Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 9188 articles
Browse latest View live

Sergiu GĂBUREAC - NICI MAYAŞII NU MAI SUNT CE-AU FOST...!

$
0
0

 

Sergiu GĂBUREAC

NICI MAYAŞII NU MAI SUNT CE-AU FOST...!

Au fost Sărbători pe cinste ! Cu trei superconcerte: Tudor Gheorghe, Viena, Phöenix. Nicu Covaci nu se dezminte! Am văzut la ştirişti, cu reluări la nesfârşit, cum exersa Demisul părăsirea Cotroceniului cu elicopterul. Pe undeva prin munţii patriei, pe banii contribuabilului român!?! Sau concediul e pe sponsorizare de la... Eba ?

Am stat la taifas cu prietenii. În jurul mesei, la telefon, pe facebook, mail…

- Toate bune?

- Toate bune!

- La Mulţi Ani!

- Cu sănătate!

Cel mai mult au suferit, de sărbători, televiziunile. În special cele de ştiri. Nu tu crime sadice, nu violuri de senzaţie, nu coduri galbene, portocalii, roşii, nu accidente îngrozitoare, cu zeci de victime… Doar ceva găinării, mărunte ca orice găinărie, printre care şi cea de la restaurantul Palatul RSR (sic!) vandalizat de plătitorii Revelionului. Cu adevărat de neuitat! Invazia bucătăriei e antologică!

Bietele noastre televiziuni dâmboviţene s-au prostituat cât au putut. În goană după rating. Cu o vădită lipsă de imaginaţie şi profesionalism. De la al 5.733-lea sfârşit al lumii (mayaşii, mici copii!), până la nemaipomenitele revelioane pe stradă! Cu gunoaiele aferente! Nici anul ăsta nu s-a transmis în direct de la Roman!

La atâta veselie generală, printre focuri de artificii şi tiribombe, a trecut aproape neobservată intensa activitate statală a partenerului nostru strategic din noaptea noului an. Marele Licurici a trăit clipe de coşmar. Raţiunea a învins. Peste baltă, la unchiul Sam, s-a majorat nivelul de impozitare asupra gospodăriilor cu venituri mai mari de 450.000 de dolari pe an. Peste Dunăre, la bulgari, preţurile la gaze scad cu aproape 10%, iar energia termică se ieftineşte cu până la 7%!

La noi, veselie continuă! Transpare o dorinţă tot mai aprigă de rupere a alianţei ajunsă la putere. Prin voinţa electoratului. Se vede de la o poştă, că sunt forţe oculte ce nu doresc stabilitatea naţiunii. Realizatorii de emisiuni, cioclii de serviciu, bagă tot felul de strâmbe. Doar, doar or avea un breaking news de senzaţie!

Ne aflăm în plin Kafka. Becalianul a devenit mama Omida de Băneasa! Până şi bătrânul marinar, tot mai jigărit, pare resemnat. Îşi doreşte, pişicher, realizarea programului de guvernare! Se face că nu ştie că e un program pe patru ani. Când el va fi o tristă amintire. Se bazează pe proverbiala nerăbdare a boborului, care vrea rezultate instant. Ceea ce este, practic, imposibil. La cât a distrus PDL-ul, e greu de refăcut într-un an.

Acum, face opoziţie constructivă?! Cu cerebralii udemerişti! Udreniana visează cai verzi pe pereţi şi îşi apără, cu înverşunare, frunza! Cea de un milion de euro. Pe sor-sa, identică, dar de 4 euro n-o bagă în seamă!

Aleşii, intraţi pe toate uşile şi portiţele, se pregătesc de noi confruntări democratice! În aceeaşi anvelopă salarială!?! Între timp, pleacă, spre alte zări, cei care ne-au umplut sufletele de bucurie de-a lungul anilor. După dealuri nu se întrevede nimic bun. Constat că scena se umple, tot mai mult, cu vedete nonvalori. Am ajuns să nu putem dormi dacă nu ştim ce a mâncat cutare loază, cu ce s-a îmbrăcat alt cutare...

Vulgaritatea a cuprins întreaga societate românească. Mahalagismul este prezent în orice talkshow. Nu eşti trendy dacă nu eşti cârcotaş! CTP-ul ocupă, detaşat, locul I. „Nu trage, dom’ Semaca!" Se simte, mai mult ca oricând, nevoia unei solidarităţi a neamului românesc. Pentru a opri tăvălugul nimicitor, pe care televiziunile mioritice îl prezintă cu o satisfacţie nedisimulată. Mai vine şi crivăţul FMI! Tăvălug, care trece peste o Europă aflată în mare impas.

 

N.B. Sunt zile când eşti porumbel şi zile când eşti monument !

Sergiu GĂBUREAC

început de an 2013

Bucureşti


Viorel ROMAN - GENERALUL IULIAN VLAD – EROU SAU TRĂDĂTOR?

$
0
0

 

Viorel ROMAN

 

GENERALUL IULIAN VLAD – EROU SAU TRĂDĂTOR?

 

Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara şi Bucureşti fac parte din înţelegerea dintre ruşi şi americani în legătură cu terminare paşnică a Războiului rece dintre occidentali şi ortodocşii, la renunţarea Moscovei la Cortina de fier, la Lagărul est european, la credo-ul marxist leninist, care urmărea mântuirea celor ce muncesc prin depăşirea luptei de clasă. Raiul pe pământ!


Cei care au planificat, organizat şi s-au implicat în Revoluţie plecau de la premiza că Armata şi Securitatea nu se agreau şi având arme vor trage în legitimă apărare, provocaţi de revoluţionarii în civil, dar bine pregătiţi şi înarmaţi, apoi în confuzia quasi normală, dar mai ales indusă cu premeditate de agenţi anonimi se vor înregistra cam 1.500 morţi pe judeţ, în total pe ţara 60.000. Genocid!


Nicolae şi Elena Ceauşescu nu înţelegeau sau nu acceptau aceste realităţi aşa că au fost lichidaţi după un proces stalinist. Ministrul apărării, generalul Vasile Milea, s-a sinucis la începutul operaţiilor, iar ministrul secretar de stat şi şeful Departamentului Securităţii Statului, generalul Iulian Vlad, a ordonat imediat depunerea armelor şi muniţiei la rastel.


Poziţiile erau clare: Frontul Salvării Naţionale, a celor buni, care n-au întinat idealurile comuniste, iar de partea cealalalta securistii-teroristii, cei care trag din toate poziţiile, şi sunt până astăzi de negăsit. Lupta dintre progresiştii internaţionalişti Iliescu, Roman, Brucan şi cei
naţionaliştii moldo-valahi s-a încheiat cu victoria clară a moscoviţilor. Războiul civil dintre Armată şi Securitate însă n-a avut loc. Ordinul generalului Vlad a încurcat avântul revoluţionar, dar s-a inventat subit sintagma securist = terorist la Televiziune şi populaţia a fost mobilizată să participe la vânătoare şi răzbunare inpotriva celor care în mod paradoxal s-au dezarmat de bună voie şi nesiliţi de nimeni.


Logica evenimentelor este implacabilă şi verificată în trecut. După dezastrul din Rusia, un grup de generali s-au hotărât să-i lichidez pe Adolf Hitler şi pe Heinrich Himmler, care erau aşteptaţi să facă o vizită pe front. Hitler vine singur, aşa că se amână acţiunea, pentru că se temeau că Himmler declanşează un război civil între SS şi Armată. Astăzi ştim că Himmler voia să ia locul lui Hitler după ce acesta s-a sinucis, tot aşa cum ştim că generalul Vlad n-a intenţionat nici o clipă să-l înlocuiască pe Ceauşescu.


1989 era mai mult în joc decât schimbarea Domnului la Bucureşti, era euforie celor care doreau refacerea unităţii ortodocşilor cu occidentalii. Depăşirea Marei Schisme din 1054. Ea însă n-a avut loc şi totul a rămas ca în trecut, aşa că tot elanul se dovedeşte a fi fost ceva penibil, de care se jenează acuma cam toată lumea, atât în est cât şi în vest.


În ce măsură conştientiză generalul Vlad pe 17 decembrie 1989 că totul este numai o farsă, în afară luptei pentru putere a curentului moscovit din rândul moldo-valahilor şi a celor 1.000 de morţi, este greu de ştiut. Sigur este faptul că el nu s-a comportat cum dorea kominternistul Brucan şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.


Gen. Vlad n-a acceptat lanţurile grele ale "duhovniciei” şi soborniciei moscovite, nici obedienta faţă de a treia Roma, ceea ce l-a costat în final 4 ani de puşcărie. Pentru că l-a trădat pe Brucan. Pe de altă parte a împiedicat un război civil. Pentru asta e un erou al neamului.


Prof. Dr. Viorel ROMAN

Akademischer Rat a.D.

Bucureşti

17 decembrie 2011

Dominic Diamant: Aforisme

$
0
0

-Alegerile mioritice constituie singurul prilej de validare a prostiei generalizate.
-Pe lângă faptul că dă mereu prin gropi,Prostia are un pronunţat caracter suicidar.
-Cu prostia poţi căpăta un mezelic sau o cârpă dar nu te scoate din foame-
-Crezându-i pe toţi ceilalţi proşti ca şi el,prostul se descalifică din start.
-Prostul n-ar mamă,n-are tată,acţionează otova şi distructiv.
-Cine-a îndrăgit prostia şi-a asigurat urgia.
-Cu un nebun o mai scoţi la capăt,dar cu un prost,niciodată.
-Masele nu aşteaptă decât să fie prostite,ca apoi să urle ca lupii în pustiu.
-Cu mulţi proşti am avut de-a face dar niciunul nu mi-a rămas la inimă.
-În faţa inteligenţei prostia nu-şi etalează decât ura viscerală.

De urat,am mai ura,dar mi-i că m-ar şi linşa
Aşa că,banal şi fad,stau la masa mea de brad
şi toiag având cuvântul,eu mă sprijin să nu cad.

DIN RAFTUL BIBLIOTECII - EMINESCULUI

$
0
0

Din raftul bibliotecii -Eminescului

 

Din raftul bibliotecii

mă priveşte un chip blând

cu ochii – două râuri

ce susură poveşti de demult.

Cartea se transformă-n codru

şi fiecare filă-n pom

e înflorit în toi de iarnă,

e înflorit acum.

Semnele de punctuaţie

sunt păsările ce cânta

şi-ţi încântă

sufletul de copil.

Pe fiecare frunză ai aşternut

un gând, o sărutare

şi din ea ai făcut veşmânt

creaţiilor Tale.

Şi-ntr-o zi grea

le-ai lăsat şi ... ai plecat,

iar din ele,

poporul român

şi-a făcut suflet.

 

Florina DINu

Slatina, jud. OLT 

8 ianuarie 2013 

 

 

FUNDAŢIA ACADEMIA DACOROMÂNĂ - COMUNICAT DE PRESĂ - FORMAREA BLOCULUI UNITĂŢII NAŢIUNII - B U N

$
0
0

 

FUNDAŢIA

ACADEMIA DACOROMÂNĂ

 

COMUNICAT DE PRESĂ - FORMAREA BLOCULUI UNITĂŢII NAŢIUNII - B U N

 

 

Astăzi, cu ocazia Zilei naţionale a României, după depunerea de coroane de flori, intonarea inmurilor şi cântecelor patriotice, prinderea în Hora Unirii la statuia lui Mihai-vodă Viteazul din Piaţa Universităţii din capitala ţării, în jurul orelor 13, din iniţiativa Fundaţiei Academia DacoRomână TDC, a Asociaţiei Patrioţilor Români şi a Asociaţiei Naţionale a Pensionarilor din România precum şi a altor societăţi cultural-ştiinţifice, inclusiv partide politice neparlamentare, s-a constituit BLOCUL UNITĂŢII NAŢIUNII - B U N.

 

Fondat pe baza doctrinei naţionale de către toţi cei prezenţi la acţiune, B U N a fost iniţiat pentru apărarea unităţii naţiunii române ameninţată cu dezmembrarea, în apărarea Constituţiei României şi, în special, a articolului 1, a statului naţional unitar român, suveran şi independent al cărui teritoriu este inalienabil şi indivizibil, precum şi pentru stoparea prăbuşirii economiei naţionale şi redresarea ei urgentă pentru a asigura supravieţuirea naţiunii în aceste vremuri tulburi.

 

A fost desemnat un Comitet Provizoriu de Acţiune format în ordine alfabetică din col. (r) Ştefan Dumitrescu, dr. Geo Stroe, ec. Constantin Ungureanu, ing. Tudor Voicu şi alţii.

 

România se află pe marginea prăpastiei. Politicieni iresponsabili, în cârdăşie cu marile corporaţii transnaţionale străine, lacome şi corupte, au vândut bogăţiile ţării străinilor şi alogenilor pentru a se menţine la putere. Eşecul managementului politic al majorităţii clasei politice necesită controlul judecătoresc concomitent cu exprimarea voinţei naţionale prin votul suveran al cetăţenilor la referendumuri în probleme de interes naţional, inclusiv asupra rămânerii sau ieşirii din U.E. sau N.A.T.O., privind împrumuturile externe, alianţele politico-economice şi militare, până când starea naţiunii se va redresa.

 

Chemăm toate asociaţiile, fundaţiile, federaţiile, partidele care nu au fost la putere, sindicatele, organizaţiile de femei, de tineret, toate societăţile cultural-ştiinţifice, literare, profesionale, personalităţi ale ştiinţei culturii, tehnicii şi artei române din toată lumea, să ni se alăture pentru ca împreună să acţionăm urgent pentru salvarea ţării!

 

Români! Veniţi alături de Blocul Unităţii Naţiunii - B U N ca să reconstruim România din temelii ! Veniţi cu noi!

 

Până la data de 24 ianuarie 2013 când se vor dezbate şi aproba documentele în cadrul democratic, organizat, la Salla Dalles din Bucuresti, Comitetul Provizoriu de Acţiune propune ca simbol al acţiunii pe Mihai Eminescu, iar ca imn Tricolorul lui Ciprian Porumbescu şi cheamă pe toţi cei interesaţi la înscrierea nominală şi la definitivarea proiectelor de documente.

 

Printre altele, se propune şi constituirea Partidului Producătorilor Români - P.P.R., cu semnul electoral permanent pâinea şi un program bazat pe redresarea urgentă a agriculturii pentru asigurarea hranei populaţiei înfometate pe timp de criză.

 

Relaţii la telefoanele:

0722972522

0723026078

0740155161

021347738.

 

„România va renaşte prin adevăr, dreptate, muncă şi credinţă!”

 

Dr. Geo STROE

preşedinte fondator al Fundaţiei Academia DacoRomână TDC

E-mail: geostroe@gmail.com">geostroe@gmail.com

www.tempusdacoromania.ro

www.academiadacoromana.ro

www.partidulromanieieuropene.ro

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FUNDATIA ACADEMIA DACOROMÂNĂ „TEMPUS DACOROMÂNIA COMTERRA” (F.A.D.R.T.D.C.) este rezultatul unificării prin absorbţie a FUNDAŢIEI TEMPUS, fondată de preşedintele Geo Stroe (constituită la 23.11.1991 în Traian; dosar 751/PJ/1991 la Judecătoria sect.1), cu ACADEMIA DACOROMÂNĂ – A.D.R. (continuatoare şi legatară unică a Institutului Naţional pentru Românitate şi Românistică - INPROROM, fondat la 1.12.1991 şi a Cercului de studii DECENEU din anii `70, dosar nr. 34/PJ înregistrat la 24.01.1992 la Judecătoria Sect.1, prin sentinţa civilă nr. 49 din 31.01. 1992, reorganizată, ulterior, reorganizată în Academia Dacoromână la 9.05.1995; apoi, cu alte modificări în dosarul nr. 51/P.J./2003), pentru înfăptuirea Programului PROTEMDACOM-10 050 (2 050). Ca fundaţie, este independentă de stat sau de partide politice, non-profit, are personalitate juridică de drept privat, de cercetare în domeniile ştiinţei, culturii, artei şi tehnicii, independentă în acţiunile ei. Ea se constituie ca o societate a oamenilor liberi, care au conştiinţă de dacoromâni şi deviza: „A fi pentru a şti, a şti pentru a avea, a avea pentru a putea, a putea pentru a face, a face pentru a fi oameni fericiţi!” A.D.R. este autonomă în cadrul F.A.D.R.T.D.C. cu deviza: “Întru eternizarea valorilor temporale dacoromâneşti pe Terra noastră comună, într-o lume comterristă, a fiecăruia şi a tuturora!” Scopul A.D.R. este cunoaşterea, cercetarea, crearea, stimularea, promovarea, apărarea şi eternizarea valorilor dacoromâneşti de pretutindeni, pe Terra noastră comună. Obiectivul strategic al A.D.R. este pregătirea spirituală a renaşterii pentru reîntregirea naţiunii dacoromâne de pretutindeni în contextul valorilor umane universale. Are cont CEC Bank S.A., Ag. Drumul Taberei, Buc., sect. 6, Cod IBAN Cod IBAN R035CECEB60443RON0354455, Cod fiscal nr. 4929150. Asociaţia culturală Ialomiţa -„ASCULTIALOMIŢA”- este filiala independentă a F.A.D.R.T.D.C., cont BCR S.A. Ialomiţa - Slobozia, cod fiscal nr.15162556, IBAN RO14RNCB3100000057540001

 

Respir

$
0
0

Poţi să plângi
în golul meu cazi ca o piatră,
eşti mai greu decât pot duce şi mai uşor decât pot iubi,
nu ai nimic mai mult decât mine
şi eu mă prăpădesc de frig.

Zbaterea provine din ancestrale genealogii,
zilele pe care mi le dai îmi scapă
printre degetele oarbe.
Nu mă vait
doar respir dorinţe.

Singurul regret

$
0
0

Râul îşi pune soare-n priviri,
pătrunde lumina ca pe o taină,
şi curge supus timpului nestăvilit
până ce piatra capătă lustru.

Nori sângerând printre fulgere
cu şerpi cosmici în plete
respiră transparent lichidul de flori
de care furtunile fug.

Perseverenţa-mi face rădăcini,
loveşte departele cu ispite dulci,
peste margini împinge tulburarea
şi-mi macină vertebrele zilelor.

Simt sămânţa cum îşi poartă menirea
de a zidi din sine întregul,
iubind curbura durerii cu noduri
pe care nimeni nu le desleagă..

Numai cuvântul tău Doamne
cu gesturi tandre mă piaptănă,
de bucurie îngerii plâng
iar eu rămân cu un singur regret

acela că mor.

Constantin P. Popescu: Dominic Diamant, „Ouroboros”, ed. Singur, Târgoviște, 2012

$
0
0

 

     Cartea lui Dominic Diamant (pseuodnimul literar al lui Petre Vlad) poartă un titlu – Ouroborus– căruia mi-a fost destul de dificil să-i pătrund semnificația. Știind că acesta este un nume cu adânci rezonanțe simbolice (șarpele care își devorează singur ființa, înghițindu-și perpetuu coada), am citit cartea cu o curiozitate deosebită. Am aflat o perioadă de timp relativ scurtă – circa trei luni, august - noiembrie 2012 – de jurnal personal, alcătuit cu rigurozitatea simpatică a unui pensionar. Sunt întrepătrunse grijile zilnice (ale timpului dilatat odată cu libertatea) și pasiunea pentru poezie, în așa fel încât aproape fiecare zi mărturisită cititorului în acest jurnal este înnobilată cu versuri oglindind fie reflecții interioare, fie atitudini în fața spectacolului uneori de-a dreptul grotesc al lumii. E un dialog interior care își propune definirea și fixarea în semne a trecerii vieții prin timp. Ouroborusîși face simțită prezența dincolo de amănuntele descrise, în posibilitatea autohrănirii cu propria și eterna lui transformare.

      Poezelele, cum le spune cu ironie autorul, sunt o lecție de elegantă scrimă cu cititorul, un dans fin și ușor înțepător ca orice lecție de crimă. Sunt mult apropiate de epigramă, dar în același timp sunt un strigăt clar al unei conștiințe care se exprimă cu maturitate și exprimă totodată un crez.  Dominic Diamant nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, știind a fi un bun mânuitor al rimelor adunate în versuri sprințare printre rândurile acestor zile de jurnal aproape gospodăresc și chiar relațional. Într-o lume în care valorile strămoșești par să se clatine, vocea lui Dominic Diamant e necesară prin recunoașterea, acceptarea și păstrarea acestor valori (a se vedea textul de la pag. 40, Porcul național, un excelent pamflet cu vădită adresă).Vizitatorii d-sale, fie ei muncitorii care lucrează în grădina casei sau colaboratori - prieteni, poeți, editori și chiar rude -, sunt primiți cu inima deschisă a românului ospitalier. Casa și grădina sunt prilej de confesiuni și capătă semnificații extinse la un univers personal căruia paginile cărții îi sunt o fidelă descriere.

      O joacă nevinovată a senectuții, își autodefinește Dominic Diamantîncercarea aceasta de jurnal. Căci în sublima lui patologie / El credincios doar sieși a rămas / Și sacrei lire, cea știind să fie / Suprema-ncununare-a unui glas (Balada unui neisprăvit, pag. 5) sunt o posibilă exprimare a crezului care îl animă, îl motivează. Suntem invitați în teritorii cu nume deosebite – Curcania, Dejagaskar, Mamonia– pentru a participa la întâlnirile în lumea virtuală, dar nu numai, cu reviste (Singur, Constelații Diamantine, Regatul Cuvântului ș.a.) și oameni care împărtășesc idealuri și opinii comune, în dorința de a fixa acest fluid al timpului ce se consumă pe el însuși (vezi titlul).  Sărmanul Ouroboros poate fi înfrânt doar așezându-l în semne, în rândurile unei cărți tipărite, unde ironia și autoironia sunt la ele acasă. Meritul este pe deplin al lui Dominic Diamant.   


Metamorfoze

$
0
0

 

Mã sfãrâm piatrã
şi mã fac pulbere
mã contopesc cu ţãrâna
din inima pãmântului
şi iar mã transform
în petec de cer
sãrut în fiece zi
rãsãritul
înfãşurat în mantia zorilor
ce adunã lumina în spic
sã fie maramã florilor
de iasomie şi liliac
din plânsul tãcerii
cu care strig
în palmele bãtãtorite
de atâta rãbdare
strâng o lacrimã
ca o rugãciune
spusã în genunchi
zilei de mâine
când

viaţa şi moartea
sunt daruri.

Ioana MOLDOVAN - ILEGALITATEA – VALOARE „CULTURALĂ” PROMOVATĂ DE NOUL ICR ŞI ACOLIŢII SĂI

$
0
0

 

Ioana MOLDOVAN

 

ILEGALITATEA – VALOARE „CULTURALĂ” PROMOVATĂ DE NOUL ICR ŞI ACOLIŢII SĂI

 

 

Când la finele lunii noiembrie pe pagina web a Institutului Cultural Român a apărut informaţia cu privire la organizarea unui concurs pentru ocuparea unor posturi din străinătate, zvonul care circula era că nu de oameni ar avea nevoie instituţia în chestiune, cât de proiecte, căci echipa încropită politic nu avea nici o idee cu care să înceapă să se afirme.

 

Erau scoase la concurs 17 poziţii de directori adjuncţi şi referenţi. Cerinţele pentru înscrierea la concurs au fost trasate precis, cei interesaţi trebuind să îndeplinească o serie de condiţii: „cetăţeni” români care cunosc limba ţării respective şi vorbesc o limbă de circulaţie internaţională (de preferat limba engleză); au o vechime de cel puţin 3 ani într-o funcţie de conducere; au o activitate profesională prestigioasă într-un domeniu intelectual, cultural-artistic, universitar-academic, ştiinţific, management public, diplomaţie; au o experienţă edificatoare ca manager cultural (coordonator de proiecte culturale, activitate în cadrul unor instituţii, asociaţii, organizaţii nonguvernamentale, publicaţii, audiovizual etc.); sunt echidistanţi politic, aderă la valorile democraţiei, pluralismului, au abilităţi de comunicare; cunosc spaţiului cultural din ţările-gazdă, implicarea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi acestea şi cunosc legislaţia în vigoare privitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, precum şi a Institutelor Culturale Române din străinătate.”

 

Pentru referent era eliminată obligativitatea vechimii într-o funcţie de conducere. Cei interesaţi au trebuit să trimită toate hârtiile relevante, de la acte de identitate, diplome universitare, portofolii, atestate etc. - tot ceea ce candidatul considera relevant, însoţite de atotcuprinzătorul CV, adevăratul buletin de identitate profesională al celor care cutezau să creadă că au o şansă.

 

Primul termen limită de depunere al dosarelor (depunere virtuală căci s-a specificat trimiterea materialelor la o adresa de email cu icr.ro în coadă) a fost 7 decembrie, urmând ca etapa a doua de concurs, cea a interviurilor, să aibă loc între 14-18 decembrie. În preziua împlinirii termenului, acesta a fost extins la 14 decembrie, urmând ca interviurile să fie programate în perioada 7-11 ianuarie 2013, iar afişarea rezultatelor să se petreacă pe 21 ianuarie. Tot neoficial, motivul prelungirii termenului a fost lipsa aplicanţilor care se traducea prin lipsa de proiecte. Pentru mulţi dintre cei care activează în sectorul cultural, prelungirea acestui termen a creat iluzia unui concurs pe bune, motiv pentru care în săptâmâna 7-14 decembrie, au aplicat oameni cu cazier cultural serios. Fiecare aplicant a primit un număr de înregistrare şi atât. Înscrişii au aşteptat în zadar un al doilea email oficial, cel cu data şi ora interviului, urmărind zilnic pagina de web a instituţiei unde n-a mai apărut nici o altă informaţie referitoare la desfăşurarea concursului: nici barem de corectare, nici punctaj de dosar, nici membrii comisiei de evaluare, nici lista persoanelor înscrise şi admise ca având dosarul în regulă. Nimic!

 

Acest al doilea email nu a sosit niciodată. La fel cum emailurile concurenţilor, adresate comisiei de concurs, comisie neprezentată vreodata, au rămas nerăspunse. În data de 5 decembrie, una dintre persoanele interesate de concurs a trimis pe adresele ICR (concurs@icr.roşi icr@icr.ro) un email în care se prezenta şi cerea detalii suplimentare, detalii care dacă concursul ar fi fost organizat legal, ar fi trebui să le primească. A trimis un email în care cerea precis: „Am o întrebare referitoare la grila de evaluare a concursului pentru ocupare unor posturi la institutele culturale din străinătate. În anunuţul dumneavoastră dati o listă cu elementele cuantificabile ale criteriilor de selecţie a candidatilor înscrisi (n.n. cele enumerate la începutul acestui articol). Aş dori să ştiu câte puncte şi/sau ce pondere are fiecare element în evaluarea finală. De exemplu câte puncte/ce pondere are nivelul studiilor de masterat, de doctorat, stagiul de pregătire în străinătate etc.” N-a primit nici un răspuns. Evident, aceste informaţii ar fi trebuit de la început publicate pe site, pentru ca fiecare candidat să poată să se evalueze şi aprecieze, în aşteptarea unui punctaj oficial care, potrivit art.50 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 referitoare la Normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, ar fi trebui să se întâmple în maxim 5 zile de la împlinirea termenului de înscriere.

 

Niciodată însă nu fost publicată o listă cu persoanele înscrise pentru fiecare post în parte, la fel cum nu a apărut nici o notă de evaluare a dosarelor trimise, note care în cazul existenţei unui barem, ar fi trebuit să poată fi contestate.

 

Persoanele ale căror dosare au fost reţinute ar fi trebuit să participe la o probă scrisă, potrivit art.51, art.52 şi art.53 din aceeaşi Hotărâre a Guvernului nr. 611/2008. E drept că la înscriere s-a solicitat fiecărui candidat trimiterea unui proiect cultural şi/sau proiect de management şi lucrare în funcţie de postul pentru care candidatul a aplicat. În caz că aceste hârtii se consideră probă scrisă, acest fapt nu se încadrează în limitele prevăzute de articolele de lege citate mai sus. Într-o eră a copy-paste-ului, o adevărată probă scrisă ar fi trebuit să elimine orice situaţie în care o asemenea lucrare ar fi putut fi rezultatul unei traduceri reuşite luată de pe internet sau opera unei terţe persone - alta decât cea care aplică, fapt care nu poate fi verificat decât dacă redactarea lucrării se întâmplă în condiţii de concurs, asemănător unei veritabil examen, sub ochii comisiei de concurs.

 

Rămâne discutabil deci, din punct de vedere legal, dacă proiectul cultural sau proiectul managerial şi lucrarea pot fi asimilate probei scrise. Iar dacă facem efortul să le considerăm astfel, ţin să precizez că nici un candidat din cei aproape 200 înscrişi nu a primit notificare cu privire la punctajul obţinut pe proiectul cultural sau proiectul managerial şi lucrarea trimise. O asemenea notare care va apărea după data de 4 ianuarie, data publicării persoanelor „desemnate” este ilegală, deoarece rezultatele oricărei probe scrise de concurs trebuie să poată fi contestate, o a doua corectare devenind obligatorie, fapt care acum este total neavenit şi nu mai foloseşte nici unui candidat.

 

Institutul Cultural Român, potrivit legii sale de organizare cadru (Legea nr. 356 din 11 iulie 2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român) cu modificările şi completările ulterioare, statuează la art. 1 alin (1) că ICR este o “instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică”. Potrivit art 23 alin (1), „Încadrarea personalului Institutului se face pe bază de concurs sau examen, în condiţiile legii.” Prin urmare, ocuparea celor 17 poziţii la Institutele Culturale Române din străinătate trebuia să se realizeze prin concurs sau examen, în condiţiile legii.

 

Care este legea care guvernează organizarea de concursuri şi examene din cadrul ICR? Dacă este Legea nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, consolidată 2009 şi Hotărârea Guvernului nr.611/2008 - Normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, atunci concursul a fost organizat ilegal pe motivele deja expuse, la care se adaugă nuanţe legate de cazuistica personală a celor care au aplicat. Dacă concursul s-a desfăşurat sub umbrela altei legi, care este aceasta?

 

Alexandra Solea a aplicat pentru postul de la Accademia di Roma. Are doctoratul susţinut în 2012 în Istoria şi Analiza Culturii Muzicale la Sapienza University of Romeşi o serie de alte stagii şi burse în străinătate, lucrând în ultimii 9 ani la organizarea Festivalului Internaţional de Muzică „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural din România. Contactată telefonic, Alexandra a declarant următoarele: „Am încercat o săptămână să vorbesc cu cineva de la ICR pentru a afla dacă au ajuns email-urile cu documentele şi să aflu de ce nu am primit numărul de înregistrare. Am sunat şi trimis zeci de email-uri, atat eu cât şi un prieten din ţară care a stat ore întregi la telefon pentru a reuşi să vorbească cu cineva de acolo. Joi, 20 decembrie, am primit un email în care mi se spunea că nu întrunesc toate condiţiile specificate în regulament şi mă invitau să le mai citesc o dată şi să aplic data viitoare. Episodul avea loc după ce am încercat o săptamână să vorbesc cu cineva de la ei. Aşa că am început să trimit emailuri la toate adresele de contact de pe site-ul ICR cerând o explicaţie. Fusesem foarte atentă cu toate documentele şi eram absolut sigură că respectasem toate cerinţele lor. Păstrasem toată corespondenţa drept dovadă, iar vineri la prânz - văzând că nu renunţ, au decis să mă contacteze. Am primit un telefon de la o domnişoară care nu s-a recomandat şi care mi-a spus că ei au primit doar ultimul email de la mine, dar că mă cred pe cuvânt că le-am trimis tot şi m-au rugat să le mai trimit aplicaţia încă o dată! Trebuie să specific că atunci când le trimisesem prima dată, pe lângă adresa de concurs am trecut şi adresa mea şi a unui prieten, tocmai pentru a fi sigură că ajung. În aceste condiţii am cerut pentru siguranţă o adresă alternativă de email şi aşa am aflat că domnişoara de la celălalt capăt al firului se numea Denisse Ionescu (n.r. persoană desemnată vineri, 4 ianuarie, câştigătoare pentru postul ICR Praga).” Cum se face că cei care organizează concursul sunt înşişi concurenţi şi se ocupă de dosarele altor concurenţi?

 

Fiecărui concurent i s-a cerut un cazier judiciar. Cazierul însă nu spune toată povestea legală a candidaţilor! Rareş Cristian Trifan, desemnat referent la ICR New York, a fost trimis în judecată, în octombrie 2011, pentru conflict de interese, după ce procurorii au stabilit că, în calitate de director general al Operei din Cluj, a încheiat, în 23 februarie 2009, un contract cu sine însuşi, în calitate de regizor, având ca obiect regizarea unei opere. În urma încheierii respectivului contract, Trifan a obţinut 7.250 de euro. La momentul respectiv, Sergiu Bogdan, avocatul lui Rareş Trifan, a spus că directorul nu a încălcat nicio lege, iar contractul pentru care este cercetat a fost verificat de Ministerul Culturii (în subordinea căruia se află Opera din Cluj, n.r.) care a constatat că este în „perfectă legalitate", după cum a transmis la momentul respectiv corespondentul MEDIAFAX. În februarie 2012, Rareş Trifan a fost achitat de Curtea de Apel Cluj, sentinţa putând fi atacată în zece zile de la pronunţare (sursa MEDIAFAX). Pe de altă parte, în ultimii ani, Rareş Trifan a fost de mai multe ori în conflict cu angajaţi ai Operei din Cluj, care au cerut conducerii Ministerului Culturii demiterea sa pentru „management defectuos". Acuzaţiile au fost respinse de fiecare dată de Trifan (sursa MEDIAFAX).

 

În cursul zilei de 4 ianuarie, când cei care încă credeau într-un concurs curat şi aşteptau ora exactă şi ziua de prezentare la interviu - etapa a doua obligatorie, potrivit art. 54-57 din H.G. nr.611/2008 - Normele privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici – site-ul ICRului a publicat o listă cu „persoane desemnate” pentru posturile scoase la concurs. Contactaţi telefonic cum a fost posibil aşa ceva, o voce tânără de la ICR care a refuzat să se prezinte, a spus, încurcându-se în explicaţii, că interviurile ar fi avut loc, că o primă selecţie de dosare a fost făcută la nivel de ICR urmând ca acele dosare să fie trimise directorilor de ICR din străinătate care şi-au ales omul. Deci a fost sau nu interviu? Nu am reuşit să aflu răspuns la această întrebare, la fel cum nu a putut să mi se explice de ce dacă aceste interviuri au avut loc, acestea nu au fost programate în perioada precizată în anunţul iniţial, respectiv 7-11 ianuarie.

 

Lista câştigătorilor este, nume după nume, o insultă. Care este nota cu care aceste persoane au promovat - nu se ştie! Nu a fost publicată niciodată. Iar dacă va fi publicată acum, după afişarea numelor, este o făcătură. Cine s-a clasat pe locul doi şi trei şi cu ce note? Pentru ca ilegalitatea să continue, mă aştept ca să apară aceşti concurenţi plasaţi pe locul doi şi trei, dar care să fie nume fictive, entităţi care există numai pe hârtie, tocmai ca să nu poată contesta nota primită.

 

În cursul serii de sâmbătă, când ICR s-a simţit obligată să pună punctul pe i referitor la modificarea şi completarea anunţului cu persoanele desemnate, comunicatul a câştigat o frază straşnică: „Au fost respectate toate prevederile regulamentului, candidaţii provenind din diferite localităţi ale ţării."

 

Domnule Marga, dacă ne jucăm de-a mica Americă, ţin să va precizez că anunţul este incomplet şi această neglijenţă mă face să deduc că n-a fost respectat nici un regulament. Ştiţi, o ţară nu e numai teritoriu ca să puteţi puncta la diversitate prin sintagma „proveniţi din diferite localităţi ale ţării”. Ar fi trebuit să existe şi menţiunea potrivit căreia candidaţii au provenit din toate mediile sociale şi toate minorităţile naţionale, din toate religiile. Iar dacă nu aveţi printre cei înscrişi un maghiar, un rrom, un evreu, un turc, un armean etc, mi-e teamă că NU s-au respectat acele regulamente pe care le tot invocaţi. A, şi un Martor al lui Yehova!

 

O dată cu cei 170 de candidaţi minţiţi şi înşelaţi, aştept anularea concursului şi tragerea la răspundere administrativă şi/sau penală, după caz, a celor vinovaţi de această mascaradă. Sau dacă legea nu mai trebuie respectată, să o ştim şi noi că sunt multe lucruri care îţi pot îmbunătăţi viaţa în aceste vremuri triste româneşti, dacă ilegalitatea devine noua valoare culturală!

Heil Herr Marga!

 

Ioana MOLDOVAN

Bucureşti

8 ianuarie 2012

---------------------------------------------------

Ioana Moldovan este membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru – Secţia Română şi colaborator la Revista 22. Din 2008 este doctorand şi asistent universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, tema de studiu fiind “Teatrul într-o societate deschisă“. În noiembrie 2006 a fost unul dintre cei 5 tineri dramaturgi aleşi de The Play Company şi Institutul Cultural Român pentru spectacolul „Romania, Kiss Me!“ alcătuit din şase texte scurte montate la 59E59 Theatre din New-York. Începând cu septembrie 2006 a lucrat pentru doi ani şi jumătate ca manager cultural la Teatrul ACT pentru care a adus trei nominalizări la Premiul UNITER pentru debut în teatru și unde a dezvoltat programul educativ pentru liceeni din Sectorul 3: Teatrul face pACT cu gașka ta din liceu.În martie 2009 a beneficiat de programul International Visitor Leadership al Departamentului de Stat al SUA. În iunie 2010 participă la Sofia (Bulgaria) la un program special de educație HIV / SIDA prin teatru, inițiativă a UNFPA (United Nation Population Fund). Între 2010 / 2011 a beneficiat de o bursă Fulbright, fiind afiliată la School of Theater din cadrul University of Southern California (Los Angeles, SUA). (NR)

 

Marin RADU - SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE JOSÉ MANUEL BARROSO

$
0
0

 

Marin RADU

 

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE JOSÉ MANUEL BARROSO

 

 

Barosane Barroso,

În urmă cu circa trei ani, vă trimiteam câteva scrisori cu conţinut tehnic adresate înaltei funcţii pe care o deţineaţi şi o deţineţi la nivelul UE. După aceste scrisori, am fost obligaţi să vă mai transmitem o scrisoare deschisă prin care ne exprimam nemulţumirea faţă de rezoluţia Dvs. Ca urmare a rezultatelor excepţionale obţinute de un grup de cercetători români, prin care am reuşit să împlinim un vis al lui Jules Verne de transformare a apei în combustibil, v-am adresat rugămintea de a promova această descoperire, în vederea rezolvării problemei energetice şi a problemelor de poluare atât în România, cât şi în Europa. Din păcate, nu aţi înţeles importanţa acestei realizări. Ulterior am aflat că în anul 2010 s-a acordat Premiul Nobel în fizică pentru o descoperire similară – făcută independent şi de grupul de cercetare din România.

 

Cu sinceritatea care ne caracterizează şi cu respectul cuvenit, vă putem spune că lucrarea elaborată de cercetătorii români are un aport mult mai important la dezvoltarea ştiinţei, aceasta având mai multe elemente de noutate faţă de lucrările laureaţilor Premiului Nobel. Cele menţionate de noi pot fi verificate, întrucât lucrările premiate sunt publicate, iar aplicaţia cercetătorilor români este concretizată prin mai multe invenţii cu protecţie la nivel internaţional.

 

Tot în acea perioadă, am remis un comunicat de presă în care subliniam aspectul că noi, cei din comunitatea ştiinţifică, suntem în măsură, în orice moment, să venim cu mii de proiecte care să contribuie la absorbţia de fonduri pentru dezvoltarea României şi a Europei, însă modul în care politicienii noştri au negociat aderarea la UE, într-o poziţie ruşinoasă, precum şi condiţiile impuse competitorilor români sunt dintre cele mai oribile cu putinţă. Aceste condiţii ne împiedică să accesăm fondurile pe care Dvs. le fluturaţi prin faţa noastră, încercând să demonstraţi doar că România nu este pregătită să deruleze proiecte de anvergură, opinie pe care o respingem.

 

Barosane Barroso,

Se pare că nu ne cunoaşteţi istoria, sufletul, suferinţele şi jertfele poporului român pentru independenţa şi suveranitatea României. Cu certitudine, întrucât de când vă aflaţi la cârma UE aţi reuşit să ne aduceţi într-o situaţie similară perioadei interbelice, să ne lăsaţi fără petrol, gaze şi alte resurse care asigură stabilitatea unui stat. Din disputele politice româneşti am aflat că acceptul aderării Românieie la UE a fost condiţionat de înstrăinarea resurselor naturale de care dispune ţara noastră (s-a făcut un troc).

 

Bravo, Barosane Barroso!

În acest fel România mea şi a compatrioţilor mei a devenit „suzerană”. Oare este cumva un blestem pe acest popor? Mai nou, după ce ne-aţi obligat să ne înstrăinăm uzinele, fabricile, resursele naturale de care dispune ţara, ne puneţi în pericol şi securitatea energetică şi chiar securitatea naţională, prin obligarea guvernului României de a vinde şi centralele electrice. Prin sistemul financiar creat încercaţi să ne transformaţi în sclavi.

 

Şi cum starea economică ni se trage de la intrarea în UE, de care nu sunteţi străin, mai nou, Barosane Barroso v-aţi implicat şi în treburile noastre interne. În acest moment, în care poporul român plin de suferinţe şi slugă a capitalului de două parale ajuns în România, nemaiputând suporta trădarea şi încălcarea principiilor înaintaşilor noştri, a încercat prin vot democratic să-şi tranşeze viitorul. Nu este admisibil ca Dvs., indiferent de poziţia pe care o aveţi, să vă implicaţi în aşa măsură încât să vă sprijiniţi favoriţii în detrimentul suferinţelor celor mulţi. Această intervenţie a Dvs. ne face să ne reamintim că Rusia ne-a mai salvat o dată de hrăpăreţii capitalişti care căpuşau România între cele două războaie mondiale. Ne readuce aminte de epoca socialistă (1944-1989), de eroismul nostru pentru construcţia unei noi societăţi, care este din ce în ce mai regretată de majoritatea românilor de bună credinţă.

 

În numele lui Dumnezeu, trebuie să înţelegeţi că situaţia din România este explozivă, că o parte din ura noastră se va transfera spre Dvs. şi apoi spre Europa. Cu resursele sale naturale cu care a binecuvântat-o bunul Dumnezeu, România poate, în orice moment, să-şi reia dezvoltarea economică fără niciun sprijin financiar extern. Avem tot ce ne trebuie pentru a trăi decent, dacă ne lăsaţi, nu avem nevoie de sclavagismul financiar pe care ni-l impuneţi. De asemenea, nu uitaţi de potenţialul uman şi de inventivitatea românilor. Poate ştiaţi că în România se nasc de două ori mai multe genii decât în oricare alt loc al acestei planete. O mare parte din intelectualii români, prigoniţi în propria ţară, joacă un rol important în economia foarte multor ţări ale lumii.

 

Barosane Barroso,

Chiar dacă pentru Dvs. se pare că democraţia înseamnă supunerea poporului român, pentru noi democraţia înseamnă decizie colectivă, libertate, drept la o viaţă decentă, bun simţ, respect şi armonie. Vă rugăm să ne lăsaţi în pace cu sfaturile Dvs., până nu ajungem pătimaşi şi nostalgici în totalitate după epoca socialistă. Nu ne determinaţi să vă atenţionăm că oameni de calibrul Dvs. se găsesc la tot pasul în România. Nu aţi avut o contribuţie atât de importantă la nivelul UE, care să ne impresioneze şi să vă permită să vă împăunaţi aşa de tare la noua conducere a statului român, pe care aţi intimidat-o. Tânăra şi firava conducere a ţării, care luase pulsul intelectualilor, muncitorilor şi ţăranilor, a dorit o întoarcere la statutul de popor suveran, iar Dvs. i-o interziceţi. Nu aveţi acest drept, pentru că, din punct de vedere intelectual, nu ne puteţi întrece şi, mai ales, pentru că nici noi nu vă admitem să ne jalonaţi viaţa la periferia Europei, conform aberaţiilor din concepţiile care vă domină. Într-un cerc al valorilor reale româneşti, v-aţi da seama de capacitatea Dvs. intelectuală, precum şi de locul pe care l-aţi merita în această perioadă.

 

Prezenţa masivă la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu se datorează şi intervenţiei Dvs., iar votul majoritar exprimat vă vizează de asemenea. Cea mai mare preocupare a Dvs. este demiterea lui Traian Băsescu, în loc să analizaţi cu discernământul cuvenit risipa banului public şi a banilor colectaţi de la ţările din UE. Poate va sosi şi un moment în care Dvs. şi colaboratorii Dvs. va trebui să daţi socoteală celor care, cu foamea în gât, cum este şi poporul român, fac eforturi pentru a vă face pe plac Dvs., marilor corporaţii şi imperiului financiar mondial.

 

Având în vedere că vă scriu în cunoştinţă de cauză în legătură cu risipirea banului public, în special în activitatea de cercetare, unde promovaţi proiecte de factură tehnică îndoielnică, prin care nu putem ieşi din criza creată, vă rog să meditaţi mai mult la problemele pe care le aveţi în responsabilitate.

 

Cu speranţa că vă veţi recăpăta liniştea după ce veţi cere scuze poporului român (putându-vă reabilita parţial, după intervenţia Dvs. în România pentru introducerea originalei Dvs. democraţii), şi după ce veţi da curs solicitării noastre de revizuire a normelor de atragere de la UE a fondurilor destinate României, noi vă putem pune la dispoziţie laboratorul de creaţie, pentru a vedea realizările de excepţie ale ştiinţei româneşti. Atunci vă vom putea transmite „sunteţi un democrat, domnule Barroso”. Până la întâlnirea noastră, vă transmit spor la muncă, Barosane Barroso!

 

Dr.Ing. Marin RADU

Preşedinte (CNCIR)

Congresul Naţional al Cercetătorilor şi Inventatorilor din România

Splaiul Independenţei nr. 202 B, Sector 6, Bucureşti

Tel/Fax: 021.316.2816

e-mail: macromol@itcnet.ro

 

 

 

 

Marin VOICAN-GHIOROIU - O MARE STEA A CULTURII ROMÂNEŞTI

$
0
0

 

 

Marin VOICAN-GHIOROIU

 

O MARE STEA A CULTURII ROMÂNEŞTI

 

 

Ţară Mamă bună, -mbracă mantie cernită,

Pe-a ta frunte pune voal de nori în lacrimi...

Fiul tău iubit pleacă de la tine: inima-i zdrobită;

Plaiul sfânt sărută, se-nalţă, a scăpat de patimi.

Erou legendar, ne-nfricat român, eşti nemuritor...

Nu te va uita, te va admira... dragul tău popor!

 

 

Eram în Parcul Carol de ZIUA VICTORIEI - 9 Mai, când Muzicile Militare sub bagheta dirijorului mr. Aurel Gheorghiţă intonau Imnul de stat „DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE"şi, cuprins de emoţie, priveam flacăra vie care trimitea lumină EROILOR LEGENDARI care n-au precupeţit niciun efort, plătind cu viaţa pentru întregirea scumpei patrii, ROMÂNIA... ca poporul să trăiască liber în plai sfânt - moştenit de la înaintaşii noştri; dar în acelaşi timp vedeam şi pe vaşnicii luptători, veteranii din al Doilea Război Mondial, pe ale căror „piepturi de aramă" strălucea „Virtutea Militară" - mândri ca stejarii munţilor, fiind înconjuraţi de fiii de nădejde, Victor Ponta şi Crin Antonescu, care vor duce pe mai departe gloria nepieritoare a acestui brav neam.

 

Ştiam că Excelenţa Sa, d-ul Victor Pointa fusese la Târgu Jiu însoţit de ministrul Culturii, Mircea Deaconu, manifestându-şi dragostea şi sprijinul pentru dragii mei gorjeni, asigurându-i că osemintele demiurgul sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi (înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris) va fi adus în satul natal, Hobiţa, pentru odihnă veşnică lângă părinţii săi. După ce s-a încheiat manifestarea omagială    m-am dus către domnul Victor Ponta şi i-am oferit cartea mea „NE VEDEM LA PARIS" cu Albumul muzical „SUS, ÎN DEAL, LA PEŞTIŞANI". I-am urat succes în tot ce va face în viitor pentru ţară şi popor, adăugând că am dorinţa fierbinte ca să fie realizat un film cu genialii Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi, rol pe care-l văd interpretat de maestrul Sergiu Nicolaescu, regizor de geniu, actor, scenarist. Mi-a mulţumit şi a spus: „Sunt convins că această carte este pe masa domnului Sergiu Nicolaescu, da?" apoi mi-a strâns mâna cordial, zâmbindu-mi prieteneşte.

 

În următoarele zile am luat legătura cu d-ul col.(r) Georgian-Neculai Grigoraş, Director General U.A.R.F. şi celebrul regizor Geo Saizescu pentru a-mi mijloci o întânire cu maestrul Sergiu Nicolaescu, care m-a primit pe 13 Mai 2012 la sediul dumnealui şi a fost deosebit de încântat că „...Îmi pare bine că mai este cineva care se gândeşte la gorjenii mei!" - apoi mi-a dat cartea domniei sale „RECVIEM PENTRU ADEVĂR - Decembrie 1989” scriindu-mi dedicaţia: „Dlui Marin-Voican-Ghioroiu, cu prietenie - 2012".

***

„Distinse maestre Sergiu Nicolaescu, sunt un admirator al domniei voastre, şi majoritatea filmelor pe care le-aţi realizat, am avut plăcerea să le văd, iar dacă-mi permiteţi să vă spun (în acest deosebit moment) părerea? Pentru mine, ca şi pentru mulţi, foarte mulţi români sunteţi un erou legendar, v-aţi pus viaţa în pericol în timpul Revoluţiei, aţi fost un exemplu viu pentru cei care luptau să lichideze dictatura.”

 

Am discutat despre tinerii care au căzut la datorie, adevăraţii „GHIOCEII ÎNSÂNGERAŢI" care au prevestit PRIMĂVARA LIBERTĂŢII şi au învins iarna grea a comunismului, care apăsase ţara timp de o jumătate de secol. Mi-a spus cum a scris sus-numita carte, fiind activ pe scena politică a ţării şi purând discuţii cu peste 3000 de martori oculari din timpul evenimentelor sângeroase. Concluziona: „Pierderea contactului regimului dictatorial cu realitatea socială din ţară explică samavolnicia în efectuarea într-un mod iresponsabil a actului de conducere".

 

M-a felicitat pentru compoziţiile mele muzicale, apreciind că melodia „FLORICICA MAMEI"închinată fiilor, fraţilor şi prietenilor noştri... care au plătit cu „floarea tinereţii" ca noi să putem fi liberi, este cu adevărat un generos omagiu şi de adâcă iubire pentru eroii neamului. În câteva cuvinte i-am destăinuit dorinţa mea fierbinte, ca această carte „NE VEDEM LA PARIS"

– „Vreau să o văd ecranizată într-un film de lung metraj, iar domnia voastră să-l interpreteze pe Constantin Brâncuşi".

- De multe ori m-am gândit la acest proiect..., în deosebi la Maria Tănase, dar cine să joace în rolul ei?

- Cred că cea care cântă cu atâta bnaturaleţe, nimenui alta decât soprana Rodica Anghelescu.

-   Cine este această fată, unde cântă, ce face?.

-   Este solistă de muzică populară la Ansamblul Naţional „CIOCÂRLIA" - iar aici o aveţi pe DVD cum interpretează pe marea Doamnă, Maria Tănase, alături de mine care am încercat să-i dau viaţă lui neicuţa Costache Brâncuşi... într-o dramatizare făcută de Viorel Popescu, realizator Programe Culturale de la TVRM.

- Cum văd, gorjanule, ai avut rolul de autor, compozitor şi actor..., mai trebuie să lucrezi şi la scenariul de film, aşai?

- Cu mare plăcere, alături de dvs.

- Bine, bine... am să ascult melodiile tale, o să citesc şi cartea, iar când am timp... fii sigur că o să te văd şi cum te prezinţi ca actor. Roagă-l pe amicul meu col. Grigoraş să ţină legătura cu tine, fiindcă eu sunt extrem de ocupat, dar sper ca să ne auzim în curând.

- Ştiţi... excelenţa Voastră, pe data de 17 Mai am lansarea cărţii la Casa de Cultură a MAI, şi v-aş da invitaţia... dar este la tipărit. Mâine vin şi v-o aduc.

- Cine mai participă?

- Gl. br. Gheorghe Dragomir, Preşedintele Executiv al Asociaţiei Culturale "ROMÂNIA ÎN LUME", gorjenii noştri pe care-i aduce prof. Alexandru Păsărin, Preşedintele Ligii "FII GORJULUI" , Dr. Florin Adrian Secureanu - mare prior al "Cavalerilor de Malta" , d-l gl. Mircea Chelaru, un bun prieten, prof. univ. dr. Gheorghe Zamfir, şi îmi doresc din toată inima să fiţi prezent şi dumneavoastră.

 

La despărţire m-a îmbrăţişat şi ne-am sărutat ca doi gorjeni „prieteni de-o viaţă". Când am deschis uşa să plec, m-a bătut pe umeri, mi-a zâmbit cu multă căldură şi am înţeles că-n acest minunat om trăieşte un suflet mare... „Mergi cu bine, prietene!..."

 

A doua zi, pe la orele 12,30 eram în biroul d-lui col. Grigoraş cu invitaţiile, un poster şi cartea generalului de brigadă Gheorghe Dragomir "ROMÂNIA ÎNTRE SCUTUL AMERICAN ŞI KATUŞA RUSEASCĂ - TIMP ŞI DESTIN" ca să le dea maestrulu Sergiu Nicolaescu, care plecase de urgenţă la Parlament cu circa o jumătate de oră de-a sosi la (întâlnirea programată). Am trecut pe la alt "oltean" dl. Geo Saizescu, i-am povestit discuţia cu maestrul Sergiu Nicolaescu, iar dumnealui m-a încurajat: "Măi oltene, cartea ta este bună şi dacă lui Sergiu îi place, îţi spun că speranţa ta nu va fi în zadar".

 

Pe 17 mai 2012 a avut loc lansarea cărţii „NE VEDEM LA PARIS"şi a C.D.-uluil „SUS, ÎN DEAL, LA PEŞTIŞANI"în sala Nichita Stănescu a Casei de Cultură MAI, dar spre regretul meu (dragul meu gorjean), maestrul Sergiu Nicolaescu nu a reuşit să scape din „interminabilele şedinţe" care, după cum vă este cunoscut, în anul 2012 în ţara noastră a fost un adevărat "răzbel" politic... de care nu credeam că o să mai scăpăm.      Spectacolul a fost de-o mare ţinută artistică, unde şi-au dat concursul: corpul de balet, soliştii şi orchestra Ansamblului Ciocârlia, fiind filmat de către TVRM, realizator solistul Georgel Nucă.

 

După aceea am avut o dublă lansare la Târgu Jiu, cu Liga „FIII GORGULUI"- la Teatrul Elvira Godeanu, pe 23 Mai 2012 şi la Casa memorială Constantin Brâncuşi, din satul HOBIŢA, comuna Peştişani, pe 30 Mai 2012, unde, chiar în curtea demiurgului, un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, sub îndrumarea doamnei prof. Dana Puşcaşiu au pus în scenă piesa de teatru „NE VEDEM LA PARIS”, cu sprijinul neprecupeţit al profesoarei Violetta Blaga (fiind sufletul acestei manifestări!), în prezenţa d-lui Ion Călinoiu, Preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, rectorul Universităţii „CONSTANTIN BRÂNCUŞI” – prof. univ. dr. Moise Bojincă, primarului oraşului Târgu Jiu ing. Florin Cârciumaru, personalităţi din lumea culturală şi artistică din ţară şi din străinătae: prof. Mariana Terra editor-in-chief „ROMANIAN JURNAL” din New-York, d-ana Marilena Pop Câmpeanu (Historienne-sigillografe guid-conferencier) muzeul Luvru din Paris, prof. univ. dr. Gheorghe Iscru (istoric) de la Universitatea Bucureşti.

 

Pe data de 12 Iunie 2012 am reuşit să mă văd cu maestrul Sergiu Nicolaescu, să-i spun ce făcusem la Târgu Jiu, cum le cântasem la Congresul al XIII-lea de Dacologie „EROI LEGENDARI"în sala Teatrului Elvira Godeanu, cum realizasem cartea despre Brâncuşi, ca să-mi tresalte inima de bucurie când mi-a mărturisit din nou ca „între gorjeni": „Mărine, cred că-mi dai voie să-ţi spun pe nume? Aşa-i că eu pot să-ţi fiu... nenea"?

 

Am aprobat dând din cap şi-i sorbeam cuvintele: „Muzica ta este din plai gorjean, de la mama ei..., îmi place şi, în mod special, m-a impresionat glasul artistei... (şi iar mi-a surâs ca un apostol coborât în faţa unui muritor de rând) Rodica Anghelescu. Da, e o adevărată Maria Tănase... are stofă şi unde mai pui că-i şi frumoasă. Dragul meu, trebuie să ne grăbim, timpul nu aşteaptă..., aşa cum bine spui în doina ta «TIMPULE, NU-MI FI DUŞMAN». Avem datoria să lăsăm în urma noastră pentru urmaşi... ceva durabil, dar bun. Mă înţelegi? Când o să mă mai eliberez, vreau să stau mai mult de vorbă cu autorul, că vezi tu: una e să scrii, să compui, să joci un rol aşa cum îl simţi în fiinţa ta, dar a-l transpune pe o peliculă necesită multă inginiozitate, inspiraţie de moment, experienţă... şi, (a ridicat tonul, iar degetul arătător l-a îndreptat spre mine, apăsând chiar în dreptul inimii mele) tenacitate în a duce până la cap dorinţa ta".

 

I-am amintit de ce-au spus cei care au apreciat cartea şi l-au văzut pe dumnealui în rolul lui Brâncuşi: prof. univ. dr. Prorector ASE Bucureşti - Dumitru Miron, renumitul naist, gorjean de-al nostru, prof. univ. dr. Gheorghe Zamfir, ambasadorul cultural al României peste hotare, maestrul Octavian Ursulescu - redactor şef la „Actualitate Muzicală" - UCMR, prof. Ion Hiru, membru al Ligii Scriitorilor din România, redactor adjunct la Revista „Pitrele Doamnei", iar după ce m-am despărţit de „patriarhul" căruia aşa i-am spus că-l văd în rolul lui Brâncuşi - regele pietrii! Nopţi în şir m-am tot gândit la scenariu şi ce-au să spună la ai mei vecini, din Dealul Viilor, că am reuşit să-l aduc în casa lor pe neicuţa Costache....

 

Spre sfârşitul lui Septembrie am avut, telefonic, ultima discuţie cu „împăratul" cinematografiei române: un salut cordial din partea mea şi scuzele de rigoare că-i iau din preţiosul timp, spunându-mi printre altele că-i stresat de „iuţeala cu care vremea se duce ca gândul şi atâtea planuri are", dar m-a asigurat că în 2013 ne apucăm de lucru.

Apoi "...după aceea a urmat tăcerea" , iar plecarea iubitului meu gorjan spre stele, în lumea celestă, unde durere nu este, nici ură omenească, iar veşnicia i-a oferit grădina luxuriantă a raiului dorit... şi aştri luminoşi adunaţi într-un cor magnific îi aduc murmurul izvoarelor, tremurul frunzelor, tălăzuirea valurilor mării necuprinse, ciripitul păsărilor, dragostea noastră, a românilor, care-l slăvim cu pioşenie întru veşnicie: „NU TE VOM UITA, IUBITE MAESTRE - SERGIU NICOLAESCU!"

 

În loc de epilog

 

Ieri, 7 Ianuarie 2013, de Sfântul ION, am fost la Universitatea Româno-Americană să duc Revista "PIETRELE DOAMNEI" distinsului domn MONI SMEDESCU, Directorul General, frate cu regretatul rector prof. univ.dr. ION SMEDESCU, căruia i-am adus omagiu de recunoştinţă în articolul „FLACĂRĂ VIE PENTRU GENERAŢIILE VIITOARE"şi, nu mică mi-a fost surpriza, când dumnealui m-a întrebat:

- Cine şi când se va face filmul «Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi?» domnule Marin? Nu asta era marea dorinţă a ta?”..

- Nu ştiu. Sunt foare supărat! Dispariţia maestrului Sergiu Nicolaescu este o mare tragedie.

- Cum, chiar nu ştii că Sergiu Nicolaescu a spus la televizor, mi se pare... luna trecută, dacă ţin minte, că o să facă un film cu Maria Tănase?!

- Nu ştiu şi îmi pare nespus de rău...

 

Un nor de tristeţe m-a învălit în tenebra umbră şi tot drumul până acasă îi auzeam vocea „minunatului gorjean" care-mi spune cu atâta patimă: „Dragul meu, trebuie să ne grăbim, timpul nu aşteaptă...". Când i-am spus dragei mele soţii, Rodica Anghelescu, despre afirmaţiile maestrului Sergiu Nicolaescu pe care le-a făcut la televizor, mi-a răspuns fără să clipească din ochi: „Tocmai tu nu ştii?!... Şi eu l-am văzut, cred că în Decembrie: da în data de 13..., şi am înţeles din spusele domniei sale că va face un film cu Maria”.

-------------------------------------------------------------------------------

Drama se poate urmari in cele trei inregistrari pe You Tube:

http://www.youtube.com/watch?v=tj8sB2la3YU

http://www.youtube.com/watch?v=ueO9tlrWnNw&;feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=YN4KQfgeKCQ&;feature=relmfu

                                    

Marin VOICAN-GHIOROIU

Scriitor-compozitor

Bucureşti

8 ianuarie 2013

Roni CĂCIULARU - O CARTE BUNĂ: „MAIMUŢELE DINCOLO DE AMINTIRI” DE IVAN LUNGU

$
0
0

 

Roni CĂCIULARU

 

O CARTE BUNĂ: „MAIMUŢELE DINCOLO DE AMINTIRI” DE IVAN LUNGU

 

Cartea mult apreciatului jurnalist Ivan Lungu, „Maimuţele de dincolo de amintiri”, este de fapt cartea unui scriitor de autentic talent. Autorul ne apare aici ca un bun povestitor, preferând, ca mai tot jurnalistul, genul scurt, dar expresiv, convingător, concludent. De fapt, cartea este un fel de jurnal după memorie, în care cele trei maimuţe-simbol pentru „nu aud, nu văd, nu spun nimic”, care-şi făceau de cap în timpuri de dictatură, îl urmăresc pe autor, mereu, în subtext. Acum ele, aceste „maimuţe”, rămân un fel de bibelou delicat şi, pentru unii, grotesc, dar dincolo de ele, din spatele lor, apar umbre, fapte, viaţă tumultuoasă, tristeţi, ba chiar şi bucurii şi nostalgii ascunse.

Din spatele amintirilor, ca o negaţie ardentă a anomaliilor dintr-o lume trecută, apare mărturia de conştiinţă a unui om cinstit, care nu poate trece sub tăcere ceea ce avea şi are de spus. Ivan Lungu, în cartea sa autobiografică recent apărută într-o nouă ediţie, depune mărturie, aduce dovezi concrete, fapte de viaţă trăită, demască şi acuză, evaluând, zâmbind, iubind şi lăsând cale liberă, dar discretă, câte unei lacrimi aproape nevăzute, încărcate de semnificaţii. Avem de a face aici cu un om pozitiv, care, în esenţă, se radiografiază pe sine însuşi (şi nu numai) cu decenţă, bucuros de frumuseţea vieţii, dezgustat de josnicia ei. Un personaj al timpurilor noastre.

Dialogul dintre interioritate şi exterioritate, dintre „eu” şi lumea prin care trec (sau, mai corect: am trecut), dintre subiectiv şi obiectiv, determină în o ţinută morală de bună calitate, din care derivă şi un mod de exprimare simplu, firesc, autentic, omenesc şi atractiv. Măsura lucrurilor, echilibrul afectiv, descrierea adevărată şi sinceră a faptelor (a unor fapte semnificative!), onestitatea descrierilor, te fac să simţi că cel ce-ţi „vorbeşte” este un om serios şi agreabil, care merită să fie ascultat. Avem în obiectivul atenţiei noastre o carte bună şi interesantă, o carte despre bucuriile anilor tineri, despre viaţă şi moarte, despre evoluţia unui tânăr harnic şi dotat, ca şi despre dezamăgiri (mai mult sugerate) inerente unui astfel de erou, mai ales dacă este şi evreu. Sau, uneori, tocmai de asta. Vorbim, totodată, despre o carte cu puternice pagini de viaţă – printre altele, şi cele privind prigoana nazistă, o cartedespre crime ale antisemitismului, ca şi despre solidaritatea unor creştini cu evreii aflaţi în primejdii de neconceput.

Apropo de astfel de aspecte descrise în carte, aş aminti, de exemplu, noaptea rebeliunii legionare, văzută de copilul care este azi scriitorul şi ziaristul Ivan Lungu. Mă gândesc, vizavi de faptele descrise în carte, câtă teamă trebuie să fi încercat copilul acela, cu inimioara cât un purice, auzind zvonul de dinainte cu o seară, că evreii urmau să fie duşi cu forţa la Bug (în Transnistria). Zvonul era însă nimic, pe lângă realitate. Noaptea, legionarii au aprins un rug şi au anunţat că-i vor arde de vii pe evrei. Acolo şi atunci. „Pe stradă, notează autorul, era o gălăgie cumplită. Mai mulţi vecini români, unguri, şvabi au venit să ne apere”. Urmarea a fost că evreii, de data asta, au fost salvaţi.

 

Emoţionant este şi gestul făcut de vecinii creştini, prieteni ai familiei Lang (adică Lungu) de a-l ascunde pe micul nostru „erou”, în pivniţa casei din grădina casei lor. Tatăl este arestat de legionari. Familia a fost ţinută sub arme, cu mâinile ridicate. A urmat, apoi, după aceste episoade, pregătirea a trei valize (una mai mică... pentru copil!) care conţineau strictul necesar. Teama din fiecare noapte de a fi luaţi „pe sus” şi duşi cine ştie unde era mai mult decât mistuitoare... „Şi cu groaza asta am trăit– ne spune autorul - până în vara lui '44, când, după 23 August am respirat uşuraţi. Cinstit să fiu, pentru noi, această dată a însemnat eliberarea”.

În cartea despre care vorbim, de fapt, un jurnal rememorativ cu evocări schiţate iscusit şi cu talent, implicându-se din plin arta reportajului, întâlnim starea evreului, a unuia (sau a unora) în România aşa-zis comunistă... evreul capabil, cu calităţi reale, dornic de a se afirma, harnic, muncitor, util... evreul care nu a fost, mai întâi, în opoziţie cu regimul, cu ocârmuirea. Evreul care a fost mai întâi cultivat de orânduirea social-politică şi care apoi a fost. Impins. Dat la o parte. Vândut. Nu totul este spus direct, dar nici nu era cazul, căci noi toţi am trăit acea lume, o ştim, o resimţim mereu, iar „dincolo de amintiri” mai stăruie un gust de dezamăgire, de amăreală, chiar de dezgust. Cartea ne relevă totuşi cum se produce respingerea, avortul, nerecunoştinţa regimului, antisemitismul. Puternice, deosebit de concludente, sunt paginile care descriu anchetarea autorului la Securitate. Sunt fapte care te fac să înţelegi mai bine, că un popor întreg, dar poate mai mult un evreu, trebuia să ţină seama cu stricteţe de jocul nebun al maimuţelor şi maimuţoilor... Abordarea subiectelor din carte este deschisă, cu curaj, cu onestitate, cu sinceritatea omului care are de arătat adevărul unei vieţi, adevărul vieţilor similare cu a sa, atât de frecvente în lumea noastră cea de toate zilele.

„Jurnalul lui Ivan Lungu”, alcătuit din amintiri scrise literar, este un produs de conştiinţă şi afecţiune bine temperată. Nu vorbim aici de un catalog al faptelor şi gândurilor zilnice, ci de o creaţie beletristică ce se poate compara cu fotografia artistică, obiectivul memoriei selectând atent faptele, din perspectiva unui Ivan Lungu de acum şi de aici, alegând anumite unghiuri de redare, care dau relevanţă materiei prime, semnificaţie şi chiar valoare estetică.

Cartea se citeşte repede şi cu plăcere. Arta povestirii are aici un ton echilibrat, luminos, iar concizia şi puterea de sugestie, ca şi expresivitatea situaţiilor redate, au darul să atragă la lectură, să te implice în trăirile profund omeneşti ale autorului şi ale familiei sale. Stilul este limpede, agreabil, fără sofisticări şi fără dorinţa de a pudra unele zbârcituri ale realităţilor trăite. Figurile de stil – câte sunt -, ca şi descrierile, sunt scrise cu reţinere şi măsură, neaccentuat, dând astfel posibilitatea cititorului să coopereze - atât cât este necesar – cu scriitorul, receptorul devenind „coautor”. Consider că şi aceasta este una din cheile succesului scrierii lui Ivan lungu.

Cartea cu titlul „Maimuţele dincolo de amintiri” alcătueşte un caleidoscop cu secvenţe de viaţă, autorul împlicând, la amintitul stil specific lui, memorialistic şi de reporter, şi ritmul şi percutanţa cinematografică. Primim spre lectură, în aces mod, un anume fel de „jurnal”, emoţionant şi plin de viaţă, învăluit fiind parcă într-o lumină fără impurităţi, o lumină ca de miere sub razele de soare al unei după-amiezei de toamnă târzie...

Recunosc că am citat din textul cărţii cu oarecare zgârcenie (deşi am fost tentat de mai mult), dar aria tematică (o viaţă de om, o viaţă de evreu în România şi aici) este largă şi cu felurite nuanţe, acordurile acestea armonizându-se între ele. Nu mi-am permis, deci, să le dizloc. Numai în context fiecare parte are valoarea ei reală. Îi las cititorului plăcerea de a se bucura, prin urmare, de o carte pe care eu o cred bună.

Din câte se aude, ediţia de faţă este deja epuizată. Ceea ce ar trebui să determine un nou act editorial din partea lui Ivan Lungu. Iar dacă nu vom avea o nouă ediţie, cine ştie? – poate ne vom bucura de o nouă carte a aceluiaşi talentat autor.

 

Roni CĂCIULARU

Haifa, Israel

Ianuarie 2013

Viorel ROMAN - REVENIREA RUŞILOR ŞI MODELUL ORTODOX

$
0
0

 

 

Viorel ROMAN

 

REVENIREA RUŞILOR ŞI MODELUL ORTODOX

 

Revin ruşii !

 

1989, refacerea unităţii creştine, aşteptată de toată suflarea, n-a avut loc la terminarea Războiului Rece, război religios dintre creştinii occidentali şi ortodocşi, aşa că entuziasmul iniţial s-a transformat treptat într-o mâhnire generală, mai ales în Rusia şi România, cele mai mari ţări ortodoxe. Înlăturarea dictaturii la Bucureşti s-a realizat cu concursul marilor puteri, dar greul l-au dus totuşi ruşii din solidaritate cu fraţii lor de credinţă moldo-valahi. Revoluţionarii autohtoni sunt desigur victime, dar mai ales folclor la porţile Chestiunii Orientale.


Chestiunea Orientală începe cu Pacea de la Kuciuk Kainargi 1774, când Ţarul Rusiei devine protectorul ortodocşilor din tot Imperiul Otoman, sperând să ocupe Constantinopolul şi să devină astfel Împăratul Imperiului Roman de Răsărit, Bizanţului... Ceea ce nu pot accepta occidentalii, pentru că ar adâncii prăpastia dintre creştinii şi ar face refacerea unităţii creştine şi mai dificilă. Aşa că Rusia este mereu oprită în avântul ei spre sud, spre Constantinopol, spre ceea ce consideră ea ca fiind dreptul ei legitim.  (vezi articolele Misiunea imperială a Moscovei şi Chestiunea Orientală în www.viorel-roman.ro) Moldo-valahii sunt parte a Chestiunii Orientale. Aşa că atunci când occidentalii sunt puternici ei se occidentalizează. Când periodic însă revin ruşii toată bruma lor de civilizaţie este trecută prin foc şi sabie, că 1944. Cum transilvănenii sunt uniţi cu Roma din 1700 şi moldo-valahii se închină spre Constantinopol şi Moscova de la Marea Schisma din 1054, este uşor de prevăzut cine câştigă sau pierde la schimbarea orientării. Asta în afară de faptul că latinii, occidentalii îi simpatizează pe toţi români, dar n-au încredere în pravoslavnicii, iar greco-pravoslavnicii, invers, n-au încredere în latini, dar îi susţin pe drept credincioşii că ei. Sunt astfel moldo-valahii condamnaţi să fi mereu neînţeleşi şi duplicitari?


2013, Rusia redeschide Chestiunea Orientală ca mare putere în rezolvarea conflictului religios dintre suniţii şi alaviţii în Siria. În România partidă ortodocsa - PNL, PMR, PCR, FSN, PDSR, PSD, USL - revine în forţă şi se orientează din ce în ce mă vizibil după putinismul autoritar, paternalist moscovit, bine cunoscut supuşilor lor, dar face în paralel şi efortul de a coabita cu occidentalii, a căror administraţie raţională şi cultură a contractului le este însă complet străină.


La două decenii de la eşecul refacerii unităţii creştine, ruşi şi moldo-valahi au încetat de a-şi mai pune cenuşa în cap şi privesc din nou critic lumea creştinilor occidentali. Cât mai rezista EURO? Se va rupe UE în sudul romano-catolic, nordul protestant şi estul ortodox? Iese Anglia, Grecia  din UE? Anglo-americanii s-au luptat în războaie mondiale pentru a opri ascensiune Germaniei, Europei! Cât timp vor mai suporta ei nouă provocare? Cum va evolua conflictul China-USA în Pacific? Cât va mai fi USA super-putere? Pentru că într-o lume multipolară, Rusia poate se va extinde din nou în fosta Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice, în fostul Lagăr comunist şi în defunctul Imperiu Otoman.


În acest context internaţional Rusia reia politica panslavistă, panortodoxă, mai nou euroasiatică şi, mai mult decât atâta, redevine activă ca a treia Romă în Chestiune Orientală, care numai aparent s-a încheiat în 1923. Vezi conflictele de după 1989 în Tunisia, Egipt, Israel, Palestina, Irak, Iemen, Serbia, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Kosovo, Transnistria, Georgia etc. Moscova vizează din nou Chişinăul şi Bucureştiul ca făcând parte din sfera ei de interese.


Occidentul nu este interesat într-o Rusie slabă, neputincioasă la graniţa cu Islamul şi China. Oricum Rusia nu este în stare să producă nici un produs de marcă, în afară de materii prime şi arme. Bunăvoinţa vestului faţă de ruşi s-a văzut la sfârşitul Războiului Crimeii, a celor două războaie mondiale şi la implozia URSS-ului. Ţelul final este refacerea unităţii creştine cu fratele ortodox. Asta explică generozitate occidentului faţă de pravoslavnici şi nu în ultimul rând faţă de moldo-valahi. Pe de altă parte exigenţele UE, FMI, NATO... atrag mereu atenţia asupra scopul final al acestei coexistenţe, coabitări temporare.


Lângă marele frate de la răsărit, din ce în ce mai puternic, moldo-valahi nu numai că sunt convinşi că sunt un model de urmat pentru toţi romanii, dar vor încerca şi să-l impună din nou cu forţa. Asta va crea desigur confuzie nu numai la români, ci şi în apus, pentru că modelul de urmat nu este al moldo-valahilor. Ei au desigur meritul faptei unităţii naţionale 1859, 1918, nu însă a ideii, a programului de emancipare naţională. Ei „târâie încă după ei lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolite".(expresie interbelică)


Ideea spre calea emancipării naţionale şi sociale a romanilor este Şcola Ardeleană, a Bisericii unite cu Roma în anul 1700, interzisă de ortodoxo-comunişti în 1948 şi tolerată de neocomuniştii, USL. Lipsa de dialog al moldo-valahilor cu Roma, după atât de promiţătoarea vizită a Fericitului Papă Ioan Paul II-lea la Bucureşti 1999, confuzia lor între faptă şi idee naţională, îi pune pe gânduri bineînţeles şi pe ruşi şi pe occidentali. Aşa că duplicitatea moldo-valaha va fi pusă din nou la încercare, mai ales că revin ruşii şi nu este numai exclus, ci ar fi un demers epocal că ei să taie nordul gordian al refacerii unităţii creştine. Ortodoxia rusă este oricum mult mai evoluată, permisivă curentelor teologice, filozofice şi culturale occidentale decât cea moldo-valahă. Ex oriente lux.


Modelul ortodox


De o mie de ani se străduiesc creştinii occidentalii să-i salveze pe ortodocşi de primejdia turco-musulmana şi să refacă unitatea creştină. Cruciaţii au fost primii, unirea lor religioasă făcută cu spadă nu a fost de durată, a urmat apoi unirea de la Conciliul de la Florenţa, dar Constantinopolul cade şi ortodocşii ajung sub  Sultan, până când raţionalismul şi naţionalismul din vest permite expulzarea turco-musulmanilor în Asia şi emanciparea popoarelor din Balcani.


În vremea noastră, fără să mai aştepte refacerea unităţii creştine, occidentalii refac Imperiul Roman de Apus (UE, NATO) şi integrează şi o parte din Imperiul Bizantin, Balcanii. La scurt timp apar însă surprize. Greco-ortodocsii nu sunt în stare să asigure graniţele Europei, nu reuşesc să trateze corect refugiaţii, nu pot asigura colectarea impozitelor, un buget echilibrat. Sărăcia, corupţia şi datoria externă e mereu în creştere. Nesustenabilă. Chiar miliardele de euro făcute cadou Greciei de occidentali, de germani, nu-s de bun augur.


Această situaţie unică, nefericirea de a fi greco-ortodox, l-a făcut pe Nico Dimou să scrie o carte cu acest titlul. Dreptcredinciosul nu cunoaşte decât raiul şi iadul, aşa că el este ori fericiţi, ori nefericiţii, şi face orice ca să rămână în afară realităţii. Autocunoaşterea şi autocritica sunt astfel excluse.


„Noi suntem altfel - constată Dimou -, noi încercăm disperaţi să aparţinem de cineva. De ce oare percepem specificul nostru ca pe un defect? Deci ne e ruşine de el? Din cauză că nu suntem suficienţi de numeroşi sau de puternici pentru a ne folosi de specificul nostru ca de un mândru drapel, pe care să-l urmăm? Sau poate pentru că nu suntem siguri pe noi? (Lipsa de siguranţă de sine şi nu micimea ne face să dorim pe cineva care să ne apere. Şi alte popoare sunt mici, dar nu acceptă să fie dependente.”


Cine sunt ortodocşii? Europenii din orient sau orientalii Europei? Ei se străduiesc să demonstreze cu îndârjire continuitatea glorioasă, greacă şi romană. Dar chiar şi limba este discutabilă, româna sau moldoveneasca? Şi pentru că e greu să te uiţi într-o oglindă, când nu vrei să vezi adevărul, neortodocşii au învăţat să joace diferite roluri, când sunt urmaşii ai antichităţii, când europeni moderni. Cum poate un popor fără identitate să nu aibe complexe de inferioritate ... poporului nu i se permite să fie ceea ce este, ci mai tot timpul se confruntă că o măsură străină. Acuma măsură e UE.


Cât de europeni suntem? Multe ne separă de Europa occidentală, şi probabil mai multe decât ne uneşte. Curentele culturale, care formează civilizaţia europeană, n-au ajuns la ortodocşi decât că ecou. (Nu mă refer aici la bonjurişti!) Nici scolastica medievală, nici renaşterea, nici secolul luminilor, nici revoluţia industrială n-au ajuns în lumea greco-ortodoxă. Dictatura de dezvoltare a  forţat o modernizare şi industrializare a României, dar acum se renunţa la ele. Ortodocşii se simt mai aproape de Rusia pravoslavnica şi de slavofili, decât de Europa raţionalismului. Acad. Florin Constantiniu constată pe bună dreptate că azi situaţia din România este mai lipsită de perspective decât sub Stalin. Orice s-ar spune, greco-ortodocsii nu se simt europeni. Ei sunt eternii jucători de pe banca de rezervă, numai... toleraţi pe stadion! Şi ceea ce este mai grav asta-i deranjează şi îi revoltă. Cine-i vinovat? Aici apare complexul de superioritate al greco-ortodocsilor. Ei sunt aleşi lui Dumnezu, superiori faţă de roboţeii primitivi din occident. Responsabilitatea eşecului lor o poartă alţii, UE, CIA, FMI, OECD, NATO, şi pe plan personal la fel. Cine n-a luat un examen, n-a promovat în carieră, înseamnă că n-a avut relaţii, bani, n-a fost lăsat să copieze, plagieze. Desigur că sunt influenţe străine şi relaţii utile, dar poate că există şi o responsabilitate personală. Când Karl Marx s-a referit la religie că opium pentru popor, s-a inspirat probabil din istoria greco-ortodocsilor.

LA MULTI ANI!

 

Prof. Dr. Viorel ROMAN

Akademischer Rat a.D.

Bangkok

1 Ianuarie 2013

www.viorel-roman.ro

Gelu DRAGOŞ - INVITAŢIE CENACLUL SCRIITORILOR MARAMUREŞ


Cristian BODNĂRESCU - Trofeul Treptele Succesului

$
0
0

 

Trofeul Treptele Succesului

Emisiunea Treptele Succesului a marcat trecerea dintre anii 2012-2013 prin invitatul Cristian Bodnărescu, căruia i s-a oferit Trofeul Treptele Succesului pentru întreaga carieră.

Toţi cei care doresc să urmărească primul film biografic despre poetul Cristian Bodnărescu, interviul luat acestuia de Elena Toma, detalii despre cariera sa de scriitor şi jurnalist dar şi despre viaţa sa privată sunt invitaţi să urmărească ediţia de sâmbătă 12 ianuarie 2013 a emisiunii Treptele Succesului (în reluare duminică 13 ianuarie începând cu orele 13 : 00)!

Postul de televiziune Curier TV are o acoperire naţională prin reţeaua de cablu tv RDS, emiţând şi live. Interesaţii pentru emisiunea din această sâmbătă sunt invitaţi să pornească televizoarele sau să acceseze http://www.curiertv.ro/tv-online.htmlîntre orele 18 : 00 - 18 : 50

,,Cristian, te felicit! Poemele tale au o dulceaţă a vremurilor trecute şi te felicit pentru că reuşeşti să transferi acea perioadă în vremurile noastre cumplite la nivel spiritual, în care niciunul din noi nu se mai regăseşte. Uitaţi că mai există artişti români, precum Cristian Bodnărescu sau Ovidiu Komornyik! Este prea puţin spaţiul alocat de mass media întâlnirilor frumoase cum ar fi cea între mine, Ovidiu Komornyik şi Cristian Bodnărescu. Spiritualitatea şi puritatea sufletului ne sunt ucise!''

Adrian Enache, compozitor (înregistrare TVR, 2009).

Elena Toma (realizator-moderator Treptele Succesului)

Maria Diana POPESCU - EDITORIAL ESTETICA MORŢII, ESTUL SĂLBATIC ŞI INCINERAREA

$
0
0

 

EDITORIAL

ESTETICA MORŢII, ESTUL SĂLBATIC ŞI INCINERAREA

Maria Diana Popescu, Agero

 

Mînaţi de reformele severe, dar binevenite, ale lui François Hollande, bogătaşii francezi au început s-o ia la sănătoasa, care încotro, părăsindu-şi patria ca pitpalacii. Maica Rusia a deschis azil „dezamăgiţilor” de capitalism. Că de!, unde nu e morală, cinste şi dreptate, e tragedie. Căutînd sau nu gîlceavă, printr-un decret la minut, Vladimir Putin i-a acordat cetăţenie rusă cunoscutului actor Gérard Depardieu. Cursa „repopulării” Estului sălbatic este urmată de Brigitte Bardot. Instalarea în satul rus Néchin din apropierea frontierei franceze, cunoscut pentru găzduirea expatriaţilor francezi bogaţi, a provocat polemică aprinsă în Franţa.

În Ungaria, bancherii sînt foarte speriaţi de taxa percepută de guvern, de zece ori mai mare decît media UE, la fel cum, speriaţi erau americanii de prima misiune rusească în spaţiu şi de realizările majore ale Uniunii Sovietice din perioada anilor ‘50. De aceea, Statele Unite, aflate în plin Război Rece şi într-o cursă a înarmării nucleare, elaboraseră, pe atunci, „Project A-119”, care prevedea detonarea unui dispozitiv nuclear pe Lună, cică în scop ştiinţific, militar şi politic.

Un astfel de dispozitiv a fost detonat de guvernul Ungariei în piaţa bancară internă şi va duce la retragerea unor grupuri bancare, a unor fuziuni şi închideri de sucursale. La noi, bancherii şi guvernul sînt stăpînii ţării cu drepturi nelimitate asupra noastră, inclusiv dreptul de a ne controla la portofele. Am putea trăi bine şi frumos, dar totul trebuie să fie cît mai restrictiv, mai complicat şi mai scump, pentru ca să huzurească puţinii „fruntaşi” ai lumii. La capitolul „venit mediu net”, România ocupă ruşinosul penultim loc într-un clasament în care au fost luate în calcul 31 de state de pe continent.

Cît timp vom continua să lăsăm visteria, sănătatea, educaţia şi libertatea pe mîna unui sistem corupt, nu vom fi decît nişte sclavi controlaţi şi manipulaţi. Priviţi, pur şi simplu, feţele românilor! Tristeţe, frică şi furie! Bieţii oameni arată de parcă ar fi văzut o stafie cînd aud de măsurile guvernanţilor învîrtite în jurul cozii, prin „asumarea răspunderii” pe planuri neortodoxe. Sintagma „asumarea răspunderii” e un matrapazlîc care a aruncat ţara în „afaceri” ce au subordonat interesele naţionale altor interese străine ţării. Plătim impozite şi taxe uriaşe pe lipsa de atitudine şi iată, după atîţia tătuci democraţi şi tot atîtea progrese în cădere, am rămas în urmă cu o jumătate de veac faţă de suratele Europei. Lăcomia politicienilor noştri s-a aliat cu partea semnificativă a celei de la curtea integraţionistă, unde, pe discursuri şi şedinţe puerile, se papă bugete grase, stoarse de la statele vasale. Acum casieria noastră e goală, pentru că atunci cînd am fost la linia de start, guvernul a dorit să depăşim Occidentul, vînzînd totul: de la unealtă de lucru, la capete luminate şi la pasărea din curtea românului. Atîta timp cît totul în lume se va măsura în latitudinea profitului şi în longitudinea corupţiei, nu vom fi niciodată liberi şi prosperi. Potrivit dictonului profan „precum în America aşa şi pe pămînt”, ruinarea castelelor de nisip clădite prin exploatarea omului de către om are nevoie nu de taifun, ci de briză.

Astfel diversiunea politică şi economică desfăşurată în Europa de Est, din 1989 pînă în 2013, fundamentată pe experimentul Terapiei de Şoc şi Tranziţiei, care a dezorientat popoarele în căutarea unei căi de evoluţie şi a deturnat Europa spre un Capitalism Primitiv, va fi o amintire tristă.

În concluzie, nu pot rata momentul opiniei cu privire la trecerea în nefiinţă a unui mare artist român, maestru al cinematografiei, Sergiu Nicolaescu. Pentru cei preocupaţi peste măsură de estetica morţii, importantă în faţa Tatălui Ceresc este înhumarea credincioşilor adormiţi, potrivit deciziei Sfîntului Sinod din 1928, şi nu reducerea trupului în cenuşă - atitudine care dovedeşte fie lipsa de respect faţă de propriul trup, fie lipsa cunoaşterii învăţăturii de credinţă. Arderea trupului neînsufleţit atacă dogma învierii, aflată în unitate organică cu etosul şi cu viaţa Bisericii, deformează perspectiva sa în legătură cu omul, care nu poate pretinde Bisericii opţiuni după bunul plac.

Fiecare, în conştiinţa sa, poate alege să fie incinerat, deoarece, din fericire şi spre ciuda stăpînilor financiari, Dumnezeu ne-a creat liberi, însă noi am înţeles libertatea, nu ca pe o asemănare cu Creatorul, ci ca pe o obrăznicie, alegînd diferite conduite contrare firii, cum este şi aceasta a arderii trupului după moarte - produs patologic al minţii păgînilor şi al cinematografiei hollywoodiene. Biserica Ortodoxă, care este Trupul lui Hristos, nu poate consimţi să ardă trupurile oamenilor, practica incinerării putînd fi asociată mai curînd funeraliilor civile cosmopolite, faţă de care poziţia Bisericii trebuie să fie fermă.

 

Maria Diana Popescu, Agero

www.agero-stuttgart.de

 

Maria Diana POPESCU - Tataia Iuraşcu, cu biciul pe lîngă confraţi

$
0
0

 

Tataia Iuraşcu, cu biciul pe lîngă confraţi

„Pocnind din bici” – Editura Rocad Center

 

Maria Diana Popescu, Agero

 

Ştiind că există o falie imensă între autorii de succes ai genului şi restul umoriştilor, Constantin Iuraşcu vine cu paşi grăbiţi la întîlnirea cu cititorul, „pocnind din bici” pe lîngă confraţi. Inspiraţia i-a dictat să introducă, după nume, pe copertă, o menţiune: „Tataia” - neîndoielnic importantă pentru biografia sa şi, probabil, pentru cunoscuţi. Cine crede că în umor nu se împart bobîrnace se înşeală. Cînd sub acelaşi acoperiş virtual dau nas în nas scriitorii de umor, se aprind iute scînteile şi creşte pălălaia, reacţiunea, vorba lui Nenea Iancu, find în persoana lui Constantin Iuraşcu. Tare grijuliu, a adunat cartuşele fumegînde de pe cîmpul de luptă „Agonia”, şi-a dat fuga cu ele la editură. De ceva vreme, tot mai mulţi scriitori de umor au luat cu asalt editura Rocad Center. Aici vede lumina tiparului şi cartea domniei sale. Pe afară e frumos vopsită coperta, iar înăuntrul, leopardul şi gîlcevile cu confraţii pentru supremaţie fac să sară săgeţi otrăvite. Tataia şie că nu trebuie să ignore temele de interes general. Altfel, cartea ar fi inutilă (observaţia are deja o vîrstă respectabilă): „Evident, a fost eroare/ Că românii derutaţi, / Au plasat un lup de mare/ printre lupi adevăraţi.” Atunci cînd consideră că are de bătut un cui în locurile comune, Constantin Iuraşcu, un „agonist înverşunat”, îşi provoacăcu abilitate adversarul, folosind umorul ca pe un mijloc de luptă care biciuieşte  moravurilor celor care-i stau în cale: „Eşti cam libertin, bădie,/ De-ţi iei astfel de avânturi;/ Că de unde spui, se ştie,/ Nu ies gânduri, ci doar vânturi”.

               Construită pe  replici „realiste”, cu efect polemic, marea temă a orgoliului răzbate din duelurile inserate în volum, Constantin Iuraşcu privilegiază scriitura policromă, directeţea exprimării, vocabularul nefigurat, uneori licenţios, dar nu ezită să apeleze la exprimarea indirectă, la sugestie, la echivoc: „Cu catrenul tău dai tonul/ pentru-apucături mai fruste/ Căci stârneşte iar plutonul/ De căutători de fuste”. Scriitor al instantaneului viu, Tataia abordează instrumentele umorului cu dinamism dur, apropiindu-se de motivele polemicii şi de semnificaţia lor cu o notă personantă: „Dragi confraţi de pe redute,/ Nu fac azi pe-acuzatorul:/ Cu chiloţi şi paraşute/ Nu putem salva umorul.” Probabil cititorii îşi vor aminti în momentele de răgaz de Constantin Iuraşcu şi de biciul punerii la punct, pe care nu se indură să îl reteze prea curînd. În alte genuri, concizia ar însemna sărăcie, dar în speţă, e o calitate esenţială, fiindcă Tataia poate condensa spontan, prin secvenţializare, în doar patru rînduri, o imagine de „război”. Ingenioasă mi s-a părut utilizarea sarcasmului, cu rol inhibitiv pentru adversar: „Eu ca amic al tău din România/ Vreau să-ţi prezint aici părerea mea,/ De ce te-a părăsit, cred, pălăria:/ Văzu ce-ai scos matale de sub ea!”. Nici adversarii nu se lasă, însă. Şi exemplific aici pe Atropa Belladonna: „Sper sa nu mă pape gaia,/ însă ceea ce contează/ E, că astăzi, la Tataia/ Vrabia mălai visează!”.Şi tot aşa, duelul continuă, Tataia încălecat pe o şa, singur împotriva unui batalion de săbii, aruncă maşinal şi sacadat catrene fumigene de la nord la sud. Avem în carte, precum afirma Avianus la sfîrsitul secolului al IV-lea, „un umor cu care să-ţi înflăcărezi imaginaţia”, şi din care afli că epigramiştii nu sînt nişte sfinţi: „Pe-al umorului arene/ Adoptă unii căi înguste,/ Găsind subiecte de catrene/ Şi pe sub fuste şi-n izmene.”

        Mesajul cărţii îşi extrage seva din conflictele intestine ale reprezentanţilor genului, marcînd, totodată, propensiunea autorului pentru ofensiva artistică moralizatoare. Aşadar, Tataia contribuie, după posibilităţi, la zîmbetul larg al literaturii contemporane, cu meritul de a învrednici teoria despre cealaltă suprafaţă a genului, de unde, încetul cu încetul, îşi construieşte structura umoristică, fără să devină manivela unei flaşnete cu melodii stereotipe. Cum Caragiale (reprodus în prolog de George Petrone) spune că se poate glumi cu oamenii de spirit, sper ca pe autor să nu-l necăjească tonul şugubăţ al cronichiei, folosit în beneficiul unei perspective de amuzament pentru cititor. Deşi rîndurile mele sînt aşezate în strîmtoarea acestui procedeu, Constantin Iuraşcu-Tataia, cu toate bobîrnacele primite de la confraţi, corespunde întru totul portretului excepţional întocmit de prefaţator.

 

Maria Diana Popescu, Agero

www.agero-stuttgart.de

 

Corneliu LEU - DEMOCRAŢIA CREŞTINĂ

$
0
0

           

      

      

Corneliu LEU

 

DEMOCRAŢIA CREŞTINĂ

 

 

[1]

Privesc recenta poză de familie, curios şi eu ca tot românul la ce-o fi conţinând sulul cu care se pozează preşedintele nostru. Ce-o fi în plus faţă de cele recunoscute, sau cele speculate de spiritele care s-au încins, sau ce semnificaţie ezoterică poate avea un asemenea sul; sau, măcar, care-or fi ecourile lui oficial europene pe care nu le-am auzit în direct, din partea tuturor lucrurile petrecându-se cam pe şest, cum nu stă bine nevoilor de transparenţă ale unei democraţii comunitare.

 

Poate că par un desuet nepragmatic şi romanţios crezând asta în contextul în care se afirmă că politica se face mai mult cu aparate de partid decât cu personalităţi, dar eu consider că, pe lângă politicienii şi guvernanţii care reprezintă în organismele europene interesele, mai mari sau mai mici, ale ţărilor lor, dirijând astfel cu pricepere dezideratele punctuale ale funcţionării Uniunii şi fiind mulţumiţi când găsesc în ţările mai noi clientelă ascultătoare, Europa ar avea nevoie în momentul de faţă de un suflu cum a fost cel adus de marii oameni politici proveniţi din rezistenţa ei împotriva extremismelor şi capabili să convingă popoarele, cetăţenii în căutare de soluţii, electoratele, de idealul democrat-creştin al unei Europe unite în egalitate. Şi aştept ca, din masa de politicieni respectabili şi prezentabili care-şi găsesc locul în tradiţionala poză de familie ce se face la reuniuni, să mai răsară un Churchill, un Adenauer şi-un De Gasperi străduind să-l convingă şi pe De Gaulle, a cărui înălţime patriotică se vede de la distanţă, că nu vor un organism suprastatal, ci o Europă democratică aşa cum îi trebuie bătrânului continent.

 

Pentru că pe parcursul evoluţiei lor lor la guvernarea ţărilor pe care le-au emancipat, partidele democrate au început de multă vreme să pună în discuţie si aspectul RELATIILOR DEMOCRATICE DINTRE STATE, adică DEMOCRAŢIA INTERNAŢIONALĂ căreia i s-a dat mai puţină atenţie decât DEMOCRAŢIEI INTERNE. Aceasta din urmă, privind numai relaţiile dintre cetăţenii unei ţări, putea fi rezolvată constituţional; în vreme ce acordurile internaţionale aveau termene scurte şi conjuncturale, iar relaţiile în baza lor presupuneau şi latura activităţii unor servicii secrete, recunoscând prin aceasta existenţa unor interese secrete care depăşesc transparenţele democratice, punând pe sticla sau cristalul anumitor ferestre parafa cu „top secret”.

 

Când, împotriva extremismelor de stânga şi de dreapta, s-a ajuns la o politică democrat-creştina, respectuoasă cu tradiţia si precaută la revoluţii cu scopuri ascunse care manipulează masele neştiutoare, prin respect personalist, s-a ajuns a se inţelege importanţa trasaturilor de psihologie naţională în intenţiile de armonizare democratică a omenirii. De atunci, singurul pas adevărat care s-a făcut este din partea intenţiilor cu adevărat democratice, care înţeleg să ţină seama de acest specific; pas consolidat odată cu demascarea aşa zisei democraţii socialiste care minţea făţarnic, nici măcar încercând să ascundă prea bine scopul unui dirijism şi paternalism unic, prin formula CAER şi a Pactului de la Varsovia care puneau în practică primatul Moscovei.

 

Este istoriceşte stabilit că eforturile în această direcţie, încă de la terminarea celui de al doilea război mondial - cu o rădăcină în Secretariatul Internaţional al Partidelor Democratice de inspiraţie Creştină (1925) şi o întemeiere de construcţie continentală prin Uniunea Europeană a Creştin-Democraţilor (1965) în paralel cu ducerea la îndeplinire a proiectului european pe care-l iniţiaseră liderii partidelor respective – sunt datorate mişcării democrat-creştine. Social-democraţia a început a agrea ideea şi a conlucra mai târziu, după congresul la care Willy Brandt a precizat delimitarea categorică de marxism-leninism, ne mai lăsând loc pentru vreo confundare cu comunismul, sau bolşevismul, sau democraţiile populare asiatice.

 

Astfel, prin rolul pe care şi l-a asumat în mai multe ţări europene de a promova o democraţie postbelică bazată pe tradiţiile morale ale continentului, democraţia creştină, stimulând valorile solidarităţii umane, a adus pasul înainte spre pace prin cooperare devenind autorul principal al Pieţii Comune. În care s-au reglementat tot mai mult bazele economico-financiare ale relaţiilor de egalitate şi decizie democratică dar, ţinându-se seama de criteriile pragmatice ale libertăţii concurenţiale nu s-a acordat aceeaşi atenţie fenomenelor de imixtiune a modernizărilor produse şi a soluţiilor tehnico- economice aduse/impuse de acestea într-o spirală în care, unele soluţii financiare sau geo-politice-comerciale reajung mereu la alt fel de tentative de monopol sau dirijism. Iar, când acestea încep să caute fie soluţii politice de rezolvare, fie soluţii de rezolvare prin acapararea anumitor medii politice, tot în spirala diferenţelor de modernizare de la etapă la etapă, reapar conflictele pe care le credeam depăşite.

 

Constatăm aşadar că această depăşire a unei existenţe conflictuale permanente, limitată acum doar la acele zone ale omenirii unde antanta democratică intră în conflict cu tentative (poate justificate, sau măcar explicabile, din punctul de vedere al trăsăturilor tradiţional-specifice despre care am vorbit) ale altui mod de a înţelege regimul politic, nu se poate realiza perfect. Studiul politic de conjunctură se demonstrează necesar de la etapă la etapă, iar măsurile politice de unitate deduse prin el în mod periodic sau repetat, devin o condiţie a integrării. Care integrare, trebuie privită în perspectivă, pe parcursul evoluţiei relaţiilor interstatale şi prevăzute ca atare; şi nu ca o etapă încheiată, cum s-a crezut la un moment dat. Tocmai pentru că integrarea europeană de care erau convinse unele state care visaseră de mult aceasta, cele proclamate cam la începutul acestui mileniu, prezintă astăzi riscul de a crea, dacă nu ranguri diferite, în ori ce caz acele „viteze diferite” despre care se vorbeşte.

 

Nu ar fi realist să nu recunoaştem că, în spatele unor precizări ulterioare de zone, precum Zona Schengen sau Zona Euro, se află de fapt continuitatea în etapizare a integrării. Numai că, de data aceasta, ea nu mai pretinde să fie doar o ajungere din urmă din partea celor care se integrează, ci să se constituie şi ca o modificare de comportament, prin cunoaştere şi adaptare, din partea celor cu care ajungeam noi să ne integrăm. Adică un mod personalist de înţelegere şi respect venind acum din partea celor pe principiile cărora ne-am integrat şi recunoaşterea de către fiecare a unor praguri tot mai dulci spre care trebuie să păşim, tocmai prin atenuarea unor (firesc-explicabile, dar nu admisibile) tendinţe de monopol. Înţelegere şi respect pe care trebuie să le exercite politicile internaţionale ale fiecărui stat de drept; dar şi în interiorul lor, prin legi interne faţă de anumite persoane juridice de naţionalitatea lor, statele de drept ale marilor puteri financiar-economice.

 

Din acest motiv, ţinând seama de majoritatea Popularilor Europeni în organismele Uniunii, semnul de întrebare din titlu.

 

***

[2]

Vorbind despre aspiraţiile tradiţiei noastre adânc europene, sugerez a se ţine seama de faptul că, până şi filorusismul celor care l-au continuat pe Cantemir, era o aplecare către marele europenism de la Sankt Petersburg, cu nobilimea palatelor venind dinspre Versailles sau barocul Elisabetan şi ştiinţele confirmate prin Academia de la Berlin; nicidecum către asiatismul respirat între zidurile Kremlinului. E vorba de aspiraţii consecvent păstrate în suflet, care s-au direcţionat mereu spre vestul ce însemna democraţie, ajungând pentru noi până la perpetua speranţă cu „vin americanii”.

 

Din acest motiv, marele semn de întrebare pe care îl pun prin titlul de mai sus, pe măsură ce privesc „pozele de familie” ale summiturilor europene aşteptând să se înalţe din ele, aşa cum se înălţa odată, intransigentă şi neconcesivă faţă de destinul ţării sale, statura lui De Gaulle; cum se contura, marcată de răspunderea pentru viitorul ţării sale răspunzătoare de fanatismele trecutului, convingătoarea figură a lui Adenauer; cum convingea strategic trabucul lui Churchill învăluindu-ne-n certitudinile de dialog rezultat din propriul parlamentarism cu care Albionul îşi avansa în omenire politicile pragmatice. Şi cum, pe lângă ei, se afirma generaţia venind din rezistenţa a cărei solidaritate în scop salvator internaţional o îndreptase după război spre o doctrină în care se regăseau cele mai diverse forme de opinie publică, indiferent de modul cum le periclitase conflagraţia.

 

Privind conclavul politicienilor europeni de azi, aştept un semn prin care - dintre priceperile procedurale cu care ei îşi drămuiesc avantajele încât să fie ceva şi pentru neofiţi ca noi - va izbucni o idee politică majoră care să poată da certituni unor populaţii debusolate şi de propriul lor trecut şi de criza comună. O idee care să distrugă complexele de adaptare dând un ţel de reconstrucţie socială, în aşa fel încât omul să vrea creaţie productivă, nu ajutor; să vrea iniţiativă, nu subzistenţă şi consumerism. Iar aceasta, s-ar putea baza în actualitate printr-o reciprocitate de apreciere şi înţelegere care nu numai să facă uitată tâmpenia cu ”două viteze” ci să şi ţină trează înţelepciunea lui De Gaullle care nu voia nimic suprastatal în afară de sentimentul patriei tale. Aştept de la această poză de familie în care, prioritară, încă este democraţia-creştină, o asemenea idee politică încât să merite numele unui bulevard Schuman aici, unde eram cândva catalogaţi drept Belgia Orientului.

 

Nu neg încercările făcute până în prezent, dar nici micimea rezultatelor lor, mai ales privind România. Pentru că, studiind fenomenul politic al ultimelor decenii, nu s-ar putea spune că în interiorul democraţiei-creştine nu au avut loc eforturi de perfecţionare. Cu cea mai frumoasă intenţie: Cea de a găsi, printr-o asemenea doctrină care s-a dovedit a avea trăsături foarte populare, căi de solidaritate naţională sau chiar internaţională, cum au fost cândva cele ale coagulării Rezistenţei din occidentul european în timpul celui de al doilea război mondial, din care au decurs apoi şi raţionamentele de solidaritate aşezate la temelia Comunităţii Europene cu toate aspectele ei. Adică a găsi căile de solidaritate interumană de astăzi, care să garanteze prin ele celelalte căi: Cele de conlucrare interstatală printr-o consecventă colaborare interguvernamentală, pe bază de absolută egalitate şi total ostilă organismelor care se vor supranaţionale.

 

Putem spune şi că, pe planul cercetării filosofice independente a unor grupuri personaliste, prin căutarea elementelor de filosofie personalistă în tradiţia altor zone ale lumii şi a altor religii, s-au făcut paşi teoretici spre găsirea elementelor comune de respect între persoane şi de universalizare a concepţiei primordialităţii existenţei şi afirmării persoanei umane ca scop, toate celelate trăsături ale lumii devenind mijloace întru realizarea acestui scop.

 

La fel cum şi pe planul politic al unor formaţiuni largi, funcţionând în reţea democratică internaţională, cum sunt partidele creştin democrate din diverse ţări, cu institutele lor respective de studii politice, iarăşi s-au făcut progrese pentru definirea unui caracter popular cât mai larg al politicilor bazate pe doctrine creştin-democrate, cu adaptarea lor la cât mai multe caracteristici naţionale, zonale, tradiţionale sau religioase. Căutând în asemenea tradiţii elemente de aspiraţie populară, s-a căutat extinderea unei mişcări echilibrate, de centru, de eliminare a extremismelor şi fundamentalismelor în politicile din diverse ţări. Iar o asemena dorinţă de lărgire, de neîngrădire cu nimic a caracterului popular prioritar pe care o asemenea politică o poate avea în oricare dintre zonele lumii ca şi la oricare dintre cetăţenii unei ţări, s-a concretizat chiar în schimbarea denumirii, partidele respective devenind Partide Populare.

 

Partidul Popularilor Europeni şi-a jucat astfel rolul său în emanciparea democratică a statelor continentului şi integrarea lor până la numărul de astăzi. Ceea ce este cea mai mare realizare cu care am intrat în acest nou mileniu, pentru noi, care vreme de o jumătate de secol am bâjbâit după aspiraţiile tradiţiei noastre adânc europene. Şi, poate din acest motiv, dintr-o dorinţă sinceră de „adevărată integrare”, cum am spus mai sus, cu convingerea necesităţii de reciprocitate în fapta ei de vieţuire comunitară, apar şi rezervele sau nemulţumirile noastre faţă de unele aspecte, poate pragmatice, care n-au mai produs în democraţia-creştină nici lideri nici idei de mare fervoare democratică. Aşa cum am început aceste rînduri, aş îndrăzni să spun pe propria-mi răspundere că - de la un Adenauer încurajat de Churchill şi De Gasperi întru ideea de colaborare interguvernamentală europeană şi echilibrat de reţinerile lui De Gaulle cu vigilenţa patriotică de a nu se ajunge la organisme suprastatale, apoi de la figurile unor Schuman, Moro, Fanfani, Pottering, Santer, Tindemans şi în bună parte Helmut Kohl, liderii europeni s-au tehnicizat ignorând aspectul politic propriu zis. Astfel, cei de mai sus au fost ultimii lideri atenţi prioritar la semnificaţiile pe care o doctrină neoconservatoare le poate conferi tradiţiilor morale şi umaniste pe care se întemeia Comunitatea Europeană. Şi mă tem că scandalul financiar cu care şi-a încheiat cariera Kohl, a pus amprenta pe preocupările arghirofile ale guvernărilor statelor europene şi a preocupărilor de drept comercial şi financiar a multor lideri creştin-democraţi, care au devenit tehnocraţii pragmatismului sec, desprinzându-se de fervoarea actului politic care aducea sau chiar producea un entuziasm al dorinţelor democratice. Aşa cum avea harisma să producă şi social-democratul Willy Brandt, cu toate că doctrina sa nu fusese la început prea entuziasmată de ideea unităţii europene.

 

Cu tot regretul, am impresia că astăzi s-a trecut la statutul unor practicanţi pragmatici ai democraţiei creştine care, pot asigură cu priceperea sau specializarea lor şi cu experienţa ţărilor lor echilibrul eşichierului; dar fără a aduce suflul unei filosofii politice cum a fost cel prin care aceste partide şi-au cucerit la vremea respectivă marele lor electorat. Şi, declar pe cuvânt de onoare că aş găsi chiar o scuză acestei birocratizări a funcţionării în fruntea Uniunii Europene, recunoscând că nu toate etapele politice produc personalităţi atrăgătoare sau fascinante, dar fiecare etapă politică are nevoie de tehnocraţii ei pe care trebuie să-i respectăm ca atare şi să le fim recunoscători pentru rezolvarea problemelor terre-a-terre, asigurând o administraţie coerentă pe linia elementelor tehnice de funcţionare.

 

Aş găsi chiar prilej de satisfacţie în aceste merite cotidiene cu care liderii de astăzi se încarcă cinstit, funcţionăreşte, făcând să se respecte şi să se precizeze mai bine normele existenţei comunitare pe bătrînul nostru continent!... Nu mă deranjează nici măcar că asta coboară în rutină, dacă e vorba de o rutină bună, benignă... Mă reţine numai şi numai durerea că Popularii Europeni nu au avut tăria, sau prezenţa de spirit spre a împiedica mistificarea conceptului de democraţie-creştină în România. Nu au avut nici perseverenţa de a acorda atenţia cuvenită unei societăţi ca a noastre, foarte deschisă democraţiei creştine. Şi, în nici un caz, nu au avut inteligenţa de a înţelege măruntul amănunt că românii ar putea dezvolta această politică de centru, dacă ar fi stimulaţi cu bună credinţă. Din acest punct de vedere sunt demni de rezerve din partea noastră, la fel cum avem rezerve faţă de traseiştii politici; sunt de suspectat, ca orice om care abandonează o doctrină. Chiar dacă nu s-au comportat chiar aşa, adică n-au fost ei traseiştii, ci s-au complăcut ca punct de atracţie pentru traseişti.

 

Aşadar, nu fiindcă au înghiţit hapul cu multe declaraţii formale, fără să le pese de demagogie; ci pentru că nu a fost nimeni atent la asemenea pericole care poate că marchează elemente de integrare formală şi în alte ţări din categoria noastră. Prin asta, conducând doctrina creştin democrată în derizoriu, aşa cum se întâmplă la noi.

 

***

[3]

Vorbeam despre durerea, marea durere că Popularii Europeni nu au avut tăria, sau prezenţa de spirit spre a împiedica mistificarea conceptului de democraţie-creştină în România. Nu fiindcă au înghiţit hapul cu multe declaraţii formale, fără să le pese de demagogie; ci pentru că nu a fost nimeni atent la asemenea pericole care poate că marchează elemente de integrare formală şi în alte ţări din categoria noastră şi, prin asta, conduc doctrina creştin democrată în derizoriu, aşa cum se întâmplă la noi.

 

Constatând aceasta în realitatea noastră politică, poate că avem dreptul să ne întrebăm dacă nu cumva, şi în alte ţări asemănătoare nouă nu s-a întâmplat acelaşi lucru, Popularii Europeni mulţumindu-se să bifeze faptul că există vreo formaţie care a preluat numele lor, sau s-a înscris formal în familia lor, dar ne interesându-i faptul dacă aceştia sunt capabili să se adreseze unui electorat care se va regăsi în programele politice rezultate din doctrina democrat-creştină?... Pe fondul coruperii ideatice exercitate de bolşevici vreme de o jumătate de veac, e mai greu să implantezi idei salvatoare ca în ţările care beneficiau de Planul Marshall. Convingerea că liderii de azi nu au împiedicat mistificarea conceptului de democraţie-creştină în România, nu au avut inteligenţa de a dezvolta cu noi această politică de centru şi, chiar dacă n-au fost ei traseiştii politici, s-au complăcut ca punct de atracţie pentru traseişti, ne face să-i vedem ca pe nişte oameni mulţumiţi cu plata cotizaţiei la casieria lor, respectarea îndatoririlor financiare faţă de organismele ţărilor lor, eventuale cumpărături din ceea ce scot aceste ţări la second-hand şi alte amănunte de supunere la administraţia europeană, dar nu străduind pentru aprofundarea programelor politice. Iar, dacă acest lucru s-a petrecut şi în alte state care au avut traseul nostru european, atunci, ceva ce nu s-a discutat la Congresul PPE de la Bucureşti, nu e în ordine.

 

Dar revin la situaţia de la noi ca să-mi pun întrebarea pe care nu ştiu dacă şi-au pus-o ei: Oare nu ar fi existat şi alte mijloace de propagandă sau de educaţie politică a celor pe care ţi-i doreai integraţi?... Oare, în afară de atenţia pe paragrafe de regulamente şi recomandări tehnice, nu ar fi fost nevoie şi de componenta unui exemplu de existenţă civică din partea unui partid care a dovedit cândva Europei că a ştiut să-i trezească sentimentele care au condus la ceea ce am putea numi faima doctrinei democrat-creştine şi mândria pentru caracteristicile ei deosebit de europene, pentru politologia europeană pe care ei au stimulat-o spre ceea ce este mai popular şi în doctrină şi în practica de zi cu zi, dar şi în morala tradiţională la care omul mereu revine, oricât s-ar îndepărta sau ar fi îndepărtat?

 

Foarte posibil să avem astăzi, printre asemenea lideri, mari specalişti în soarta monedei Euro; foarte posibil să avem pricepuţi ai ingineriilor financiare în sensul bun al cuvântului, prin care Bundesbankul se consolidează tocmai consolidând moneda Euro; foarte posibil ca fermitatea în privinţa privatizărilor de la noi să solicite mult intelectul politic al unora, iar indicele Dow Jones să ne fie citat sau subliniat cu regularitate... Dar nici unul dintre aceste motive, nu scuză delăsarea în ceea ce priveşte îndoctrinarea unora cu doctrina în care crezi. Îndoctrinare, tot în sensul bun al cuvântului: Acela de a face cunoscută şi clarificată pentru o anumită categorie de electorat, măcar, o idee politică ce-l poate reprezenta ca gândire sau îi poate reprezenta interesele; şi a nu o lăsa de izbeliştea uitării, a necunoaşterii sau a preluării formale, în mod aventurist şi demagogic.

 

Şi atunci, în loc să găsesc scuze, mă întreb dacă, preocupaţi, e drept, de destinul monedei Euro, ca şi a altor trăsături de integrare financiar-economică ( în avantaj general, sau chiar în avantajul predilect al ţărilor pe care le reprezintă) aceşti lideri buni tehnocraţi de partid, chiar nu au mai găsit vreme sau disponibilitate să se întrebe cum de s-a prăbuşit un partid de mare speranţă pentru România postdecembristă cum a fost PNŢCD –ul, după ce se ridicase la modul cel mai atrăgător pentru electorat, devenind locomotiva unei întregi Convenţiei Democratice?!... Chiar nu i-a interesat crahul doctrinei lor într-o ţară ca a noastră? Chiar s-au mulţumit să rebifeze locul lui Raţiu şi Coposu cu nişte nume de rezonanţă românească care să poată fi chemate la apel doar pentru a nu rămâne spaţiul descoperit?!... S-au putut ei trezi de abia după doisprezece ani de la primul mare eşec, dar şi atunci, nu pentru a revigora doctrina şi răspândirea ei populară, ci numai pentru a da „sprijin tehnic” la modul abstract al metodelor sau viciilor de procedură, pentru nereuşita unor guvernanţi care se pretindeau de ai lor?... Oare analiza politică nu-i mai interesează pe aceşti demni aplicatori de linie în celelalte politici europene?! Oare e o convingere că aşa merg lucrurile politice, sau o derivă politică la cei care ar trebui să le ducă înainte?! Destul de greu de răspuns la toate astea! Şi, mai ales, întristător.

 

Din păcate, ajungem la concluzia că Democraţia Creştină e în derivă astăzi tocmai pentru că din aspiraţiile ei pragmatic-umaniste, care se demonstrau realizabile numai prin extinderea democratismului, a repornit ideea de „Democraţie Europeană” şi tocmai pentru că a devia de la preceptele acesteia, care s-au continuat din preceptele creştin-democrate, înseamnă o decădere doctrinară, un regres penibil în monopolismul care a caracterizat liberalismele mai vechi pe care şi le permiteau marile naţiuni în numele dezvoltării de civilizaţie modernă.

 

Democratismul interstatal, ca şi servirea prin democraţie a intereselor minoritare în egală măsură în care puterea nu dictează ci conlucrează cu opoziţia pentru realizarea unei orânduiri a drepturilor fiecărei persoane, fiecărei comunităţi, fiecărei naţiuni şi fiecărui popor, ar trebui să fie forma doctrinară nouă, de înţelegere postmodernistă şi neoconservatoare a actualităţilor sociale. Despre care trebuie să se ştie că au depăşit ca cerinţe şi dictatul monopolist al puterii şi dictatul statistic al majorităţii, ajungând la superioritatea conceptului de drepturi ale persoanei umane şi ale persoanei colective. Să fie bine definite personalist toate comunităţile în drepturile lor egale indiferent de dimensiunile pe care le au ca număr, ca putere şi ca influenţă, în afara celor morale recunoscute unanim. În acest sens, cred eu că De Gaulle, funciarmente ostil ideii de organizaţie suprastatală, avea reţineri mai mari decât Churchill şi obstina în ideea strictă a unei fericite colaborari interguvernamentale pe teritoriul Europei.

 

Şi, într-o asemenea pledoarie, poate că trebuie să explicăm faptul că, pentru noi, românii, Generalul Charles de Gaulle este cel care a organizat rezistenţa şi eliberarea ţării lui, conducând-o (patriotic şi nu oricum) spre o Europă unită în pace şi egalitate; în vreme ce Sir Winston Churchill, strateg mai rece, rămâne din păcate şi cel care i-a parafat lui Stalin puterea suprastatală asupra ţării noastre, el luându-şi la acel moment Grecia. Iar, dacă democraţia creştină va face compromisul de a înclina steagul intereselor afirmării persoanei umane, lăsându-l condiţionat de interesele unor grupuri mai restrânse de persoane sau ţări, atunci conţinutul de „Partid Popular” prin care aceste formaţiuni au vrut să-şi precizeze mai bine esenţa şi direcţiile practicării unei democraţii reale, va trebui să fie preluat în doctrina altui partid care să găsească forme mai consecvente pentru asigurarea perenităţii acestei idei. Deoarece este o idee mare, care nu are cum să nu deranjeze oricare dintre interesele manifestate mai restrâns, în numele unor grupuri mici, oricât de puternice ar fi ele.

 

Şi închei tot cu gândul că pot să par un desuet romantic repetând asta, dar eu cred că, pe lângă politicienii şi guvernanţii care reprezintă în organismele europene interesele, mai mari sau mai mici, ale ţărilor lor de veche tradiţie, dirijând astfel cu pricepere dezideratele punctuale ale funcţionării Uniunii şi fiind mulţumiţi când găsesc în ţările mai noi clientelă ascultătoare, Europa ar avea nevoie în momentul de faţă de un suflu cum a fost cel adus de marii oameni politici proveniţi din rezistenţa ei împotriva extremismelor şi capabili să convingă popoarele, cetăţenii în căutare de soluţii, electoratele, de idealul democrat-creştin al unei Europe unite în egalitate.   Şi aştept ca, din masa de politicieni respectabili şi prezentabili care-şi găsesc locul în tradiţionala poză de familie ce se face la reuniuni, să mai răsară un Churchill, un Adenauer şi-un De Gasperi străduind să-l convingă şi pe De Gaulle că nu vor un organism suprastatal, ci o Europă democratică aşa cum îi trebuie bătrânului continent...

 

Corneliu LEU

sfârşit de an 2012

Bucureşti

 

 

al

 

Magdalena ALBU - ZOON POLITIKON ŞI HOMO COMMUNICANS

$
0
0

 

Magdalena Albu

 

ZOON POLITIKON ŞI HOMO COMMUNICANS

 

 

„Nu acel om politic va fi însemnat, care va inventa şi va combina sisteme nouă, ci acel care va rezuma şi va pune în serviciul unei mari idei organice înclinările, trebuinţele şi aspiraţiunile preexistente ale poporului său.” (Mihai Eminescu)

 

Zoon politikon este un individ al zilelor noastre rebrenduit la comandă. Fără principii, lipsit complet de scrupule, dar năpădit de aroganţă evidentă şi de o atitudine duplicitară greu de înghiţit, acest individ mărunt al spaţiului politicard românesc (cu un vădit aer postmodern conştient teatralizat) prezintă un soi de „calitate” umană numită altădată defect, anume aceea de a minţi făţiş şi cu seninătate electoratul, fără a-şi mişca vreo clipă nici cel mai neînsemnat muşchi facial. Mai presus de toate însă, personajul nostru analizat are clar stabilită în minte o ţintă precisă a sa pentru atingerea căreia nu se dă în lături de la nimic. Dintr-o poziţie diferită, totalmente paralelă din punct de vedere geometric cu destinul colectiv şi cu necesităţile individuale ale naţiei sale, hominidul politic al prezentului urlă cât îl ţin bojocii a postmodernitate prost înţeleasă, fecaloid-sufocantă, precum şi a neo-dictatură mondială cu sevă vizibil glocalizantă, o vizibilă masoneală mediatizată la maximum, care îşi sapă continuu presupusa-i eternitate în structura molatecă a drojdiei.

 

„Ce lucru mai prostesc decât fapta candidatului ce linguşeşte poporul, - care caută să-i câştige sufragiul prin daruri, să vâneze aplauzele atâtor gură-cască, să de lăfăiască în aclamaţiile lor, să se lase purtat ca nişte moaşte în triumf prin faţa poporului spectator ori să lase să lase să i se pună o statuie de bronz în for? mai adaugă la asta risipa de titluri şi porecle glorioase; mai pune şi onorurile divine acordate unor omuleţi şi alătură la toate astea şi ceremoniile obşteşti cu prilejul cărora se aşază printre zei cei mai nelegiuiţi tirani!”, glăsuia în „ENCOMIUM MORIAE” (1511), cel care avea să rămână în istoria continentului european şi a lumii una dintre vocile marcante ale epocii umaniste - ERASMUS ROTTERODAMUS. Se poate cu repeziciune observa, aşadar, echivalenţa manifestărilor omului politic din cea mai de seamă perioadă renascentistă - şi discutăm aici despre începutul de secol XVI evocat cu geniu discursiv binecunoscut de către gânditorul olandez - cu cele ale animalului politic din veacul contemporan nouă, care, spre deosebire de mulţimea hămesită de homo communicans, pare a fi acel personaj colectiv capabil a se exprima pe sine însuşi numai între cadrele propriului său paradis pierdut - amestec de joc aiuritor de clovni rătăciţi, impostură dusă la extrem şi infatuare oarbă, unde perdant cert este, evident, singur destinul Fiinţei umane (grosolan manipulate mediatic în prezent), un destin aruncat zilnic cu organică ne-umilenie la lada de gunoi a unei existenţe pământeşti extrem de chinuite, dar şi în vârtejul nebun al ruletei actualului desfrâu „democratic” jucat cu iz oligofren de către mulţi dintre actorii decizionali ai zilei de azi...

 

„Nu acel om politic va fi însemnat, care va inventa şi va combina sisteme nouă, ci acel care va rezuma şi va pune în serviciul unei mari idei organice înclinările, trebuinţele şi aspiraţiunile preexistente ale poporului său.”, scria la vremea sa, în ziarul „Timpul”, MIHAI EMINESCU. Stau şi mă întreb retoric, fireşte, câţi dintre oamenii politici ai zilelor noastre mai posedă capacitatea de a gândi în mod superior acum, la răsărit întunecat de veac XXI, precum poetul reformator al Limbii Române în amurgul ceţos al secolului XIX?!... Mai simplu spus, câţi dintre mioriticii noştri zoon politikon pur sânge şi cei de împrumut mai dezvoltă actualmente singulara facultate de a gândi între nenumărate aranjamente de cardaşlâc cartieresc?!... Desigur, mă refer aici la acea raţiune capabilă să vizeze nemijlocit binele naţiei întregi şi cel al ţării diriguite, din fericire, doar efemer de aceştia. Cred că răspunsul poate fi dat cu o foarte mare uşurinţă de către orişicine azi. Spun uşurinţă, iară nu uşurătate, după cum aleşii neamului (cu imagini de sine date continuu la-ntors prin intermediul unor armate inutile, dar bine instruite de consilieri - „sculptori” devotaţi în nisipul râului, care curge neâncetat către vărsare, de statui politice fragile, compuse din bucăţi demagogice discursive râşnite toate cu un nesaţ înfiorător de fălcile mai mult umflate decât trase ale actorilor politici contemporani) procedează cu destinul fiecărui om în parte al acestei patrii prin legile cu semantică perfidă aprobate, uneori, tacit şi în unanimitate, azi. Căci fiecare domn X implicat politic nu reprezintă altceva decât sclavul plin de obedienţă al unui sistem din care nu poate lesne ieşi fără un preţ anume nici dacă o doreşte. Laţul caracatiţei politicardo-oculte îi strânge de gât cu ne-milă pe toţi adepţii ei declaraţi făţiş.

 

Homo communicans, în schimb, este o specie care întotdeauna aşteaptă cu supuşenie ceva - decizii grabnic ajutătoare fiinţării ei telurice nicidecum de sub- sau supravieţuire, ci de vieţuire aşezată în albia normalităţii sale fireşti. Specie îndelung răbdătoare în cazul poporului român, pe umerii săraci şi lipsiţi de vlagă ai lui homo communicans, culmea, cresc averi uriaşe ca din apă pentru zoon politikon pe baza unui aşa-zis vot „democratic” consfinţit de condica drepturilor fundamentale ale omului în genere. Despre tipologia interrelaţională dintre cele două entităţi anterior menţionate se poate spune că ea este una categoric invers proporţională în raport cu interesele lor de grup adesea contradictorii şi incongruente ca geometrie şi sens. Ceea ce ştie foarte bine însă naţia română este că, „Pe măsura trecerii timpului, o parte din suferinţe se estompează şi fac loc unor amintiri mai puţin chinuitoare.” (Dan Mizrahy) decât cele trăite în prezent. Aşa a trecut prin toate chinurile milenare date de soartă acest popor: cu iertare şi milostenie chiar şi faţă de duşman, indiferent dacă acesta venea din interior sau din afară. Astăzi, se vede că duşmanul din interior este mai puternic ca niciodată.

 

Lumea visurilor lui homo communicans nu coincide deloc, dar deloc, din păcate, cu cea a lui zoon politikon, fiindcă mulţimea de homo communicanşi numărabili e o lume „viermi”, de „Ciumpi” (de la ciumpalac), de retardaţi cu ţolul pe ţeastă în închipuirea aleşilor lor, incapabilă de a vedea cu ochii proprii dincolo de ceea ce i se dă mediatic în fiecare zi să vadă. Poate însă că nu este totul chiar atât de pierdut precum s-ar putea crede acum. Şi poate că punctul de intersecţie al celor două teritorii humanoide aparent opuse va fi în curând unul precis, palpabil, cu coordonate exacte, deloc imaginare, în stare să concilieze taina polichinellică a nepotrivirii de caracter dintre norod şi conducătorii săi încarceraţi definitiv (dacă până acum nu şi-au dat seama şi singuri, mai ales atunci când se sfâşie unii pe alţi în jocul nebun al puterii nefaste) în vremelnicie. Poate... Ceea ce ştiu cu siguranţă e că suntem în stare cu toţii a construi în mod concret acea lume cu adevărat sănătoasă, creativă, dominată de o estetică superioară a propriei sale trăiri, completamente liberă, dar şi eliberată, în acelaşi timp, de toate tarele crescute în solul tuturor ideologiilor vremii şi nemanipulabilă în masă prin absolut niciun mijloc de comunicare inventat de om. Personal, cred cu tărie că se va depăşi într-o bună zi, una foarte apropiată temporaliceşte de momentul istoric actual, stadiul inferior de gândire umană de tipul că personajele caragialeşti „suntem noi şi-ai noştri”. Sigur atunci diferenţa, incalculabilă acum, dintre zoon politikonşi homo communicans va deveni una aproape de nesesizat ca formă şi filozofie de a fi, iar catalogări politice scufundate în dispreţ total, precum cele amintite în paragraful anterior (viermi, ciumpalaci etc.), pe care le-am simţit cum îmi scuipau cu o infinită ură sufletul, se vor transforma brusc într-o amintire profund dureroasă a prezentului nostru discontinuu şi sec, una dintre acele nenumărate lecţii amare şi pline de umilinţă ale poporului român trăite cu capul plecat de-a lungul tumultuosului său destin dăruit de divinitate.

 

Magdalena ALBU

Bucureşti

2012

 

Viewing all 9188 articles
Browse latest View live