mai devreme sau mai târziu,... prin înăsprirea măsurilor de deznaţionalizare, Ungaria la pieire”.

„Ungaria pierzându-şi sufletul, şi-a pierdut valorile” parafrazând nu întâmplător, stârnind mereu „îndoielile şi nesiguranţele” naţiilor din jur, perpetuând „vremuri grele” şi îngrijorări nejustificate, nepăsându-le niciodată de soarta altora. Astăzi când libertatea, siguranţa şi viitorul noastru sunt asigurate”, duhul primejdiillor” este fluturat nestingherit peste spaţiile luminate şi liniştite ale Ardealului. Strămoşii şi eroii neamului romanesc ne transmit mesajul că e nevoie să ne apărăm destinul, istoria, valorile şi interesele naţionale, naţiunea, credinţa, pământul şi drepturile noastre sfinte de „stihiile trecutului”! Este o datorie naturală dar fermă a fiecărui roman, ca şi în zilele noastre să demonstrăm o forţă de coeziune puternică şi demnitate în acest scop, astăzi dar şi mâine.

                                                                    

***

Ne vom lua libertatea, în această lucrare, de-a prezenta ceva mai detaliat, principala noastră preocupare despre un Monument şi monumente, şi de-a prezenta un moment, o perioadă de importanta cultural-istorica şi politica semnificativă, cu valenţe spirituale şi de conştiinţă national-umana specifică parcă locului; Zona folclorică a defileului Beiușului, surprinsă în spaţiul mai larg a Ţării Crișurilor de la începutul secolului al XX-lea, în contextul Evenimentelor europene şi mondiale ale timpului. Anul 1918. Pe „pământul şi aşezările transilvane începe domnia terorii”.

Am cuprins spaţiul geografic de referinţă al judeţului Bihor pentru că aceste locuri istorice, dragi nouă, au dat mari bărbaţi care au fost mereu în fruntea luptei pentru unirea şi propăşirea întregului neam românesc. La 4 noiembrie „fâlfaie pe casa dr. Ioan Ciordaș, din Beiuş, primul steag – tricolorul - ca un simbol naţional, iar de acum înainte sub cutele lui vom trăi şi muri” - Protopop Petru E. Papp. Unii au plătit prin jertfa lor, pentru că românii de aici, ca de altfel toţi românii din Transilvania şi Ţara Ungurească au avut de pătimit zeci de secole. Începe lungul şir al omorurilor premeditate şi înfiorătoare: BELIŞ, HUEDIN, FĂGET – LUGOJ, COVASIMTI, CURTICI, ŞIRIA, BERECHIU – harnicul şi bunul patriot Ioan Balog – delegatul satului la Alba Iulia a fost condamnat la moarte de către groful Terek Oliver şi gărzile roşii şi omorât în bătaie, în curtea conacului acestuia. Crimele odioase împotriva românilor au continuat şi în localităţile; SEGHIȘTE, CÂMPANI, ȘOHODOL, CRASTIORU DE JOS, CÂMP, SĂLIŞTE POIANĂ, TINCA, MARGHITA, TEIUŞ – BĂSEŞTI, şamd; atrocităţi zguduitoare petrecute în spaţiul ardelean. Au fost batjocoriţi, umiliţi şi omorâţi mii de oameni nevinovaţi! A început calvarul romanilor.Aici şi statuile au „pătimit” la fel!Apariţia şi dispariţia statuilor din spaţiul cultural românesc, bihorean în mod special, a avut o determinare, în primul rând politică, legată de istoria zbuciumată a acestor locuri.

                                                  

***

Firesc, în destinul oricărui sculptor e nevoie să apară un moment în care îşi doreşte cu toată puterea fiinţei să realizeze un monument pentru spaţiul deschis. Oricâte satisfacţii poate aduce activitatea în atelier, sau expoziţiile personale de succes, dorinţa intimă că suprema realizare profesională de sine vizează însă plasarea unei opere monumentale în spaţiul public. Un asemenea prilelj este pregătit şi trebuie căutat prin laborioase eforturi pentru definirea personalităţii artistice şi civice a creatorului. A te înfăţişa lumii cu operele tale vizează o mare responsabilitate profesională şi morală, o angajare conştientă în faţa judecăţii publice pe termen lung. Privind cu atenţie, un asemenea demers are substanţa unei importante decizii şi imprevizibilui ca un risc asumat. Amplasarea unui monument într-un spaţiu pe care oamenii l-au perceput constant într-un anumit fel înseamnă a le modifica orizontul habitatului imprimat pe retina ani dearindul. În general oamenii sunt reticenţi la schimbări, fie ele şi arhitectonice, chiar dacă schimbarea o clamează deseori cu demagogica fervoare. S-au văzut cazuri în care, exemplu: cazul Monumentului Independenţei din Oradea, operă a sculptorului concitadin Constantin Popoviciu din Oradea, văzându-l unii cetăţeni şi-au manifestat ostilitatea. Este clar, percepţia era determinată şi de gradul de cultură al privitorului. Acum când monumentul nu mai exista, fiind „demontat” (citiţi demolat) şi furat, obişnuiţi cu el în spaţiul public rezervat lui, multora le lipseşte, peisajul este mai sărac, mesajul abandonat, compoziţia este mai mult decât regretata, cu toate că locul ei a fost luat de-o înălţătoare şi maiestuoasa „Catedrala Ortodoxă”. Din păcate, dimensiunea culturală şi inteligenta spirituală modestă, a edililor, a celor care-i consiliează, a celor care dispun, indiferent de dimensiunea responsabilităţilor asumate la un moment dat, în municipiul Oradea şi nu numai, şi în acest caz, cu regret, îşi spune cuvântul.

Gustul „publicului”, insuficient exersat, l-a condus pe acesta către respingerea unei opere de artă, reprezentativa, care astăzi a devenit prin dispariţia sa, din motive „discutabile, regretabile şi condamnabile” o dramă spirituală, în lipsa unor soluţii corecte şi obiective, justificate ferm, istoric, cultural şi moral.

Artistul, sculptorul, trebuie să fie un om tenace, bine organizat şi pregătit, întotdeauna în mod meticulos la întâlnirea cu spaţiul public ambiental. Colaboratorii în spaţiile publice, arhitecţii, specialiştii în peisagistica, edilii, trebuie să se supună grandioaselor viziuni-proiecte ale sculptorului realmente monumentalist. Creaţia sculptorului supusă întotdeauna exigentelor profesionale, în special, dar şi a celor care deveneau beneficiarii operelor sale, au impus o conduită aptă să genereze o relaţie superioară. Disponibilitatea şi capacitatea artistului de a transmite mesaje profunde, de a comunica prin intermediul operei sale, idei şi sentimente dintre cele mai înălţătoare şi nobile, a determinat reacţii de adeziune imediată şi entuziastă. Sentimentul eroic satisface întotdeauna, ideea publicului de identitate şi demnitate, fie că e vorba de monumente impunătoare cum a fost la Beiuş Monumentul Martirilor Ciordaș şi Bolcaș”, amplasat în anul 1935 în Parcul Central al oraşului, avantajându-l a fi pus în valoare. Noi putem remarca o convingătoare relaţie, un loc de cinstire, intre natura, pe de-o parte şi opera artistului pe de altă parte, potenţând în mod reciproc creaţia artistică, printr-un dialog intim. Spre a se înţelege, a se vedea unicul şi simbolicul Ansamblu Sculptural-Arhitectonic brâncuşian de la Târgu Jiu.

Printre cele mai de seamă monumente de For Public amplasate în spaţiul Ţării Crisurilor în ultimele decenii, după prăbuşirea sistemului totalitar bolsevico-comunist prin revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, Monumentul Martirilor Ciordaș şi Bolcaș” de la Beiuş, deţine o poziţie privilegiată. Simbolic şi evocator, măreţ şi desăvârşit prin proportoiile sale clasice, monumentul, infapt un simbol al libertăţii, a victoriei sociale şi naţionale, conferind personalitate spaţiului arhitectonic în care este aşezat, a devenit loc de pelerinaj, de creare şi manifestare de sentimente patriotce. Valoarea educativ-emotionala a operei, a monumentului, a determinat publicul să-l asimileze în inventarul locurilor de reculegere şi popas, de redeşteptare a conştiinţei româneşti, opera menită să glorifice atât istoria ţării, devenind un mesaj explicit prin care el exprimă elementele de substanţa pentru cultul eroilor, dar şi un promotor deschis spre dimensiunea demnităţii noastre naţionale.

Am parcurs introductiv, analitic, selectiv şi critic, un itinerariu istorico-geografic şi cultural de referinţă, cel al Ţării Crişurilor, pentru a fi relevate şi reflectate, condiţiile şi destinul tulburător, în creaţiile monumentale de For Public, în mişcarea artistică monumentală regionala, dar cu reverberaţii naţionale a poporului român, a marilor personalităţi istorice ale locului dar şi a marilor evenimente, într-un spaţiu istoric românesc atât de zbuciumat. Evidenţiind meritele manageriale, cultural-artistice şi patriotice ale iniţiatorilor, pentru efortul depus şi interes în ridicarea în spaţiile publice a unor monumente şi stătui reprezentative, pentru că ele să rămână în conştiinţa şi memoria istorică a urmaşilor, lucru extrem de important, mai ales prin consecinţele sale în timp.

                          

***

Anul 1918 a însemnat sfârşitul primului război mondial, prăbuşirea şi destrămarea Imperiului Austro-Ungar, urmat de dreptul la autodeterminare a naţiunilor (Wilson). Transilvania şi o parte a Banatului au făcut parte din Imperiu, iar pentru noi românii, după multe jertfe şi sacrificii, s-a realizat împlinirea visului de veacuri - Unirea tuturor românilor într-un singur stat naţional, unitar, independent şi suveran. 1 decembrie 1918. România Mare. Moment care aparţine unor vremi de-o dinamică aparte, moderne, a unor complexităţi istorice fundamentale care au marcat memoria locului.

După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, şi după instaurarea administraţiei româneşti în spaţiile ardelene, atitudinea românilor faţă de cultură maghiară, faţă de operele de artă existente, faţă de monumentele de sculptură ridicate în pieţele publice, din localitaile ardelene, opere care preamăreau istoria şi personalităţile ungureşti de peste veacuri, a fost una de toleranţă, de înţelegere şi de integrare a acestora în circuitul naţional de valori, concomitent cu o perioadă de efervescenta cultural-artistica densă, privind manifestările şi realizările artistice romaneşti care se impuneau firesc arealului transilvan.

La momentul Unirii din 1918 – Iuliu Maniu în mesajul său către popor – spunea: „Noi, nu vrem să devenim din asupriţi, asupritori”[2]. Nobil şi uman mesaj, cu referire şi prevedere, la toate naţiunile conlocuitoare şi cu trimitere, la evenimentele care vor urma, „susţinând cu toată determinarea libera exprimare a identităţii etnice şi păstrarea valorilor de limbă, traditire şi cultura”.

Dacă în România nu s-a distrus niciun monument, nu aceeaşi atitudine faţă de monumente au avut-o alte naţii, după prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar spre exemplu, slovacii au distrus Statuia Reginei Maria Tereza din Bratislava.

          

Am dori să menţionăm, fapt deosebit de semnificativ, că atâta timp cât Transilvania a fost anexată Ungariei (1867-1918), intoleranta guvernare ungurească, nu numai că nu le-a permis românilor ridicarea unor monumente simbolice în spaţiile publice; statui evocatoare sau portrete omagiale ale personalităţilor reprezentative pentru cultură şi istoria poporului român, măcar în mod simbolic, mai mult, aceste guvernări nu i-au recunoscut ca şi naţie pe romani. Stăpânitorii nu puteau genera condiţia fraternităţii, respectului sau toleranţei. Nu consimţeau nevoia binelui sau sensibilităţii neamului românesc.

Dar, fie-ne permis a zăbovi asupra acestei perioade, luminate şi plină de semnificaţii din istoria României moderne, o perioadă plină de speranţe şi prolifică vieţuire pentru populaţia de dincolo de munţi, provinciile Banat, Crisana, Transilvania, Maramureş, Bucovina şi Basarabia, din toate punctele de vedere: politic, social, cultural, moral, şamd, şi cu mare interes şi îndreptăţire ne vom opri asupra spaţiului cultural ardelenesc, bihorean, cu predilecţie în Tara Beiusului.

      

„În mod firesc, după MAREA UNIRE, începând cu anul 1918 a urmat o activitate culturală şi spirituală efervescentă în Ardeal, dar şi la nivelul întregii ţări. S-a realizat osmoza, omogenizarea spirituală, prin difuziune culturală, dinspre centru, Vechiul Regat, spre toate ţinuturile româneşti” [3], prin diferite mijloace şi acţiuni culturale; spectacole teatrale, conferinţe, ridicarea de monumente în cadruri festive, etc. Un rol important l-au avut Nicolae Iorga, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Ion Agârbiceanu şi alţi oameni de seamă ai spiritualităţii româneşti care au conferenţiat cu diferite ocazii în aceste locuri ardeleneşti.

La rândul lor regiunile ardelene sunt deschise şi receptive să asimileze şi să se integreze cu propria potenţialitate culturală la închegarea spiritului naţional românesc. Pentru realizarea acestui deziderat un rol important l-au avut personalităţile care au militat pentru UNIRE „precum şi instituţiile şi organizaţiile culturale, în frunte cu ASTRA. Amprenta unor acţiuni culturale majore care să legitimeze întreg spaţiul românesc, se impunea cu precădere, prin realizarea şi amplasarea unor monumente de For Public, edificative spiritual cu caracter simbolic, şi care să reprezinte mari personalităţi istorice, culturale, politice şi militare, eroi ai neamului românesc în toate oraşele din Ardeal. În Bihor, la Oradea, iniţiativa realizării unor astfel de monumente au avut-o Generalul Traian Moşoiu, eroul eliberării Oradiei, la 20 aprilie 1919, Reuniunea Culturală „Cele Trei Crişuri” şi Primăria Municipiului Oradea.

Un Omagiu şi recunoştinţă, adus regalităţii româneşti, poporului şi militarilor romani. Pentru sacrificiul şi eroismul de care au dat dovadă în lupta pentru independenţă şi unitate naţională a tuturor românilor, s-au ridicat Monumente de For Public, precum; - realizarea Bustului regelui Ferdinand, Statuia reginei Maria, Statuia ecvestră a regelui Ferdinand, Statuia principelui Carol I. Toate acestea la iniţiativa şi susţinerea generalului Traian Moşoiu.

Bustul regelui Ferdinand I Întregitorul, s-a dezvelit la 17 octombrie 1920, în curtea „şcolii militare” (în faţa clădirii Diviziei jandarmeriei de azi), operă a sculptorului Mihail Kara (Mihaly Kara). La această ceremonie au fost prezente personalităţi de seamă ale culturii româneşti, în frunte cu Nicolae Iorga. Festivitatea a fost imortalizată pe peliculă cinematografică, precum şi aspecte ale programului ASTREI ce se desfăşura în acest timp la Oradea, 17-18 oct. 1920. Filmul urma să fie prezentat publicului orădean cu scopul de a se obţine fonduri pentru finanţarea unui nou monument, Statuia reginei Maria.

În anul următor, la 13 noiembrie 1921, Regina Maria avea să se bucure la festivitatea inaugurării propriei statui, alături de Principesa Marioara, operă a aceluiaşi sculptor Mihai Kara. Lucrarea a fost aşezată în faţa teatrului ce poartă numele reginei. Valoarea artistică a lucrării a fost apreciată ca fiind „o armonie de linii.” [4]

În 1924, la 8 mai, s-a dezvelit Bustul Principelui Carol I, în faţa Şcolii de Jandarmi (Universitatea de azi).Preocuparea autorităţilor bihorene de a ridica o statuie Regelui Carol I, a fost semnalată în presa vremii[5] prin constituirea unui Comitet de iniţiativă, compus din Tiberiu Moşoiu, primarul Oradei - preşedinte, P. Băncilă, prefect de Bihor - secretar general, Anastase Negulescu - ajutor de primar, dr. Petre Todor - deputat, colonel Alexandu Milescu şi M. G. Samarineanu- ziarist. S-au lansat liste de subscripţie publică. Statuia urma să fie realizată în bronz, la dimensiunea de 3,70m, iar soclul de 7,30m înălţime, proiectată a se ridica în Piaţa Unirii, vis-a-vis de statuia ecvestră a regeluiFerdinand. Până la urmă a fost ridicată în Parcul Brătianu. Trebuie să amintim şi Monumentul dedicat generalului Traian Moşoiu, amplasat în spatele bisericii Sfântul Nicolae. Din păcate, pentru monumentele sus menţionate, informaţiile scrise sunt puţine. În schimb, s-au păstrat ca mărturie – reproduceri şi fotografii.[6]

Tot la iniţiativa generalului Moşoiu, ca un simbol al făuririi României Mări a fost ridicată o potentataStatuie ecvestră a Regelui Ferdinand I, în Piaţa Unirii, la 21 noiembrie 1924, operă ce-l aureolează pe sculptorul orădean Mihail Kara.Manifestarea dezvelirii statuii s-a petrecut cu mare fast patriotic ce a reunit peste 6000 de participanţi: „... la orele 12 1/4 soseşte în Piaţa Unirii ansamblul regal, escortat de un pluton de călăraşi, din care coboară în ovaţiunile însufleţite ale numeroasei asistenţe, Majestatea Sa Regina, însoţită de

Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Carol şi se îndreaptă spre unul din pavilioanele regale din dreapta statuii. Rând pe rând sosesc în ordinea dinainte stabilită D-nii miniştri şi ceilalţi oaspeţi, care ocupă loc parte în pavilionul regal, parte în pavilionul parlamentarilor. Se începe apoi serviciul divin, cade pânza tricoloră, şi monumentul regal apare în toată măreţia lui. Seria cuvântărilor ocazionale o deschide Preasfinţitul episcop Roman Ciorogariu prin următorul, scurt dar însufleţit discurs: - „Majestatea Voastră Regală! Alteţa Voastră Regală! Regele Ferdinand I şi-a ridicat însuşi monument nepieritor: România-Mare. Întemeietorul României-Mari şi-a scris cu spada numele în cartea nemuririi. Statuia aceasta, întocmai ca cea ridicată mai nainte adoratei noastre Regine, e omagiul acelora cari, acestor Suverani trimişi de Dumnezeu neamului românesc, le pot mulţumi libertatea.”

Au mai luat cuvântul generalul Traian Moşoiu, preşedintele Comitetului de iniţiativă a ridicării monumentului, dr. Bucico, primarul oraşului. Dintre personalităţile timpului au mai fost de faţă: dl prim-ministru Ionel Brătianu, dl. G. Ducă, ministru de externe, d-nii miniştri: Anghelescu, Lăpădatu, Săveanu, Inculeţ, Căianu, d-nii generali Petala, Dănilă Pop şi Olteanu, şi Prea Sfinţii Episcopi Ghenadie al Buzăului, Visarion Puiu şi Teculescu.”[7]

                      

Reuniunea culturală „Cele Trei Crişuri”, fondată în 1920 şi coordonată de colonelul George Bacaloglu a iniţiat realizarea busturilor lui Iosif Vulcan şi al lui Barbu Ştefănescu-Delavrancea. Este cunoscut rolul activ pe care aceste mari personalităţi l-au jucat pe plan social, politic şi cultural, pentru binele neamului românesc. Realizarea bustului Iosif Vulcan a fost opera sculptorului craiovean Anghel Chiciu, iar soclul al arhitectului orădean Levay. Fondurile băneşti necesare au fost strânse prin subscripţie publică de către un Comitet de acţiune. Dezvelirea bustului la 13 noiembrie 1927 a prilejuit o mare sărbătoare populară, onorată de generalul Traian Moşoiu, de reprezentantul Academiei Române şi al Ministerului de Culte şi Arte.Cuvântarea rostită de George Bacaloglu la manifestarea festivă a dezvelirii bustului aduce un cald elogiu memoriei eroului culturii româneşti, celui care a condus revista „Familia” timp de 40 de ani. Bustul a fost amplasat în spatele teatrului. Dar, în 1938 în urma hotărârii luată de Primăria municipiului Oradea bustul a fost mutat în Parcul Eminescu (azi Parcul Libertăţii), la 15 martie.[8]

Realizarea în bronz a bustului poetului naţional Mihai Eminescu, operă a sculptorului orădean Mihai Kara, a fost o mare izbânda a Primăriei orădene, care l-a comandat, precum şi a tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. După moarte ca şi în viaţă, prin cele două busturi alăturate se continua simbolic legătura dintre Iosif Vulcan şi Mihai Eminescu, sub corola spiritului românesc.

Solemnitatea dezvelirii bustului s-a desfăşurat la 15 iunie 1934 în faţa unui public numeros, a oficialităţilor şi a unor scriitori de prestigiu, printre care: Ion Minulescu, Pamfil Şeicaru, George Gregorian, Mircea Damian, Septimiu Pop, Al. Cazaban, Eugen Speranţia, George Bota, M. G.Samarineanu, George A. Petre şi Octav Şuluţiu. Atmosfera de mare sărbătoare a însufleţit întreaga obşte de pe Crişuri. După oficierea serviciului divin şi după sfinţirea bustului a urmat cuvântarea primarului dl. Tiberiu Moşoiu care spunea: „De multă vreme Oradea românească trebuia să se cinstească înălţând chipul lui Eminescu. Această întârziere nu se datoreşte atât de mult oamenilor pe cât împrejurărilor grele prin care au trecut. Trebuia să se înalţe un monument lui Eminescu fiindcă aici la Oradea şi-a primit numele în istoria naţională. Am mângâiat acest gând de multă vreme şi acuma un mare artist ne-a îngăduit să însemnăm pe răbojul vremii o recunoştinţă marelui Eminescu. Acest eveniment are o îndoită semnificaţie: biruinţa gândului românesc pe aceste meleaguri şi marea recunoştinţă ce i-o purtăm celui mai mare poet român. În aceste vremuri amintirea vizionarului care şi-a depăşit vremea trebuie să fie reconfortantă. Ne dă chipul lui Eminescu încrederea şi certitudinea pe care trebuie s-o avem în orice moment. Dacă un cataclism va şterge România din rândul ţărilor şi neamul românesc din rândul neamurilor, atunci vor supravieţui prin gândul lui Eminescu. Eu, în numele municipiului Oradea primesc darul ce mi s-a făcut şi asigur pe toată lumea, că monumentul lui Eminescu va fi piatra de hotar.”[9].

În cuvântările rostite apoi a luat cuvântul D-l Ion Minulescu din partea Societăţii Scriitorilor Români. Domnia sa a spus următoarele: „Salut pe toţi din acest oraş cu emoţie şi recunoştinţă pentru fapta frumoasă că i s-a făcut din bronz chipul lui Eminescu. Această faptă de recunoştinţă pentru marele nostru poet a fost cinstită mai presus de toate celelalte oraşe, această fortăreaţă la graniţa de Apus. Atunci când românii de aici vieţuiau numai cu speranţa că se vor uni cu Patria Mamă, sufletul lui Eminescu trecuse deja peste Carpaţi, aducându-le o mângâiere. Chipul lui Eminescu a răsărit în faţa dumneavoastră ca un copac cu fructe de aur. Versurile.”[10]

Bustul a fost opera sculptorului Oscar Han, care a ţinut să fie prezent la aceste festivităţi. L-a numai trei zile de la această sărbătoare, în 17 iunie 1934, orădenii vor trăi cu emoţie un alt mare eveniment cultural: înălţarea bustului lui Barbu Ştefănescu-Delavrancea „încă un important pas spre românizare”[11] Iniţiativa realizării acestui monument a aparţinut tot Reuniunii culturale „Cele Trei Crişuri” şi este opera sculptorului Cornel Medrea.

Rememorând cu dragoste acele timpuri, când spiritualitatea românească îşi recâştiga demnitatea şi Onoarea sa istorică şi culturală, ca şi cealaltă manifestare şi aceasta a fost un mare prilej de aleasă bucurie sufletească. La dezvelirea monumentului a luat parte „întreaga noastră pătură intelectuală română în frunte cu câţiva preţioşi oaspeţi, în frunte cu Dl. Alexandru Lăpedatu, ministrul cultelor şi artelor.”[12]

După serviciul religios şi programul artistic „pânza cade şi figură de bronz a lui B. Ş. Delavrancea apare robustă şi impunătoare. Domnul George Bacaloglu din partea Reuniunii culturale „Cele Trei Crişuri” a deschis seria discursurilor, prin cuvântare evidenţiază personalitatea lui Delavrancea. El spune printre altele... „că luând hotărârea de a ridica un bust lui Delavrancea aici la graniţă, s-a oprit un moment căci era în aşteptarea unui trecut care era în reculegere. Delavrancea a fost un geniu ca scriitor, ca om politic, şi ca înţelepciune. El a determinat mari acţiuni şi a pornit desfăşurarea unor capitole de istorie. Nu exagerăm când afirmăm că neutralitatea României pe timpul războiului mondial a fost răsturnată de argumente invocate de înţelepciunea lui Delavrancea. Turnat în bronz şi aşteptat aici la graniţă, Delavrancea apare în neclintita modelare a bronzului ca un simbol al românilor creatori şi apărător de neam. L-am împământenit aici ca o pază a conştiinţei româneşti.” [13] Apoi a vorbit despre importanţa şi marea personalitate a celui omagiat dl ministru Lepădatu. Din discursul său reproducem câteva fragmente: „Gând bun şi fericit au avut iniţiatorii şi făuritorii acestui monument, aici, la Graniţa de Vest a ţării, unde iubirea fierbinte de neam şi credinţa nezdruncinată în soartă lui trebuie să fie pilaştrii sufleteşti pe care să se razime deapururea viaţa românească în aceste părţi. Ori, chipul turnat în bronz al lui Delavrancea, pe care-l dezvăluim astăzi într-o atmosferă de aşa cald patriotism, este şi va fi pentru toate generaţiile viitoare simbolul însăşi al celor două virtuţi cardinale în rostul popoarelor, iubirea de neam şi credinţa în viitorul său” (...).

           

„Căci el a fost şi a stat în toate aceste acţiuni şi evenimente în frunte, cu verbul de foc, care mişca, răscolea, înfiora şi cutremura sufletele şi mulţimile. Cine-l poate uita din cei ce l-au văzut şi auzit, dând glas fermecat simţirilor sale profunde şi cugetărilor sale înalte, ca să robească inimile să cucerească sufletele, spre a le duce pe aripile cugetului său magic, pe culmile cele mai înalte a idealurilor naţionale?” [14&15]

Au urmat alte cuvântări însufleţitoare. Din partea Academiei Române a luat cuvântul dl Bogdan Duică: „Dacă ar fi ca Barbu Delavrancea să fie preamărit, astăzi după cuviinţă, ar trebui ca toţi oratorii de faţă să avem darul lui de a vedea în suflete şi vorbă lui înaripată şi răpitoare pe care am fost fericit să o ascult adesea, astfel că faima lui să vâjâie încă odată de la un capăt la altul al pământului românesc” (...).” [16]

De pe plaiul bihorean în numele Astrei a vorbit Dl. Teodor Neş, spunând printre altele că: „Bihorul împământeneşte definitiv un cortegiu pitoresc variat, de figuri chemate la viaţă şi colorate romantic ori realistic, de magul cuvântului scris şi grăit. Chipul de bronz al lui Delavrancea înseamnă descălecarea lui Ştefan Cel Mare şi Petru Rareş în zona războiului cult de vrăjmaşe şoapte şi vreri abia stăpânite.”[17]                                    

Evocările continuă şi aduce omagiile Ligii Culturale, a Reuniunii Culturale „Cele Trei Crişuri” care a înfăptuit această operă, Dl. D. Brahmanu de la Cluj „Fie ca bronzul ce reprezintă pe marele luptător Delavrancea să devină simbolul de conştiinţă naţională veşnic trează aici la Graniţa de Vest a României unde se mai simte încă multă şi stăruitoare activitate românească.”[18]

          

În numele scriitorilor români a vorbit dl Eugeniu Speranţia: „... în bronzul acesta înflorit ca o floare rară de pe malul Crişului, se întruchipează una din cele mai strălucite izbucniri ale geniului acestui popor plin de viaţă şi de inimă. Delavrancea este pasiune şi vigoare. Delavrancea întruchipează geniul românesc prin inspiraţia să largă şi variată, prin structura psihologică a personagiilor sale, prin trăsăturile sigure ce zugrăvesc mediul acţiunilor sale epice, dar mai presus de toate, prin limba să sculpturală şi muzicală.”[19]

Apoi a luat cuvântul Dl. Pătrovici, decanul Baroului de Ilfov, spunând că: „are credinţa că deasupra capetelor noastre pluteşte sufletul lui Delavrancea, care ne-a condus pe calea adevărului juridic şi naţional. Delavrancea s-a născut pentru ca să întruchipeze marea cauză românească şi a trăit pentru ridicarea şi unirea poporului său.”[20]În continuare l-au omagiat: Radu Cioculescu în numele Fundaţiilor Regale şi Ion C. Isaia în numele „studenţimii.” [21&22]Iniţiative de cinstire a înaintaşilor prin ridicarea de monumente au fost consemnate în presa vremii. Au fost preconizate să fi reprezentate în sculptură personalităţile: Şt. Ciceo Pop şi dr. Aurel Lazăr, la Oradea[23] iar Gen. Traian Moşoiu, la Salonta[24]. Din păcate acestea nu s-au înfăptuit!

          

Este de subliniat că raportul arhitectura–sculptura va determina de-a lungul timpului, întregii civilizaţii europene a imaginii, tematica sculptorului. Opera acestuia va rămâne timp de milenii ataşată unui antropomorfism de substanţă: Figură umană va rămâne singura mare tema a sculptorului cu precădere european, firesc şi românesc.

                                                                            

* * *

Menirea noastră astăzi, este de-a ne opri asupra momentului şi a evenimentelor care au impus ridicarea Monumentului Martirilor din Beiuş. Fruntaşii naţionali dr. Ioan Ciordas şi dr. Nicolae Bolcas, au contribuit şi participat la împlinirea dezideratului naţional de eliberare a românilor de sub stăpânirea dualistă austro-ungara şi unirea lor cu patria mama, prin munca, viaţa lor dar şi prin jertfa supremă.

            

Pentru a păstra vie, în memoria beiusenilor, a românilor, jertfa tinerilor lideri şi fruntaşi naţionalişti ai unionismului, s-a hotărât, în 10 Mai 1919, câteva zile după descoperirea rămăşiţelor pământeşti la Lunca Vașcăului a lui Ciordaș şi Bolcaș, ridicarea unui Monument Evocator, la iniţiativa şi propunerea preotului Augustin Antal. S-a constituit un Comitet de acţiune sub preşedinţia bunului prieten al lui Ioan Ciordas, protopopul ortodox Petru E. Papp, în a cărui componenta se mai regăseau: Angela Selegean, Tina Papp, Eliza Pavel, Ioan Buşită, Constantin Pavel şi Ghiţă Cosma– secretar. Iosif Maiorescu a fost numit Preşedinte de Onoare. La 22 martie 1920, s-a lansat un APEL pentru strângerea de fonduri necesare ridicării Monumentului. Un gest eternizând amintirea martirilor, gestul cel mai frumos ce se cuvine, de conaţionali, care ştiu să-şi cinstească eroii.

Comitetul de acţiune, în frunte cu Petru E. Papp, după ani buni de strângere de fonduri, au organizat un concurs de Proiecte pentru Monument. Printre artiştii prezenţi la concursul din 22 iulie1929, amintim pe sculptorii Horia Miclescu (Premiul I = 15.000 lei), din Bucureşti, Ioan Schmidt-Faur din Braşov (Premiul ÎI = 10.000 lei) şi Dănilă Andriţoiu din Vaşcau – stabilit la Beiuş, (Premiul III = 5.000 lei).Sculptorul Ioan Schmidt-Faur, a realizat o machetă în care-i reprezenta pe Ioan Ciordaș şi Nicolae Bolcaș pe un soclu înalt. Ciordaș era reprezentat cu mâna dreaptă ridicată spre cer, iar pe soclu autorul a prezentat o placă de bronz, pe care avea să inscripţioneze câteva cuvinte despre destinul tragic al martirilor asasinaţi. Nu este cunoscut cu certitudine proiectul prezentat decioplitorul în piatra Dănilă Andriţoiu din Vaşcau, totuşi specialist cu studii şi practica de atelier în zona Milano, în preajma specialului sculptor Marino Marini. Se pare că în macheta prezentată de el era reprezentat simbolic supliciul miticului Prometeu, având la baza două personaje în atitudine dramatică.

În urma concursului, a întrunit cele mai multe sufragii, Proiectul sculptorului bucureştean Horia Miclescu, se spune „unul dintre cei mai mari şi talentaţi sculptori’’. Între sculptor şi Comitetul de organizare la data de 5 august 1929 s-a semnat Contractul de realizare a Monumentului. Suma pentru realizarea integrală a Monumentului Martirilor era de 800.000 lei. S-a stabilit ca data inaugurării Monumentului să fie pe 4 aprilie 1930, dar, din considerente economice, tot din lipsă de fonduri s-au ivit mari piedici în finalizarea ridicării şi dezvelirea Monumentului. În 1932 Petru E.Papp, era înştiinţat de punerea în gaj a Monumentului prntru lipsa de bani, ajungându-se în instante. Subscripţiile publice au fost extinse în toată zona Crisului Negru şi a Crisului Alb, până la Pretura judeţului Bihor. Societatea „Cultul Eroilor” avea sarcina principală îngrijirea mormintelor urmărindu-se „întărirea conştiinţei naţionale” prin propaganda pentru cultul martirilor în straturile largi ale tineretului şcolar şi al ţărănimii romane. Oficializarea dezvelirii monumentului s-a reuşit abia în anul 1935.

              

Sculptorul, un autor puţin cunoscut nouă astăzi, câştigătorul realizării Proiectului de Monument, dedicat martirilor Ciordas şi Bolcas, a realizat un Monument Evocator cu o semnificaţie simbolic - istorică previzibilă şi specială, omagiind martiriul romanesc de pe Valea superiora a Crisului Negru. Monument ridicat şi dezvelit La 6 iunie 1935 de Ziua Eroilor, în cadrul unei „ceremonii impresionante” în prezenţa unor mari personalităţi ale Statului Român în frunte cu ministrul Cultelor Alexandru Lepedatu, în Parcul Central al Beiusului, gazdă fiind Primarul Nerva Traian Cosma însoţit de membrii Corpului Profesoral şi sutele de elevi a Liceelor din Beiuş şi a Liceelor Emanuil Gojdu şi Iosif Vulcan din Oradea. Monument reprezentându-i pe magistraţii martiri dr. loan Ciordaş (42 ani), şi dr. Nicolae Bolcaş (37 ani) omorâţi în noaptea de 3 spre 4 aprilie 1919 de către gărzile secuieşti conduse de căpitanul de honvezy Verboczy, aparţinând hoardelor maghiare, din armata bolşevică, a lui Bella Kun. - „Verboczy era un sadic, un urmaş al tristelor figuri de mercenari din îndepărtatul ev mediu; era un primitiv ce se conducea exclusiv după reflexele declanşate de instinctele primare, stăpânit de instinctul de turma guvernat de-o singură lege – cea a junglei”! Oribilă crima s-a petrecut în comună Lunca Vascaului, pe Valea pârâului Vărzar, aproape de vărsarea în Crișul Negru în spatele nordic a grădinii familiei eruditului profesor de bellearte Avram Popa, cunoscător credibil al evenimentelor petrecute în fundul livezii familiei sale în tragica noapte de 3/4 aprilie 1919. Informaţii şi detalii pertinente de reţinut şi memorat, din noaptea crimelor de pe Valea Vărzarului, au putut fi reţinute direct de la membrii familiei şi de la săteni.

Tot în Lunca Vascaului, la cotitură spre satul Câmpani, a fost asasinat directorul Băncii Populare „ŞOIMUL”, Nicolae Bogdan din Vaşcău, cu obârşii din Cristiorul de Jos, în noaptea de 13 aprilie 1919, de către aceleaşi gărzi secuieşti. Martirului i s-a ridicat un bust în parcul central din orăşelul Vaşcău, „prin străduinţa tineretului recunoscător, din oborul obştei” [25], în anul 1927. Subliniez, pentru a trezi conştiinţe sănătoase ale locului! Autor a fost vrednicul şi măiestrul cioplitor în marmoră (piatra), sculptorul vășcăuan, romano-italianul, Dănilă Andriţoiu, stăpânit de-o pasiune de excepţie, venită din tradiţiile şi moştenirile sale italieneşti, unchiul eruditului poet şi om de cultură, remarcabilă personalitate a locului, poetul naţional de mai târziu, Alexandru Andriţoiu.

***

Din nefericire, viaţa acestor monumente a fost scurtă, ca urmare a Dictatului de la Viena, din 30 august 1940, când o parte a Transilvaniei a fost ruptă de vatra strămoşească şi anexată Ungariei. Autorităţile maghiare au dispus ca impresionantele Monumente Omagiale să fie dărâmate de pe soclu şi distruse?! Asemănător au procedat şi autorităţile romaneşti bolsevico-comuniste instalate la putere în România la sfârşitul celui de a-l doilea război mondial, în anul 1945.

Cea mai mare parte dintre lucrările demolate, distruse de unguri, au dispărut fără urmă, au fost probabil topite, având în vedere situaţia de război dar şi plăcerea redescoperirii spiritului barbar, asiatic, al ungurilor. Distruse au fost, fără nici o undă de respect, fata de populaţia românească majoritara în aceste spaţii istorice, statuile princiare, şi bustul lui Eminescu, Vulcan, Delavrancea, Mihaly de Apşa, Simion Bărnuţiu, Monumentul soldatului necunoscut din Oradea Mare, toate reprezentând remarcabile personalităţi ale culturii şi istoriei romanilor.

                                                                        

* * *

În 1945 a fost dărâmat de pe soclu, luat la ţintă cu gloanţe de foc, de către soldaţii ruşi, bustul lui Nicolae Bogdan, realizat din marmora de Crasuia de Dănilă Andriţoiu, amplasat în centrulul cosmopolitului orăşel de munte, Vaşcău. Bustul după o perioadă semnificativă în care a fost abandonat în parcul mare din centrul Vașcăului, a fost salvat într-o noapte, de-o mână de localnici patrioţi şi îngropat (ascuns în pământ), pe o mejghie, pentru a fi uşor de reperat şi recuperat la momentul potrivit, în grădina familiei Deliman. În primăvara anului 1979, primind informaţii utile, am descoperit şi recuperat cu ajutorul unor elevi bustul martirului Nicolae Bogdan şi transportat cu o căruţă în curtea din faţă a Liceului din Vaşcău, așezându-l pe un soclu improvizat, pentru a fi păstrat, protejat, restaurat şi reabilitat. În scurtă vreme, reacţia administraţiei comuniste a Liceului vășcăuan din aceea vreme – în frunte cu modestul dar interesatul director prof Moise Micula – a fost prompta în repetate rânduri înlăturând, de pe modestul soclu improvizat în fața școlii, Bustul Martirului Nicolae Bogdan, dispunând înlăturarea să abandonându-l brutal în spatele clădirii cantinei, unde și-a găsit „locul de odihnă” până la Revoluţia anticomunistă din 1989.

Cunoscând făptaşii „gestului” mai sus amintit, până astăzi nimeni nu a catadicsit a lua o atitudine morală sau o tragere la răspundere critică, aşa cum era normal, a celor vinovaţi, într-un spirit de reparaţie cultural-istorică. În 1948 la Beiuş a fost înlăturat de pe soclu de administraţia comunistă a oraşului, abandonat şi distrus câţiva ani mai târziu evocatorul Monument închinat memoriei martirilor Ciordaş şi Bolcaş, din centrul oraşului. Monumentul din bronz, a fost abandonat ani buni pe malul Crișului Negru, şi topit mai târziu, prin anii cincizeci, la Întreprinderea „7 Noiembrie”, din Beiuş dinpreună cu Monumentul ecvestru al Regelui Ferdinand I. Noul regim politic instaurat în 1946, a amplasat pe soclul Monumentului, ajutaţi de forţele bolşevice ruseşti, un Obelisc cu „stea în frunte”, închinat jertfelor „Armatei Sovietice pentru eliberarea României de sub jugul fascist, înlocuind un jug cu altul de natura stalinistă, sovietică şi comunistă, devastator şi care ia sfârşit (parţial), prin Revoluţia (revolta) anticomunista din decembrie 1989. Rămăşiţele sistemului, din structurile posdecembriste, profund articulate în societatea românească „cu democraţie originală”, de forţe obscure, retograde, tine în pauperizare şi suferinţa, societatea românească contemporană, fără remuşcări, arătându-şi roadele devastatoare pentru romani şi astăzi. „Scopul scuză mijloacele”. Sisteme politice, strecurate spre democraţii, care şi-au impus „propriile valori culturale” conştient, în spiritul „tradiţionalei” propagande comunisto-bolsevice, dar nu numai, aproape 30 (trezeci) de ani prin intermediul unor pseudoideologii naţionaliste, cu susţinători nătângi dar înflăcăraţi, în detrimentul poporului român şi a unui naţionalism luminat atât de necesar astăzi, continuate parţial, bulversant şi năucitor până acum!

Ne vom opri cu atenţie, asupra perioadei comuniste, incercid să punem în informare realizările monumentale ale sistemului timp de jumătate de secol. Vom semnala, ridicarea în Oradea a „Monumentului Soldatului Roman, anul 1958, autor sculptor Iulia Onita, „Monumentului Independenţei”, situat în noul centru civic, (în fata Cetăţii medievale Oradea), operă a sculptorului Constantin Popovici. „A fost inaugurat la 9 iunie 1982 de Nicolae Ceauşescu, secretar general al partidului, preşedintele Republicii, cu prilejul vizitei de lucru în judeţul Bihor", de acelaşi autor a fost ridicat bustului marelui compozitor George Enescu; Monumentul „AVÂNT” - din oţel laminat, autor sculptor Rodica Stanca Pamfil– originară din Oradea, Statuia lui Nicolae Bălcescu – autor Iosif Fekete, Statuia lui Dimitrie Cantemir – autor maestrul Ion Irimescu, Monumentul Emanoil Gojdu - autor sculptor Mircea Ştefănescu, şamd. La Beiuş a fost ridicat în anul 1980, Monumentul Vânătorului de Munte – autor – orădeanca Rodica Stanca Pamfil iar în oraşul Dr. Petru Groza – Steiul istoric de ieri şi de astăzi, bustul lui Petru Groza realizat de sculptorul Iosif Fekete, ş a.

                                                                

***

După '89, multe monumente au fost profanate sau distruse, în toată ţara, în general, cele care au fost „simboluri" ale puterii comuniste. În Bihor, bustul lui Petru Groza de la Ştei, a fost prăbuşit de pe soclu pe la ora 10,30 a.m. în ziua de 22 dec 1989, ziua eliberării romanilor de sub jugul comunist, de un grup de tineri răzvrătiţi pe regimul comunist, abandonat vreme îndelungată pe malul Crisului Negru. La Oradea. şi bustul lui Alexandru Moghioroş dintr-un spaţiu central, a fost înlăturat de pe soclu şi abandonat. Aceste acte barbare săvârşite de regimurile dictatoriale, sau la cumpăna vremurilor, prin distrugerea creaţiilor de For Public, a statuilor, pentru creatori, pentru sculptori sunt traume spirituale majore, iar civilizaţia culturală a propriului popor are de suferit irecuperabil.

                                                                

***

Printr-un joc al intereselor - au şi ele, „interesele,” rolul lor în istoria locală - agreate, justificate, sau nu, şi-au intrat în „drepturi”, dezasamblând în anul 1992 Monumentul Independenţei României, situat în Piaţa Independenţei (Piaţa Cetăţii), din Oradea, moment dezavuat, la care a fost prezent şi semnatarul acestor rânduri, fiind unul din cei care au luat atitudine faţă de acel act samavolnic, împreună cu ilustrul şi regretatul filolog, poet şi filosof, profesorul Viorel Horj, în acea vreme directorul Direcţiei pentru Cultură şi Culte a judeţului Bihor.

          

Curioşi şi interesaţi să urmărim „viaţa şi spiritul statuilor”, realizăm cu deplină satisfacţie că ele sunt „mesaje vii ale trecutului şi porţi deschise către viitor”. Realizarea şi ridicarea lor în pieţele publice a fost şi este un „imn de bucurie şi de libertate”, ele simbolic dau încredere şi speranţă în viitor. „Energia” lor spirituală ne învăluie şi dă sens existenţialităţii noastre. „Naşterea sau moartea lor”, din păcate este determinată de vicisitudinile vremurilor, fie ele politice, culturale, morale, sociale sau de altă natură – religioasă spre exemplu, sau pur şi simplu inconştientă, incultura sau de revoltă nesăbuită. Deşi ele, Monumentele, ar trebui să fie sau sunt „borne de hotar” ale spiritului şi identităţii oricărui neam. Acesta este şi motivul, probabil, pentru care sunt adesea distruse. Distrugerea lor, după cum am amintit mai sus, lasă un gol în spiritul nostru pustiit şi mistuit de „sentimentul unei identităţi culturale şi istorice amputate”.[26]

                                                                      

* * *

Redescoperind importanta sculpturii de FOR PUBLIC, după evenimentele dramatice din decembrie 1989, societatea românească revigorează prin intermediul organismelor administrative şi civice locale, PRIN INIŢIATIVELE REMARCABILE ale UNOR PERSONALITĂŢI PRIVATE DE PRIM RANG, sau VREDNICI PATRIOŢI, din spaţiul spiritual al României contemporane, cu predilecţie în Bihor, revalorificând, în cadrul comunităţilor locale cu bune şi cu rele, dar în alt mod, valentele istorice, morale şi formative ale creaţiilor monumentale de For Public. Ele devenind un bun spiritual comun şi autonom, reprezentative pentru comunitate. Exemplificând: Statuia lui Mihai Eminescu (autor Ovidiu Maitec) la Oradea, Monumentul Martirilor Ciordaș şi Bolcaș din Beiuş (autor Cornel T. Durgheu), Monumentul Ecvestru al lui Mihai Viteazul (autori G. Gheorghiţă şi Geta Caragiu), Avram Iancu (autor C.T. Durgheu) din Oradea, Monumentul lui Avram Iancu şi Teodor Neș din Salonta (autor C.T. Durgheu), Statuia Reginei Maria (autor D. Paina), în Oradea, Bustul Monumental Miron Pompiliu (autor A. Săbău), din Ștei, secvenţialul Constantin Brâncuşi (autor H. Săbău) şi Dr. Aurel Lazăr (autor I. Mihele) în Oradea, şi multe altele, neomiţând lucrările de For Public merituoase ale minorităţii maghiare, conştiente de valoarea mesajului transmis publicului privitor şi istoriei.

Operelor de artă plastică, fie arhitectură, sculptura, pictura, grafica, design, arte decorative, să, prin schimbarea de stătut, comparativ cu epoca comunistă, vom înţelege mai bine de ce, acestora li se acorda de-acum o însemnătate specială, ieşită din comun.

            

Ne vom opri prioritar, asupra sculpturii în general, a sculpturii de For Public în special, pentru că ea este în mod semnificativ, obiectul principal al discursului nostru, privind simbolistica statuarei monumentale, ca opera de sine stătătoare a modernităţii, acordând momentului un plus de atenţie, observând fie şi rezumativ, problemele de iniţiativa şi evoluţie în domeniu, în spaţiul românesc, bihorean cu predilecţie. Vom sublinia că merită a înveşti energie în acţiuni menite a reconstitui, reconstrui şi regenera ecoul faptelor de spirit moştenite, care determină fizionomia culturală a unui popor. A înveşti în Operele sculpturale durabile, mereu adecvate şi sugestive, în acord cu exigentele unor surse inspirative, de-o pregnantă şi mobilizatoare diversitate, este folositor, fortifiant, o sacră responsabilitate civic-umana. Cu respect şi Iubitor de istorie naţională, trebuie să-ţi asumi o sfântă îndatorire patriotică în imortalizarea chipurilor unor vajnici înaintaşi, etalându-le măreţia, demnitatea, patosul şi jertfă, prin reprezentări artistice sculpturale imortalizate în bronz, în statui suverane; ecvestre, prin compoziţii şi alegorii animate de un înălţător, simbolic şi reprezentativ, suflu istoric dar şi artistic, amplasate în frecventate spaţii publice. Ele vor dăinui secole şi milenii dearindul, rămânând pietre de hotar în memoria umanităţii. Dar, din păcate, adesea realizările monumentale sunt „condiţionate” de deciziile amatorismului comanditar şi imposibilitatea autorului de-a dispune şi a fi pus el în valoare şi creaţia sa, lucrări tributare adesea realismului mimetic, provocare care pune sub observaţie critica rudimentele politico-administrative nocive evoluţiei spirituale înălţătoare, sănătoase a societăţii, urmărindu-se adesea voit, parcă de frică, descurajarea artiştilor, în general, a sculptotilor monumentalişti în special, a celor care produc cultura, simboluri spre eternizare, în loc de-a impune o reală autonomie, susţinere şi sprijin, de încurajare a realizării operei sculpturale de For Public şi a condiţiilor de viaţă. Ceea ce trebuie analizat, observând munca şi opera, cu atenţie sporită, precum şi complexitatea lucrului propriu sculptorului creator, din secolul libertăţii şi luminii creatoare spre promovarea elitelor.

                                                                    

***

Consider anii 1995-1996, cumpăna celor mai dificile şi complexe încercări, din activitatea mea de sculptor monumentalist. Atunci au fost amplasate public, mai întâi la Beiuş, în 25 aprilie 1995 Monumentul Martirilor Ciordaş şi Bolcaş, iar în Oradea ridicarea bustului de interior a genialului sculptor roman Constantin BRÂNCUŞI, la unitatea şcolară ce cu demnitate îi poartă numele, a monumentului patriotului naţional AVRAM IANCU, pe 25 iunie 1995, de Sanzaiene, în fata sediului Poliţiei romane, iar pe 13 septembrie 1996 (Ziua pompierilor), a fost dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri. Amplasat în faţa clădirii Brigăzii Crisana. În cotext, merituoşi pentru pomenire, sunt iniţiatorii realizărilor mai sus amintite; pentru Beiuş, Primarul Ioan Popa şi ilustrul profesor Gavil Hadarean (Astra Romană), iar pentru Monumentele ridicate la Oradea, regretatul profesor-director Dumitru Gherghel (Colegiul Constantin Brâncuşi) şi vrednicii generali Lazăr Carjan şi Adrian Padureanu, având alături prin efortul lor comun, colegii de Unitate.

****

Gândurile mele se îndreaptă spre severă şi implicată determinare a lucrului la amplă statuie, comemorând jertfa martirilor beiuşeni, munca care în fapt s-a derulat pe parcursul a 4 (patru ani 1991 – 1995), clipa inaugurării fiind determinată de complexitatea tehnică a soluţiei compoziţionale; structuri metalice şi inginerii, a atribuirii şi dotării atelierului cu mobilierul specific, organizarea de şantier, dotările tehnice şi forţa de muncă, la final transpunerea în ipsos – au fost peste 40 (patruzeci), de componente ale modelului, la care au muncit permanent, trei luni de zile un grup de 4-5 militari la modele (sticluri), care urmau să fie distribuite transpuneii în metal pentru finalizarea monumentului. Momente complicate şi complexe au fost în dificilele luni de muncă, alături de muncitorii de la secţia turnătorie, specialiştii turnători şi tehnicienii de la finisaj şi asamblare mai puţin obişnuiţi cu astfel de realizări (comenzi), dificili au fost timpii şi perioada sau raţiunile turnării (transpunerii) în bronz a componentelor sculpturale, modelate pe parcursul anilor 1992 – 1994, la atelierele de transpunere în bronz a renumitei Întreprinderi „Înfrăţirea” din Oradea, de un grup de tehnicieni însufleţit de performanţă, slujiţi de inginerii Ştefan Pop şi Dumitru Vidican.

Desăvârşirea soluţiei plastice, a compoziţiei spaţiale, avea să ţină cont de amintirea şi probele unui monument anterior încununat de o Pietá, distrus de obtuzitatea comunistă în 1948. În spiritul tradiţiei româneşti am considerat oportună o reprezentare, valorificând semnificaţiile generalizante ale alegoriei. De aici aceea inserare în partea superioară a monumentului a maiestuoasei Madone întruchipând Patria recunoscătoare, oficiind cu mâna dreaptă un gest de binecuvântare, iar cu cea stângă desfăşurând ocrotitor draperia (drapelul trcolor) ce învăluie un trup îngenunchiat, simbol statornic al intelectualului resemnat dar nu înfrânt, sfidând premoniţia dimensiunii tragicului. Tot în bronz a fost turnată şi cununa ce înlănţuie postamentul superior, încheiată în spate cu stema – sigiliu a Beiuşului istoric. La baza complexului statuar am împlântat un relief cu fizionomiile, tratate simplu şi lapidar, reprezentându-i pe venerabilii magistraţi: Ciordaş şi Bolcaş.

Amănunte interesante privind preocupările şi determinarea mea de-a realiza proiecte vizând Omagierea Martirilor beiuseni au fost consemnate în presă, încă din 1991, precum şi realizarea machetei compozoitiei gândite şi propuse pentru concurs. A fost vremea din primăvara anului 1991, luna iunie, când s-a lansat Concursul de idei, pentru realizarea Monumentului. Iniţial fusesem singurul concurent. Între timp, fiul locului, istoric de artă, distinsul profesor univ. Dr. Gheorghe Arion, de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca – pe atunci încă Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, a prezentat în concurs machetele realizate de doi tineri sculptori, foşti studenţi a Domniei sale. Machete care se regăsesc păstrate la loc de cinste astăzi, în Muzeul din Beiuş. Sunt reprezentări orientate conceptual şi care se apropie într-un fel, de fizionomia spaţială a vechiului monument distrus în 1948, reprezentând sub ocrotirea simbolului Partria, supliciul semnificativ al unui om înfrânt.

O liberalizare a comenzilor, în România după 1989, a permis unor forţe locale să pornească iniţiative curajoase. Între ele a apărut şi proiectul generos al refacerii Monumentului martirilor Ciordaş şi Bolcaş de la Beiuş, refacere care fără iniţiativa despărţământului local „Astra”, care-l avea în frunte pe regretatul profesor – patriot Gavrilă Hădărean, dar mai ales, fără devoţiunea cu care s-a angajat Primăria Municipiului Beiuş, îndeosebi d-l primar Ioan Popa, plecat şi el prea devreme, în lumea umbrelor, cărora le aducem acum Omgiile noastre de Înaltă consideraţie, au constituit un Comitet de Iniţiativă, împreună cu un distins corp de intelectuali patrioţi ai Beiusului, în frunte cu ilustrul prof. Univ. Dr. Nicolae Brânda, prof. Ionel Dărpbăneanu, prof. Viorel Codreanu, eminentul prof. Univ. Dr. Viorel Horj, prof. Puiu Igna, s.a., „susţinuţi de implicarea şi munca de sclav, de sacrificiu a sculptorului, era greu de anticipat a fi realizat într-un viitor apropiat”. [27]

Statuara este o lucrare amplă, monumentală şi complexă, prin apelul la diversificatele tehnici aplicate în realizarea ei. O lucrare, transpusa în bronz de aproximativ 4 (patru metri) -inaltime, o cantitate de peste 8 (opt) tone de bronz, compoziţie care are sarcină dificilă de a se confrunta nu numai cu imaginea figurativă a martirilor, ci şi cu caracteristica reprezentariilor în fostul monument beiuşean cel realizat de Horia Miclescu şi dărâmat în anul 1948.

Comanda socială îmi cerea realizarea unei replici a vechiului monument al jertfei martirilor, în fond o variantă a motivului „Pietá”. Subliniez, nu o copie, oricum imposibil de realizat, ci o replică ce respectă ca fond, unele elemente constitutive, ale originalului, în noua compozitionare spaţială, permiţându-ne a avea toate libertăţile unei lucrări originale, de sine stătătoare pe tematica moştenită şi impusă de comanditar. În această idee a personalizării lucrării, ceea ce a fost corect şi responsabil din punct de vedere conceptual şi artistic, lucrarea monumentală îşi câştigă orginalitatea şi caracterul relevant autentic. Din punctul nostru de vedere nu există loc de o altă interpretare. Pentru mine, în reprezentarea monumentală, martirii Beiuşului nu sunt expresia unei victimizări şi înfrângeri, reprezentare regăsită în vechiul monument, mesajul este al unei vitalizări prin jertfă, o constantă a existenţei noastre naţionale, dealungul vremurilor.

La câteva luni după dezvelire autorul mărturisea: „Trăiesc cu imaginea monumentului din Beiuş în memorie, împăcat că am dat beiuşenilor, bihorenilor, un semn de identitate. Monumentul mă reprezintă pe deplin. În primul rând prin faptul că este un reper artistic şi unul de conştiinţă civică, morală, comunitară. Am trăit din totdeauna sentimentul istoriei cu intensitate, sentiment moştenit din familia părinţilor mei, al ţăranului român generic. Poate de aici şi aspiraţia mea către clasicitatea exprimării artistice, ca formă ideală de comunicare... [28].În fapt, anul 1996, este anul muncii fără zăbavă la realizarea efectivă a celui de al doilea mare grup statuar monumental, cel al pompierilor [29]. Aici dimensiunile înfăptuirii devin şi mai impozante; cu o înălţime a Coloanei (Columnei), de 11 metri şi mulţi metri pătraţi de sculptură modelată, cu transpunere în bronz la uzină „Înfrăţirea” din Oradea, sub directa supraveghere a autorului. Pentru a da unitate şi pregnanţă personajelor dispuse pe o compoziţie spiralată în spaţiu, am considerat necesară proiecţia îndrăzneaţă spre înalt a unei coloane de-o austeritate dorică (din beton armat placată cu marmură policromă de Vaşcău, donata de generosul inginer Nicolae Lupuț), insinuând o lumânare încununată cu stindardele specifice pompierilor. De la baza Coloanei se afirmă semeţ şi suplu ca o cariatidă silueta unei tinere purtând în mâini simbolice însemne: crucea şi ramură de măslin, în aceeaşi viziune alegorică prin care am desăvârşit şi statuia de la Beiuş. Pe un podium cuprinzător au fost împlântate trupurile în acţiune ale ostaşilor pompieri, salvând simptomatic un angelic copilaş. Pentru a da amploare ansamblului sculptural am considerat util inserarea unui relief de cca doi metri pătraţi unde am reprezentat cu sensibilă verva, dusă până la patos, riscurile şi bravurile militarilor. Mijloacele de expresie diversificate întemeiate pe modelaj subtilizat şi particularizări de atitudine rezumau omagial specificitatea armiei, simţul sacrificiului, conştiinţa solidarităţii. Fac apel din nou la confesiunile dintr-un interviu pentru a lămuri semnificaţia gândurilor de care eram cuprins „Experienţa câştigată prin realizarea Monumentului martirilor de la Beiuş, m-a ajutat nu numai ca exerciţiu tehnic ci mi-a permis exercitarea unei continuităţi în planul artisticului şi mai ales al valorizării unor idei fundamentale ale conştiinţei umane, legate de mitul jertfei, de disponibilitatea fiinţei umane spre sacrificiu în folosul comunităţii în care trăieşte” [30].

Într-o evocare prilejuită de de un moment aniversar, criticul şi istoricul de artă, prof. Univ. Dr. Negoiță Lăptoiu, asocia lucrarea „împlinirilor semnificative ale artei comemorative de for public din România/... /. „Conştient de exigenţele unei asemenea transpuneri monumentale Cornel T.Durgheu, în stil caracteristic s-a frământat mult, a meditat în prealabil asupra unei soluţii nu doar adecvate temei, cât mai ales rezistentă în circuitul valorilor reprezentative ale statuarei româneşti. Personajele integrate în ansamblul compoziţional îşi au rostul şi funcţia logică în economia unor linii de forţă menite să întreţină şi să dezvolte caracterul simbolic şi evocativ al lucrării. Coloana, prin pregnanţa verticalităţii sale, sugerează aspiraţia spre lumină şi înălţare spirituală, proiectând în imensitatea absolutului celest, jertfa militarilor pompieri/... /. La baza celor două componente ale verticalităţii (coloana şi graţia feminină) a conceput un grup statuar din trei personaje (doi militari şi un copil), fixaţi în atitudini de-o maximă acurateţe şi sugestivitate.

 

Pentru a nu cădea în retoric Cornel T. Durgheu, conferă volumelor o curgere şi-o dinamică în măsură să evoce convingător vigoarea implicării în acţiune, mirarea şi puritatea copilului salvat devenit ofrandă a vieţii biruitoare. În sfârşit, o ultimă şi extrem de importantă piesă în angrenajul complexei reprezentări de univers uman specific – un spaţiu al abnegaţiei, al voinţei neîntinate de extirpare a răului şi instaurare a binelui – un amplu relief situat în partea de jos a statuii vine să recomande ştiinţa ritmului, cu amprente hieratice şi nobilă manifestare a unui modelaj sensibil capabil să spiritualizeze liberă manifestare a formelor, mereu coerente şi expresive” [31]. Un cronicar fidel al fenomenului cultural bihorean, Pengö Zoltán era frapat de „ritmul alert al desăvârşirii lucrării, ce va doborî orice record în materie dacă va fi gata de dezvelire în septembrie 1996”. Găsea şi o motivaţie: „nu poate fi neglijată însă nici chemarea specială pe care o are pentru monumental, abilitatea de a încărca lucrarea cu tensiunea, cu forţa capabilă să sugereze mesajul dorit” [32]. Asupra calităţii celor două ample transpuneri monumentale de la Beiuş şi Oradea se pronunţă cu receptivitate şi prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac, istoric de artă, particularizând trăsăturile unui viguros efort creativ: „. Ansamblurile monumentale/... /trebuie receptate atât ca expresia unor conştiinţe trăind sentimentul naţional, cât şi ca realizări ale unui sculptor Cornel T. Durgheu, care şi-a asumat asemenea întreprinderi de anvergură cu un mesaj foarte precis. În toate realizările de acest fel acesta ne propune aceeaşi viziune clasicizantă, care supralicitează forţa de expresie a gesturilor, dramatismul frământărilor lăuntrice, rezolvare care asigură o limpede afirmare plastică şi ideatică a mesajului. Jocurile de lumini şi umbre, posibile printr-o anume geometrizare a suprafeţelor lucrărilor sale de mari dimensiuni asigură perceperea unui întreg care în spaţialitatea să căutată câştigă în monumentalitate. Tot în ideea argumentării viziunii sale estetice, Cornel T. Durgheu mizează pe o anume scenografie în ordonarea grupurilor ce compun ansamblurile sale, soluţii care nu fac decât să le acorde acestora şi şansa atemporalităţii” [33]

***

Venerabilul cronicar clujean, Negoiță Lăptoiu sublinia în volumul omagial – Durgheu -facind trimitere la „... o direcţie majoră a preocupărilor multiple care i-au marcat distinct creaţia lui Cornel T. Durgheu, o constitue pasionanta imortalizare de personalităţi emblematice pentru istoria neamului românesc, din munca şi cultul pentru trecutul naţional. Două comenzi mai complexe, vizând un Monument al Martirilor de la Beiuş şi un altul omagiind faptele pompierilor, pentru Oradea, i-au solicitat mari eforturi, nelinişti, dar şi satisfacţii pe măsură, acomodându-se şi aici cu brio la specificul temelor, beneficiind de câştigurile experienţei acumulate anterior care l-au scutit de improvizaţiile echivocului. La Beiuş, reşedinţă importantă în configuraţia istorico-geografică şi culturală a zonei (un timp şi centru rezidenţial al prefecturii Bihor), prin obtuzitatea regimului comunist fusese demolat în 1948, un grup statuar închinat unor luptători locali jertfiţi pentru cauza comunităţii româneşti, pentru că avea incorporate elemente cu iz religios şi de conştiinţă naţionalistă. Vezi; „Text dactilografiat, în arhiva familiei Durgheu, Oradea, septembrie 2001 Pengö Zoltán, op. Cât., p. 11 Vezi: Aurel Chiriac, Prezent şi durabiliate”. „ „Existând soclul, autorităţile s-au trezit îndemnate la reconstituirea sau alcătuirea unei alte lucrări monumentale. Aureolat de o apreciată activitate anterioară, sculptorul-profesor Cornel T. Durgheu, va fi cel vizat să soluţioneze doleanţele obştei. Spirit mobil, proteic, laborios, acceptă recomandarea de-a se folosi de elemente moştenite de la vechea statuie, fixând în partea superioară a soclului de sus o făptură alegorică, imaginând simbolic Patria, pornind de la sugestiile consacratelor scene cu Pietá. Drept urmare, o ritualică madonă desfăşoară către înaltul văzduhului mâna dreaptă în semn debinecuvântare, iar pe cea stângă o îndreaptă ocrotitor asupra unui personaj simbolizat, care îngenunchează consolator în prim plan. Pe laturile principale – est, ale părţii de jos a soclului, sunt implantate reliefuri cu fizionomii aplatizate, reprezentându-i pe vajnicii martiri beiuşeni Ciordaş şi Bolcaş, respectiv - spre vest, blazonul - stema-sigiliu - a Beiuşului istoric. Dă bine în contextul ansamblului ghirlanda vegetală care înlănţuie postamentul superior, introducând un plăcut accent grafic şi cromatic.

Pentru a asigura o şi mai relevantă autenticitate comentariului vom apela la confesiunile autorului: „... Este o lucrare amplă, potenţata de-o volumetrie viguroasă şi expresiva dezvoltare spaţială, înaltă de aproximativ patru metri, (9,5 m cu soclu) concepută a aduce în fata privitorului de azi şi a istoriei, impresionantă jertfa pe altarul neamului. Lucrare care o consider o datorie şi o trăire de conştiinţă şi Onoare, aducând-o în faţa poporului, şi cu sarcină dificilă de a se confrunta nu numai cu imaginea martirilor, jertfiţi pentru credinţa în dreptate şi libertate socială, ci şi cu memoria timpului prin reprezentarea lor în fostul Monument beiuşean realizat de sculptorul bucurestian Horia Miclescu, Monument doborât în 1948, de obscurele forte ale regimului comunisto-stalinist din România. Am realizat o creaţie artistică stăpânită de aspiraţia mea către clasicitatea exprimării plastice în transmiterea mesajului istorico-artistic, pivind - Jertfa Romanilor din valea Beiusului pentru întregirea nemului - ... prof. Corneliu Mezea, anul 1935.”

Sculptor - Prof. Univ. Dr. Cornel T. DURGHEU - autor..

Beiuş. Februarie, 2019.

PS: Vom ataşa materialului scris, un set de imagini reprezentând vechiul dar şi actualul Monument al Martirilor Ciordaș şi Bolcaș, prin semnificative imagini şi detali, lămuritoare asupra efortului de realizare artistică şi dificultăţilor organizatorice şi tehnice pentru realizarea celui de al doilea Monumemt al Martirilor beiuseni, realizat de sculptorul Cornel T. Durgheu.

 

CĂTRE;

Grupul de Inirtiativa – Sanlazar, Parohia Greco-Catoloica Sanlazar cu sediul în satul SANLAZAR nr. 159, jud. BIHOR: -reprezentanți d-l Horgos Viorel, domiciliat în satul Sanlazar şi Părintele Cioara Simon Adrian:

                  

Aşteptând din partea d-voastra un gest de recunoştinţă, respect moral şi financiar, privind realizarea Monumentului Eroilor din Sanlazar, încă din luna octombrie a anului 2018, constat că până la această dată NU AVEŢI nicio reacţie pozitivă, ceea ce-mi reprima convingerea că sunteţi oameni de bună credinţă! În acest context aşteptarea şi răbdarea mea se apropie de sfârşit şi vă înaintez acest demers. În caz contrar fiind obligat a apela la Justiţie, implicând toate consecinţele fireşti.

                              

Prin prezenţă vă somez să vă achitaţi de obligaţiile financiare care vă revin față de subsemnatul, prof. Cornel T. DURGHEU – sculptor, domiciliat în oradea str. Emanoil Gojdu nr. 9 ap 10, jud. Bihor, privind realizarea Monumentului Eroilor din satul SANLAZAR, jud. Bihor în anul 2018, creând astfel premizele încheierii diferendumului apărut între noi prin neachitarea dreptului de autor şi a altor sume privind obligaţiile financiare ale beneficiarilor realizării Monumentului din Sanlazar.

 

Vă trimit alăturat, MEMORIUL JUSTIFICATIV adresat Judecătoriei Marghita, pentru a lua la cunoştinţa EXPLICIT de situaţia REALĂ creată, prin gestul d-voastra incalificabil, direct de la subsemnatul şi situaţia de calcul conform FACTURA FISCALA nr .01 din 14.11.2018, emisă de Fundaţia Culturală Cetate Durgheu, în urma unor calcule corecte enunţate în Memoriul Explicativ din anul 2017 lună noiembrie, precum şi ANEXELE nr. 1 şi 2, lămuritoare asupra sumelor îndatorate fata de creatorul Monumentului:

                              

Oferta de PREŢ:

Documentaţie, arhitect, rezistenta; = 1600 lei,

Drept de Autor; 20 %. = 5374 lei;

TOTAL datorie = 6974 lei.

 

Cu responsabilitate şi CINSTITĂ pretenţie;

 

Prof. Cornel T. Durgheu

sculptor – autorul Monumentului.

 

PS:

A. - Din suma de 6974 lei va fi scadenta suma de 1000 lei primită de la d-l Horgos Aurel;

B.- În acest caz, nu am luat în calcul de nici un fel cheltuielile de transport, deplasări la firme, mijloace de transport, bonuri de benzină, telefoane, etc.

------------------------------------

[1] cf. DEX Editura Academiei, 1975

[2] Iuliu Maniu, Fragment din discursul rostit la 1Dec 1918 la Alba Iulia

[3] Ioan Mihele, Statui distruse după 1940 în nord-vestul României, în Analele Universităţii din Oradea, Fascicula Arte Vizuale, vol. ÎI, Oradea, Edit. Universităţii din Oradea, 2005, p. 165-181

[4] Revista Cele trei Crişuri, Oradea, nr. 17, din 15 oct., 1921” p.5

[5] Lucia Cornea, „Adunarea generală de la Oradea a Astrei, 17-18 octombrie1920", în „Analele Universităţii din Oradea - Fascicola istorie 1994, Oradea, p.90

[6] Municipiul Oradea. Patru ani de activitate gospodărească. 1934-1937, Tipografia Românească, Oradea, Arhivele Statului

[7] Tribuna, Cluj, 30 nov., 1924, p. 4-5

[1]Cf. Viorel Faur, Iniţiative culturale bihorene în anii interbelici, în Contribuţii la istoria Bihorului, Oradea, 1970, p. 99

[8] cf. Viorel Faur, Iniţiative culturale bihorene în anii interbelici, în Contribuţii la istoria Bihorului, Oradea, 1970, p. 99

[9] Gazeta de Vest, Oradea, nr. 1228, din 12 iunie1934, p.2

[10] Ibidem

[11] Gazeta de Vest, Oradea, nr, 1233, din 17 iunie 1934, p. 3

[12] Gazeta de Vest, nr.1234 din 19 iunie 1934, p. 3

[13] Ibidem

[14] Ibidem

[15] Ibidem, p.4

[16] Ibidem

[17] Ibidem

[18] Ibidem

[19] Ibidem

[20] Ibidem

[21] Ibidem

[22] Gazeta de Vest, Oradea, nr.1233, din 17 iunie 1934, p.8

[23] Gazeta de Vest, Oradea, nr. 1307, din 20 sept. 1934, 8

[24] Ibidem, nr 1311, din 25 sept.1934, p.2

[25] Petre Dejeu, op. Cât., p.11

[26] Ioan Mihele, Analele Universităţii din Oradea..., p. 165-181

[27] Nicolae Brânda, Atelier ’94

[28] Interviu N. Brânda, Cred că este vorba de continuitate...

[29] Fişa monumentului ne oferă câteva date importante referitor la acest monument. Monumentul a fost comandat de Brigadă de pompieri “Crişana” şi de Fundaţia “13 septembrie” în anul 1995, avindul iniţiator şi coordonator pe dinamicul şi vizionarul comandant, colonel Adrian Padureanu. Lucrarea, complexă, în toată dimensiunea ei, a fost realizată în anul 1996, în doar 8 luni de munca titanică şi s-a dezvelit pe 4 octombrie a aceluiaşi an. Monumentul este constituit dintr-un grup statuar-arhitectonic, conţinând deci atât elemente figurative cât şi elemente de arhitectură. Grupul statuar este aşezat în faţa unităţii de pompieri – Oradea, pe strada Avram Iancu, punct topografic 7454/6, odată cu comemorareaa 60 de ani de la înfiinţarea Companiei/Brigăzii de Pompieri Oradea.

Părţile componente şi materialul din care este construit şi constituit monumental sunt soclul cu două plăci laterale din marmură albă cu inscripţii, basorelief din bronz, obelisc, patru figuri umane şi un simbol cu însemnele specifice ale pompierilor, realizat din bronz, aşezat în vârful obeliscului (D – 800 x 1000 x 300 mm). Soclul are dimensiunea de 3300 x 1800 x1500mm, obeliscul Î = 12000 mm x Ø 800 mm iar basorelieful are dim. Aprox. 3000 x 1000 mm. Compoziţie structural dominată de un ax (coloană) pe verticală căreia spiralat se desfăşoară construcţia. Dacă am analiza mecanica acţiunii, rotaţia corpului militarului prăbuşit, în jurul figurii copilului salvat, o arcuire spre figura pe verticală, astfel încât toate elementele să participe la derularea spaţială; dramatismul şi încordarea figurii căzute, încontrast cu bucuria de-a fi salvat a tânărului. Capul întors al militarului indicând detaşarea interioară prin suferinţădartotodată şi implicarea în starea gestului salvator, prin gestica braţului drept. Militarul, pompier în acţiune, dincolo de “mecanismul bine alcătuit al acţiunii”, revelează semnificaţia eroică, detaşând pe aceiaşi verticală figura femininăprevestitoare, simbolizând Patria, pivot al tuturor forţelor combinate şi active. Corpul copilului este modelat în întregime între două planuri (volume) paralele şi frontale, doar volumul militarului căzut face excepţie, construit prin linii –volume încrucişate în construcţia laterală. Deducem, deci, că această compoziţie în formă de cruce, se desfăşoară în sus, axată pe coloana zveltă realizată pe principiile compoziţiei în spirală, structurată şi schematizată într-o mişcare combinată de linii drepte unghiuri. Sunt elemente de rezolvare realiste, prin care şi de reprezentarea se aşează în spaţiul figurativ, atât de clar delimitat de elementele constitutive şi intră în spaţiul empiric existenţial. Mişcarea spiralată, învăluitoare este desigur motivul psihologic dominant. O preocupare de suflet pentru a desluşi contrastul semnificaţiilor, dar şi interesat de tema educaţiei.

[30] Vezi: N. Brânda, cred că este vorba.., p. 3

[31] Text dactilografiat, în arhiva familiei Durgheu, Oradea, septembrie 2001

[32] Pengö Zoltán, op. Cât., p. 11

[33] Vezi: Aurel Chiriac, Prezent şi durabiliate

george FILIP: CA O RAZĂ DE SOARE

$
0
0
 
 

                          

 

-doamnei Cecilia GHEORGHESCU-

 

ea e mulţumită şi nu cere

nimic - de la nimeni, niciodată.

chiar de-s geruri sau potop sălbatic,

n-are timp să fie încruntată.

 

poartă-n zâmbet raza ei de soare

ziua, seara, noaptea, dimineaţa.

i-a dat-o măicuţa - călăuză

prin lume...pe unde-o duce viaţa.

 

dacă-aş şti o samă de balade

i le-aş dărui - să o frămînte,

dar nu duce lipsă de-alinare,

ştie omul ei să o descînte...

 

floare nu-i...Cecilia nu-i floare.

ea e un buchet de crizanteme

pe care-o visează toţi poeţii

şi o pun în multele poeme.

 

pâinea caldă-n palma ei zîmbeşte,

dar pe Bachus nu-l primeşte-n casă.

soarbe ceaiuri de melancolie

dacă dor de-acasă o apasă...

 

de dansează - trestie se face

şi pluteşte lin...precum cocorii

când se duc cu vara-n ţări mai calde

şi ne lasă tomna...vântul...norii...

 

iar de se-ntristează omenirea

şi natura toată se zbiceşte,

o chemăm: Cecilia!...şi vine;

raza ei de soare ne zîmbeşte!..

MIRCEA DORIN ISTRATE: CER PREA MULT?

$
0
0

 

Rânduiește Doamne cum a fost odată,

Cinstea fie cinste, dreptul adevăr,

Ce-a minciună arză gura blestemată

Că urmăm de-acuma altele cărări.

 

Pune lașitatea în afund de iaduri

Fie îngropată pentru veșnicie,

Vămuie trădarea-n felurite feluri

Nimeni nu-ndrăznească să mi-o reînvie.

 

Fă, cum Tu făcut-ai lumea de-nceput,

Fie veșnic pace, drag și fericire,

Ura, sfada, pizma, fă-le ne-nceput,

Scoate dușmănia, pune-n loc iubire.

 

Și cuvântul fă-ni-l vers de poezie,

Șoapta o chemare plină de amor,

Plângă ochii noștri doar de bucurie,

Vrăji să fie numai pentru vis și dor.

 

Cer prea mult cu ruga-mi preamărite Doamne,

Tu ce poți a face tot ce-i nefăcut?

Pune primăvară, nu tristeți de toamne

În a noastră viață, fă-ne trai plăcut.


Lucia-Elena LOCUSTEANU: LECTURI SUBIECTIVE...

$
0
0

 

LECTURI SUBIECTIVE -

„O SCRISOARE PIERDUTĂ” DE ION LUCA CARAGIALE

 

Demonstrați – pe baza subiectului comediei „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale – că piesa dezvăluie mecanismul unei farse electorale, datorită absenței responsabilității civice din conștiința clasei politice românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea!

 

„Caragiale manifestă o pasiune a observației pentru care nu se poate găsi nici un alt exemplu asemănător. Întinsa și variata lui experiență s-a revărsat în întregime în opera sa. Nu va fi posibil să se scrie istoria socială a veacului nostru, (…), fără o continuă referință la opera lui.(…).

                            

Caragiale este un observator lucid și exact, dar materialul observațiilor sale nu rămâne niciodată în stare de pulbere infinitesimală, ci se adună în viziunile unor caractere tipice.

                            

Realismul tipic este formula lui artistică.”

Tudor Vianu

 

„Blestemată politică! Un moment să n-ai pace!”

„pentru că de la partidul întreg atârnă binele țării și de la binele țării atârnă binele nostru…”

 

„Într-o soțietate”(…) „unde nu e moral, acolo e corupție și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are”; „Ce soțietate!” ; „enteresul și iar enteresul!”

--------------------------------------------------------------------

        

Când criticul Titu Maiorescu afirma despre comediile lui Ion Luca Caragiale că „pun pe scenă câteva tipuri din viața noastră socială de astăzi și le dezvoltă cu semnele lor caracteristice, cu deprinderile lor, cu expresiile lor, cu tot aparatul înfățișării lor în situațiile anume alese de autor, sublinia perenitatea unică a operei, perenitate dată de universalitatea situațiilor prezentate, de tipicitatea personajelor, cât și de calitatea comicului”.

        

Vechi observator și bun cunoscător al moravurilor publice de la noi, Caragiale a pătruns până în miez nesinceritatea sistemului electoral și neadevărul naivei formule curente: democrația este triumful meritului. El știa că triumful nu este al celui mai bine înarmat în luptă, prin excelență, neloială, pentru obținerea mandatului, care deschidea arivistului căile îmbogățirii și ale ascensiunii politice.

        

De aceea, poate, Ion Luca Caragiale (1852 – 1912) – scriitor al perioadei marilor clasici – își alege ca specie literară farsa / farse, (subst.de. .genul feminin, 1. Comedie cu conținut ușor, în care comical provine, în primul rând, din vorbe de spirit și situații amuzante, uneori burlești , nu din studiul aprofundat al caracterelor; 2. Faptul de a păcăli pe cineva cu scopul de a se amuza; mijlocul folosit în acest scop fiind : păcăleala, festa.”***

        

Cele două sensuri ale termenului se regăsesc în comedia de moravuri și caractere - „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, dar și în celelalte comedii: „O noapte furtunoasă”, „Conul Leonida față cu reacțiunea” și în farsa „D-ale carnavalului”

        

Comedia (gr. komos = sărbătoare închinată lui Dionisos și ode = cântec; fr. comedie, lat. comoedia) este o specie a genului dramatic, în proză sau în versuri, care înfățișează / prezintă întâmplări hazlii, cu personaje ridiculizate, antrenate într-un conflict derizoriu, cu un final fericit și un sens moralizator. Comedia transpune în formă dramatică categoria estetică a comicului. În comedie, conflictul este superficial și se rezolvă prin împăcarea tuturor personajelor, ducând astfel la un deznodământ fericit. Personajele sunt, de obicei, ființe mediocre ce întruchipează defecte morale, neimplicându-se niciodată în conflict cu toată ființă lor. Ele sunt o expresie

A contrastului aparență – esență, iar motivele pentru care se înfruntă nu sunt valori autentice. În comediile de intrigă, înlănțuirea complicată a faptelor, dar și ridicolul situațiilor prezentate, provoacă râsul. În comediile de moravuri râsul e provocat de felul în care sunt zugrăvite satiric diverse moravuri. În timp ce în comediile de caracter sunt satirizate diverse tipuri umane sau sociale: avarul, fanfaronul, ipocritul, demagogul, șantajistul, etc.

        

În secolul al XIX-lea, apare în literatura română comedia sub forma farsei și a vodevilului, evoluând spre comedia de moravuri și de caracter. Premiera comediei de moravuri și de caracter „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale din ziua de marți, 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Național din București, a fost un adevărat triumf.

        

Capodoperă a dramaturgiei românești, înscrisă pe o orbită universală, tradusă și jucată pe meridianele lumii, comedia „O scrisoare pierdută” dezvăluie mecanismul unei farse electorale, datorită absenței responsabilității civice din conștiința clasei politice românești. În spatele programelor și al luptelor de „idei”, burghezia liberală, surprinsă de autor de la posturile de observație ale propriei prese, ca girant responsabil, corector, secretar de redacție la ziarul „Timpul”, Caragiale ducea, în fond, o bătălie cu substrat economic și politic.

Comedie în patru acte, piesa satirizează întregul nostru sistem politic, politicianismul claselor dominante cu cinismul metodelor electorale și cu nesinceritatea vieții publice, sintetizate magistral într-o replică a lui Zaharia Trahanache: „A! ce coruptă soțietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul… (…) unde nu e moral, acolo e corupție, și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are!”.

Comedia are ca temă viața politică și de familie a „înaltei” societăți române în penultima decadă a secolului al XIX-lea. Conflictul se poartă în jurul farsei alegerilor de deputați pentru Cameră, crescând în intensitate, antrenând în jurul lui întreaga acțiune ce se desfășoară pe două planuri: social și familial.

        

Acțiunea se petrece „în capitala unui județ de munte, în zilele noastre”, respectiv în 1883 – 1884. Suntem în ajunul alegerilor pentru „Camera de Revizuire a Constituției, inițiate de Partidul Liberal, aflat la putere. Opoziția conservatoare nu exista. În sânul guvernamentalilor apar disensiuni. Partidul este practic scindat prin existența unei „fracțiuni” independente în frunte cu demagogul politic avocatul Nae Cațavencu, Director și proprietar al ziarului „Răcnetul Carpaților” și prezident – fondator al Societății Enciclopedice – Cooperative „Aurora Economică Română”.În jurul lui gravitează „dăscălimea” locală, reprezentată prin simbolic numiții Ionescu și Popescu, institutori, ziariști, cooperatori.

Ștefan Tipătescu, prefectul județului, un mai vechi trimis de le „centru”, este un bun organizator, care a captat „încrederea absolută” a șefului local, a bătrânului „Babachi” – Zaharia Trahanache – mare „propritar”, „Prezidentul Comitetului Permanent, al Comitetului Electoral, al Comitetului Școlar, al Comitetului Agricol și al altor comitete și comiții”.

Ștefan Tipătescu este amantul celei de a doua soții a lui Zaharia, deși se consideră prieten al acestuia. Cei doi conduc județul în interes personal și vor să-l propună candidat pe Farfuridi – tipul prostiei, imbecilității, care vrea din „două una, (…), ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe acolo, și anume în punctele…esențiale.”.

        

Cațavencu dorește să obțină el candidatura și atunci amenință „șantajându-l pe prefect cu publicarea „scrisorii de amor”, adresată de Ștefan amantei lui - Zoe Trahanache, scrisoare pierdută de aceasta, găsită de Cetățeanul Turmentat și furată / subtilizată acestuia de Nae. De teamă de a nu fi compromisă – prin publicarea scrisorii de amor în ziarul „Răcnetul Carpaților”, Zoe care e „mâna care dă mandatul” obține de la Trahanache și Tipătescu promisiunea susținerii candidaturii lui Cațavencu, imperativ convingându-i că: „Trebuie să alegem pe Cațavencu – demagogul politic, lipsit de scrupule care se autocaracterizează drept „gogoman”: „vreau ceea ce merit în orașul acesta de gogomani, unde sunt cel dintâi…. între fruntașii politici.” Se autocaracterizează și prin discursul său demagogic, subliniindu-și o nota definitorie a caracterului său – falsul patriotism și nu numai: „Ca orice român, ca orice fiu al țării sale… în aceste momente solemne (de-abia se mai stăpânește) … mă gândesc … la țărișoara mea (plânsul l-a biruit de tot…) la România (plânge: aplauze în grup)… la fericirea ei!... (același joc de amândouă părțile) la progresul ei!... (asemenea crescendo) la viitorul ei! (Plâns în hohote. Aplauze zguduitoare.) (…) „Soțietatea noastră are de scop să încurajeze industria română” care „e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire. Soțietatea noastră dar, noi, ce aclamăm? Noi aclamăm munca, travaliu, care nu se face deloc în țara noastră!”

Cațavencu vrea în schimbul „Scrisorii” „mandatul de deputat, iată ce vreau: nimic altceva! nimic! nimic! (După o pauză, cu insinuare caldă și crescândă:) Mi se cuvine!... Te rog!... Nu mă combate… Susține-mă… Alege-mă. Poimâne, în momentul când voi fi proclamat cu majoritatea cerută… în momentul acela vei avea scrisoarea (cu multă căldură) … pe onoarea mea!”     De la „centru”, vine însă o „depeșă fe – fe urgentă”: „Cu orice preț, dar cu orice preț, colegiul d – voastră al II-lea trebuie să-l aleagă pe d. Agamemnon Dandanache.(…) Se face din aceasta pentru d-voastră o înaltă și ultimă chestie de încredere…!” Când disperarea planează, Trahanache găsește și el salvarea tot în „alt șantaj”. Descoperă o poliță falsificată de Cațavencu – o nouă „latură a caracterului” omului politic, apărător al „onestității”, ambii lipsiți de conștiință și responsabilitate civică. Farsa alegerilor e conturată magistral în Actul al III-lea, act ce reprezintă și punctul culminant al comediei, când, după anunțarea numelui4. candidatului trimis de la centru, se produce acea încăierare în care „arma de șantaj – scrisoarea”, subtilizată de la Cetățeanul Turmentat și ascunsă-n căptușeala pălăriei, este pierdută de Cațavencu o dată cu pălăria, situație ce dă alt curs evenimentelor.

Pălăria este găsită de Cetățeanul Turmentat, simbolul al Alegătorului dezorientat: „Să-mi spui d-ta, pentru cine votez. Iaca, mai e un sfert de ceas și se închide alegerea… Eu… pentru cine votez?...” și care onest înapoiază „scrisoarea pierdută” „andrisantului”: Eu până să nu intru în politică,cum am zice, am fost împărțitor… la poștie… mă cunoaște conul Zaharia!” (…)Și d-atunci, care va să zică, eu dau scrisoarea după adresă. (…) dacă găsesc andrisantul, i-o dau andrisantului…”

        

În jocul murdar, lipsit de responsabilitatea conștiinței civice, de fapt, în prezența unei conștiințe modelată de „enteresele” particulare ale celor ce dețin puterea politică, un rol important îl are Ghiță Pristanda – polițaiul orașului, a cărui caracterizare directă sintetizatoare i-o face Cațavencu când afirmă că: „ Într-un stat constituțional un polițai nu e nici mai mult, nici mai puțin decât on instrument!”, intră în farsa alegerilor cunoscându-și bine interesele „Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și-i papă tot, că sătulul nu crede la ăl flămând…”,dar și rolul său ca polițai al orașului care e nevoit să-i „slujească” pe cei la putere: „Coane Zahario, dă-i zor! Trebuie să-l lucrăm pe onorabilul, pe d. Nae Cațavencu, ordinul lui conul Fănică… Sunt la ușă, când oi tuși de trei ori, d-ta proclamă catindatul și ieși pe portiță… și pe urmă-i treaba mea…”

        

Absența responsabilității civice din conștiința clasei politice, reprezentă la toate palierele responsabile de bunul mers al alegerilor, se reflectă magistral și în felul în care își obține candidatura „onorabilul”, „venerabilul Gagamiță ” Dandanache, candidat sosit de la centru și care-și dezvăluie strategia „politică” asemănătoare cu cea a lui Cațavencu, dar cu mult mai perfidă, deoarece reține „Scrisoarea ” „furată” / sustrasă din buzunarul pardesiului uitat la el, pe cuier, de un amic / prieten „becher”, „Scrisoare” compromițătoare de amor , pe care n-o înapoiază fiindu-i necesară „ca armă de șantaj” în viitoarele alegeri: „Cum (…) să nu m-aleg, puicușorule, nu merdzea…” (…)”familia mea de la patruzsopt (coborând către public), și eu, în toate Camerele, cu toate partidele, ca românul imparțial… și să remâi fără coledzi!”(…) „Găsește-mi, mă-nțeledzi, un ciledzi, ori dau scrisoarea la „Războiul…” De colea până colea…gâri-mâr… a5.trebuit,conița mea, să țedeze, și tranc! depesa aiți, neicusorule…”(…) „Aminteri dacă nu-mi dădea în gând asta, nu m-aledzeam.”(…)

Scrisoarea de amor, în cazul lui Dandanache, rămâne armă de șantaj și pentru viitoarele alegeri: „Cum se poate, conița mea, s-o dau înapoi? S-ar putea să fac așa prostie? Mai trebuie s-aldată… La un caz iar… pac” la Războiul.” Dandanache se dovedește a fi „mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu”. Suntem doar într-o operă realistă, când conflictul dintre două personaje se stinge prin câștigul celui de al treilea, mai perfid decât cele ce se înfruntă…

Farsa alegerilor continuă într-o atmosferă de mascaradă. Scandalul care plana asupra lui Zoe este evitat printr-un nou șantaj. De data aceasta, cel șantajat este Cațavencu care e de acord să conducă manifestația în cinstea noului ales ca să scape de urmările nefaste ale poliței falsificate, având certitudinea că șansele viitoare nu-i vor fi potrivnice, nici închise sau epuizate…

        

Semnificativ pentru farsa electorală datorată corupției, dar în special a absenței responsabilității civice din conștiința clasei politice e ridicolul deznodământului sintetizat în replica lui Pristanda: „Curat constituțional! Muzica! Muzica!”. Replica imortalizează – prin limbaj – o lume care alunecă în derizoriu, o lume coruptă care-și dezvăluie perfidia și necinstea mecanismelor electorale datorate absenței responsabilității civice, deoarece pe prim plan stau interesele personale și nu ale țării, notă definitorie imortalizată în câteva din replicile lui Trahanache: „Nu vezi cum e lumea noastră? Într-o soțietate fără moral și fără prințip (…) trebuie să ai și puțintică diplomație!”…”„unde nu e moral, acolo e corupție și o soțietate fără prințipuri, va să zică că nu le are.! „A! ce coruptă soțietate!... Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic: enteresul și iar enteresul.”

        

Piesa „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale se încadrează în genul dramatic ca o comedie de moravuri și de caractere, ce dezvăluie mecanismul unei farse electorale, datorate absenței responsabilității civice a clasei politice conducătoare / la putere. Se încadrează în genul dramatic, fiind ca specie o comedie deoarece întrunește trăsăturile specifice genului și speciei:textul e scris pentru a fi reprezentat pe scenă; sunt prezente indicațiile de regie / scenice / didascaliile: privind decorul, aspectul vestimentar al personajelor, mișcările lor scenice, gesturile, tonalitatea și ineditul limbajului cu putere de generalizare, etc. Modul de expunere este dialogul împletit cu monologul dramatic. Personajele dau viață acțiunii concentrată în jurul unui conflict dramatic, iar categoria estetică predominantă este a comicului de caractere, de moravuri, de situație, onomastică și limbaj, pe care dramaturgul le desăvârșește.

        

Capodoperă a genului - „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale - aparține realismului clasic, dar, în același timp, este receptată ca o operă ce afirmă modernitatea și actualitatea atât a operei, cât și a autorului ei, deoarece așa cum afirmă Valeriu Cristea în „Satiră și viziune”: „Caragiale pornește în opera sa (…) de la această societate, de la această epocă, dar nu le reproduce, nu le oglindește, nu le copiază în sensul realismului fotografic și nici măcar nu le reflectă în sensul realismului tradițional. Caragiale creează o viziune a acestor realități, căpătând sugestia lor cea mai adâncă. O viziune caricaturală, grotescă”**, o farsă voită cu putere de generalizare, valabilă, din păcate, și astăzi…

--------------------------

* Tudor Vianu - „I. L. Caragiale” în „Istoria teraturii Române Moderne” de Vl. Streinu, Lit. Vianu, 1944;

** Valeriu Cristea, „Satiră și viziune”, în „Liante literare”, 1977, p. 39 -42;

*** „DEX”, 1975, p. 324;

**** I. L. Caragiale - „O scrisoare pierdută”, Editura Fundației Culturale                                Române, București, 1996

------------------------------

ȘTEFAN DORU DĂNCUȘ: LUME DE MÂNTUIALĂ. AMÂNDOI (32)

$
0
0

 

aproape am ucis-o domnilor – ce vă uitaţi aşa

o crimă în plus ori în minus nu poate trage cortina

fiţi complicii mei – veniţi cu mine, vă dau de băut

de mâncat – vă dau femei – lăsaţi fructul oprit să-şi

vadă de treabă în stomacuri

puneţi-vă centurile de siguranţă

vom zbura în jurul unui cântec duşmănos

o baladă despre

cum este indicat să omori prin imprudenţă:

un alfabet cu literele vii

erai în noaptea verbului greşit

şi te-am ucis crezând că te învii

în ora ca un prinţ dezmoştenit

 

statuile în morţi se întorceau

şi goale pagini rătăceau sub cer

ca pe-o dublură-a timpului te vreau

acum când toate gândurile pier

 

m-ar aresta de-ar şti că mai trăiesc

secunde patrulează prin oraş

intoxicat de stele te privesc

când mă-mpresoară martorii rămaşi

 

dar ştiu că n-ai să pleci şi n-ai să vii

iubirea mea nici munţii n-o mai vor

şi te-am ucis crezând că te învii

în ora ca un prinţ rătăcitor

Elena BUICĂ: CÂMPUL ENERGETIC AL OMULUI

$
0
0

 

Mă apropii de acest subiect cu precauție, pentru că el face parte din lumea invizibilă care ne înconjoară. Punerea în legătură cu miracolul infinit este o încercare greu de abordat pentru că fluxul energetic stăpânește ființa noastră după legi greu de înțeles, chiar și pentru cercetători. Câmpul energetic al omului face parte din alte dimensiuni decât cele ale vieții noastre de toate zilele, unii considerând că e chiar o zonă mistică, de care nu e bine să te atingi.

Cu toate acestea, am luat în considerație faptul că într-o lume adânc pozitivistă, aproape sălbatic de pragmatică, în care ne desfășurăm viața, pe măsură ce avansează cercetările, discuțiile pe teme spirituale își găsesc tot mai mult loc. De altfel, acest subiect nu a încetat să fie o preocupare de la începutul civilizației, așa cum o dovedesc scrierile sacre și mai apoi lucrările tuturor curentelelor spirituale. Nu numai atât, chiar și oamenii fără nicio pregătire au avut astfel de preocupări. Se spune că înțelepciunea interioară este mai valoroasă decât cea intelectuală. Oamenii secolului nostru o numesc «inteligență emoțională».

Preocuparea aceasta are o explicație simplă. Nu e om să nu își pună un șir de întrebări despre existența ființei umane: cine suntem, ce este viața, ce este dincolo de granițele vieții, precum și acest subiect referitor la câmpul nostru energetic. Multe întâmplări din viața proprie  mi-au dat prilej de meditație pe această temă, și concluziile la care am ajuns m-au ajutat să îmi supraveghez fluxul energetic.

Pornesc de la ceea ce e larg cunoscut și anume, că tot ce există în Univers și pe Pământ, fiecare particulă este compusă din atomi încărcați cu energie, și noi, oamenii, suntem parte a aceluiași mare organism. Astfel am înțeles cât de multă energie emite corpul uman. Emitem energie cu fiecare mișcare, oricât de mică ar fi ea, privirea, clipitul pleoapelor, sau cele pe care nu le putem vedea, gândurile, emoțiile, vorbirea, toate sunt puse în mișcare de energia corpului nostru. Când această energie nu mai există, corpul uman rămâne inert. Nu primim cu bucurie ideea, dar moartea este necesară, fiindcă astfel întrăm în circuitul universal, înapoind energia pe care am primit-o, căci energia nu dispare, ci se transformă.

Din vasta cuprindere a acestui subiect, câmpul energetic al omului, mă opresc la două aspecte care sunt contradictorii, dar împreună formează o unitate și anume: energia pozitivă și energia negativă.

Specialiștii în acest domeniu ne spun că energia pozitivă e o vibraţie armonioasă, aliniată, centrată, e cea care integrează, unifică, pe când energia negativă e cea care desparte, separă, cauzează ideea de vibraţie discordantă în opoziţie cu energia pozitivă. Atunci când acţionezi cu energie pozitivă, eşti aliniat armonios cu adevăratul tău sine interior, când acţionezi cu energie negativă, nu mai eşti aliniat cu sinele tău şi creezi discordanţă, separare, despărţire, uitare, ești deconectat.

Pentru că energia curge în organism și noi o putem folosi după liberul nostru arbitru, m-am străduit, pe cât mi-a stat în putință, să aleg jumătatea plină a paharului. Sunt convinsă că felul în care acționăm este alegerea noastră și ne va influența puternic pe parcursul vieții nu numai pe noi, ci și pe cei din jur. Nu există îndoială, tot ce avem corect şi bun în noi ne aduce recompense și tot ce este negativ şi rău aduc consecinţe nefaste. Alegând să zâmbesc vieții, să pășesc cu încredere de sine, să devin pe cât se poate o ființă solară, să dăruiesc dragoste și înțelegere, iar în scrierile mele să înclin balanța spre partea de lumină, am avut satisfacția să mi se întoarcă multe din ceea ce am dăruit. Dar atunci când slăbiciunile omenești m-au trimis într-un con de umbră și am întins mâna să apuc paharul gol, am plătit pe măsură. M-am trezit dintr-o asemenea stare când am avut o problemă de sănatate a ochilor. Un doctor mi-a spus că spargerea vaselor de sânge pe retina nu are o cauză organică, ci se datorează unei supărări pe care nu am putut-o stăpâni, ceea ce era perfect adevărat.

Cercetătorii, și nu numai ei, sunt convinși că sănătatea persoanelor care radiază buna lor dispoziție este incomparabil superioară celor aflați la polul opus. Optimismul este un stimulent al energiilor pozitive din noi. Atitudinea optimistă în tot ce facem crește imunitatea și capacitatea organismului de a lupta cu bolile. Supărarea, nervozitatea, încrâncenarea, agitația sunt cele mai răspândite încălcări ale legilor universului. Ele pot determina mari neplăceri în viaţa celui pe care ne supărăm, cât şi în propria noastră viaţă.

Întâlnim adeseori părerea greșită a unor persoane încărcate cu multă energie negativă. Aceștia se consideră oameni realiști, cu picioarele pe pământ, oameni dint-o bucată care dau piept cu viața și nu se lasă doborâți ușor. Pe cei cu energie pozitivă îi consideră oameni slabi, pe care îi pot călca în picioare.

O mare parte a energiei noastre este emanată de creier. Gândurile au o viteză mai mare decât cea a luminii, nimic nu o poate egala. Dacă ne încărcăm gândurile cu energie negativă sub diferite forme: invidii, duşmănii, antipatii, resentimente, neiertări, jigniri, reproşuri, orgolii, învinuiri nedrepte, dorinţe de răzbunare, dar și prin supărare, mânie, nemulţumire sau frică, toate ne pot transforma chiar și cele mai frumoase experiențe într-unele cu impact negativ. Nu ne dăm seama, dar chiar și cearta, mânia, nerăbdarea, orice expresie dură, afirmată pe un ton categoric pot emite în tăcere o mare forţă destructivă.

Nici nu putem bănui câte cuibare își pot găsi în abisul ființei noastre diferite forme de energie. Dacă viața noastră este dezorganizată, atragem energiile negative. Ordinea și o organizare mai bună ne permit să eliminăm acea stare permanentă de grabă, de agitație și de nervozitate care ne împiedică să ne bucurăm așa cum trebuie de viață. Când suntem mereu sub presiune și avem multe de realizat într-un timp scurt, devenim stresați și emitem energie negativă care se întoarce împotriva noastră, lovindu-ne astfel, fără să conștientizăm, sursa răului. Pe lângă aspectul neplăcut dat de dezordine și dezorganizare, casa noastră ușor se poate transforma într-un gunoi energetic aducător chiar și de dezastre pe mai multe planuri.

Deși energia din corpul uman nu poate fi văzută, așa cum nici energia atomului nu este percepută de ochiul uman, există totuși alte modalități prin care putem percepe și energia umană.

Despre aceasta a vorbit pentru prima dată, în anul 1994, savantul japonez, Masaru Emoto. Împreună cu echipa sa, a descoperit unul dintre cele mai mari mistere ale lumii noastre. El a demonstrat că apa, ca parte a Universului, se conformează criteriilor pozitivului şi negativului. Apa poate stoca în structura sa toate efectele informaţionale cu care întră în contact, inclusiv cele acustice. S-a demonstrat astfel, că apa poate absorbi, stoca şi retransmite sentimentele şi emoţiile oamenilor.

Experimentul său arată că imaginile și sunete sunt capabile să transmită informaţii apei, modificându-i structura de cristal. Imaginile pozitive, de tip “iubire”, “bunătate”, muzică clasică, forţa sublim creatoare a artei şi a muzicii, au generat cristale geometrice de gheață, frumos colorate, cu forme geometrice, hexagonale, armonioase și încântătoare. Formele negative expuse unor cuvinte urâte, precum: “Hitler”, “te omor” , “poluare”, poze ale unor fiinţe malefice, muzică stridentă au îngheţat în forme amorfe, stridente, ciudate şi dizarmonioase.

Asemenea se întâmplă și cu corpul nostru. În momentul în care gândim sau pronunţăm anumite cuvinte, vibraţiile pe care le auzim sau le simţim transformă moleculele corpului nostru și se răsfrâng asupra celor din jur. De aceea, este esențial ca în viața noastră de zi cu zi, să folosim cuvinte și gânduri pozitive și armonioase. Cuvintele rostite de noi contează mai mult decât s-ar crede. Efectele cuvintelor încep imediat ce s-au făcut auzite, făcând modificări fizice şi genetice în organism.

Concluzia acestei descoperiri ne face să simțim un fior prin coloana vertebrală. Dacă apa ne înregistrează gândurile, se demonstrează că mecanismele cosmosului întrepătrund automat în toate nivelurile de viaţă, fără a lăsa ceva deoparte. Universul ne urmăreşte fiecare gând, cuvânt şi mişcare. Religia pune aceasta pe seama Dumnezeirii.

Închei cu o concluzie scurtă: suntem ceea ce suntem, ca rezultat a ceea ce gândim și atragem ceea ce suntem. 

MIRCEA DORIN ISTRATE: GREIERAȘUL VISĂTOR

$
0
0

 

Greieraș trezit de-acuma de lumina dimineții,

Îmbrăcat la patru ace, tânăr și frumos, ferice,

Trece țanțoș pe cărare, în întâiul an al vieții,

Ca să vadă și s-audă leatul lui, cam ce îmi zice.

 

Prima ce-o-ntâlnește-n cale e-o bătrână buburuză

Ce-a ieșit din lunga iarnă cu vederea mai slăbită,

Surdă bine de-o ureche, vorbă grea ce tot acuză,

Rea de boală, sândăcoasă, pe de-asupra-i și răcită.

 

Nici nu-l bagă dânsa-n seamă, nici o vorbă nu-i aruncă

Și își vede mai departe de-al său drum spre-un busuioc,

Ce-și deschide de-acum floarea să miroase bine-n luncă

A parfumuri îndulcite, a speranțe și-a noroc.

 

Babă chioară! zice dânsul, mergător pe a sa cale

Unde dă din întâmplare de-o furnică mărunțică,

Ce faci dragă?îmi întreabă, mulțumescu-ți dumitale,

Îs grăbită, zice dânsa, că am treabă ziulică.

 

Măi, nici asta nu mă vede? mi se-ntreabă a mirare

Tot urcând de-acum de grabă pe un lujer de sulfină,

Ca de-acolo să îmi vadă ce-i în jur, prin lumea mare,

(O postate mai lărguță din întinsa mea grădină.)

 

Până unde-a lui privire se întinde-n depărtare

Vede dânsul numai muncă, multă, grabnică, zorită,

Toți cu treabă sunt de-acuma, de din zori, la deșteptare,

Îmi adună, pun de-oparte, treabă bună, rânduită.

 

Mai e timp, își zice-n sine, ca să strâng ceva pe iarnă,

Că abia-nceput-a anul cu frumoasa primăvară,

Am s-o las pe mai încolo către-mbelșugata toamnă,

Că acum am altă treabă, să-i fac cânt la inimioară.

                                 *

Visător necopt, cu fumuri, iară faci vechea greșelă

Tot lăsând de azi pe mâine munca ce viața-mi ține,

Fă ca ceilalți, robotește, ca s-aduni agoniseală

Pentru iarna ce ca sigur și în anul ăsta vine.

 

Vrei să fii iar de minune, cu cămara ta tot goală?

Rupt de foame când zăpada o s-acopere câmpia?

Iar te milogești atuncea că n-ai ce băga în oală

La săraca furnicuță, să-i stârnești din nou mânia?

 

Pune mâna și muncește că ești tânăr și-n putere,

Pân’ la iarnă tot adună ca să ai măcar odat,

Tot ce sufletu-ți dorește, tot ce inima îți cer,

Să nu fii iar de poveste, ci ca alții, lăudat.

Valeriu DULGHERU: „IUDELE MOLDOVEI”­ – UN NOU PROIECT AL LUI DODON

$
0
0

 

„Unioniști. Păzea! Planul lui Dodon de exterminare a unioniștilor a început

prin pregătirea listelor tuturor unioniștilor”.

 

Vă mai amintiți de amenințarea lui Dodon că atunci când va ajunge președinte va nimici unionismul, î-l va scoate în afara legii. Iată că Dodon a început punerea în aplicare a acestui plan. După ce a strălucit cu editarea în zeci de mii de exemplare a făcăturii de Istorie a Moldovei (în trei volume!) scrise la comanda lui de pseudoistorici în frunte cu Nazaria și Șornikov, iată că recent au mai scos de sub tipar un început de „antologie” antiunionistă cu denumirea de „Iudele Moldovei. Partea I”.O făcătură anonimă, scrisă de anonimi, doar cu indicarea organizației „Mișcarea populară „Salvăm Moldova””. O scriitură agramată, plină de tot soiul de greșeli ortografice, de falsuri, de incitare la război civil. Chiar dacă, fricoși din fire, nu au lăsat nici un nume pe opusul „Iudele Moldovei, Partea I”, se poate lesne citi printre rânduri numele celor care stau în spate.

Folosind tehnologiile moderne nu mi-a fost prea greu să dau de numele anonimilor autori. Președintele organizației nominalizate este fostul șef al contraspionajului serviciului de securitate moldovenesc, colonelul Ion Mahu. Având în vedere faptul că în Republica Moldova nu a fost aprobată Legea Lustrației se poate presupune „prezența și implicarea foștilor lucrători ai KGB ai URSS în viața contemporană a statului moldovean este o realitate“ (V. Nichituș). Să desprindem câteva secvențe din declarația de constituire rostită de acest „mare apărător al Moldovei”, care preferă să vorbească în limba rusă. „Scopul principal al organizației este de a-i depista pe toți cei care distrug statul, pe toți cei care vor sa-l vândă, pe toți cei care sunt trădători ai acestui popor pentru ca în viitor să fie publicată lista acestor „likvidatori”… Va fi organizat un congres al popoarelor (câte popoare conține acest popor moldovenesc! – n.n.) Republicii Moldova, unde va fi aprobat un plan de acțiuni… 80% din populația Republicii Moldova sunt împotriva unirii (dar cu cei peste 355 de adepți ai unirii și cam tot atâția încă ezitanți ce facem?)…Au uitat unde e înmormântat Ștefan cel Mare (la Putna, pe teritoriul actualei Românii, tovarășe Colonel, nu știu dacă dumneata ai știut vreodată!)…Să stopăm antiunirea (pasărea pre limba ei piere, a dorit să spune unirea-n.n. Este un diletant cu aere de atotștiutor în ale istoriei, limbii vorbite). Istoria noastră este foarte veche în Europa și se numește „Istoria Republicii Moldova” (n-am știut că Burebista, Decebal erau republicani, că Bogdan I a fondat nu statul Moldova cu capitala la Baia ci statul Republica Moldova cu capitala la Chișinău!). Românii au și ei o țară formată cu vreo 500 de ani mai târziu decât Republica Moldova (aiureli, nu cunoaște elementara istorie pe care o cunoaște un elev din clasa a 5-a). Numai trădătorii consideră că românii au o istorie mai veche decât moldovenii, și au dreptul să ne asimileze…Uitați de unirea voastră fiindcă o să se găsească forțe destule, forțe patriotice, care dacă o să trebuiască o să se mobilizeze (adică o să ia arma în mână și vor împușca cum ia îndemnat altădată și Zinca Karabinka) și o să mobilizăm toată populația RM pentru a ne apăra demnitatea de moldovan, demnitatea noastră istorică… Numai unirea tuturor forțelor politice și obștești poate să oprească această „vakhanalie”. Forțele care au început distrugerea Republicii Moldova sunt foarte mai (dar ceva mai sus spunea că sunt doar vreo 20%!). Acest proces (unionismul) este destul de serios care poate să aducă cu timpul la distrugerea statalității RM…PSRM are un program real de dezvoltare a țării. Igor Dodon este un patriot adevărat! Noi îl susținem pentru că la momentul de față el este unicul politician din țară cu o echipă puternică, care pledează pentru neutralitatea, suveranitatea și integritatea Moldovei” (atât de suveran că mai în fiecare lună aleargă la Moscova după sfaturi). Partea bună în toate aceste bâiguieli pseudopatriotice este că tovarășul vede, într-adevăr, puterea adevărată a unionismului. Acum se vede de unde vine ideea (și realizarea) acestei „liste de trădători de țară”. Deci, coordonator proiectului este I. Dodon. Executori: colonelul SIB I. Mahu, „istoricul” S. Nazaria ș.a. cozi de topor.

Am avut „marea onoare” să fiu și eu inclus în lista celor 85 de nume de adevărați unioniști incluși în opusul „Iudele Moldovei” drept „unionist și rusofob înverșunat”. De menționat că numele adevăratului Iuda Roșca nu a fost inclus în această listă. Se vede că și noii lui stăpâni nu au crezut în unionismul lui de altădată. Aici aș veni cu un scurt comentariu: într-adevăr, mă consider un unionist înverșunat (cum ar trebui să se considere orice cetățean, prin vinele căruia curge sângele strămoșilor geto-daci!) nu însă și rusofob înverșunat. Am prieteni, colegi de breaslă inginerească printre ruși, pe care îi stimez. Nu-i pot stima pe cei care au venit cu baionetele să instaleze iadul în Basarabia, care prin genocidul promovat (lichidări în închisorile staliniste, foametea organizată din 1946-1947, colectivizarea forțată, prin cele 4 valuri de deportări (1941, 1949, 1951, 1955-1989) au înjumătățit populația acestei așchii de țară. Le-ași pune o întrebare acestor mari „patrihoți” ai Moldovei: unde erați tov. Mahu, Nazaria și compania în 1992 când unioniștii apărau integritatea statului Republica Moldova atacată de Rusia? Oare nu erați de partea cealaltă a baricadei, alături de fratele mai mare, luptând pentru păstrarea urss, adică împotriva statului suveran Republica Moldova.

Voi încerca să prezint unele secvențe din acest „opus dodonist”, în mare păstrând stilul și limbajul autorilor (unul infect și plin de greșeli!) și să fac unele comentarii.

„Unionismul este o sectă antihristă, anticreștină”. Dar se facem cu cei peste 35% de adepți ai Unirii? Toți sunt o sectă anticreștină? Desigur, doar mișcarea voastră este una creștină condusă de politruci și urmașii celor care au participat la genocidul așchiei de popor român din Basarabia.

…Militarii români i-au adus pe deputații Sfatului Țării sub baionete în sala de ședințe înconjurată de trupele regale?”. Halal de așa istorici. Să nu știe tovarășii că până la ședința din 27 martie 1918 a Sfatului Țării, Bălțiul, Soroca și Orheiul votaseră Unirea cu România (fără armatele române în spate!). Primii au votat Unirea Zemstva de la Bălți (3 martie 1918).Știu prea bine dar își câștigă cei treizeci de arginți de la stăpân.

Din 1859 în România sunt stăpâni străinii, nicidecum românii. Și în această fermă de dobitoace din care este o singură ieșire spre abator ne cheamă unioniștii să ne integrăm să ne unim”. După astfel de declarații acești tovarăși ar trebui să fie declarate persoane indezirabile în România, da România e prea loială față de astfel de tipi. Din spusele acestor „istorici” până la 1859, sub turci, și mai apoi de facto sub ruși, românii erau stăpâni?

În acel nenorocit an – 1859 – cu ajutorul trădătorilor în frunte cu A. I. Cuza poporul român a fost lipsit de orice suveranitate”. Trebuie să fii bolnav mintal să declari astfel de gogomănii. Că Rusiei (iar acești pseudoistorici sunt ambasadori permanenți ai Rusiei) și Austro-Ungariei nu i-a plăcut este de înțeles. Dar în mod similar putem considera că unirea statelor italiene și formarea statului unitar Italia i-a lipsit pe italieni de suveranitate. Și Germania are astăzi mai puțină suveranitate decât cele vreo 20 de landuri răzlețite câte existau până la Unirea sub Bismarc din 1871!

„Muntenia a fost înființată în 1296, iar Țara Moldovei – cu 500 de ani mai înainte”. Bravo, adevărați istorici!

„Românii sunt pe cale de ași pierde limba, înlocuindu-și limba românească cu un jargon franglez…România este lipsită de valori, de istorie, de suveranitate, de economie.”. Tovarăși, dar de ce nu vă uitați cum se vorbește în această Basarabie – o limbă stâlcită, rusificată până la refuz, inventată la Tirișpolea, la care au participat ideologii voștri spirituali. Desigur, România era mai suverană când se afla sub cizma sovietică. Cât privește economia, iată că în a. 2018 PIB-ul pe cap de locuitor al României l-a întrecut pe al Rusiei cu toate bogățiile ei naturale enorme.

Falsa atribuire lui Mihai Viteazul a unirii care nu era unire…”. Trebuie să fii cu totul deplasat ca să spui astfel de gogomănii. Că marele Mihai Viteazul a încercat (fie și pentru scurt timp) să scoată țara (cele trei principate românești) de sub jugul otoman e rău. Unirea cnezatelor rusești și lățirea cu mult peste vecini e bine!

Prutul apără moldovenimea de invazia apusului, de decreștinare”. Dar de invazia sălbătăciei asiatice Nistrul ne apără? Ca să vezi, cei mai mari creștini ortodocși sunt alde Nazaria, Mahu, foști comuniști, Dodon, părinții cărora au închis și distrus bisericile. Nu în zadar stăpânul Putin l-a decorat pe Nazaria cu „Ordinul Prieteniei”.

Când oare în istoria moldovenilor sau a muntenilor să fi existat vreodată un Ideal Național”. Tovarăși „istorici”. A existat în permanență. A existat la Burebista care a unificat Regatul Dac în sec. I î.Hr. A existat la Decebal care și-a apărat idealul național de invazia romană până la sacrificare. A existat la domnitorii Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș și Iancu de Hunedoara care au creat primul Front Antiotoman în sec. XV. Cu siguranță a existat la valahul Mihai Viteazul (1599-1601), la Tudor Vladimirescu (1821), la cei peste 50 de revoluționari pașoptiști moldoveni de la 1848, printre care A.I.Cuza, C. Negri, V. Alecsandri, Al. Russo, M. Kogâlniceanu, care în 1859 au realizat mica Unire.

Ce are Ștefan cel Mare cu integrarea euroatlantică” se întreabă autorii. Dar cu integrarea rusească nici atât. Să ne amintim cât l-a costat pe Marele Ștefan încercarea de apropiere de Rusia: lichidarea fiicei Elena, numită de ruși Voloșanka care l-a supraviețuit pe tatăl său doar cu un an, și a nepotului țarevici Dimitrie.

Uniunea Europeană este în esență un proiect antinațional – antigerman, antifrancez, antiitalian și, într-o măsură și mai mare, antiromânesc…”. Da. Numai Rusia este prorusă, protătară, probașchiră, proiacută etc. Ei bine, să încercăm să înțelegem antieuropenismul acestor cozi de topor angajate în promovarea antieuropenismului rusesc. Dar tocmai rusul Petru I a tăiat ferestre în Europa, ia adus pe ruși cât de cât mai aproape de civilizația și bunăstarea europeană, spre care s-au îndreptat toate puhoaiele nomade din est: hunii, slavii, avarii, maghiarii, tătarii, turcii, rușii. Ce căuta rusul kievean Sveatoslav la gurile Dunării? Bunăstarea europeană îi atrăgea ca un magnet pe acești vântură-lume.

„…Tot soiul de „intelectuali” români cer ca românii să se lepede de Eminescu, „aruncând din debară cadavrul lui Eminescu, Creangă, Ureche, Costin, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Sfîntul mitropolit Varlaam, sfântul mucenic Constantin Brîncoveanu…”.Într-adevăr, există unii astfel de „intelectuali” descreierați ca și voi. Dar poți face oare comparație între educația românească și cea din Basarabia, care după „eliberarea” făcută de frații voștri ruși în 1944 i-ați„aruncat din debară” pe Eminescu, Creangă, Ureche, Costin, din istorie – pe Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, înlocuindu-i cu surogații pseudoscriitori Cana, Corneanu, Ceban ș.a., iar limba, frumoasa limbă română „burghezită”, înlocuită cu surogatul de limbî moldovneascî, născută în mințile bolnave ale celor de la academia de năuci tiraspoleană.

Strategia unionistă este una – aducerea moldovenilor la sapă de lemn, la foamete și război civil…”. Observați unde țintesc acești mari „salvatori ai Moldovei”. Tocmai contrariul. Unioniștii vor ca moș Ion să primească pensie românească, de 5 ori mai mare decât mizerabila pensie pe care o primește. Salariul să fie ca în România - de 3-4 ori mai mare.

„Unioniștii prezintă pericol pentru pacea internațională”. Aberații. Și unionismul vietnamez (au dispărut cele două Vietnamuri) a reunificat națiunea și pericolul pentru „pacea internațională” a dispărut. Și unionismul coreean va aduce „pacea internațională” pe peninsula coreeană și în regiune.

„…La cheremul cui vom lăsa conaționalii noștri din această zonă (din Transnistria, ca răspuns la propunerea acad. Nicolae Dabija de a face schimb de teritorii!)”. Dar la cheremul cui i-ați lăsat voi, tovarăși, pe conaționalii noștri din sudul și nordul Basarabiei, din Bucovina, teritorii ciopârțite de ideologii voștri spirituali Stalin, Hrușciov ș.a.

„Recunoașterea pierderii Basarabiei după cel de-al II război mondial este conformă dreptului internațional spre deosebire de a. 1918 când Rusia Sovietică nu a recunoscut anexarea”. Prostii. Dar cea de la 1812, când cea mai frumoasă parte a Moldovei a fost ruptă din trupul Țării de către Imperiul rus este conformă? Dar tocmai de atunci s-au început toate aceste vânzoleli cu așa numitul stat „Republica Moldova”.

Lucrurile fariseice se urzesc din 1859 când fariseii au trădat valorile strămoșești, trecutul românilor. Ei continuă cu avan lucrarea începută de Cuza, ei distrug sufletul, tradițiile, valorile, limba, istoria, familia…”. Tâmpenii! Adică ceea ce a făcut moldoveanul Alexandru Ioan Cuza a fost rău, a distrus totul, dar tocmai această unire a permis ieșirea de sub robia otomană (așa cum unirea cnezatelor rusești le-a permis rușilor să iasă de sub robia tătaro-mongolilor!). Să declari că această Unire a „distrus sufletul, tradițiile, valorile, limba, istoria, familia…” este culmea. Tocmai în Basarabia ocupată de Imperiul Țarist s-au întâmplat toate acestea: distrugerea sufletului, tradițiilor, valorilor, limbii, istoriei, familiei…, inclusiv a ortodoxismului prin introducerea limbii ruse, necunoscute de bieții țărani puși să comunice cu Dumnezeu într-o limbă neînțeleasă lor. Aceasta a dus la apariția inochentismului, altor secte religioase. Un om normal știe că pentru orice popor unitatea națională este sfântă. Pentru acești tovarăși unirea cnezatelor rusești este bine. Și anexarea teritoriilor străine, inclusiv Basarabia este bine. Dar revenirea la matcă a Basarabiei este prost. Curat murdar.

„Într-adevăr, imbecilii nu cunosc istoria neamului românesc…”. Tocmai unioniștii cunosc bine istoria multimilenară a poporului pelasgo-traco-daco-geto-român, o istorie cum n-o au multe neamuri europene, nemaivorbind de Rusia care se laudă cu istoria ei „unimilenară”. O istorie a regatului Daciei al lui Burebista, care se întindea din Panonia până la gurile Bugului. O istorie a Daciei lui Decebal, care ia impus pe puternicii lumii de atunci – romanii, să plătească un tribut umilitor tocmai 16 ani. Istoria n-o cunoașteți voi, așa numiți istorici de soldă care ați scris „Istoria Moldovei”în trei volume doar cu începere din sec. al XI-lea (când Rusia kieveană (repet kieveană, nu moscovită!) era deja constituită ca stat (să nu uităm: cu ajutorul varegilor!). Nu dea domnul să scrieți că moldovenii (românii) sunt mai vechi decât rușii! Nu vă iartă stăpânii de la Kremlin).

România este una dintre cele mai sărace țări din UE”. Fals. Să operăm cu cifre nu cu brașoave tovarăși istorici. Această „cea mai săracă țară din UE” are un PIB care în 2017 a fost de peste două ori mai mare decât în a. 2007, anul intrării în UE. În a. 2018 PIB-ul României pe cap de locuitor a depășit PIB-ul Rusiei: 26500 USD și, respectiv, 25411 USD (În pofida bogățiilor naturale enorme în Rusia PIB-ul este de 4 ori mai puțin decât în micul stat putred, degenerat Luxemburg, mai mic decât al micii Corei de Sud, mai mic decât al micii Estonii (28592 USD!). Conform FMI după puterea de cumpărare PIB-ul României în a. 2015 a fost de 20787 USD, în Bulgaria – 19097 USD; Bielarus – 17654 USD; Muntenegru – 16123 USD; Macedonia – 14009 USD; Albania – 11301 USD; Bosnia și Herțegovina – 10492 USD; Ucraina – 7519 USD; Republica Moldova – 5006 USD (locul 131 în lume!). Conform datelor statistice din 2017 România a devenit a 16-a economie din UE (din 27!).

Românii fug cu milioanele aiurea în UE. Dacă ar ști rusa, ar fugi și în Rusia”. Aiureli. În UE este clar de ce fug milioane de români (de altfel și milioane de ruși, e plină lumea de ruși!), fug spre un trai mai bun, spre o liniște. Dar în Rusia la ce să fugă? La mizeria materială și spirituală?

Unitatea „românilor” întotdeauna a depins de interesele și poftele Occidentului”. Doar unitatea Rusiei a depins de interesele proprii. Oare nu prin unitate poporul român a scăpat de imperiile vecine Otoman, Austro-ungar și Rus, reconstituindu-și țara. Asta vă deranjează.

Toți patrioții din țările Europei socot UE drept sursa injustiției, corupției, degradării morale și sociale”. Da! Rusia, iubita acestor cozi de topor, este etalonul justiției, anticorupției, avansării morale și sociale, bunăstării! Rusia cu peste 70000 de sate părăsite, cu boala națională - alcoolismul, cu sărăcia materială și spirituală inimaginabilă, în special, la sate.

Dar ce întregime este între moldovenii ortodocși și „românii” actuali anti-ortodocși, pro-homosexuali, robi ai oligarhiei globale?”. Tovarăși neiude! Chiar ați dat-o în bară. Puteți compara biserica ortodoxă română cu minunata ghirlandă de mănăstiri și biserici, multe construite de Ștefan cel Mare, cu bisericile neoortodoxe din Basarabia (cele vechi au fost distruse sau prefăcute în grajduri și depozite de către mentorii voștri ideologici!) completate în grabă cu slujitori de-ai lui Alexii și Kiril, în mare parte analfabeți în domeniul cultelor? Iar Moldova poate fi „salvată” doar cu steaua satanică cu 5 colțuri (absolut identică cu cea a lui Dodon), care se află pe emblema organizației nominalizate mai sus, doar de „patrioți” în majoritate ruși?

Trebuie să revenim la studierea istoriei Moldovei, noi mereu am fost moldoveni, nu am fost niciodată români. Nu există niciun document care să spună că țara noastră a fost România”, declară „istoricul” Serghei Nazaria. Halal de așa istoric care nu vede rădăcinile multimilenare ale poporului pelasgo-traco-geto-daco-românesc. Și rușii la începuturi își spuneau slavi, nu ruși, nume împrumutat de la varegi!

Deja la televiziunea națională țara noastră nu se numește RM dar Basarabia. Doar împreună putem scăpa de acest pericol. Salutăm crearea forțelor prostataliste! Să facem tot posibilul pentru a ne salva țara!”. Pentru cei scurți de minte le amintim că Basarabia este o scornire rusească pentru a ascunde furtul părții de est a principatului Moldova. Însă vorbind astăzi de Republica Moldova înseamnă să accepți înstrăinarea sudului și nordului Basarabiei. Japonezii nici peste 75 de ani nu refuză la suveranitatea asupra insulelor Kurile (niște insule sterpe!) ocupate temporar de către urss (Rusia).

Aceste cozi de topor, ambasadori ai lui Putin în multpătimita Basarabie, își vor permite astfel de gogomănii și amenințări atâta timp cât noi vom rămâne slabi, neuniți la nivel cu puzderie de „proroci”. Agonia lor este un răspuns la creșterea numărului adepților unirii cu România de la 2% în a. 2004 la peste 35% în 2018. Asta îi deranjează. De aceea au început această campanie periculoasă care trebuie să ducă (în viziunea lor!) la război civil.

Iar noi, cei mulți, dar… vorba lui Lăpușneanu, ce facem?

Viewing all 9188 articles
Browse latest View live